Wpisy otagowane „bulgur”

  • poniedziałek, 03 sierpnia 2015
    • Letni bulgur z kurkami, fasolką i cukinią

      Kaszę bulgur jadłam pierwszy raz już jakieś dwa lata temu, ale nie zawładnęła ona wówczas moim podniebieniem. Kasza jak kasza. Każda jest smaczna, więc po co przepłacać i jeszcze szukać jej po sklepach ze zdrową żywnością. Ostatnio traktuję jednak kaszę bulgur jako alternatywę dla kaszy jaglanej, która najczęściej pojawia się na moim stole. Przede wszystkim dlatego, że ma niski indeks glikemiczny,  a nie jest tak droga jak komosa ryżowa. Poza tym czasem potrzebuję jakiegoś urozmaicenia, żeby nie znudzić się jaglanką. Nie wiem jak Wam, ale mnie latem nie chce się stać przy garach i mam też mniejszy apetyt. Na upartego mogłabym przetrwać te miesiące na samych sałatkach, chłodnikach i koktajlach owocowych. Gdy jednak nachodzi mnie ochota na coś bardziej sycącego stawiam na dania szybkie w przygotowaniu. Dzisiejsza potrawa właśnie jest. Najżmudniejszym etapem jest płukanie kurek, a reszta to już żaden wysiłek :)

       

      kurki przepisy

       

       

      składniki na 2-3 porcje:

      pół szklanki kaszy bulgur

      1 łyżka oleju  do smażenia

      1 mała cebula pokrojona w kostkę

      1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

      150g fasolki szparagowej

      1 mała cukinia pokrojona w półplasterki

      250g umytych kurek 

      1 łyżka listków świeżego tymianku (można zastąpić suszonym lub posiekaną natka pietruszki)

      szczypta soli i pieprzu do smaku

      1 łyżka soku z cytryny

      opcjonalnie: 2 łyżki oleju rydzowego lub lnianego

       

      wykonanie:

      1. Kaszę bulgur płuczemy i gotujemy w słonej wodzie do miękkości zgodnie z przepisem na opakowaniu.

      2. Na sporej patelni rozgrzewamy olej, na którym smażymy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy czosnek a po chwili fasolkę. Po około 5 minutach dodajemy kurki i cukinię. Wszystko razem smażymy raz po raz mieszając, tak długo aż warzywa zmiękną. 

      3. Dodajemy ugotowaną kaszę. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i sokiem z cytryny.

      4. Opcjonalnie przed podaniem warto skropić danie olejem rydzowym lub lnianym, co podniesie walory smakowe i zdrowotne.

       


       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Letni bulgur z kurkami, fasolką i cukinią”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 03 sierpnia 2015 08:04
  • środa, 24 kwietnia 2013
    • Tureckie klimaty

      Ostatnio coraz częściej zamieniam moje ukochane makarony na nieco zdrowsze kasze. Warto znaleźć dla nich miejsce w codziennym jadłospisie, bo są zdrowym źródłem energii i dostarczają wielu ważnych składników takich jak białko, błonnik, witaminy i żelazo. Do tego mają przeważnie niższy indeks glikemiczny, niż wspomniane makarony, kluski, ziemniaki czy inne dodatki do dań głównych, a więc jedzone w rozsądnych ilościach nie tuczą. 

      Chciałabym podzielić się z Wami moim ostatnim odkryciem - turecką kaszą bulgur. Wystarczy gotować ją dwie minutki, a potem zostawić, aby wchłonęła wodę jak kuskus. Można ją jeść na słodko, na słono, jako dodatek do dania głównego lub sałatki.  Dziś bulgur wystąpi u mnie w roli głównej jako podstawowy składnik kofty tureckiej, czyli kürt köftesi. 

       

      TURECKA KOFTA Z KASZY BULGUR

      (KÜRT KÖFTESİ)

       



       

      składniki na 3 porcje:

      1 szklanka kaszy bulgur

      1/2 szklanki mąki (użyłam razowej)

      1 jajko

      sól, pieprz do smaku

      1 łyżeczka suszonej papryki czerwonej

      1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

      sos:

      1 łyżka oliwy

      1 puszka pomidorów krojonych

      1/2 cebuli

      szczypta chilli

      1/2 łyżeczki estragonu

      sól

      dodatkowo:

      jogurt bałkański lub grecki (a najlepiej turecki, ale nie spotkałam w Polsce)

      1 ząbek czosnku

      natka pietruszki do posypania


      wykonanie:

      1. Kaszę bulgur gotujemy w 2 szklankach osolonej wody 2 minuty i pozostawiamy, aż wchłonie wodę i przestygnie.

      2. W między czasie przygotowujemy sos. Cebulę siekamy drobno i przesmażamy na rogrzanej oliwie. Dodajemy pomidory i resztę składników przesmażamy razem około 10 minut, aby z pomidorów odparowała część wody.

      3. Do kaszy bulgur dodajemy 1 jajko, mąkę oraz pozostałe składniki. Ciasto powinno być dosyć zwarte. Formujemy z ciasta kulki, w których robimy wgłębienie tak, aby przypominały nasze kluski śląskie.

      4. Wstawiamy garnek z wodą na palnik, zagotowujemy i wrzucamy do wrzącej wody uformowane kotleciki. Gotujemy około 5minut od wypłynięcia.

      5. Kotleciki odcedzamy i wrzucamy do przygotwanego wcześniej sosu pomidorowego.

      6. Podajemy posypane posiekaną natką pietruszki wraz z jogurtem bałkańskim doprawionym solą i wyciśniętym ząbkiem czosnku.

       

       


       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Tureckie klimaty”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      środa, 24 kwietnia 2013 16:34

Kalendarz

Luty 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa