Wpisy otagowane „mozarella”

  • wtorek, 11 listopada 2014
    • Bakłażany zapiekane z mozarellą i suszonymi pomidorami

      Tym daniem zajadam się od jakiegoś czasu. Początkowo nie planowałam wrzucać przepisu na blog, bo nie jest on szczególnie wymyślny. Bakłażan, pomidor, mozarella - klasyka gatunku. Jednak w między czasie miałam okazję zamówić bardzo podobne danie z firmy cateringowej. Było tak pozbawione smaku, pływające w tłuszczu i krótko mówiąc spartaczone, że znów nasunęły mi się dwa wnioski, o których często wspominam: a. proste dania najłatwiej popsuć, b. ciężko znaleźć w polskich restauracjach dobrze zrobione danie warzywne. Pomyśłałam, że może zatem podzielę się z Wami przepisem na zapiekane bakłażany w moim ulubionym śródzimnomorskim stylu. Może nie jest to wyszukany przepis wymagajacy zaawansowanych technik kulinarnych, ale jestem pewna, że Wam zasmakuje i chętnie włączycie je do codziennego menu. Jest to dość lekka zapiekanka, więc można ją śmiało zjeść na kolację lub przystawkę. Z porcją kaszy może z powodzeniem stanowić obiad. Zapraszam!

       

      fotografia kulinarna

       

       

      składniki na 2-3 porcje:

      1 duży bakłażan

      10-12 połówek suszonych pomidorów w oleju

      kulka mozarelli 125g (użyłam Zott light)

      około 300-400ml dobrego przecieru pomidorowego (polecam Cirio Passata Rustica lub Valfrutta)

      2-3 ząbki czosnku

      pół łyżeczki oregano

      pół łyżeczki cynamonu

      mała szczypta ostrej papryki lub pieprzu cayenne

      odrobina soli

       

      wykonanie: 

      1. Bakłażana kroimy na plastry o grubości około 1cm i delikatnie solimy. Odstawiamy na około 15 minut.

      2. Pomidory kroimy w paseczki, a mozarellę i czosnek w cienkie plasterki.

      3. Do naczynia żaroodpornego wlewamy przecier, tak aby swobodnie przyrywał dno. Spód mojej foremki ma 21x16 cm i zużyłam 350ml przecieru. Do przecieru wlewamy dwie łyżki oleju od pomidorów, dodajemy cynamon, oregano i pieprz cayenne lub paprykę. Delikatnie mieszamy. 

      4. Bakłażany smarujemy cienką warstwą oleju z pomidorów. Układamy plaster bakłażana, na nim kilka plasterków czosnku i paseczków pomidora oraz plaster mozarelli. Następnie przykrywamy go kolejnym plastrem bakłażana i tak do wyczerpania składników. Strajmy się układać je w ten sposób, aby pomidory i czosnek były schowane pomiędzy plastrami bakłażana, a mozarella bardziej na wierzchu. Dzięki temu te pierwsze nie przypalą się podczas zapiekania, a mozarella spiecze się tworząc chrupiącą warstewkę. 

      5. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy 25 minut. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze około 20 minut, aż bakłażan zmięknie, a mozarella lekko przypiecze. 

       

      zapikanka z bakłazanów

      mozarella, suszone pomidory


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Bakłażany zapiekane z mozarellą i suszonymi pomidorami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      wtorek, 11 listopada 2014 09:48
  • niedziela, 20 stycznia 2013
    • Zapiekanka makaronowa z suszonymi pomidorami

      Pod koniec stycznia zaczynam tęsknić za prawdziwym smakiem warzyw i owoców dojrzewających w letnim słońcu. Już nie mogę się doczekać kiedy pomidory zaczną smakować jak pomidory, a nie jak woda. Na szczęście dostępne są przetwory, które ratują nas przed zimową chandrą. Takie cząstki lata zamknięte w słoiku. Do moich ulubionych należą suszone pomidory, które pojawiały się już u mnie na blogu wielokrotnie, a dziś wystąpią w pysznej i pożywnej zapiekance.

       

      ZAPIEKANKA Z MAKARONU

      Z SUSZONYMI POMIDORAMI I MOZARELLĄ

       



       

      składniki (dla 3-4 osób):

      1 słoiczek pomidorów suszonych w zalewie ziołowej

      kulka mozarelli (około 100gram)

      100-150 gram śmietany 12%

      100 gram sera żółtego

      3/4 puszki pomidorów krojonych (pozostałą część możecie wykorzystać np. do jajecznicy)

      1 ząbek czosnku

      łyżeczka suszonego estragonu (lub garstka listków świeżego jesli uda się Wam dostać)

      400 gram makaronu (np. tagliatelle)

      sól, pieprz

       

      wykonanie:

      1. Makaron gotujemy, tak aby był twardawy - maksymalnie połowę czasu zalecanego na opakowaniu.

      2. Pomidory z puszki mieszamy ze śmietaną, startym serem żółtym, suszonymi pomidorami pokrojonymi w paseczki, czosnkiem pokrojonym w plasterki i kilkoma łyżkami oleju z ziołami, który został w słoiku. Doprawiamy solą, pieprzem oraz estragonem.

      3. Mieszamy z podgotowanym makaronem i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu układamy mozarellę pokrojoną w plasterki i zapiekamy w piekarniku około 25 minut w temperaturze 190 stopni. Czas może ulec zmianie w zależności od piekarnika i naczynia jakie macie. Zapiekanka jest gotowa, gdy wierzch zacznie się apetycznie przypiekać. Przed pokrojeniem zapiekanki najlepiej odczekać 10 minut, bo taka prosto z pieca może się rozpadać przy wyjmowaniu na talerze.

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekanka makaronowa z suszonymi pomidorami ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      niedziela, 20 stycznia 2013 11:15
  • poniedziałek, 27 sierpnia 2012
    • Sałatka z kolorowych pomidorów

      Bardzo lubię wczesną jesień, która przynosi ze sobą moc rozmaitych darów. Na targu stoły uginają się pod różnobarwnymi rodzajami papryk, słodkich śliwek, a także dojrzałych, kolorowych pomidorów. Dziś zapraszam na sałatkę z tych ostatnich, która cieszy również oko. Polecam jako dodatek do obiadu, przystawkę lub drugie śniadanie do pracy - poprawia humor skutecznie w każdych okolicznościach.

       

      SAŁATKA Z KOLOROWYCH POMIDORÓW

      POMIDOR MALINOWY

       

      składniki:

      - po jednym pomidorze: żółtym, pomarańczowym i malinowym

      - jedna mała cebula czerwona

      - pól kuli mozzarelli lub sera typu włoskiego

      - świeży tymianek

      - sól oraz świeżo zmielony pieprz do smaku

      - kilka listków sałaty

       

      wykonanie:

      1. Pomidory, cebulę oraz ser kroimy w plasterki i układamy fantazyjnie na talerzu.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 27 sierpnia 2012 07:38
  • sobota, 07 lipca 2012
    • Lekko i przyjemnie

      W czasach mięsożernych bardzo lubiłam melona w szynce parmeńskiej. Gdy ostatnio zobaczyłam melony w sklepie natchnęło mnie do poszukania podobnego połączenia, w którym słodki smak melona przełamany byłby słonym, bardziej wyrazistym aromatem. Oczywiście w wersji wegetariańskiej. Muszę przyznać, że efekt jest całkiem przyjemny dla podniebienia.

       

      SAŁATKA Z MELONA, SUSZONYCH POMIDORÓW I MOZARELLI

       

      składniki:

      1 dojrzały melon miodowy (ten z żółtą skórką)

      10 suszonych pomidorów w oliwie

      ser mozarella - najlepiej w małych kuleczkach

      2-3 gałązki świeżego oregano (ewentualnie bazylii)

       

      sałatka z melona

       

      wykonanie:

      1. Melona kroimy na pół i usuwamy pestki. Ja wydrążyłam kuleczki miąższu specjalną łyżką, ale można go po prostu pokroić na kawałki oddzielone od łupiny.

      2. Siekamy oregano, pomidory kroimy na dość wąskie paseczki, mozarellki odsączamy z zalewy.

      3. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dolewając nieco oliwy pozostałej po pomidorach doprawiając delikatnie solą i pieprzem. Dekorujemy listkami świeżego oregano.


      sałatka z melona

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      sobota, 07 lipca 2012 08:36

Kalendarz

Maj 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa