Wpisy otagowane „dymka”

  • niedziela, 29 września 2013
    • Zupa chińska z pierożkami wonton

      Ostatnio mam fazę na klejenie rozmaitych pierogów. Już pół zamrażarki zawaliłam ruskimi oraz pierogami z farszem dyniowym oraz soczewicowym. Zajmuje to trochę czasu, ale to naprawdę wspaniała opcja, gdy nie ma się czasu lub pomysłu obiad. Wystarczy wrzucić jedną paczuszkę do wrzącej wody i już po kilku minutach możemy cieszyć się pysznym (i tanim), domowym obiadem w środku tygodnia. Na fali formowania najfikuśniejszych pierogowych kształtów przypomniałam sobie, że od dawna chciałam zrobić chińskie pierożki wonton. To danie wygląda na bardzo skomplikowane, ale w rzeczywistości nie jest tak pracochłonne jak mogłoby się wydawać. Zachęcam do wypróbowania.

       

      chińska zupka

       

      składniki na 4 porcje:

      pierożki:

      1 szklanka mąki pszennej

      1/3 szklanki bardzo gorącej wody

      szczypta soli

      kostka tofu naturalnego

      150gr szpinaku mrożonego

      1 łyżeczka przyprawy chińskiej "pięć smaków"

      1 ząbek czosnku

      1/2 łyżeczki octu ryżowego (lub łyżeczka soku z cytryny)

      2 łyżki oleju

      zupa:

      1 litr wody

      2 łyżki sosu sojowego

      garść grzybków mun

      2/3 szklanki zielonego groszku (użyłam mrożonego)

      2 cebule dymki ze szczypiorkiem

      1/2 pora

      kawałek korzenia imbiru (mniej więcej 2x2 cm)

      2 łyżki oleju

      sól, pieprz do smaku


      wykonanie:

      1. Mąkę wymieszaną ze szczyptą soli zalewamy gorącą wodą, mieszamy drewnianą łyżką, a następnie wyrabiamy rękoma na gładkie ciasto (około 5 minut). Powinno ładnie odchodzić od ręki. Jeśli się klei należy dodać więcej mąki. Formujemy z niego kulę, którą przykrywamy i odstawiamy na kilkanaście minut, aby ciasto odpoczęło. 

      2. Na patelni rozgrzewamy olej, na który wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, przesmażamy 30 sekund i dodajemy pokrojone w drobną kostkę tofu oraz szpinak. Przyprawiamy solą oraz przyprawą pięć smaków i wszystko razem przesmażamy, aż szpinak nieco zmięknie (około 5 minut). Na koniec doprawiamy octem lub sokiem z cytryny.

      3. Ciasto rozwałkowujemy cieniutko przewracając je kilkukrotnie, a następnie wycinamy z niego szklanką kółka. Każde z nich odwracamy, nakładamy łyżeczkę farszu i sklejamy w sakiewki. Gotowe pierożki układamy na oprószonym mąką blacie i przykrywamy ściereczką, aby nie obeschły. 

       


       

      4. Następnie przygotowujemy zupę. Grzybki mun zalewamy wrzątkiem, tak aby były całe zanurzone w wodzie i przykrywamy, aby zmiękły. Na oleju przesmażamy pokrojoną z drobną kostkę dymkę, por oraz starty imbir. Całość zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy groszek i gotujemy około 15 minut, aż zmięknie. Na koniec dodajemy grzybki wraz z wodą, w której się moczyły oraz sos sojowy. Doprawiamy według uznania. 

      5. Pierożki gotujemy na parze w parowniku około 15 minut lub w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia. 

      6. Pierożki umieszczamy w miseczkach, zalewamy gorąca zupą i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

       


       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa chińska z pierożkami wonton”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      niedziela, 29 września 2013 19:56

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa