Wpisy otagowane „fit”

  • niedziela, 13 kwietnia 2014
    • Koktajl z gruszki i melisy

      Nie odkryję Ameryki stwierdzeniem, że zasady rozsądnej diety zalecają jedzenie pięciu, niedużych posiłków dziennie. Okazuje się jednak, że w praktyce nie jest to wcale taka łatwa sprawa, jak mogłoby się wydawać. Czasem zwyczajnie brakuje dnia, aby to sensownie rozłożyć. Wszystko przez to, że jakby nie liczyć większość czasu spędzamy w pracy. Przed południem zjadam dwa śniadania, potem obiad i zanim wrócę do domu i ogarnę codzienne obowiązki jest już 18-sta, a przede mną teoretycznie jeszcze dwa posiłki. Pewnie sporo osób ma na tyle dobrą przemianę materii, że standardowa kolacja zjedzona nawet o 20-stej nie zaszkodzi im szczególnie, ale u mnie to nie przejdzie bez konsekwencji. Dlatego jestem na etapie blendowania wszystkiego co się da i tworzenia niskokalorycznych koktajli, które można pić dowoli o każdej porze dnia i nocy. Idealna lekka kolacja. Taki napój wypełnia żołądek, syci, a jednocześnie podkręca przemianę materii. Dzisiejszy koktajl w pierwotnej wersji miał być szpinakowy, ale na zakupach upolowałam tak piękny "krzaczek" melisy, że grzechem byłoby jej nie wykorzystać ;) Zapraszam na orzeźwiający i kipiący zdrowiem koktajl gruszkowy z melisa i imbirem.

       

      dietetyczna kolacja

       

       

      składniki na około 500ml koktajlu (dwie porcje):

      2 gruszki

      "doniczka" melisy (opcjonalnie opakowanie szpinaku baby)

      250 ml mleka owsianego

      sok z połowy cytryny

      mały kawałek imbiru (mniej więcej centymetr na centymetr)

      1 pełna łyżka ksylitolu lub miodu

       

      Opcjonalnie zamiast mleka owsianego, można użyć po prostu wody. Wówczas polecałabym dodać jednego banana lub 2 łyżki sparzonych otrębów, dzięki czemu koktajl będzie bardziej sycący i gęstszy. Nie polecałabym natomiast zastępowania mleka owsianego, przetworami mlecznymi ponieważ mogłyby zdominować smak innych składników. 

      wykonanie:

      Wszystkie składniki należy zmiksować w blenderze na gładki koktajl i pić na świeżo (pozostawiony w lodówce koktajl utleni się i lekko ściemnieje). 

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Koktajl z gruszki i melisy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      niedziela, 13 kwietnia 2014 18:58
  • poniedziałek, 07 kwietnia 2014
    • Kotlety z kaszy jaglanej i cukinii oraz sezamowa sałatka z buraków

      Muszę przyznać, że nie pokochałam kaszy jaglanej od pierwszego zjedzenia. Na początku podchodziłam do niej jak pies do jeża. Trochę dziwnie według mnie pachniała i trudno było mi ją przygotować w taki sposób, aby była smaczna. Szczerze powiedziawszy nie mogłam zrozumieć zachwytów nad jaglanką, z którymi się spotykałam na wielu blogach. Wręcz przeciwnie - bardziej skłaniałam się ku opinii, że kasza jaglana to nie pokarm dla ludzi, lecz pasza dla zwierząt. W moim domu rodzinnym praktycznie nie jadało się kaszy jaglanej. Być może dlatego ciężko było mi ją okiełznać. Jednak zachęcona jej wartościami odżywczymi postanowiłam ją oswoić, dopracowałam metodę przygotowania, aż w końcu zagościła w mojej kuchni na dobre. To chyba jedna z najbardziej uniwersalnych kasz. Można zjadać ją na słodko i wytrawnie. Pasuje zarówno do sałatek, jak i na ciepło. Zdaję sobie sprawę, że mój wstęp mógł Cię zniechęcić, ale napisałam o tym tylko dlatego, aby udowodnić, że warto przełamywać kulinarne uprzedzenia. Jeśli wciąż się wahasz dodam, że kasza jaglana nie tylko da się lubić, ale również zawiera  sporo białka i witaminy B, jest lekkostrawna, odżywcza i polecana dla osób dbających o linię. Podobno ma również właściwości detoksykujące organizm.

      Danie, które chcę Wam dziś pokazać zdecydowanie należy do potraw fit. Zadowoleni będą również weganie, ponieważ kotleciki nie wymagają użycia jajek. Wbrew pozorom nie jest wcale pracochłonne. Przygotowanie tego obiadu zajęło mi dokładnie godzinę wliczając czas gotowania i pieczenia. Serdecznie polecam!

       

      co jeść na obiad na diecie

       

       

      składniki dla 3-4 osób


      sałatka:

      2 średnie buraki

      1 marchewka

      1 jabłko

      pół łyżeczki soli

      niepełna łyżeczka pieprzu

      2-3 łyżki soku z cytryny

      łyżka oleju sezamowego

      2 łyżki uprażonych na suchej patelni ziaren sezamu

       

      wykonanie:

      1. Buraki, marchew oraz jabłko ścieramy na tarce o średnich oczkach (użyłam tarczy tnącej robota kuchennego).

      2. Dodajemy sok z cytryny, olej sezamowy, sól, pieprz i wszystko razem mieszamy.

      3. Całość posypujemy sezamem. Można go również wmieszać do sałatki, ale tylko jeśli nie zależy nam na ładnym wyglądzie, ponieważ buraki zafarbują sezam.

       

      kotlety:

      1 szklanka kaszy jaglanej

      2 szklanki cukinii startej na tarce o średnich oczkach

      3 łyżki posiekanej natki pietruszki

      3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę

      5 łyżek otrębów owsianych

      1 łyżka sosu sojowego

      1 łyżka soku z cytryny

      szczypta soli

      płaska łyżeczka pieprzu

       

      1. Kasze jaglaną prażymy w rozgrzanym garnku, aż zacznie przyjemnie pachnieć, następnie płuczemy i gotujemy około 7 minut w dwóch osolonej szklankach wody. Następnie wyłączamy palnik i pozostawiamy ja pod przykryciem na około 20 minut, tak aby wchłonęła całą wodę.

      2. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Najlepiej kiedy kasza jest jeszcze ciepła, co sprawi, że kotlety beda się lepiej "kleić"

      3. Blachę pokrywamy papierem do pieczenia. Piekarnik ustawiamy na 200 stopni.

      4. Z powstałej masy formujemy kotlety o grubości około 1-1,5cm.Umieszczamy je na blaszce i pieczemy około 20-30 minut. Powinny się lekko zrumienić.

       

      fotografia kulinarna

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Kotlety z kaszy jaglanej i cukinii oraz sezamowa sałatka z buraków”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 07 kwietnia 2014 19:37

Kalendarz

Maj 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa