Wpisy otagowane „biszkopt”

  • niedziela, 02 czerwca 2013
    • Angielski deser z truskawkami

      Dzi¶ przedstawię Wam bardzo prosty, angielski deser trifle. Składa się on warstw, które na przemian tworz± truskawki, ciasto biszkoptowe oraz sos custard (przez Francuzów zwany creme anglaise). Podobnie jak tiramisu, trifle jest genialny w swej prostocie. Tradycyjne, niewyszukane składniki, które razem smakuj± wybornie. Na pewno go polubicie. 

       

      TRIFLE Z TRUSKAWKAMI I SOSEM CUSTARD

      deser z truskawkami i waniliowym kremem budyniowym



      SOS CUSTARD (CREME ANGLAISE)

      W oryginalnym przepisie nie było m±ki ziemniaczanej, jednak dodałam j±, bo obawiałam się, że sos będzie zbyt rzadki. Faktycznie miałam rację. Bez m±ki sos nadawałby się ¶wietnie, aby polać nim truskawki w miseczce, lecz do deseru warstwowego miałby zdecydowanie zbyt płynn± konsystencję. Nawet Anglicy dodaj± do tego kremu swój custard powder, więc nie jest to chyba bł±d w sztuce. 

       

      składniki:

      4 żółtka

      1/3 szklanki cukru

      200ml kremówki

      250ml mleka

      1 laska wanili

      3 łyżki m±ki ziemniaczanej

       

      wykonanie:

      1. Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż i wydobywamy z niej ziarenka. ¦mietanę umieszczamy w rondelku, do którego dodajemy ziarenka, a także pust± laskę. Dodajemy również cukier i stawiamy na ¶rednim ogniu. Żółtka dokładnie mieszamy z zimnym mlekiem i m±k± ziemniaczan±. 

      2. Gdy ¶mietana zacznie wrzeć wyjmujemy pust± laskę wanilii widelcem i stopniowo dolewamy mleko wymieszane z żółtkami i m±k±. Robimy to bardzo powolutku, cały czas mieszaj±c gotuj±cy się custard. Zmniejszamy ogień do minimum, aby unikn±ć przypaleń i gotujemy jeszcze moment, aż sos wyraĽnie zgęstnieje. Powinien mieć konsystencję nieco rzadsz± od budyniu. 

      3. Odstawiamy custard do wystygnięcia.

       

      WARSTWA BISZKOPTOWA 


      składniki:

      250-300g biszkoptów lub ciasta biszkoptowego (ja użyłam kakaowego)

      kilka łyżek likieru pomarańczowego (można pomin±ć)

       

      wykonanie:

      1. Siekamy biszkopt w kosteczkę i gotowe :)

      Je¶li będziecie serwować trifle w szklankach lub pucharkach, które maj± cylindryczny kształt (czyli nie zwężaj± się, ani nie rozszerzaj± w żadnym miejscu, tylko od góry do dołu idealny walec) wówczas można wyci±ć brzegiem takiej szklanki kr±żki z ciasta biszkoptowego. Dzięki temu warstwa biszkoptowa będzie lepiej widoczna i deser będzie prezentował się perfekcyjnie.

       

      WARSTWA TRUSKAWKOWA

       

      składniki:

      400g truskawek

      1 galeretka szybko tęgn±ca Delecty

      dodatkowo: na wierzch deseru 200ml kremówki + łyżka cukru pudru

       

      wykonanie:

      1. Umyte i obrane z szypułek truskawki kroimy na ćwiartki. 

      2. Galaretkę rozpuszczamy w połowie zalecanej ilo¶ci gor±cej wody (mniej więcej w szklance) i od razu mieszamy z pokrojonymi truskawkami. Odstawiamy do przestygnięcia

       

      Wykonanie deseru:

      W pucharkach umieszczamy na przemian warstwy zaczynaj±c od galaretki z truskawkami. Warstwę biszkoptow± można skropić likierem pomarańczowym. Aby warstwy nie zlewały się po nałożeniu każdej z nich należy się upewnić, czy w każdym miejscu przylega do ¶cianek naczynia. Wierzch dekorujemy kremówk± ubit± z cukrem pudrem. 

       

      deser warstwowy z kremem custard

       


       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Angielski deser z truskawkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      niedziela, 02 czerwca 2013 07:10

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt ¦r Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa