Wpisy otagowane „bezglutenowe”

  • poniedziałek, 03 marca 2014
    • Fasolowy pasztet z curry + kilka słów o moim wegetarianizmie

      Czasem dostaję wiadomości od osób, które myślą o tym, żeby przejść na wegetarianizm i biją się z myślami czy będą w stanie zupełnie zrezygnować z mięsa. Zastanawiają się jak będzie wyglądać ich życie na takiej diecie i jakie konsekwencje przyniesie ta decyzja. Przyznam szczerze, że są to nieraz bardzo poruszające i szczere maile, dlatego postanowiłam również otworzyć się i napisać Wam kilka słów o tym jak to wygląda w moim przypadku. 

      Nie jem mięsa od kilku lat, ale przyznam szczerze, że nigdy nie byłam szczególnie mięsożerna. Od dzieciństwa nie lubiłam pieczonych kurczaków. Obgryzanie kości napawało mnie wstrętem, a jednym z najgorszych obiadów jaki można było mi zaserwować była pieczeń z sosem. Generalnie im bardziej coś przypominało zwierzę, tym trudniej przechodziło mi przez usta. Z czasem jadłam coraz mniej mięsa, aż pewnego dnia zdecydowałam, że nie widzę powodów dla których dalej mam się do niego zmuszać. Odkąd podjęłam tę decyzję nigdy nie skusiłam się na danie mięsne i nigdy jej nie żałowałam. Początkowo trochę ubolewałam na tym, że już nigdy nie zjem spaghetti po bolońsku, ale nauczyłam się zastępować mięso i stworzyłam własne wersje potraw mięsnych. Jakie były przyczyny mojej decyzji? Na pewno nie kierowała mną żadna ideologia, chęć naprawy świata czy inne górnolotne przesłanki. Nie czuję w żaden sposób lepsza ani gorsza od mięsożerców i nie robię z mojego wegetarianizmu religii. Nie chodziło również o walory smakowe, ponieważ tak jak wspomniałam niektóre dania mięsne zajadałam ze smakiem. Po prostu naprawdę uwielbiam zwierzęta, ale według mnie one nie są do jedzenia. Żal mi ściska serce jak pomyślę, ile cierpień muszą przejść zwierzęta hodowane przemysłowo i przykro mi, że są traktowane jak przedmioty, pomimo że tak samo jak my odczuwają ból i strach. Tak samo jak my śnią i potrafią się cieszyć. To takie same stworzenia jak ludzie. Zapewne nie tak inteligentne, ale jednak pod wieloma względami bardzo do nas podobne. 

      Co do względów zdrowotnych. Nie odczuwam negatywnych skutków diety wegetariańskiej. Nie mam żadnych niedoborów. Nie wypadają mi włosy ani nie dzieje się ze mną absolutnie nic niepokojącego. Kiedy słyszę, że ktoś utyskuje dieta wegetariańska jest niezdrowa  i prowadzi do wyniszczenia organizmu zawsze mam ochotę zapytać czy taka osoba wie ile białka powinno się jeść dziennie na kilogram masy ciała, jak wygląda piramida zdrowego żywienia lub jak powinien wyglądać zbilansowany posiłek. Prawda jest taka, że wśród osób jedzących mięso jest na pewno jakiś procent osób, które świadomie wybierają produkty które znajdą się na ich talerzu, ale i drugie tyle takich, którzy odżywiają się fatalnie zajadając się przetworzoną żywnością i śmieciowym żarciem. Śmiem twierdzić, że odżywiam się zdrowiej od nich. Oczywiście działa to również w drugą stronę - można być wegetarianinem i doprowadzić się do otyłości szamając za dużo cukru i białej mąki. Po drugie należałoby się zastanowić czy mięso produkowane na skalę przemysłową jest naprawdę takie zdrowe. Zwierzęta są faszerowane antybiotykami i hormonami, bo producenci nie mają na uwadze zdrowia klientów, ale jedynie własne korzyści materialne. Jeśli ktoś wytoczy argumenty, że wegetarianizm jest wbrew naturze ludzkiej i mięso trzeba jeść i basta, to nie będę z nim dyskutować, bo..mi się nie chce. :) Szanuje jego prawo do własnego zdania. Uspokojam: naprawdę nie słyszałam o przypadku, aby jakiś wegetarian zapadł na jakąś poważną chorobę wywołaną swoją dietą. Oczywiście - trzeba odpowiednio zestawiać posiłki, a nawet stosować suplementację, aby nie doprowadzić do niedoborów, ale dokładnie to samo dotyczy mięsożerców. 

      Czy kiedykolwiek tęskniłam za mięsem? Jedyne momenty w których pojawia się nutka żalu, że nie jem mięsa to wakacje. Trochę mi smutno, że nie mogę swobodnie poznawać i smakować potraw innych krajów, bo jednak mięso jest bardzo mocno wpisane w tradycyjną kuchnię większości kultur. Poza tym oczywiście tak jak pisałam Wam przy innej okazji, Polska to nie jest kraj dla wegetarian, ale liczę na to, że kiedyś ludzie zaczną bardziej interesować się sobą niż wszystkimi w koło.

       

      PASTA FASOLOWA DO CHLEBA Z CURRY

       

      przepisy wegetariańskie, fotografia kulinarna, kuchnia indyjska

       

       

      składniki:

      400g ugotowanej fasoli (mogą być dwie puszki)

      1 duża cebula

      1 pełna łyżka curry

      sok z połowy cytryny

      2 łyżki oleju

      ewentualnie sól do smaku (może okazać się zbyteczna, bo fasola z puszki jest już solona)

       

      wykonanie:

      1. Pokrojoną cebulę podsmażamy na oleju, aż się zeszkli. Dodajemy curry i wszystko razem przesmażamy jeszcze minutkę uważając, aby się nie przypaliło.

      2. Fasolę odsączamy z zalewy i umieszczamy w blenderze wraz z posmażoną cebulką i sokiem z cytryny. Miksujemy na gładką pastę. 

      3. Jeśli pasta wyjdzie zbyt sucha dodajcie więcej oleju, aby nabrała konsystencji umożliwiającej smarowanie. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Fasolowy pasztet z curry + kilka słów o moim wegetarianizmie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 03 marca 2014 08:26
  • czwartek, 23 stycznia 2014
    • Kotlety z kaszy gryczanej (bez jajek)

      Kto by pomyślał, że zapanuje moda na wegańskie burgery? Szturmem podbijają kolejne bary, co oczywiście bardzo mnie cieszy. Niezbyt często jadam na mieście, ale gdy już zajdzie taka konieczność coraz częściej mam do wyboru coś więcej niż frytki. Dzisiejszy przepis ucieszy jednak nie tylko wegan i wegetarian. Te kotlety gryczane są również bezglutenowe, ponieważ bułkę tartą i jajko zastąpiłam mąką z ciecierzycy. Stanowi ona świetne spoiwo i nie zmienia smaku potrawy jak zwykła buła. Można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub dobrych delikatesach. Kotleciki są bardzo proste zarówno jeśli chodzi o wykonanie jak i skład. Jak to bywa w przypadku takich dań diabeł tkwi w szczegółach. Pamiętajcie, aby nie rozgotować kaszy. Gotujcie ją niedłużej niż 15 minut. Polecam również przyprawić je tymiankiem (świeżym lub suszonym), który doskonale komponuje się ze smakiem pieczarek i gryki.

       

      fotografa kulinarna przepisy dla alergików bezglutenowe wegańskie


      składniki na 6 sporych kotletów:

      200gr pieczarek

      100gr kaszy gryczanej

      2 małe ząbki czosnku

      5 łyżek mąki z ciecierzycy (grochu włoskiego)

      1 łyżka tymianku 

      2 łyżki sosu grzybowo-sojowego (można zastąpić sosem sojowym lub pominąć i mocniej doprawić solą i pieprzem)

      łyżeczka jasnego octu winnego (lub innego octu)

      olej do smażenia

      sól, pieprz do smaku

       

      wykonanie:

      1. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie

      2. Pieczarki obieramy i ścieramy na wiórki na tarce o w miarę drobnych oczkach (najwygodniej przy użyciu robota kuchennego)

      3. Czosnek przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekam

      4. Kasza, pieczarki, czosnek, mąka z ciecierzycy, tymianek, sos sojowy lądują w jednym naczyniu. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem oraz odrobiną octu. Nie będzie on wyczuwalny - chodzi tylko o to, aby podbił smak innych składników. Masa powinna mieć gęstą, odrobinę lepką konsystencję, która umożliwia formowanie kotletów. Jeśli jest zbyt wilgotna można dodać trochę maki z ciecierzycy, ale nie należy z nią jednak przesadzić, bo kotlety będą suche.

      5. Na patelni rozgrzewamy taką ilość oleju, aby swobodnie przykrywał on dno dwumilimetrową warstewką. Kotlety smażymy na średnim ogniu z obydwu stron, aż nabiorą brązowego koloru. Należy zwrócić uwagę, aby ogień nie był zbyt duży, bo wówczas kotlety z wierzchu się przysmażą, a w środku nie dojdą.

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Kotlety z kaszy gryczanej (bez jajek)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      czwartek, 23 stycznia 2014 07:12

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa