Wpisy otagowane „ciasto francuskie”

  • niedziela, 27 stycznia 2013
    • Daj komu¶ paluch

      Fajna przek±ska z kategorii minimalny wysiłek - maksymalny efekt. Przygotowanie nie zajmuje nawet pół godziny. Chyba, że doliczymy również czas spaceru do Biedronki po ciasto francuskie, to wówczas nieco dłużej :) Polecam na imprezę, do piwa lub gdy po prostu macie ochotę na co¶ na z±b. Można zrobić je z zaproponowanym przeze mnie farszem lub na przykład z pesto albo z tartym, żółtym serem i przyprawami, a nawet na słodko, z dżemem.

       

      PALUCHY Z CIASTA FRANCUSKIEGO

      Z PIKANTNYM FARSZEM

       



      składniki na 18 paluchów:

      dwa płaty ciasta francuskiego (około 30x40cm)

      1 jajko

      gar¶ć sezamu (niekoniecznie, ale ładnie wygl±da :) )

      farsz:

      1 puszka fasoli (ja użyłam czerwonej)

      6-8 kawałków suszonych pomidorów w oleju

      3 łyżki oliwy (może być ta z pomidorów)

      łyżka przyprawy do kuchni meksykańskiej

      łyżka suszonej czerwonej papryki

      odrobina suszonego chilli( użyłam takiego w płatkach)

      3 łyżki tartego sera żółtego

       


       

      wykonanie:

      1. Wszystkie składniki farszu mielimy nożem tn±cym robota kuchennego na w miarę gładk± masę i mieszamy z przyprawami. 

      2. Rozsmarowujemy farsz na jednym płacie ciasta, przykrywamy drugim i lekko dociskamy. Kroimy na paski o szeroko¶ci 1,5 cm wzdłuż krótszego boku prostok±ta (najwygodniej nożem do pizzy). Każdy z pasków smarujemy rozbełtanym jajkiem. Następnie bierzemy w dłonie końce paska i skręcamy w przeciwnych kierunkach, aby powstała spiralka. Kładziemy j± na blaszce zabezpieczonej papierem zachowuj±c minimum 3 centymetry odstępu między paluchami. Dosmarowujemy jajkiem czę¶ci które tego wymagaj± i posypujemy delikatnie sezamem. 

      3. Pieczemy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

      Osobi¶cie uważam, że najlepiej podawać je po całkowitym wystudzeniu, bo wówczas paluch nie wygina się boki i nie ma ryzyka, że złamie się i spadnie na podłogę. Natomiast jak większo¶ć przysmaków z ciasta francuskiego nadaj± się  do wszamania również na ciepło, tylko wówczas lepiej podać je na talerzyku.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Daj komu¶ paluch”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      niedziela, 27 stycznia 2013 10:03

Kalendarz

Styczeń 2017

Pn Wt ¦r Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa