Wpisy otagowane „mąka z ciecierzycy”
Słuchajcie, jeśli do tej pory nie przekonałam Was jeszcze jak wspaniałym i uniwersalnym składnikiem jest mąka z cieciorki, to danie po prostu musi Was upewnić w tym przekonaniu. Ciecierzyca w bardzo wielu sytuacjach zastępuje jajka, więc pomyślałam, że będzie świetną bazą do zrobienia omleta. Najpierw kombinowałam z pianą ubitą z wody po ciecierzycy, bo chciałam, aby omlet zachował charakterystyczną dla niego puszystość. Niestety ten eksperyment nie powiódł się. Z pomocą przyszedł mi jeden z hinduskich kanałów na Youtube, którego autorka przygotowywała taki właśnie omlecik z mąki z ciecierzycy. Podstawowy przepis jest banalnie prosty. Mieszamy mąkę pół na pół z wodą i dodajemy szczyptę soli. W zależności czy chcemy przygotować omlet słodki czy wytrawny dodajemy stosowne przyprawy. Ja swój doprawiłam cynamonem i kurkumą, ale jeśli planujecie słone dodatki, można również wymieszać go z odrobiną curry, drobno posiekanymi ziołami lub szczyptą chilli.
Pomysł na dodatki podsunął mi Rafał Maślak. Możecie go kojarzyć, ponieważ w zeszłym roku otrzymał tytuł Mistera Polski. I właśnie ten, wspomniany przeze mnie przystojniak rekomendował omlet z bananem i masłem orzechowym jako swoje ulubione śniadanie, które jada praktycznie codziennie rano. Ponieważ połączenie masła orzechowego i bananów jest jednym z moich ulubionych (może pamiętacie jeszcze lody o tym smaku? klik!) nie omieszkałam go przetestować w wersji omletowej. Rafał – przyznaję Ci rację! To najsmaczniejsze śniadanie jakie do tej pory jadłam! Dziękuję za inspiracje. Swoją drogą odnoszę wrażenie, że Rafał to bardzo fajny i skromny chłopak. Trochę to krzywdzące, że ładnych ludzi często niesprawiedliwie i automatycznie oceniamy jako próżnych i pustych. Niestety sama się czasem na tym łapie, że w ten sposób upraszczam sobie świat.
Pewnie zastanawiacie się dlaczego tytuł zawiera informację, że jest to śniadanie biegacza. Nie znalazła się tam przypadkowo, ponieważ omlet jest bardzo sycący i daje prawdziwego, energetycznego kopa! Wszystkie składniki są jak najbardziej zdrowe i polecane sportowcom, natomiast są również dosyć kaloryczne, więc szczególnie polecam go osobom, które prowadzą aktywny tryb życia. A „kanapowcom” również takie śniadanko nie zaszkodzi, ale myślę, że nie częściej niż raz, dwa razy w tygodniu.
Składniki na jedną porcję:
pół szklanki mąki z ciecierzycy
pół szklanki wody
szczypta soli
ćwierć łyżeczki kurkumy
pół łyżeczki cynamonu
odrobina oleju kokosowego
Dodatki:
1 nieduży banan
1 łyżka masła orzechowego
1 łyżka miodu (w wersji wegańskiej można go zastąpić syropem z agawy, syropem klonowym lub daktylowym)
1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
Wykonanie:
1. Rozgrzewamy patelnię na średnim i ogniu i prażymy na niej orzechy.
2. Orzechy przesypujemy na talerzyk, a patelnię delikatnie smarujemy odrobiną oleju kokosowego.
3. Wodę mieszamy z mąką z cieciorki, cynamonem, kurkumą i szczyptą soli. Dokładnie roztrzepujemy, żeby nie było grudek.
4. Wylewamy powstałą masę na patelnię i smażymy na złoto z obydwu stron.
5. Wykładamy omlet na talerz smarujemy masłem, układamy plasterki banana i składamy na pół.
6. Wierzch omleta polewamy miodem i posypujemy uprażonymi wcześniej orzechami.
Jednym z najbardziej wyczekiwanych przeze mnie wiosennych skarbów jest młoda kapusta. Stanowczo jej nadużywam. Czasem ląduje w zupie, czasem w surówce, a gdy mam więcej czasu i zapału przygotowuję gołąbki. W zeszłym roku królowały u mnie gołąbki wegetariańskie z soczewicą, a w tym roku te w jaglanej odsłonie.
Generalnie ten przepis bazuje na bardzo prostych, polskich smakach. Jedynym "dziwniejszym" składnikiem jest mąka z ciecierzycy. Przeważnie, gdy pojawiają się w przepisie tego typu składniki, idą za nimi pytania: "a czym to można zastąpić?" Nie pytajcie mnie proszę czym zastąpić mąkę z cieciorki, ale zapytajcie lepiej co ona może zastąpić Wam! :) Często testuje różne cuda ze sklepów ze zdrową żywnością. Część przypada mi do gustu, inne mniej, jeszcze inne zalegają w szafie czekając na koniec terminu ważności. Natomiast mąka z ciecierzycy to coś genialnego i nieodzownego nie tylko w kuchni wegańskiej. Ma fantastyczne właściwości wiązania innych składników, z powodzeniem zastępuje bułkę tartą z jajkiem, świetnie spisuje się jako składnik panierki lub pakory. Myślę, że zrobię Wam kiedyś osobny wpis o niej, abyście wiedzieli jak ją wykorzystać. Póki co polecam zaopatrzyć się – na pewno będziecie zadowoleni z tej inwestycji.
składniki na 6 sztuk:
6 dużych liści młodej kapusty
2/3 szklanki kaszy jaglanej
1 por
2 małe cebule
1 marchewka
pęczek koperku
4 łyżki mąki z cieciorki (lub więcej)
500 ml przecieru pomidorowego dobrej jakości (polecam cirio)
1 łyżka oleju do smażenia (użyłam kokosowego)
łyżka słodkiej papryki
pieprz i sól
wykonanie:
1. W dużym garnku zagotowujemy sporą ilość wody. Gdy woda zacznie wrzeć wkładamy do niej kapustę. Dzięki temu liście sparzą się, staną się bardziej elastyczne. Łatwiej będzie je oddzielić od kapusty, a później zwinąć.
2. Oddzielamy od kapusty 6 dużych liści. Ścinamy najgrubsze nerwy liścia.
3. Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości.
4. W między czasie podsmażamy na złoty kolor posiekany por i cebule.
5. Do ugotowanej kaszy dodajemy drobno posiekany koperek, dość drobno startą marchewkę, por i cebulę, szczyptę soli i pieprzu oraz mąkę z cieciorki.
Wszystko razem mieszamy. Jeśli konsystencja jest zbyt rzadka, aby uformować środki gołąbków należy dodać więcej mąki z cieciorki.
6. Dzielimy farsz na sześć części, formujemy podłużne pulpeciki i zawijamy w liście kapusty.
7. Przecier pomidorowy doprawiamy solą (o ile nie zawiera jej w składzie), pieprzem i papryką. Wlewamy go do naczynia żaroodpornego lub brytfanny.
8. Gołąbki umieszczamy w naczyniu, przykrywamy (jeśli naczynie nie ma pokrywki wystarczy użyć folii aluminiowej) i pieczemy 80 minut w temp 190 stopni.
Na ostatnie 20 minut można zdjąć przykrycie, żeby gołąbki trochę się przypiekły
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 |