Wpisy otagowane „panir”

  • środa, 18 lutego 2015
    • Zapiekana kofta serowa w sosie curry

      Ostatni przepis na koftę indyjską spotkał się z Waszym uznaniem, z czego oczywiście bardzo się cieszę. Oby odzew osób, które go przetestują był równie pozytywny ;)  Tak jak się spodziewałam dostałam zapytania jak zastąpić niektóre przyprawy? Czy można z nich zrezygnować? Jak uprościć listę składników? Kuchnia indyjska w oryginale bazuje na szerokim wachlarzu przypraw, co nie oznacza, że nie można jej dostosować do własnych możliwości. Drugie pytanie, które padało dotyczyło formy przygotowania: "czy da się zrobić koftę nie smażąc jej na głębokim tłuszczu?". Podjęłam to wyzwanie i przygotowałam koftę pieczoną w piekarniku. Jestem bardzo zadowolona z tego przepisu. Wbrew temu co można przypuszczać danie robi się bardzo łatwo i bardzo szybko. Lista składników została zredukowana bez szkody dla smaku. Ta propozycja jest zdecydowanie lżejsza. W sam raz dla osób, które starają się godzić zdrowe odżywianie z codziennym brakiem czasu. Co prawda nie jest to jeszcze wersja super light, bo jednak mleczko kokosowe i ser capri mają trochę tłuszczu, ale dzięki zapiekaniu ma ona i tak znacznie mniej kalorii, niż wersja smażona. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu, bo mnie osobiście bardzo podeszła i na pewno będzie często gościć w "powszednim menu".

       

      kuchnia wegetariańska

       

       

      składniki:

      440g sera typu włoskiego capri (2 opakowania z Sierpca) lub paniru

      1,5 łyżki mąki

      2 łyżki posiekanej natki pietruszki

      płaska łyżeczka mielonego kminu rzymskiego (kuminu)

      pół łyżeczki soli

       

      sos:

      2 łyżki oleju (może być rzepakowy, kokosowy lub inny nadający się do smażenia)

      2 małe cebule pokrojone w pióra

      1 nieduża marchewka starta na tarce o średnich oczkach

      mały, starty kawałek imbiru (mniej więcej 1x2cm)

      2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub posiekane

      2 łyżki przyprawy curry

      puszka krojonych pomidorów w miarę możliwości dobrej jakości

      dwie trzecie szklanki mleczka kokosowego

      2 łyżki soku z cytryny

      odrobina posiekanej natki pietruszki do posypania dania

       

      wykonanie:

      1. Na sporej patelni lub w woku rozgrzewamy olej, na którym podsmażamy cebulę, aż się zeszkli. Następnie dodajemy imbir i czosnek. Przesmażamy minutkę i dodajemy marchewkę oraz przyprawę curry. Dodajemy ćwierć szklanki wody i wszystko razem dusimy, aż marchewka zmięknie.

      2. Dodajemy pomidory i miksujemy całość (najwygodniej ręcznym blenderem, bo nie trzeba zlewać sosu z patelni, ale oczywiście użyjcie takiego narzędzia jakie macie)

      3. Zmiksowany sos doprowadzamy do wrzenia i dodajemy mleczko kokosowe. Na koniec doprawiamy sos sokiem z cytryny.

      4. Gdy sos jest gotowy można zabrać się za kofty. Ser porządnie odciskamy z wody owijając go w ręcznik papierowy lub czystą ściereczkę, a następnie kruszymy do miski. Dodajemy mąkę, kumin, pietruszkę oraz sol i wszystko razem wyrabiamy rękoma na w miarę gładkie ciasto. Jeśli nie lubicie mieć oklejonych dłoni możecie założyć rękawiczki jednorazowe. Następnie formujemy kulki wielkości piłeczek ping-pongowych.

      5. Kofty układamy w naczyniu w którym będziemy zapiekać i polewamy sosem curry, mniej więcej do połowy wysokości kulek. Możecie użyć jednego dużego naczynia lub kilku małych na jedna porcję, jeśli takie posiadacie. 

      6. Całość zapiekamy 20-25 minut w temperaturze 190 stopni. Po wyjęciu z piekarnika należy dać potrawie 20 minut na przestygnięcie i związanie. Można ją posypać posiekaną natką pietruszki.

      7. Podawać z ryżem lub kaszą jaglaną.

       

      fotografia kulinarna


       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekana kofta serowa w sosie curry”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      środa, 18 lutego 2015 08:23

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa