Wpisy otagowane „rodzynki”

  • sobota, 02 listopada 2013
    • Aromatyczna kapusta zasmażana z rodzynkami

      To danie to nic innego jak wegetariański bigos ze słodkiej kapusty doprawiony bardzo aromatycznymi przyprawami: kminem rzymskim, cynamonem, anyżem, imbirem i goździkami. Pachnie obłędnie i rozgrzewa. Prosta potrawa, która dzięki przyprawom zyskuje ciekawy, orientalny  charakter.  Można jeść ją z pieczywem lub jako dodatek do dania głównego. Jeśli nie macie którejś z przypraw lub definitywnie jej nie lubicie można ją pominąć. Zawsze zachęcam do doprawiania według własnego gustu. Niezłym pomysłem byłoby również zastąpienie części przypraw dobrej jakości mieszanką typu curry. Jeśli jednak macie możliwość zastosujcie się do przepisu skrupulatnie, bo jestem ciekawa Waszej opinii na temat smaku. Mnie osobiście oczarował.

       

      kapusta zasmażana na łodko


       

      składniki:

      0,5 główki słodkiej kapusty

      2 cebule

      2-3 marchewki

      0,75 szklanki rodzynek

      kawałek świeżego imbiru (3x3cm)

      10 goździków w całości

      1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

      1 łyżeczka cynamonu

      1 płaska łyżeczka mielonego anyżu

      sok z całej cytryny

      sól, pieprz według smaku

      3 łyżki oleju

      opcjonalnie: łyżka miodu

       

      wykonanie:

      1. Kapustę szatkujemy odrzucając głąb. Cebulę kroimy w pióra. Marchew i imbir ścieramy na tarce.

      2. W dużym garnku rozgrzewamy olej, a który wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy wszystkie przyprawy korzenne włącznie z imbirem i chwilę przesmażamy na małym ogniu.

      3. Dodajemy kapustę oraz marchew i zalewamy całość litrem wody. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy tak długo, aż kapusta zmięknie. Nie przykrywamy garnka szczelnie - należy pozostawić małą szczelinę, dzięki czemu większość wody wyparuje w trakcie gotowania. Potrwa to około 2 godzin.

      4. Gdy bigos osiągnie pożądaną konsystencję doprawiamy go sokiem z cytryny i ewentualnie miodem.

      Kapusta najlepiej smakuje odgrzewana. Polecam przygotowanie jej minimum dzień wcześniej. Jeśli coś Wam zostanie można część zamrozić.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Aromatyczna kapusta zasmażana z rodzynkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      sobota, 02 listopada 2013 09:05

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa