Wpisy otagowane „seler”

  • niedziela, 29 listopada 2015
    • Zupa odchudzająca

      Czy szukasz sposobu, który niczym czarodziejska różdżka, raz na zawsze rozwiąże Twoje problemy z nadwagą?

      Czy wierzysz, że istnieje dieta, dzięki której w dwa tygodnie zrzucisz cały zbędny tłuszcz?

      Czy wszedłeś tu z założeniem, że jedząc tę zupę na śniadanie, obiad i kolację zyskasz wymarzoną sylwetkę?

      Jeśli chociaż na jedno z tych pytań odpowiedziałeś "tak", to nie chcę Cię urazić Drogi Czytelniku, ale do końca życia pozostaniesz gruby. :) Oczywiście jest dla Ciebie szansa, ale musisz zweryfikować swoje przekonania.

      Niestety nie ma, żadnych trików i magicznych sposobów, aby szybko i bezboleśnie stracić na wadze. Proszę, porzuć  te złudzenia. Jeśli ktoś składa Ci takie obietnice, to albo chce na Tobie zarobić, albo zyskać popularność, albo ma jakiś inny utajony cel, aby zwyczajnie Tobą manipulować. 

      Pomimo, że tytuł jest dosyć przewrotny, nie powinieneś czuć się wyprowadzony w pole. Zupy są jednym z dań, które warto jeść codziennie, jeśli zależy Ci na utracie wagi. Są lekkostrawne, sycące i niskokaloryczne. Oczywiście mam na myśli te niezabielane śmietaną i niezagęszczane mąką. Szerszą listę pomysłów znajdziesz tutaj. A ten konkretny przepis został oparty wyłącznie na składnikach sprzyjających gubieniu wagi. Garnek tej zupy, który można podzielić na trzy, cztery porcje, to jedynie trochę ponad 500kcal, a więc w zależności jak sobie podzielicie te ilość, talerz to niespełna 200kcal! 

      Jestem ogromną fanką zup i jem je praktycznie codziennie. Przeważnie gotuję je dzień wcześniej, aby zaraz po powrocie z pracy móc cieszyć się ciepłym posiłkiem. Nie wiem czy też tak macie, ale ja zawsze gdy wracam do domu jestem tak głodna, że muszę natychmiast coś zjeść i gdy nie mam nic przygotowanego kończy się na podjadaniu przypadkowych rzeczy zanim obiad dojdzie do skutku. Dlatego między innymi lubię zupy, które można szybko podgrzać. 

       

      krem z selera

       

       

      składniki:

      1 łyżka oleju kokosowego (lub innego do smażenia)

      1 por pokrojony w plasterki

      1 duży seler (około 600g) pokrojony w kostkę 

      3 jabłka starte na tarce o grubych oczkach

      pół łyżeczki kurkumy

      pół łyżeczki soli

      ćwierć łyżeczki pieprzu cayenne lub ostrej papryki

      sok z połowy cytryny

      opcjonalnie można posypać zupę chipsami z jabłka, prażonymi nasionami słonecznika lubb dyni lub natka pietruszki. 

       

      wykonanie:

      1. W sporym garnku na średnim ogniu rozgrzewamy olej, na którym smażymy por. Pownien dość mocno sie zrumienić, ale nie przypalić.

      2. Dolewamy do garnka 1 litr wody, dodajemy seler kurkumę, sól i pieprz. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy, aż seler zmięknie. 

      3. Następnie dodoajemy jabłka i sok z cytryny. Mieszamy i pozostawiamy do przestygniecia.

      4. Blendujemy zupe na gładki krem. Jeśli uznasz, że jest zbyt rzadki można dodać odrobinę wody. W razie potrzeby doprawiamy według własnego smaku. 

      5. Opcjonalnie mozna posypać zupę na przykład chipsami jabłkowymi. 

       

      krem z selera

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa odchudzająca”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      niedziela, 29 listopada 2015 16:18
  • sobota, 25 sierpnia 2012
    • Chrupiące frytki z selera

      Mają bardzo interesujący smak. Nawet podobny do frytek ziemniaczanych, lecz mniej mączysty. Zachowują delikatny aromat selera. Można je przygotować na dwa sposoby: smażone na głębokim oleju lub pieczone w piekarniku - ta wersja jest polecana zwłaszcza osobom dbających o linie i dopuszczalna w wielu popularnych dietach.  Zapraszam!

      frytki z selera

      składniki:

      1 duży seler (korzeń)

      2 szklanki oleju słonecznikowego

      świeży tymianek lub inne ulubione zioło

      sól, pieprz do smaku.

       

      wykonanie:

      1. Selera obieramy ze skóry i kroimy na podłużne paski o szerokości do 1cm.

      2. Jeżeli zamierzamy upiec frytki w piekarniku wrzucamy selerowe paski do miski, skrapiamy niedużą ilością oliwy oraz sokiem z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem i posiekanym tymiankiem, a następnie rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200st, aż nabiorą złotego koloru. Natomiast na oleju smażymy selera przed przyprawieniem - rozgrzewamy olej w garnku lub frytkownicy, wrzucamy ostrożnie pokrojonego selera i smażymy aż się zarumieni. Frytki wyjmujemy z oleju łyżką cedzakową na papier kuchenny, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Następnie posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem

      3. Frytki podajemy z ulubionym sosem jako dodatek do dań.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Chrupiące frytki z selera”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      sobota, 25 sierpnia 2012 16:56

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa