Wpisy otagowane „biszkopt”

  • niedziela, 02 czerwca 2013
    • Angielski deser z truskawkami

      Dziś przedstawię Wam bardzo prosty, angielski deser trifle. Składa się on warstw, które na przemian tworzą truskawki, ciasto biszkoptowe oraz sos custard (przez Francuzów zwany creme anglaise). Podobnie jak tiramisu, trifle jest genialny w swej prostocie. Tradycyjne, niewyszukane składniki, które razem smakują wybornie. Na pewno go polubicie. 

       

      TRIFLE Z TRUSKAWKAMI I SOSEM CUSTARD

      deser z truskawkami i waniliowym kremem budyniowym



      SOS CUSTARD (CREME ANGLAISE)

      W oryginalnym przepisie nie było mąki ziemniaczanej, jednak dodałam ją, bo obawiałam się, że sos będzie zbyt rzadki. Faktycznie miałam rację. Bez mąki sos nadawałby się świetnie, aby polać nim truskawki w miseczce, lecz do deseru warstwowego miałby zdecydowanie zbyt płynną konsystencję. Nawet Anglicy dodają do tego kremu swój custard powder, więc nie jest to chyba błąd w sztuce. 

       

      składniki:

      4 żółtka

      1/3 szklanki cukru

      200ml kremówki

      250ml mleka

      1 laska wanili

      3 łyżki mąki ziemniaczanej

       

      wykonanie:

      1. Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż i wydobywamy z niej ziarenka. Śmietanę umieszczamy w rondelku, do którego dodajemy ziarenka, a także pustą laskę. Dodajemy również cukier i stawiamy na średnim ogniu. Żółtka dokładnie mieszamy z zimnym mlekiem i mąką ziemniaczaną. 

      2. Gdy śmietana zacznie wrzeć wyjmujemy pustą laskę wanilii widelcem i stopniowo dolewamy mleko wymieszane z żółtkami i mąką. Robimy to bardzo powolutku, cały czas mieszając gotujący się custard. Zmniejszamy ogień do minimum, aby uniknąć przypaleń i gotujemy jeszcze moment, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Powinien mieć konsystencję nieco rzadszą od budyniu. 

      3. Odstawiamy custard do wystygnięcia.

       

      WARSTWA BISZKOPTOWA 


      składniki:

      250-300g biszkoptów lub ciasta biszkoptowego (ja użyłam kakaowego)

      kilka łyżek likieru pomarańczowego (można pominąć)

       

      wykonanie:

      1. Siekamy biszkopt w kosteczkę i gotowe :)

      Jeśli będziecie serwować trifle w szklankach lub pucharkach, które mają cylindryczny kształt (czyli nie zwężają się, ani nie rozszerzają w żadnym miejscu, tylko od góry do dołu idealny walec) wówczas można wyciąć brzegiem takiej szklanki krążki z ciasta biszkoptowego. Dzięki temu warstwa biszkoptowa będzie lepiej widoczna i deser będzie prezentował się perfekcyjnie.

       

      WARSTWA TRUSKAWKOWA

       

      składniki:

      400g truskawek

      1 galeretka szybko tęgnąca Delecty

      dodatkowo: na wierzch deseru 200ml kremówki + łyżka cukru pudru

       

      wykonanie:

      1. Umyte i obrane z szypułek truskawki kroimy na ćwiartki. 

      2. Galaretkę rozpuszczamy w połowie zalecanej ilości gorącej wody (mniej więcej w szklance) i od razu mieszamy z pokrojonymi truskawkami. Odstawiamy do przestygnięcia

       

      Wykonanie deseru:

      W pucharkach umieszczamy na przemian warstwy zaczynając od galaretki z truskawkami. Warstwę biszkoptową można skropić likierem pomarańczowym. Aby warstwy nie zlewały się po nałożeniu każdej z nich należy się upewnić, czy w każdym miejscu przylega do ścianek naczynia. Wierzch dekorujemy kremówką ubitą z cukrem pudrem. 

       

      deser warstwowy z kremem custard

       


       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Angielski deser z truskawkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      niedziela, 02 czerwca 2013 07:10

Kalendarz

Luty 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa