Wpisy otagowane „wegańskie”

  • poniedziałek, 09 stycznia 2017
    • Fit spaghetti z cukinii i marchewki ze szpinakowym pesto i pieczarkami

      Kiedyś już Wam wspominałam, że w ostatnim roku zrzuciłam "parę" kilogramów. Udało mi się to po latach bezskutecznych diet i prób. Jednej z przyczyn mojego sukcesu upatruję w ograniczeniu liczby spożywanych węglowodonów. Mam tu na myśli nie tylko cukier, który na ten moment spożywam naprawdę okazjonalnie. Mówię również o węglach pochodzących ze zbóż, w tym tych wartościowych typu kasze, pełnoziarniste makarony i razowe pieczywo. Oczywiście są to zdrowe produkty i nie trzeba ich całkowicie wykluczać z jadłospisu, ale moim zdaniem ciągle spożywamy ich zbyt dużo. Węglowodany są dla naszego organizmu podstawowym źródłem energii, ale dostarczają ich również warzywa i owoce. Nie ma potrzeby, aby spożywać węgle pochodzące ze zbóż częściej niż raz dziennie. Tymczasem jak wygląda dieta przeciętnej osoby, nawet takiej, która stara się jeść zdrowo? Na śniadanie owsianka, na drugie śniadanie kanapka, na obiad makaron, kasza lub naleśniki, a na kolację ponownie chleb. I w ten sposób będąc przekonanym, że jemy zdrowo, możemy łatwo przedawkować węglowodany, których nadmiar mówiąc w uproszczeniu jest magazynowany w postaci tkanki tłuszczowej. 

      Zdaję sobie sprawę, że dla osoby, której menu wygląda mniej więcej tak jak to powyższe spożywanie produktów zbożowych raz dziennie może brzmieć nieco ekstremalnie, ale wierzcie mi - wszystko jest tylko kwestią przyzwyczajenia. Aby nieco Was wspomóc podrzucam przepis na spaghetti low carb.

       


       


      składniki:

       

      pesto:

      2/3 szklanki nerkowców (można je namoczyć przez noc, dzięki czemu zmiękną i będą się łatwiej blendować, ale jeśli macie mocny i ostry blender, to nie trzeba)

      2 ząbki czosnku

      łyżka soku z cytryny

      3 łyżki oliwy lub oleju lnianego

      250 gramów świeżego szpinaku

      pół łyzeczki soli


      pozostałe składniki:

      2 nieduże cukinie

      1 -2 marchewki

      250 gramów małych pieczarek

      2-3 łyżki oliwy lub oleju kokosowego do smażenia

      1 łyżka sosu sojowego

      pół łyżeczki pieprzu

       

      wykonanie:

      1. Szpinak, sok z cytryny, czosnek, nerkowce, sól oraz oliwę/olej blendujemy na pesto o w miarę gładkiej konsystencji. 

      2. Marchewkę obieramy. Cukinię tylko myjemy i zostawiamy skórkę. Obydwie ścieramy ma długie spaghetti. Do tego celu należy użyć albo obieraczki typu julienne albo temperówki do warzyw, np. takiej jak widzicie na zdjęciu. 

      3. Pieczarki kroimy na połówki lub ćwiartki jeśli są większe. Na patelni podrzewamy olej i smażymy pieczarki, aż lekko zmiękną. W między czasie doprawiamy je sosem sojowym oraz pieprzem. Zdejmujmey z patelni

      4. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy marchewkę i cukienię. Podsmażamy dosłanie 2 minutki, tak aby warzywa delikatnie zmiękły, ale nadal zachowały jędrnośći  pozostały al dente. Na koniec dodajemy pesto, wszystko razem mieszamy i wyłączamy palnik.

      5. Wykładamy spaghetti na talerz i dodajemy pieczarki. 

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Fit spaghetti z cukinii i marchewki ze szpinakowym pesto i pieczarkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 09 stycznia 2017 08:06
  • wtorek, 03 stycznia 2017
    • Szybkie danie - cieciorka curry w pomidorach

      Wiecie na czym polega paradoks kulinarnego blogowania? Czasem długie godziny spędzamy nad tym, aby wymyślić jakiś oryginalny przepis, zaskakujące połączenia smakowe i potrawy z interesujących składników, a potem najlepiej klikają się przepisy na najprostsze dania, które z zasadzie znalazły się na blogu przez przypadek, bo aż głupio było nam wrzucać przepisy na tak codzienne jedzenie. Choć w sumie nie powinno to nikogo dziwić, bo któż ma czas na co dzień, aby przygotowywać skomplikowane potrawy, brudząc przy tym 18 garnków i ze trzy patelnie? Kto jest na tyle zdeterminowany, aby zamawiać składniki i przyprawy ze spacjalistycnych sklepów? Tymczasem zdrowe, domowe jedzenie wcale nie musi być czasochłonne. 

      Często wpadamy również w pułapkę skrajności. Albo przygotowujemy wszystko od podstaw, tylko ze świeżych składników dobrej jakości, albo olewamy to i kupujemy pizzę na wynos, bo nikt "normalny" nie ma przecież czasu, żeby codziennie pitrasić każde danie. Warto jednak poszukać kompromisów. Lepiej zrobić szybką zupę krem z mrożonych warzyw, niż później z braku innych opcji zamawiać kebaba do pracy. Lepiej zrobić szybkie danie w oparciu o warzywa z puszki, niż w desperacji zaspokajać głód batonem z automatu. Nie demonizujmy półśrodków. Może dzisiejsze danie to nie poziom Master Chefa, ale jest bardzo smaczne, pożywne i poleca się na drugie śniadanie do pracy ;) 

       


       

       

      składniki:

      1 łyżka oleju kokosowego lub oliwy

      2 puszki cieciorki

      2 puszki dobrej jakości pomidorów (np. Cirio)

      1 średnia cebula

      1 marchewka

      2 ząbki czosnku

      kawałek imbiru (mniej wiecej 2x2cm)

      1 łyżka przyprawy curry 

      pół łyżeczki pieprzu cayenne (niekoniecznie)

       

      wykonanie:

       

      1. Cebulę kroimy w półplasterki, czosnek przeciskamy przez praskę, a imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Marchewkę natomiast ścieramy na średeniej wielkości piórka.

      2. Olej rozgrzewamy na głębokiej patelni, takiej którą można przykryć lub w średnim garnku. Na średnim ogniu podsmażamy cebulę, aż sie zeszkli, a następnie dorzucamy czosnek, imbir i przyprawę curry. Wszystko razem przesmażamy niecałą minutkę mieszając. Dodajemy pomidory i marchewkę. Doprawiamy pieprzem cayenne. Wszystko razem dusimy pod przykryciem, aż marchewka zmięknie. 

      3. Na koniec dodajemy cieciorkę i mieszamy. Przed podaniem można posypać danie posiekaną natką pietruszki. 

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Szybkie danie - cieciorka curry w pomidorach”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      wtorek, 03 stycznia 2017 10:20
  • środa, 17 sierpnia 2016
    • Pieczarki z grilla lub piekarnika (faszerowane cieciorką i suszonymi pomidorami)

      Dzisiejsze danie jest bardzo proste, szybkie i uniwersalne. Równie dobrze możemy zabrać je na drugie śniadane do pracy, jak i zjeść na kolację, jako dodatek do obiadu czy przystawkę podczas imprezy grillowej. I zapewniam Was, że posmakuje również miesożercom, bo testowałam na nich ten przepis niejednokrotnie :)  

      Jedynym, bardziej wyszukanym składnikiem są chipotle, czyli wędzone papryczki jalapeno. Są dostępne w większych marketach i delikatesach na półkach z kuchniami świata w mniejszych lub większych puszeczkach. Jeśli macie okazję to polecam spróbować, bo są bardzo aromatyczne, pikantne i nadają daniu charakteru. Nie są one jednak konieczne, bo możecie również doprawić danie wędzoną słodką papryką (np. firmy Kotanyi) oraz ostrą papryką. 

       

      pieczarki faszerowane przepis wegański

       

      składniki:

      6 bardzo dużych pieczarek (o średnicy około 10 centymetrów) lub większa ilość mniejszych pieczarek

      2 puszki cieciorki

      1 słoik suszonych pomidorów w oleju

      3 ząbki czosnku

      1-3 papryczek chipotle* (uważajcie z ilością, bo są bardzo pikantne)

      *(można pominąć lub zastąpić inną ostra papryczką lub/i sproszkowaną papryką wędzoną)

      1 łyżka soku z cytryny

      1 awokado

      sok z połowy limonki

      ulubione zioła (pasuje np. oregano) lub natka pietruszki do posypania

       

      wykonanie:

      1. Cieciorkę, suszone pomidory, czosnek i cytrynę oraz 2 łyżki oleju z pomidorów blendujemy na pastę. 

      2. Włączamy piekarnik na 190 stopni.

      3. Pieczarki smarujemy olejem od pomidorów suszonych cienką warstwą, od zewnetrznej strony kapelusza.

      4. Faszerujemy pieczarki od strony blaszek. Lekko dociskamy i wyrównujemy farsz.

      5. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 30-40 minut. Jeżeli chcecie przyrządzić pieczarki na grillu polecałabym umieścić je na aluminiowej tacy i grillować, aż pieczarki zmiękną. 

