Wpisy otagowane „chilli”

  • poniedziałek, 27 stycznia 2014
    • Panir w pikantnym sosie orzechowo-pomidorowym (shahi paneer)

      Jeśli znajdziecie przepis, w którym lista składników jest dłuższa niż opis wykonania potrawy możecie podejrzewać, że jest to danie kuchni indyjskiej. A jeśli większość składników to przyprawy, możecie stwierdzić to z niemalże ze stu procentową pewnością. Lubię kuchnie indyjską za to, że jest pełna aromatów i ma wiele do zaoferowania wegetarianom, a to danie przeszło wszelkie moje oczekiwania. Kawałki smażonego paniru zatopione w aksamitnym pomidorowym sosie.  Wygląda niepozornie, ale to prawdziwa mozaika smakowa, w której delikatna słodycz orzechów nerkowca została przełamana pikantnością papryczek. Już nie mogę się doczekać kiedy je powtórzę. 

       

      fotografia kulinarna kuchnia indyjska

       

      składniki:

      paneer wykonany z liltra mleka - przepis znajdziecie tutaj (od biedy można zastąpić naturalnym tofu jeśli ktoś musi)

      1/2 szklanki orzechów nerkowca

      4 pomidory bez skórki (poza sezonem z puszki)

      1 zielona papryczka chilli

      kawałek imbiru (mniej więcej 2 na 2 cm)

      3 łyżki oleju (lub ghee)

      1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego

      1/2 niedużej cebuli (w oryginalnym przepisie 1/8 łyżeczki asafetydy, ale niestety nie posiadałam)

      1 liść laurowy

      1 łyżeczka słodkiej papryki

      1 łyżeczka startych nasion kolendry 

      1/2 łyżeczki kurkumy

      1/4 łyżeczki chili w płatkach

      3 kopiaste łyżki gęstego jogurtu naturalnego (najlepiej typu greckiego)

      1 łyżeczka cukru

      szczypta soli

      2 łyżki posiekanej kolendry

       

      wykonanie:

      1. Panir kroimy w kostkę.

      2. Orzechy nerkowca wrzucamy do blendera i mlemy na miałko. Najlepiej jeśli uda się uzyskać konsystencję masła, ale proszek też da radę.

      3. Zmielone nerkowce przekładamy do innego naczynia, a w blenderze miksujemy pomidory, obrany imbir, oraz zielone chilli.

      4. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy panir, aż nabierze złotego koloru. Następnie wyjmujemy go na talerz, tak aby tłuszcz pozostał na patelni

      5. Na pozostałym tłuszczu smażymy cebulkę, aż się zeszkli. Dodajemy nasionka kminu i listek laurowy. Wszystko razem przesmażamy chwilę.

      6. Dodajemy puree pomidorowe, kurkumę, nasiona kolendry, słodką paprykę i chilli w płatkach. Smażymy około 2-3 minut. Sos nieco zredukuje, a pomidory mogą oddzielać się od tłuszczu.

      7. Dodajemy cukier, zmielone nerkowce oraz jogurt. Mieszamy, aż składniki się połączą i dodajemy niecałą szklankę wody (najlepiej ciepłej)

      8. Na koniec z powrotem dodajemy panir na patelnie i smażymy kilka minut na średnim ogniu, aż sos nabierze aksamitnej konsystencji.

      9. Podajemy z chlebkami naan lub ryżem posypane posiekana kolendrą

       

      Inspirację do wykonania dania znalazłam na stronie manjulaskitchen.com

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Panir w pikantnym sosie orzechowo-pomidorowym (shahi paneer)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 27 stycznia 2014 07:34

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa