Wpisy otagowane „bób”

  • niedziela, 22 maja 2016
    • Lekka sałatka ze szparagów, bobu i szpinaku

       

      Jeśli zastanawiacie się co jeść, aby schudnąć do lata i ładnie wyglądać na plaży, to trafiliście w odpowiednie miejsce! Też mam taki plan i co za tym idzie wszystkie przepisy publikowane do końca czerwca będą lekkie jak piórko ;)

      Stali czytelnicy pewnie wiedzą, że już od dobrego roku trudno doszukać się  na moim blogu masła, śmietany, cukru czy dań w panierce, bo zwyczajnie zmieniłam swoje podejście do odżywiania.  Tuczące rzeczy jadam i gotuję raczej rzadko, więc z powodzeniem możecie korzystać z przepisów, które już są na blogu. Pochwalę się Wam między wierszami, że dzięki temu i regularnej aktywności  fizycznej udało mi się schudnąć o dwa rozmiary. Jeśli zrealizuję cel, który sobie wyznaczyłam, to może pokażę Wam podsumowanie wszystkich moich wysiłków. W maju zaczyna się sezon warzywno-owocowy będę mieć jeszcze większe pole do popisu, jeśli chodzi o niskokaloryczne potrawy. Wypatrujcie zatem kolejnych inspiracji na zdrowe i pyszne dania ;)

      Dzisiejsza sałatka jest moim hitem tej wiosny. Dacie wiarę, że cała micha, którą widzicie na zdjęciu to tylko 420 kalorii? Przy czym prawie połowa kaloryczności zawiera się w dodanym do niej oleju lnianym, który jest bogatym źródłem kwasu Omega 3 i witaminy E, dzięki czemu wspiera trawienie i pozytywnie wpływa na naszą urodę. Jedna osoba nie jest w stanie zjeść takiej ilości na raz, a nawet jeśli jej się to uda, to będzie syta, przez kilka godzin. Wiem, że wygląda zielono, zdrowo i być może myślicie, że takie danie nie może być smaczne. I jest to opinia bardzo krzywdząca,  bo jej smak jest fantastyczny! Aromatyczne szparagi, koperek i dymka oraz bób, który zawiera dużo białka i smaku umami…Poezja. Musicie spróbować.

       

      dietetyczna sałatka, odchudzanie, fit przepisy, szparagi są niskokaloryczne

       

       

      składniki:

      200g bobu ( mrożonego lub świeżego) lub zielonego groszku

      pęczek zielonych szparagów

      jedna cebulka dymka

      dwie kopiaste łyżki posiekanego koperku

      trzy spore garści szpinaku

       


      dressing:

      dwie łyżki oleju lnianego (lub oliwy)

      dwie łyżki soku z cytryny

      łyżeczka syropu z agawy lub miodu

      pół łyżeczki świeżo zmielonego, czarnego pieprzu

      szczypta soli



      wykonanie:

      1. Bób gotujemy kilka minut, tak aby zmiękł , ale nie ściemniał. W zależności czy użyjecie bobu mrożonego czy świeżego, gotowanie powinno trwać  5-12 minut. Następnie odcedzamy i przepłukujemy bób zimną wodą. Obieramy go ze skórki.

      2. Odcinamy i wyrzucamy zdrewniałe końcówki szparagów, a jędrne części gotujemy na parze aż zmiękną. Powinny pozostać lekko chrupiące, ale na tyle miękkie, aby można było bez problemu wbić w nie widelec. Pozostawiamy szparagi do wystygnięcia

      3. Mieszamy wszystkie składniki dressingu. Dymkę kroimy w cienkie plasterki. Szparagi, szpinak, koperek, bób oraz cebulkę wrzucamy do sporej miski, polewamy dressingiem i delikatnie mieszamy.

       

       

      wegańskie przepisy, zdrowa sałatka, co jeść na kolację podczas diety




      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Lekka sałatka ze szparagów, bobu i szpinaku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      niedziela, 22 maja 2016 07:23
  • niedziela, 17 kwietnia 2016
    • Kaszotto z bobem i suszonymi pomidorami

      Kwiecień jest miesiącem, który po zimowej stagnacji przynosi zapach kwitnących drzew i nadzieję na rozpoczęcie sezonu na warzywa i owoce. Możemy cieszyć się już rabarbarem,  za moment pojawią się szparagi, a potem ruszy lawina kolejnych, sezonowych skarbów natury. Ostatnio chodził za mną bób, ale na ten świeży przyjdzie nam poczekać przynajmniej do czerwca. Jako niecierpliwy człowiek nie potrafiłabym tak długo ze sobą walczyć, więc kupiłam bób mrożony. 

      Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Danie wygląda niepozornie, ale jeśli jesteście fanami bobu i suszonych pomidorów to przepadniecie! Bób dobrze komponuje się ze smakiem wędzonki, dlatego w przepisach często występuje w towarzystwie boczku. Natomiast nawet roślinożercy mogą poznać to fantastyczne połączenie dzięki wędzonej papryce. Odkąd Kotanyi wprowadziło ją do swojego asortymentu nie trzeba jej nawet zamawiać przez Internet. Suszone pomidory i wędzona papryka to idealny, wegański zastępnik dla boczku lub bekonu.

       

      kasza owsiana przepis bób sususzone pomidory wegański bekon

       

       

       

      składniki na 2-3 porcje:

      400-500g bobu (świeżego lub mrożonego)

      1 średnia cebula

      2 ząbki czosnku

      2 łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki

      pół łyżeczki kurkumy

      pół łyzeczki tymianku

      pół łyżeczki soli

      szczypta pieprzu cayenne (niekoniecznie)

      50ml tarninówki (lub innej, niezbyt słodkiej nalewki lub wytrawnego wina)

      1 słoiczek pomidorów suszonych w oleju

      6 łyżek kaszy owsianej

      250 ml wywaru warzywnego

      3 łyżki posiekanej natki pietruszki

      opcjonalnie 1-2 łyżki soku z cytryny

       

      wykonanie:

      1. W średnim garnku zagotowujemy około 1 litra wody i wrzucamy bób. Gotujemy 10 minut, a następnie odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą. Obieramy ziarna bobu z łupinek.

      2. Na dużej patelni (powinna mieć pokrywkę) lub w garnku, na średnim ogniu rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju z suszonych pomidorów. Podsmażamy na nim posiekaną w kostkę cebulę około 5-7 minut raz po raz mieszając. Powinna zmięknąć i nabrać lekko brązowego koloru. Następnie dodajemy czosnek i smażymy jeszcze minutkę, uważając, aby się nie przypalił. 

      3. Dodajemy przyprawy, pokrojone w paseczki pomidory oraz kaszę. Wszystko razem smażymy dwie minuty, a następnie dodajemy tarninówkę. Przesmażamy jeszcze 3 minuty, aby alkohol odparował, a następnie wlewamy wywar. Gotujemy 15 minut mieszając co kilka minut. 

      4. Gdy kasza zmięknie wyłączmy palnik, Dodajemy bób oraz pietruszkę. Jeśli smak jest mdły można dodać 1-2 łyżki soku z cytryny lub/i doprawić do smaku. 

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Kaszotto z bobem i suszonymi pomidorami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      niedziela, 17 kwietnia 2016 15:41
  • poniedziałek, 14 lipca 2014
    • Faszerowane papryki z ryżem i bobem

      Dzisiejszy wpis związany jest z moim udziałem w akcji "Dieta dla serca", o której ostatnio pisałam. Przepis na faszerowane papryki dedykuję w szczególności osobom walczącym z podwyższonym cholesterolem, lecz polecam go również wszystkim, którzy szukają pomysłów na zdrowe i smaczne dania.