      6. Awokado kroimy w palsterki i układamy na upieczonych pieczarkach. Całość skrapiamy sokiem z limonki i posypujemy ulubionymi ziołami lub posiekaną natką pietruszki.*

      *można też zrobić szybkie gaucamole i zmiksować awokado z sokiem z limonki, małym ząbkiem czosnku i kilkoma kroplami oliwy. 

       

      przepisy wegańskie

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Pieczarki z grilla lub piekarnika (faszerowane cieciorką i suszonymi pomidorami)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      środa, 17 sierpnia 2016 08:43
  • czwartek, 09 czerwca 2016
    • Pieczone pulpety z soczewicy i pieczarek z tymiankiem

      Na moim balkonie tymianek kwitnie jak szalony. Jeśli nie macie balkonowych lub parapetowych ogródków z ziołami to polecam. To wielka radocha pielęgnować roślinki  i patrzeć jak z każdym dniem rozpychają się bardziej i bardziej to w górę, to na boki. Za każdym razem, gdy wychodzę na balkon czuję ich odurzający aromat i buzia po prostu sama się śmieje. Że nie wspomnę, jak fajnie przyprawia się potrawy zieleninką świeżo podskubaną z krzaczka.

      Tymianek to jedno z moich ulubionych ziół. Najbardziej pasuje do dań z soczewicy, grzybów oraz do pomidorów. Bardzo dobrze dorzucić go na przykład do risotto. Jeśli macie swoje ulubione połączenia z tymiankiem, to chętnie posłucham podpowiedzi, bo szukam nowych inspiracji.

      Dziś przepis na pulpety z piekarnika. Dzięki takiej formie przygotowania,  pozostają lekkie i nietuczące. W smaku natomiast są bogate i kokretne. Polecam!

       

       

      soczewica przepis wegetariańskie i wegańskie

       

       

       

      składniki na 12 pulpetów (3 porcje):


      1 szklanka zielonej soczewicy

      200g pieczarek

      garść suszonych grzybów

      1 średnia cebula

      2 ząbki czosnku

      1 łyżka oleju (np. kokosowego rafinowanego lub innego do smażenia)

      2 łyżki sosu sojowego (jeśli nie macie, należy dosolić masę na pulpety)

      1 płaska łyzeczka świeżo zmielonego, czarnego pieprzu

      1 łyżka listków (bez łodyżek!) świeżego tymianku (można zastąpić suszonym)

      ok. pół szklanki mąki z ciecierzycy

       

      sos:

      1 łyzka oleju

      puszka pomidorów dobrej jakości (lub dwie szklanki świeżych pomidorów, obranych i pokrojonych w kostkę)

      1 mała cebula

      1 ząbek czosnku

      1 mała marchewka

      1 łyżeczka słodkej papryki

      pół łyżeczki pieprzu cayenne (można zastąpić czarnym)

       

      dodatkowo 3/4 szklanki kaszy jaglanej (pulpety dobrze smakują równiez z makaronem jesli wolicie)

       

      wykonanie:

       

      1. Suszone grzyby umieszczamy w kubku, zalewamy wrzątkiem i przykrywamy talerzykiem na minimum 15 minut.

      2. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w cieniutkie plasterki, a pieczarki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Grzyby odcedzamy (nie wylewamy wody, bo będzie potrzebna!) i kroimy w kostkę.

      3. W garnku na średnim ogniu rozgrzewamy olej, na którym smażymy cebulkę, a gdy się zeszkli dodajemy czosnek. Smażymy pół minutki mieszając, aby czosnek się nie przypalił. Dodajemy pieczarki, grzyby i smażymy jeszcze 5 minut. Dodajemy sos sojowy i tymianek.

      4. Do wody po grzybach dodajemy czystą wodę tak, aby w sumie otrzymać 1,5 szklanki płynu. Całość wlewamy do garnka z pieczarkami. Doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy soczewicę. Całość gotujemy na małym ogniu, aż soczewica będzie całkowicie miękka i wchłonie cały płyn (około 20 minut). Pozostawiamy, aby całość lekko przestygła. Nie musi być kompletnie zimna, ale gorąca będzie parzyć w dłonie podczas formowania pulpetów.

      5. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik ustawiamy na 190 stopni.

      6. Gdy soczewica z grzybami lekko przestygnie dodajemy mąkę z cieciorki. Mieszamy. Z masy formujemy kulki o wielkości moreli. Jeśli masa jest zbyt rzadka/miękka, aby formować pulpety należy dodać więcej mąki z cieciorki.

      7. Uformowane pulpety umieszczamy na blaszce, wkładamy do piekarnika i pieczemy 25-30 minut.

      8. Gdy pulpety siedzą w piekaniku przygotowujemy sos. Cebule kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy, a obraną marchewkę ściemy na tarce o grubych czkach. W garnku na średnim ogniu rozgrzemy olej. Podmażamy cebule do zeszklenia, dodajemy czosnek a po 30 sekundach marchew. Wszystko razem podsmażamy 3 minuty. Następnie dodajemy pomidory i przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut.

      9. Gotujemy kaszę jaglaną według tego przepisu: klik!

      10. Gotowe pulpety podajemy z kaszą i sosem. Można je dodatkowo posypać świeżym tymiankiem (listkami lub kwiatkami)

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Pieczone pulpety z soczewicy i pieczarek z tymiankiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      czwartek, 09 czerwca 2016 12:42
  • wtorek, 31 maja 2016
    • Wegańskie gofry bezglutenowe z domową, ekspresową konfiturą z rabarbaru i truskawek

      Trudno nie zauważyć, że ostatnio wśród fit deserów królują u mnie gofry. Obiecuję dać Wam chwile wytchnienia od przepisów na nie, ale nie mogę obiecać, że na długo. Choć może następnym razem pojawią się w wersji wytrawnej? Kto wie co mnie napadnie. :)

      Gofry to świetna opcja letnich słodkości, bo ciasto można zmodyfikowac tak, aby stanowiły zdrowy posiłek. Poza tym można je fajnie skomponować z sezonowymi owocami bez potrzeby pieczenia całej blachy, tuczącego ciasta. Jeśli najdzie nas chęć na łakocie wystarczy upiec dosłownie dwa gofry i słodka uczta gotowa. To również bardzo fajna propozycja na pożywne, drugie śniadanie. 

      Dzisiejszy przepis jest wegański. Wykorzystałam do niego moją ulubiona mąkę z cieciorki. Jako dodatek zaproponowałam domową konfiturę z truskawek i rabarbaru. Jeśli przygotowanie konfitur kojarzyło ci się do tej pory z wielogodzinnym smażeniem, mieszaniem i dodawaniem do owoców kilogramów białego cukru możesz być ostro zdziwiony, bo przygotowanie tego smarowidła to dosławnie 15 minut łącznie z umyciem owoców. Z założenia nie będzie ona długo przechowywana, lecz jedzona na świeżo, więc długotrwałe procedury konserwujące nie są potrzebne. A konfitura smakuje bajecznie! Kwaskowa, aromatyczna i bogata. Nie da się jej porównać z żadnym dżemem niskosłodzonym. 

       

      bezglutenowe gofry, do czego wykorzystać mąką z cieciorki

       

       

       

      składniki na 4 gofry:


      ciasto:

      180ml mleka roślinnego

      pół szklanki mąki z cieciorki

      pół szklanki mąki jaglanej (może być również ryżowa)

      szczypta soli

      2 łyżki oleju kokosowego

      2 łyżeczki ksylitolu

      1 łyżeczka cynamonu

       

      konfitura:

      kubek truskawek pokrojonych w ćwiartki

      2 łodygi rabarbaru pokrojone w kostkę

      2-3 łyżki ksylitolu

      skórka otarta z jednej cytryny (tylko żółta część, bo biała jest gorzka)

       

      dodatkowo opcjonalnie:

      pokrojone owoce, ewentualnie płatki migdałów do posypania

       

      wykonanie:

       

      1. Można zacząć od konfitury, aby trochę przestygła. Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, który stawiamy na średnim ogniu. Gotujemy około 10 minut, raz po raz mieszająć, aż rabarbar rozpadnie się, a z owoców odparuje część wody.

      2. Suche składniki ciasta mieszamy w misce. Dodajemy mleko i olej. Mieszamy, aż ciasto będzie jednolite.

      3. Rozgrzewamy gofrownicę. Wylewamy ciasto łyżką wazową na powierznię gofrownicy i pieczemy około 5-7 minut, aż gofry nabiorą złotego koloru.

      4. Gofry podajemy z konfiturą i owocami lub innymi, ulubionymi dodatkami.

       

      przepisy wegetariańskie

      truskawki rabarbar przepis 

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Wegańskie gofry bezglutenowe z domową, ekspresową konfiturą z rabarbaru i truskawek”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      wtorek, 31 maja 2016 10:30

Kalendarz

Marzec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa