Wpisy otagowane „brzoskwinie”
Wydawać by się mogło, że nie ma bardziej banalnego dania, niż naleśniki z owocami. Jednak diabeł tkwi w szczegółach. Osobiście uwielbiam robić proste, bezpretensjonalne dania, które dzięki przyprawom i odrobinie inwencji stają się najlepsze w swojej klasie. Przyjęło się podawać naleśniki ze świeżymi, surowymi owocami. Natomiast dziś pokażę Wam farsz brzoskwiniowy, który zupełnie zmienia charakter tej potrawy. Przygotowuje się go około 10 minut, a naleśniki smakują bajecznie. Można go również wykorzystać jako dodatek do gofrów lub lodów.
NALEŚNIKI BRZOSKWINIOWE
składniki na ok. 8 sztuk:
ciasto:
1 szklanka mąki tortowej
ok. 300ml mleka
1 jajko
szczypta soli
łyżeczka cukru
łyżeczka skórki otartej z umytej i oparzonej cytryny (tylko żółta część)
farsz:
4 dojrzałe brzoskwinie lub nektarynki
1/3 - 1/2 szklanki brązowego cukru
sok z połowy cytryny
1/3 szklanki wody
łyżeczka startego imbiru*
szczypta mielonego kardamonu*
łyżka mąki ziemniaczanej
dodatkowo:
serek waniliowy lub kwaśna śmietana, lub jogurt grecki na wierzch
*przyprawy możecie ewentualnie pominąć - bez nich również farsz wyjdzie, ale polecam użyć choćby imbiru, bo dodaje lekkiej ostrości i pogłębia smak brzoskwiń.
wykonanie:
1. Wszystkie składniki ciasta mieszamy na gładką masę i smażymy cienkie naleśniki na patelni (najlepiej takiej z powłoką nieprzywierającą) rozgrzanej na średnim ogniu. Dla osób, które nie mają wprawy dodam, że patelnię należy tylko leciutko natłuścić, np. przecierając ją ręcznikiem papierowym nasączonym olejem. Porcje ciasta odmierzam łyżką wazową. Ciasto wylewam na środek patelni, a następnie przechylając patelnie rozprowadzam je na całej jej powierzchni,. Naleśniki smażymy w obydwu stron. Przewracamy, gdy przy energicznym potrząśnięciu patelnią na boki naleśnik przesuwa się po dnie.
2. Brzoskwinie myjemy i kroimy na kawałki. Wrzucamy wraz z cukrem, przyprawami i wodą do garnka i dusimy kilka minut. Brzoskwinie powinny puścić sok i zmięknąć. Następnie dodajemy sok z cytryny. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszamy. Brzoskwinie powinna otulić warstewka kisielu - jeśli farsz wydaje się Wam zbyt gęsty należy dodać trochę wody i rozmieszać całość.
3. Farsz rozprowadzamy na naleśniku, który zwijamy na pół i jeszcze raz na pół. Podajemy z kleksem ze śmietany lub jogurtu.
W taką duchotę jak dziś mam ochotę na lekkie przekąski - najlepiej schłodzone. Postanowiłam zrobić lassi, czyli indyjski, owocowy koktajl z lodem i jogurtem. Najbardziej popularną wersją jest mango lassi jednak dziś przedstawię je Wam w bardziej swojskim, brzoskwiniowym wydaniu.
BRZOSKWINIOWE LASSI
składniki na porcję lassi:
2-3 brzoskwinie obrane ze skórki
5 kostek lodu
czubata łyżka gęstego jogurtu naturalnego
mały kawałeczek korzenia imbiru
łyżeczka cukru (niekoniecznie)
wykonanie:
Wszystkie składniki miksujemy z blenderze na gładką masę. Gotowe! Już możemy rozkoszować jego smakiem bez wyciskania siódmych potów przy piekarniku :)
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 |