      Tak jak już wielokrotnie wspominałam, bardzo często spotykam się z opinią, że samodzielne przygotowywanie zbilansowanych posiłków jest pracochłonne i uciążliwe. Cóż, zapewne wymaga odrobinę większego nakładu czasu niż zamówienie pizzy, jednak zalety przyrządzania domowych potraw rekompensują ten wysiłek potrójnie. Po pierwsze sami wybieramy składniki i możemy je nie tylko dobrać do naszych upodobań smakowych, ale również wyeliminować te, które są niepożądane. Gotując dla siebie raczej nie zagęścimy sosu garściami mąki, nie użyjemy starego oleju, nie dodamy tanich substytutów produktów, bo nie musimy uczynić naszego gotowania skrajnie ekonomicznym jak dzieje się w wielu firmach gastronomicznych. Warto wcześniej zaplanować i przygotować jadłospis na cały dzień, aby gdy w ciągu dnia zaskoczy nas głód nie "ratować się" batonikami, zupkami z paczki i tym co akurat wskoczy nam w ręce.

      Danie, na które patrzycie jest wręcz banalnie proste, przygotowane z łatwo dostępnych, świeżych składników i odpowiednich przypraw. Na pewno pozytywnie zaskoczy tych, którzy uważają, że dania dietetyczne są mdłe i niezjadliwe, ponieważ połączenie papryki, czosnku, pietruszki i soku z cytryny tworzy bardzo przyjemny aromat. Dzięki zawartości brązowego ryżu oraz bobu pozostaje ono sycące. Wśród składników znajdziecie również Optimę, która jest źródłem kwasów omega 3. Mają one zdolność do wiązania i usuwania z organizmu kwasów nasyconych, usprawniają przemianę materii oraz korzystnie wpływają na wątrobę (odtłuszczając ją). Co więcej spożywane regularnie i w odpowiedniej ilości przeciwdziałają nadciśnieniu oraz zawałom serca, które są przyczyna połowy zgonów w Polsce. 

      Jak możecie zauważyć przepis nie zawiera grama soli, która absolutnie niewskazana w profilaktyce chorób układu krążenia. Jeśli jeszcze nie jesteście nimi zagrożeni możecie dodać nieco do gotowania ryżu, natomiast bardzo namawiam was do ograniczenia ilości soli w diecie, co prędzej czy później przyniesie pozytywne skutki. Od tej przyprawy można spokojnie odwyknąć - to tylko kwestia przyzwyczajenia.

       

       

      składniki:

       

      6 małych papryk (lub trzy duże)

      farsz:

      100g brązowego ryżu

      300g bobu (świeżego lub mrożonego)

      3 ząbki czosnku

      3 łyżki posiekanej natki pietruszki

      2 łyżki margaryny Optima (40g)

      płaska łyżeczka pieprzu

      2 łyżki soku z cytryny
       

      wykonanie:

      1. Ryż gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.

      2. Papryki myjemy, kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne.

      3. Bób gotujemy około 8 minut, a następnie odcedzamy i płuczemy w zimnej wodzie i obieramy ze skórek.

      4. Czosnek przepuszczamy przez praskę lub drobno siekamy.

      5. Wszystkie składniki farszu umieszczamy w misce i mieszamy.

      6. Powstałym farszem wypełniamy papryki , które umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy folą folią aluminiową lub pokrywką jeśli naczynie takową posiada. 

      7. Papryki zapiekamy 40 minut pod przykryciem, a następnie jeszcze 10-15 minut bez przykrycia w temperaturze 180-190 stopni.

      paprya przepis

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Faszerowane papryki z ryżem i bobem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 14 lipca 2014 18:40
  • poniedziałek, 29 lipca 2013
    • Najlepsze ciasto na pierogi (bez jajka)

      Od dziecka uwielbiałam gotowany bób. Pamiętam, że obok czereśni i słonecznika łuskanego wprost z wielkich kwiatów, które kupowało się na rynku był on ulubioną przekąską zabieraną na podwórko. Osoby urodzone w latach 90-tych mogą być zdumione o czym ja w ogóle piszę, ale w czasach gdy nie było internetu nie było również batonów i czipsów (a przynajmniej nie były one tak powszechnie dostępne), a dzieciaki od rana do dobranocki ganiały (same!) na świeżym powietrzu. To były czasy! :) Mogłabym pisać o nich bez końca, ale powróćmy do tematu. Tak naprawdę dopiero w dorosłym życiu nauczyłam się wykorzystywać bób w inny sposób niż jako przegryzkę między posiłkami. To naprawdę wszechstronne warzywo. Może od być składnikiem sałatek, zapiekanek, past do chleba, zup. Można również zrobić z niego kotleciki lub farsz do pierogów taki jak dziś Wam zaprezentuję.

      Przy okazji chciałabym dodać, że pierogi zostały wykonane z mojego ulubionego ciasta, które odkryłam po przetestowaniu bardzo wielu przepisów. Jest elastyczne, można bez wysiłku rozwałkować je cieniutko. Klei się tylko na tyle, aby bez problemu skleić pierożki, ale nie trzeba go nawet mocno podsypywać mąką. Robienie pierogów w tego ciasta to czysta przyjemność, a nie próba cierpliwości jak to bywa w niektórych przypadkach.

       

      PIEROGI Z BOBEM

      ciasto na pierogi z gorącą wodą bez jajek


      składniki na około 50 sztuk:

      ciasto:

      3 pełne szklanki mąki pszennej

      1 szklanka bardzo gorącej wody

      szczypta soli

      farsz:*

      800g świeżego bobu (trochę odejdzie przy obieraniu)

      1 duża cebula

      1-2 ząbki czosnku

      garść posiekanych liści mięty**

      1-2 łyżki soku z cytryny

      świeżo mielony pieprz

      kilka łyżek oleju

      sól

      *oprócz wymienionych składników do farszu można dodać również ulubiony gatunek białego sera zmniejszając odpowiednio ilość bobu. Może być tradycyjny twaróg lub ricotta albo feta. Nie jest to jednak konieczne. Dobrze doprawiony farsz z samego bobu również smakuje przepysznie.

      **zamiast mięty możecie użyć liści szpinaku lub nawet natki pietruszki. Można również poeksperymentować z innymi ziołami.

       

      wykonanie:

      1. Bób wrzucamy do gotującej osolonej wody i gotujemy kilka minut. Następnie przepłukujemy go zimną wodą, dzięki czemu zachowa zielony kolor. Następnie obieramy go skórek i rozduszamy widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażamy na średnim ogniu, aż cebulka się zeszkli, a następnie dodajemy do bobu wraz z posiekaną miętą i pozostałymi składnikami.

      2. Do miski wsypujemy mąkę, sól i zalewamy bardzo gorącą wodą. Nie musi to być wrzątek, bo i tak nie byliście w stanie wyrabiać tak gorącego ciasta rękoma, ale wystarczy odczekać 2-3 minutki od zagotowania wody. Mieszamy drewnianą łyżką, a następnie wykładamy je na stolnicę i wyrabiamy przez około 5-10 minut. Jeśli parzy należy oczywiście chwilę poczekać, ale tylko tyle ile będzie konieczne. Ciasto powinno być gładkie i ładnie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy, aby odpoczęło na około 10-15 minut.

      3. Gdy ciasto odpocznie dzielimy ja na dwie części, z których każdą rozwałkowujemy bardzo cienko na delikatnie posypanej mąką stolnicy. W między czasie można kilkukrotnie odkleić cały płat ciasta od stolnicy i znów minimalnie podsypać mąką. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy szklanką koła jak najbliżej siebie. Każde z kółek kładziemy na dłoni tak, aby ta strona, która przylegała do stolnicy była na wierzchu. Na kółko kładziemy solidną łyżeczkę farszu, a następnie sklejamy pieróg zaczynając od środka ku bokom, wciskając kciukiem farsz do środka. Trzeba uważać, aby farsz nie dostał się pomiędzy sklejane brzegi, bo wówczas jest ryzyko, że pieróg rozklei się podczas gotowania. Posklejane pierogi odkładamy na tacę lub oprószony mąka stół i przykrywamy ściereczką, aby nie obsychały. 

      4. W garnku zagotowujemy sporą ilość wody i wrzucamy partiami pierogi - mniej więcej po 10 sztuk na raz na średnią wielkość garnka. Po wypłynięciu pierogów gotujemy je jeszcze około 4 minut i odcedzamy sitem. Jeśli nie zamierzacie podać pierogów od razu nie należy ich kłaść gorących jeden na drugim, ponieważ mogą się posklejać.  

      5. Pierogi podajemy ozdobione listkami mięty. Można również skropić je olejem lub dodać kilka listków masła oraz oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli lubicie można je również podsmażyć na masełku, dzięki czemu smak będzie jeszcze bardziej wyrazisty. 

       

      kuchnia wegetariańska


       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Najlepsze ciasto na pierogi (bez jajka)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 29 lipca 2013 08:10
  • wtorek, 23 lipca 2013
    • Cudze chwalimy...

      Czy lubicie oliwę z oliwek? Ja też. Zwłaszcza taką w pięknych, niespotykanych u nas butelkach, które kojarzą się z południowym klimatem Włoch. To chyba właśnie te skojarzenia spowodowały, że ten tłuszcz stał się tak popularny w Polsce, bo któż z nas nie chciałby choć na chwilę przenieść się do oliwnego gaju? Oliwa z oliwek jest również zdrowa, lecz tu zaskoczę wielu z Was. Mamy w naszym kraju rodzimy olej, który jest jeszcze bardziej wartościowy. Jest to olej rzepakowy. Nie bez przyczyny zwany "oliwą północy". Z przeprowadzonych badań wynika, że ma on więcej korzystnych kwasów omega-6 i omega-3 oraz o połowę mniej w stosunku do oliwy niepożądanych kwasów tłuszczowych nasyconych. Co to oznacza? Możecie bez żadnych wyrzutów sumienia, a nawet z korzyścią dla zdrowia i urody skrapiać nim sałatki również podczas diety. Więcej na ten temat znajdziecie tutaj Osobiście cenię sobie to, że olej rzepakowy ma delikatniejszy, bardziej neutralny smak niż gorzkawa oliwa z oliwek, dlatego znajduje szersze zastosowanie w mojej kuchni. 

       

      bób i kasza gryczana


      Dlatego dziś przygotowałam dla Was danie z polskich składników wzbogacone olejem rzepakowym. Bób i mięta to sprawdzony duet. Aby było pożywniej połączyłam go kaszą gryczaną i serem, a całość umieściłam na łódeczkach z cukinii. Pychota!


      ZAPIEKANE CUKINIE Z KASZĄ GRYCZANĄ, BOBEM

      I SEREM KOZIM ORAZ SOSEM MIĘTOWYM

      cukinie faszerowane kaszą bobem i serem

       

      składniki:

      4 nieduże cukinie

      olej rzepakowy

      100g ugotowanej kaszy gryczanej

      300g świeżego bobu

      1 średnia cebula

      2 ząbki czosnku

      natka pietruszki

      100g sera koziego (można zastąpić fetą lub startym serem żółtym)

      sól, pieprz do smaku

      sos miętowy:

      4 pełne łyżki posiekanych liści mięty

      sok z cytryny

      łyżeczka miodu

      3 łyżki oleju rzepakowego

      sól, pieprz

       

      wykonanie:

      1. Cukinie myjemy, osuszamy i przecinamy wzdłuż na połówki. Przy użyciu łyżeczki wydrążamy środek cukinii z pestkami, które są zbędne. Następnie smarujemy je delikatnie olejem rzepakowym, solimy, pieprzymy i odstawiamy, aby wchłonęły przyprawy. 

      2. Bób gotujemy kilka minut w słonej wodzie. Gdy skórka zacznie brązowieć i marszczyć się odcedzamy go i płuczemy zimną wodą. Wyciskamy zielony środek bobu, a skórki wyrzucamy.

      3.  Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego, na którym przesmażamy czosnek pokrojony w cienkie plasterki oraz cebulę posiekaną w kostkę. 

      4. Mieszamy ugotowaną kaszę, obrany bób, przesmażoną cebulę i czosnek, garść posiekanej natki pietruszki oraz 2 łyżki oleju rzepakowego. Całość doprawiamy solą i pieprzem i umieszczamy w przygotowanych wcześniej łódeczkach z cukinii. Posypujemy pokrojonym serem kozim i zapiekamy około 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wierzch powinien się zrumienić.

      5. W czasie gdy cukinie są w piekarniku miksujemy składniki sosu miętowego. 

      6. Cukinie podajemy lekko skropione sosem.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Cudze chwalimy...”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      wtorek, 23 lipca 2013 19:53

Kalendarz

Styczeń 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa