Wpisy otagowane „rabarbar”

  • wtorek, 25 czerwca 2013
    • Placek z owocami

      Ten przepis nie jest może specjalnie odkrywczy, bo drożdżowiec to bodaj jedno z najpopularniejszych ciast w Polsce, lecz nie wyobrażam sobie, aby go zabrakło na moim blogu. W sezonie owocowym to absolutny "must bake". Najlepiej smakuje tego samego dnia, do porannej kawy, jako przekąska piknikowa lub podwieczorek. Gorzej sprawdza się jako deser obfitym posiłku, bo sam w sobie jest sycący.

      Nie jest trudny do zrobienia, ale aby wyszedł puszysty i jędrny zarazem należy bezwzględnie przestrzegać dwóch zasad. Porządnie zagnieść ciasto i dać mu czas, aby w spokoju wyrosło (i to dwukrotnie). Szczegóły poniżej. Zapraszam.

       

      PLACEK DROŻDŻOWY Z TRUSKAWKAMI,

      RABARBAREM I KRUSZONKĄ

      ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem

       

      składniki:

      600g mąki pszennej

      200ml mleka

      4dkg drożdży

      100g masła

      100g cukru

      2 jajka

      1 cukier waniliowy

      600g owoców sezonowych (u mnie pół na pół truskawki i rabarbar)

      na kruszonkę:

      160g mąki

      100g masła

      100g cukru

       

      wykonanie:

      1. Mleko podgrzać, aby było ciepłe (nie gorące). Wlać do naczynia o pojemności minimum pół litra, w którym przygotujemy zaczyn. Dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki oraz drożdże i zamieszać tak, aby się rozpuściły. Pozostawić na 5-10 minut. W tym czasie zaczyn powinien sporo urosnąć.

      2. Mąkę mieszamy z solą i cukrami, jajkami, przestudzonym rozpuszczonym masłem (nie może być gorące, bo zaparzy drożdże). Dodajemy wyrośnięty zaczyn i wszystko razem wyrabiamy minimum 10 minut. Ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego z hakiem do wyrabiania ciast. Ciasto powinno być elastczne i ładnie odchodzić od ręki. Jeśli bardzo się klei można dodać trochę mąki. 

      3. Tak wyrobione ciasto przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. W zależności od temperatury może to potrwać od 45-120 minut.

      4. Truskawki kroimy na połówki, a rabarbar w kostkę.

      5. Blachę do pieczenia 25-30 cm wykładamy papierem do pieczenia.

      6. Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy, a następnie lekko rozwałkowujemy i wykładamy nim dno blachy. Posypujemy równomiernie owocami, które lekko dociskamy. Pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na kolejną godzinę lub dwie. Można również przykryć ciasto folią i wstawić do lodówki  - wówczas wyrastanie potrwa 12 godzin. Dzięki temu można przygotować placek wieczorem i upiec rano.

      7. Przed pieczeniem posypujemy ciasto kruszonką, która przygotowujemy następująco. Mąkę mieszamy z cukrem i zalewamy gorącym rozpuszczonym masłem. Mieszamy, aż zrobią się grudki.

      8. Placek wkładamy do zimnego piekarnika, który włączamy na 180 stopni. Pieczemy około 30 minut od momentu kiedy piekarnik się nagrzeje lub do tak zwanego suchego patyczka. Kruszonka powinna lekko zarumienić się.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Placek z owocami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      wtorek, 25 czerwca 2013 17:46
  • czwartek, 30 maja 2013
    • Drożdżówki z owocami

      Patrząc na te bułeczki leniwie rozpychające się w tortownicy naszła mnie myśl, że ciasto drożdżowe ma taką samą naturę jak ja. Nie lubi być poganiane. Nie lubi gdy ktoś narzuca mu swoją wolę, niecierpliwie wywiera na nim presje i co chwilę dogląda wzrokiem pytającym: "czy już?", ale gdy pozostawić je w spokoju potrafi pięknie pracować we własnym rytmie. Nagrodą za czas oczekiwania jest puszysty miąższ, złota skórka i zapach domowego ciasta.

      Utarło się, że ciasto drożdżowe potrzebuje ciepła, aby urosnąć. Faktycznie najszybciej pracuje w temperaturze około 30-40 stopni, ale urośnie nawet w lodówce, tylko wówczas potrwa to o wiele dłużej (minimum 10 godzin). Dzięki temu możemy przygotować drożdżówki wieczorem, umieścić do wyrośnięcia w chłodnym miejscu, a rano tylko wrzucić do piekarnika i cieszyć się wybornym śniadaniem.

      W oryginalnym przepisie drożdżówki były ze świeżymi truskawkami, ale chciałam dodać również rabarbar, który jednak jest twardszy. Obawiałam się, że nie zdąży zmięknąć zawinięty w cieście, więc owoce podałam wstępnej obróbce termicznej i przesmażyłam z cukrem,wanilią i odrobiną mielonego anyżu. Już wiem, gdy tylko sezon się rozhula, a owoce potanieją zrobię taki dżemik w słoiki, bo to najpyszniejszy dżem jaki jadłam.

       

      DROŻDŻOWE, "ODRYWANE" BUŁECZKI

      Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI

       

      słodkie bułki z dżemem truskawkowy rabarbarowym z wanilią i anyżem drożdżowe

       

      składniki:

      ciasto:

      570g mąki tortowej (a najlepiej pszennej chlebowej)

      110g cukru

      50g drożdży świeżych

      85g masła

      2 jajka (lub jedno w rozmiarze "L")

      szczypta soli

      175ml mleka

      1 jajko do posmarowania przed pieczeniem

      nadzienie:

      300g truskawek

      300g rabarbaru

      pół szklanki cukru

      ziarenka z laski wanilii (można zastąpić cukrem z wanilią)

      szczypta mielonego anyżu (można pominąć)

      lukier:

      pół szklanki cukru pudru

      odrobina gorącej wody


      wykonanie:

       

      1. Mleko podgrzewamy, aby było ciepłe (ale nie gorące). Dodajemy do niego łyżkę cukru, łyżkę mąki, pokruszone drożdże, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Tak przygotowany zaczyn powinien podwoić swoją objętość, więc najlepiej przygotować go w przezroczystym naczyniu, o objętości około 0,5 litra.

      2. Mąkę, cukier oraz sól wsypujemy do miski, robimy dołek, do którego wbijamy jajka. Dodajemy zaczyn oraz miękkie masło. Można je trochę rozpuścić w mikrofali, ale nie powinno być gorące. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto minimum 10 minut. Po lekkim rozciągnięciu powinno wracać do pierwotnego kształtu, co oznacza, że jest dobrze wyrobione. Formujemy z ciasta kulę i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę do dwóch w przykrytej misce.

      3. Umyte i obrane truskawki oraz rabarbar kroimy w kostkę (nie musi być drobna) i umieszczamy w garnku. Dodajemy cukier i smażymy na wolnym ogniu około 20-30 minut, aż masa zmniejszy swoją objętość o mniej więcej połowę. Przyprawiamy wanilią, anyżem i sokiem z cytryny. 

      4. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką. Odcinamy 1/4, którą rozwałkowujemy i wylepiamy spód tortownicy lekko wysmarowany masłem.  Resztę ciasta rozwałkowujemy na prostokąt (mniej więcej 20x30 cm). Kroimy go na 7-9 pasków, z których każdy smarujemy dżemem i zawijamy w roladkę. Układamy je w tortownicy niezbyt ciasno, ponieważ podczas drugiego wyrastania bułeczki podwoją objętość. Tortownicę przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia. Tak jak wspomniałam we wstępie - można przygotować je dzień wcześniej i na drugie wyrastanie włożyć na noc do lodówki. Można również odstawić tak przygotowane drożdżówki do wyrośnięcia na godzinę w nieprzewiewne miejsce. Ja rozgrzałam piekarnik do 50 stopni, a następnie go wyłączyłam i włożyłam do środka tortownice. W tej temperaturze bułeczki wyrastały 30 minut. Przed pieczeniem smarujemy drożdżówki rozbełtanym jajkiem. Następnie włączamy piekarnik na 180 stopni i od razu wkładamy bułeczki. Piec 20-25 minut od momentu, gdy piekarnik się nagrzeje.

      5. Wystudzone bułeczki lukrujemy.



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Drożdżówki z owocami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      czwartek, 30 maja 2013 09:46
  • czwartek, 31 maja 2012
    • Smak dzieciństwa

      Rabarbar kojarzy mi się głównie z dzieciństwem i kompotem pijanym do obiadu w czasach gdy sok z kartonu był luksusem. Muszę przyznać, że dopiero teraz odkrywam go na nowo i szukam pomysłów jak go wykorzystać. Zawiera dużo żelaza, co jest ważne w diecie bezmięsnej. Kwaśny smak dobrze komponuje się ze słodkimi ciastami, zwłaszcza drożdżowym oraz z budyniem lub kremem budyniowym. Nawet miałam pomysł, aby przygotować taki budyniowo-rabarbarowy deser, ale to już innym razem, bo ostatnio nie mogę przejeść moich "wynalazków".

      Szczerze przyznam, że nie przepadam za dżemami niskosłodzonymi, które są obecnie w sprzedaży. Nie łudźmy się, że obniżenie zawartości cukru i zastąpienie go substancjami zagęszczającymi wynika z troski o nasze zdrowie. Bardziej chodziło o obniżenie kosztów produkcji. Zawsze można jednak samemu przygotować domowy dżem lub konfiturę.

       

      KONFITURA Z RABARBARU Z IMBIREM

       

      składniki:

      0,5 kg rabarbaru

      2 szklanki cukru

      1 cytryna (wykorzystamy tylko skórkę)

      kawałek świeżego imbiru (około 2cm korzenia)

      Jeśli chcemy przygotować więcej konfitury, aby zamknąć ją w słoikach proporcje są zawsze takie same - na każde 25dkg rabarbaru szklanka cukru. Może się to wydawać za słodkie, ale kwaśny rabarbar dobrze równoważy smak. Ewentualnie jeśli zamierzamy wykorzystywać konfiturę do naleśników, gofrów lub innych słodkich deserów można dać trochę mniej cukru.

       

      wykonanie:

      1. Cytrynę oparzamy wrzątkiem, następnie płaczemy zimną wodą i ścieramy jej skórkę na tarce o drobnych oczkach wraz z obranym ze skórki imbirem.

      2. Rabarbar myjemy i kroimy na dość drobne kawałki. Wrzucamy go do miski wraz z cukrem i startymi składnikami. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na całą noc.

      3. Smażymy na średnim ogniu, często mieszając. Gdy widzimy, że woda odparowuje zmniejszamy ogień. Czas obróbki termicznej zależy od naszych preferencji. Osobiście wolę gdy zostaną jeszcze jakieś cząstki owoców, gdy konfitura nie jest taka zupełnie wysmażona i miałka.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Smak dzieciństwa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      czwartek, 31 maja 2012 05:27

Kalendarz

Maj 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa