Wpisy otagowane „mąka z ciecierzycy”

  • wtorek, 13 października 2015
    • Wegański omlet z masłem orzechowym i bananem - śniadanie biegacza

      Słuchajcie, jeśli do tej pory nie przekonałam Was jeszcze jak wspaniałym i uniwersalnym składnikiem jest mąka z cieciorki, to danie po prostu musi Was upewnić w tym przekonaniu. Ciecierzyca w bardzo wielu sytuacjach zastępuje jajka, więc pomyślałam, że będzie świetną bazą do zrobienia omleta. Najpierw kombinowałam z pianą ubitą z wody po ciecierzycy,  bo chciałam, aby omlet zachował charakterystyczną dla niego puszystość. Niestety ten eksperyment nie powiódł się. Z pomocą przyszedł mi jeden z hinduskich kanałów na Youtube, którego autorka przygotowywała taki właśnie omlecik z mąki z ciecierzycy. Podstawowy przepis jest banalnie prosty. Mieszamy mąkę pół na pół z wodą i dodajemy szczyptę soli. W zależności czy chcemy przygotować omlet słodki czy wytrawny dodajemy stosowne przyprawy. Ja swój doprawiłam cynamonem i kurkumą, ale jeśli planujecie słone dodatki, można również wymieszać go z odrobiną curry, drobno posiekanymi ziołami lub szczyptą chilli. 

      Pomysł na dodatki podsunął mi Rafał Maślak. Możecie go kojarzyć, ponieważ w zeszłym roku otrzymał tytuł Mistera Polski. I właśnie ten, wspomniany przeze mnie przystojniak rekomendował omlet z bananem i masłem orzechowym jako swoje ulubione śniadanie, które jada praktycznie codziennie rano. Ponieważ połączenie masła orzechowego i bananów jest jednym z moich ulubionych (może pamiętacie jeszcze lody o tym smaku? klik!) nie omieszkałam go przetestować w wersji omletowej. Rafał – przyznaję Ci rację! To najsmaczniejsze śniadanie jakie do tej pory jadłam! Dziękuję za inspiracje. Swoją drogą odnoszę wrażenie, że Rafał to bardzo fajny i skromny chłopak. Trochę to krzywdzące, że ładnych ludzi często niesprawiedliwie i automatycznie oceniamy jako próżnych i pustych. Niestety sama się czasem na tym łapie, że w ten sposób upraszczam sobie świat.

      Pewnie zastanawiacie się dlaczego tytuł zawiera informację, że jest to śniadanie biegacza. Nie znalazła się tam przypadkowo, ponieważ omlet jest bardzo sycący i daje prawdziwego, energetycznego kopa! Wszystkie składniki są jak najbardziej zdrowe i polecane sportowcom, natomiast są również dosyć kaloryczne, więc szczególnie polecam go osobom, które prowadzą aktywny tryb życia. A „kanapowcom” również takie śniadanko nie zaszkodzi, ale myślę, że nie częściej niż raz, dwa razy w tygodniu. 

       


       

      Składniki na jedną porcję:

      pół szklanki mąki z ciecierzycy

      pół szklanki wody

      szczypta soli

      ćwierć łyżeczki kurkumy

      pół łyżeczki cynamonu

      odrobina oleju kokosowego

      Dodatki:

      1 nieduży banan

      1 łyżka masła orzechowego

      1 łyżka miodu (w wersji wegańskiej można go zastąpić syropem z agawy, syropem klonowym lub daktylowym)

      1 łyżka posiekanych orzechów włoskich 

       

      Wykonanie:

      1. Rozgrzewamy patelnię na średnim i ogniu i prażymy na niej orzechy. 

      2. Orzechy przesypujemy na talerzyk, a patelnię delikatnie smarujemy odrobiną oleju kokosowego. 

      3. Wodę mieszamy z mąką z cieciorki, cynamonem, kurkumą i szczyptą soli. Dokładnie roztrzepujemy, żeby nie było grudek.

      4. Wylewamy powstałą masę na patelnię i smażymy na złoto z obydwu stron.

      5. Wykładamy omlet na talerz smarujemy masłem, układamy plasterki banana i składamy na pół.

      6. Wierzch omleta polewamy miodem i posypujemy uprażonymi wcześniej orzechami. 

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Wegański omlet z masłem orzechowym i bananem - śniadanie biegacza”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      wtorek, 13 października 2015 07:36
  • niedziela, 31 maja 2015
    • Wegańskie gołąbki z kaszą jaglaną

      Jednym z najbardziej wyczekiwanych przeze mnie wiosennych skarbów jest młoda kapusta. Stanowczo jej nadużywam. Czasem ląduje w zupie, czasem w surówce, a gdy mam więcej czasu i zapału przygotowuję gołąbki. W zeszłym roku królowały u mnie gołąbki wegetariańskie z soczewicą, a w tym roku te w jaglanej odsłonie. 

      Generalnie ten przepis bazuje na bardzo prostych, polskich smakach. Jedynym "dziwniejszym" składnikiem jest mąka z ciecierzycy. Przeważnie, gdy pojawiają się w przepisie tego typu składniki, idą za nimi pytania: "a czym to można zastąpić?" Nie pytajcie mnie proszę czym zastąpić mąkę z cieciorki, ale zapytajcie lepiej co ona może zastąpić Wam! :) Często testuje różne cuda ze sklepów ze zdrową żywnością. Część przypada mi do gustu, inne mniej, jeszcze inne zalegają w szafie czekając na koniec terminu ważności. Natomiast mąka z ciecierzycy to coś genialnego i nieodzownego nie tylko w kuchni wegańskiej. Ma fantastyczne właściwości wiązania innych składników, z powodzeniem zastępuje bułkę tartą z jajkiem, świetnie spisuje się jako składnik panierki lub pakory. Myślę, że  zrobię Wam kiedyś osobny wpis o niej, abyście wiedzieli jak ją wykorzystać. Póki co polecam zaopatrzyć się – na pewno będziecie zadowoleni z tej inwestycji.

       

      kasza jaglana przepisy fotografia kulinarna wegetariańskie

       

      składniki na 6 sztuk:

      6 dużych liści młodej kapusty

      2/3 szklanki kaszy jaglanej

      1 por

      2 małe cebule

      1 marchewka

      pęczek koperku

      4 łyżki mąki z cieciorki (lub więcej)

      500 ml przecieru pomidorowego dobrej jakości (polecam cirio)

      1 łyżka oleju do smażenia (użyłam kokosowego)

      łyżka słodkiej papryki

      pieprz i sól

       

      wykonanie: 

      1. W dużym garnku zagotowujemy sporą ilość wody. Gdy woda zacznie wrzeć wkładamy do niej kapustę. Dzięki temu liście sparzą się, staną się bardziej elastyczne. Łatwiej będzie je oddzielić od kapusty, a później zwinąć.

      2. Oddzielamy od kapusty 6 dużych liści. Ścinamy najgrubsze nerwy liścia.

      3. Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości.

      4. W między czasie podsmażamy na złoty kolor posiekany por i cebule.

      5. Do ugotowanej kaszy dodajemy drobno posiekany koperek, dość drobno startą marchewkę, por i cebulę, szczyptę soli i pieprzu oraz mąkę z cieciorki.

      Wszystko razem mieszamy. Jeśli konsystencja jest zbyt rzadka, aby uformować środki gołąbków należy dodać więcej mąki z cieciorki.

      6. Dzielimy farsz na sześć części, formujemy podłużne pulpeciki i zawijamy w liście kapusty.

      7. Przecier pomidorowy doprawiamy solą (o ile nie zawiera jej w składzie), pieprzem i papryką. Wlewamy go do naczynia żaroodpornego lub brytfanny.

      8. Gołąbki umieszczamy w naczyniu, przykrywamy (jeśli naczynie nie ma pokrywki wystarczy użyć folii aluminiowej) i pieczemy  80 minut w temp 190 stopni.

      Na ostatnie 20 minut można zdjąć przykrycie, żeby gołąbki trochę się przypiekły

      kasza jaglana przepisy fotografia kulinarna wegetariańskie

      kasza jaglana przepisy fotografia kulinarna wegetariańskie

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Wegańskie gołąbki z kaszą jaglaną”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      niedziela, 31 maja 2015 20:04

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa