Wpisy otagowane „rum”

  • wtorek, 05 marca 2013
    • Domowe bounty z rumem

      Gdybym miała wymyślić nazwę dla tego smakołyku to nazwałabym je "pijany Pirat", bo rum już chyba zawsze będzie kojarzył mi się z bajkami o piratach, szczurach lądowych i beczkach toczonych po pokładzie. :) Smakuje trochę jak bounty, ale jest znacznie mocniejszy, dzięki dodatkowi alkoholu. Natomiast w konsystencji jest właśnie taki jak baton. Spójny, konkretny, ale z niebiańsko rozpływa się w ustach.

       

      CIASTO RUM I KOKOS (BEZ PIECZENIA)


      składniki:

      spód:

      200 gram masła

      300 gram herbatników (np. petit buerre)

      3 łyżki kakao

      rum do smaku (tyle ile uważacie, ja dałam 2-3 kieliszki, bo chciałam, aby smak był mocno rumowy)

      masa kokosowa:

      400 gram wiórków kokosowych

      80 gram masła

      3 łyżki cukru pudru

      polewa: tabliczka gorzkiej czekolady + 2 łyżki oliwy


      wykonanie:

      1. Herbatniki mielimy na miałko robotem kuchennym lub kruszymy drobno (np. wałkiem do ciasta), a następnie mieszamy z kakaem. W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy herbatniki. Mieszamy, aż się połączą i dodajemy rum. Masę wykładamy na wyłożoną papierem blaszkę lub inne płaskie naczynie o wymiarach mnie więcej 20 na 30cm i lekko dociskamy. Można zrobić w masie zagłębienia łyżką, dzięki czemu ciasto będzie miało "fale" w przekroju.

      2. Wiórki kokosowe dzielimy na dwie części i każdą z nich mielimy w malakserze tak długo, aż powstanie coś o konsystencji masła. Trwa to około 15 minut. Następnie dodajemy stopione masło oraz cukier i mieszamy. Wykładamy powstałą masę na czekoladowy spód i dociskamy.

      3. Całość polewamy stopioną czekoladą zmieszaną z oliwą. Naczynie przykrywamy folią spożywcza i wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc wówczas smaki przejdą sobą nawzajem.

      Po wyjęciu z lodówki jest dosyć twarde, więc najlepiej wyjąć je minimum pół godzinki wcześniej, aby nabrało temperatury pokojowej.

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Domowe bounty z rumem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      wtorek, 05 marca 2013 07:48
  • czwartek, 06 grudnia 2012
    • Rozgrzewający poncz

      Nie ma nic lepszego na grudniowe chłody, niż parujący grzaniec. Najczęściej robi się go z wina lub piwa, a dziś przedstawię Wam chyba trochę mniej popularny - poncz. To napój na bazie herbaty, alkoholu oraz przypraw i owoców. Istnieją również wersje mrożone oraz bezalkoholowe, ale o nich może innym razem.

       

      HERBATKA Z PRĄDEM - CZYLI PONCZ


      poncz herbata z rumem rogrzewający napój

       

      składniki na dwie porcje:

      300ml wody

      2 łyżeczki herbaty

      50 ml rumu lub wódki (może być ciut więcej)

      2 spore łyżki miodu lub pół szklanki syropu owocowego

      przyprawy (w całości) cynamon, goździki, anyż

      kilka plasterków pomarańczy lub cytryny

       

      wykonanie:

      1. Wszystkie składniki oprócz alkoholu umieszczamy w garnku, stawiamy na palniku i podrzewamy, aż woda zacznie wrzeć. Można pogotwać 1-2 minutki, żeby napój przeszedł aromatem przypraw

      2. Wyłączamy palnik i dodajemy alkohol. Wlewamy do kubków lub szklanek i pijemy póki gorące :)

       

      PS. Trochę z innej beczki - gwiazdeczki unoszące się na zdjęciu to nie photoshop :) Taki efekt można uzyskać robiąc domowym sposobem nakładkę na obiektyw. Tutorial znajdziecie tutaj jeśli to kogoś zainteresuje.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Rozgrzewający poncz”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      czwartek, 06 grudnia 2012 07:56

Kalendarz

Marzec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa