Wpisy otagowane „Granat”

  • sobota, 03 listopada 2012
    • Wybuch czy niewypał?

      Nie wiem jak Wy, ale ja już napisałam list do świętego Mikołaja. W tym roku między innymi chciałabym dostać książkę "Plenty" Yotama Ottolenghiego. Póki co tak mnie zauroczyły różowe drobinki granata na okładce, że musiałam poczynić jakieś danie z tymże owocem. Jeśli sama okładka potrafi tak zainspirować, to co dopiero zawartość?

      I w ten oto sposób pół roku prowadzenia bloga uczciłam przepyszną sałatką pełną "odłamków" granata. Eksplozja była, lecz tylko smakowa, a danie na pewno nie okazało się niewypałem :)

       

      SAŁATKA Z GRANATEM, MANGO I LAZUREM


      GRANAT MANGO SAŁATKA Z SEREM PLEŚNIOWYM I OWOCAMI KUSKUS

       

      składniki:

      ser lazur

      1 granat

      1 mango

      natka pietruszki

      2/3 szklanki kuskus


       

      GRANAT MANGO SAŁATKA Z SEREM PLEŚNIOWYM I OWOCAMI KUSKUS



      vinaigrette:

      30ml różowego octu winnego

      30ml oliwy

      łyżka miodu

      szczypta soli i pieprzu

      łyżeczka suszonego tymianku


       

      GRANAT MANGO SAŁATKA Z SEREM PLEŚNIOWYM I OWOCAMI KUSKUS


       

      wykonanie:

      1. Składniki vinaigrette mieszamy ze sobą. Kroimy łazur i obrane mango. Wydrążamy drobinki miąższu granata. Siekamy pietruszkę.

      2. Kuskus zalewamy 2/3 szklanki wrzątku odrobinę solimy i zostawiamy do wystygnięcia.

      3. Układamy składniki w miseczce i polewamy vinaigrettem.


       

      GRANAT MANGO SAŁATKA Z SEREM PLEŚNIOWYM I OWOCAMI KUSKUS

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      sobota, 03 listopada 2012 18:25
  • piątek, 08 czerwca 2012
    • Owocowy kop

      Obyśmy mieli co opijać po dzisiejszym meczu. Póki co na ostudzenie emocji proponuje pysznego owocowego drinka.

      MROŻONY KOKTAJL ARBUZOWY Z RUMEM

      składniki:

      pół średniego arbuza

      czubata łyżka cukru pudru

      1 lub 2 limonki

      1 granat

      rum - około 20 ml na porcję

       

      wykonanie:

      1. Miąższ arbuza oddzielamy od skóry i pestek, a następnie miksujemy w blenderze. Dodajemy cukier puder oraz sok z jednej limonki i wkładamy do zamrażarki na minimum 2 godziny. Można przyspieszyć przygotowanie - zmiksowany miąższ przelać przelać przez sito, aby pozbyć się nadmiaru wody, a następnie wymieszać z kruszonym lodem. Jest to opcja szybsza pod warunkiem, że mamy wcześniej przygotowany lód :)

      2. Zmrożoną masę arbuzową wkładamy do szklanki lub kielicha i zalewamy ok. 20 ml schłodzonego rumu. Ozdabiamy cząstkami granatu oraz startą skórką limonki.

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      piątek, 08 czerwca 2012 17:21

Kalendarz

Marzec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa