Wpisy otagowane „mleko”

  • wtorek, 21 stycznia 2014
    • Panir (paneer) indyjski ser ze słodkiego mleka

      Paneer to według mnie forma pośrednia pomiędzy tradycyjnym twarogiem, a sojowym tofu. Jest zrobiony ze słodkiego mleka, dzięki czemu ma delikatny pozbawiony kwasowości smak. Jest zdecydowanie bardziej neutralny od twarogu. W obróbce zachowuje się jak tofu. Ma zwartą konsystencję, nie topi się i nie rozpada podczas gotowania, smażenia lub zapiekania. Jest bardzo popularnym składnikiem kuchni indyjskiej, w której ostatnio się rozsmakowuje, dlatego chciałabym przedstawić Wam prosty sposób wykonania paniru.

       

       

      składniki na około 120-130g sera:

      1 litr mleka świeżego (może być pasteryzowane lub z mlekomatu - UHT nie nadaje się)

      sok z połowy cytryny

      przyda się również: gaza oraz dowolne sito lub cedzak

       

      wykonanie:

      1. Mleko wlewamy do garnka i zagotowujemy. Gdy zacznie się podnosić wlewamy sok cytrynowy. Już po kilku sekundach zauważycie, że mleko zaczyna się ścinać. Wówczas wyłączcie palnik. Całość można bardzo delikatnie przemieszać drewnianą łyżką uważając, aby nie uszkodzić zawiązującego się sera. Jest gotowy wówczas, gdy przy lekkim zamieszaniu będzie widoczna żółtawa serwatka i dość wyraźnie wyodrębnione skrzepy paniru. Jeśli kiepsko się ścina możecie ponownie wstawić na palnik na minimalny ogień i dodać więcej soku cytrynowego.

      2. Sitko lub niewielki durszlak wykładamy gazą, tak aby jej boki swobodnie zwisały poza cedzak. Warto podłożyć pod spód garnek, aby przy odcedzaniu nie wylać serwatki. Jest ona również bardzo wartościowa. Wylać powoli zawartość garnka na sito. Można pozostawić na sicie do momentu gdy cała serwatka odcieknie. Można również zawiązać rogi gazy i powiesić panir nad zlewem. Niektóre przepisy zalecają, aby obciążyć ser czymś cięzkim co spowoduje szybsze odciśnięcie płynu. Nie jest to jednak konieczne. Paneer będzie gotowy do spożycia po około godzinie.

       

      Tak wspominałam podczas wykonywania paniru powstaje również drugi produkt, a mianowicie serwatka. Można ją po prostu popijac jak maślankę lub wykorzystać jako bazę do zupy lub sosu.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Panir (paneer) indyjski ser ze słodkiego mleka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      wtorek, 21 stycznia 2014 09:07

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa