Wpisy otagowane „jogurt”

  • czwartek, 23 sierpnia 2012
  • poniedziałek, 23 lipca 2012
    • KOKTAJLOVE

      Smoothie to odmiana owocowego koktajlu o jednorodnej, gładkiej konsystencji. Prawdziwa bomba witaminowa. Żeby było jeszcze zdrowiej dodałam trochę białka w postaci jogurtu, a żeby było pyszniej odrobinę cukru i mleczka kokosowego.

       

      SMOOTHIE Z JAGÓD

      koktajl jagodowy

       

      Podane składniki wystarczają na wypełnienie dwóch lub trzech szklanek w zależności od pojemności.

       

      koktajl jagodowy

       

      wykonanie:


      1. Jagody oraz miętę miksujemy na gładką masę. Dodajemy cukier według uznania. Wlewamy do szklanek do mniej więcej dwóch trzecich wysokości naczynia.

      2. Jogurt naturalny mieszamy z mleczkiem kokosowym i bardzo delikatnie wylewamy na przygotowane wcześniej smoothie.

      3. Aby uzyskać jagodowy wzorek na białej koronie wystarczy włoży do połowy szklanki widelec i wyjmując go delikatnie zamieszać. Dekorujemy listkami mięty oraz jagodami.

       

      koktajl jagodowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „KOKTAJLOVE”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 23 lipca 2012 16:52
  • wtorek, 19 czerwca 2012
    • Chłodząca moc mięty

      Przyznam, że zastanawiałam się do jakiej kategorii przypisać to danie, bo równie dobrze może być obiadem, jak i pożywnym śniadaniem. Czy to zupa czy koktajl - nieważne. Grunt, że jest pyszne i dobrze smakuje w taki słoneczny dzień, jaki mamy za oknem.

       

      INDYJSKI CHŁODNIK MIĘTOWO-ORZECHOWY

      jogurtowy chłodnik z miętą

       

      składniki:

      po garści (ok.2/3 szklanki): orzechów włoskich, świeżych liści mięty i rodzynek

      1 mały strączek zielonego chilli

      duży, gęsty jogurt naturalny

      sól, pieprz

      opcjonalnie: łyżka miodu

       

      wykonanie:

      1. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na minimum 10 min, a następnie odcedzamy. Jeśli ktoś ich nie lubi z powodzeniem można je zastąpić świeżymi winogronami, które kroimy na połówki i usuwamy z nich pestki.

      2. Orzechy tłuczemy starym sposobem, czyli zawijamy w ręczniczek kuchenny, w "tobołek" i walimy młotkiem lub tłuczkiem. Brzmi jak zdanie z podręcznika dla katów, ale w kuchni wegetariańskiej tak mało jest przemocy, że nie musicie sobie żałować :)

      3. Miętę siekamy drobno.

      4. Mieszamy wszystkie składniki razem, doprawiamy solą oraz pieprzem i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.




       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      wtorek, 19 czerwca 2012 17:37

Kalendarz

Marzec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa