Wpisy otagowane „gorgonzola”

  • czwartek, 04 kwietnia 2013
    • Makaron zapiekany z serem i brokułami

      Czy zastanawialiście się kiedyś na czym polega fenomen włoskiej kuchni? Co sprawia, że ludzie na całym świecie uwielbiają te potrawy? Moim zdaniem, przyczyna jest bardzo prosta. Włosi potrafią robić jedzenie, które jest jednocześnie swojskie i bezpretensjonalne, a przy tym bardzo smaczne i uwalniające dużą dawkę hormonów szczęścia u jedzącego. To dania, które chce się spożywać z bliskimi, z rodziną i przyjemnej atmosferze. Dzięki takim posiłkom można w każdym momencie poczuć się jak w domu. Dziś przedstawię Wam prosty przepis na makaron w mojej ulubionej postaci - zapiekany z serem i warzywami. Zatem dietetycy zamykają oczy, a my przenosimy się w błogi stan makaronowej uczty.

      

      ZAPIEKANKA MAKARONOWA

      Z BROKUŁAMI I SEREM GORGONZOLA


       

      składniki:

      300g makaronu

      1 świeży brokuł (lub około 300-350g mrożonego)

      250g pieczarek

      1 duża cebula

      200g sera gorgonzola

      4 łyżki gęstej śmietany 18%

      2-3 ząbki czosku 

      około 1 łyżki oliwy lub masła

      pieprz i sól do smaku

      około 80g startego żółtego sera lub parmezanu

       

      wykonanie:

      1. Brokuła dzielimy na różyczki i blanszujemy 2-3 minuty we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzamy i płuczemy zimną wodą. (Mrożonego nie trzeba, bo został on zapewne zblanszowany przed zamrożeniem)

      2. Makaron gotujemy mniej więcej 5 minut krócej, niż podano na opakowaniu, aby pozostał twardawy w środku.

      3. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Cebule siekamy w kostkę. W garnku lub na dużej patelni rozgrzewamy oliwę lub masło. Na tłuszcz wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i dosłownie po 30 sekundach dodajemy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy pieczarki, solimy, pieprzymy i obsmażamy wszystko razem kilka minut. Następnie dodajemy pokrojoną gorgonzolę. Gdy zacznie się rozpuszczać dodajemy śmietanę i gotujemy chwilkę, aż część wody odparuje, a całość trochę zgęstnieje (około 5 minut).

      4. Powstały sos serowo-pieczarkowy mieszamy z brokułami (można kilka różyczek zostawić i umieścić na wierzchu zapiekanki, aby ładniej wyglądała) i podgotowanym makaronem i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy lekko serem żóltym i zapiekamy 30-40 minut w temp. 180 stopni. Wypraktykowałam sposób, aby danie zapiec równomiernie. Najpierw umieszczam kratkę w piekarniku o jeden poziom niżej niż środek i włączam tylko dolne grzałki, a po 15-20 minutach przekładam kratkę na środkową półkę i włączam grzanie góra-dół. Dzięki temu na powierzchni zapiekanki nie tworzy się spieczona skorupa. Można również na pierwsze 15-20 minut przykryć naczynie żaroodporne folią aluminiową

      5. Po wyjęciu zapiekanki z piekarnika najlepiej odczekać 15 minut przed pokrojoniem.

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Makaron zapiekany z serem i brokułami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      czwartek, 04 kwietnia 2013 08:01

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa