Wpisy otagowane „marchew”

  • czwartek, 04 maja 2017
  • niedziela, 12 kwietnia 2015
    • Zupa krem z marchwi i soczewicy

      Nie jest tajemnicą, że uwielbiam zupy, w szczególności te o aksamitnej konsystencji. Co ciekawe zawsze kiedy wymyślę nowy przepis na kolejny krem jest przekonana, że jest on jeszcze lepszy niż wszystkie poprzednie :) To pewnie tylko mój przesadny entuzjazm, natomiast ten faktycznie jest bardzo smakowity i zdecydowanie łapie się na top 5. Cieszy mnie to tym bardziej, że jest to bardzo prosta receptura. Nie wymaga żadnych skomplikowanych technik, wyszukanych składników, ani brudzenia sterty garów. Zasługą jest zapewne dodatek czerwonej soczewicy, która dodaje mu głębi smaku. Sprawia, że jest bardziej konkretny i sycący niż tradycyjne zupy ala krem. Moim zdaniem z powodzeniem może zastąpić główne danie.

      Przed podaniem lubię polać zupę olejem lnianym, o którym zrobię chyba osobny wpis, bo od blisko roku nie potrafię się bez niego obejść. Oprócz walorów smakowych dodaje daniom wartości odżywczych. Zawiera ogromną ilość kwasów omega 3, które wspomagają odchudzanie i wspaniale wpływają na włosy, skórę i paznokcie.

       

      fotografia kulinarna przepisy wegetariańskie wegańskie

       

      składniki:

      łyżka oleju kokosowego (lub innego nadającego się do smażenia)

      pół pora pokrojonego w plasterki

      posiekana w kostkę nieduża cebula

      3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane

      3 spore marchewki pokrojone w talarki

      pół niedużego selera korzeniowego pokrojonego w kostkę

      dwucentymetrowy kawałek imbiru starty na tarce

      płaska łyżeczka kurkumy

      odrobina pieprzu cayenne lub ostrej papryki (można pominąć)

      płaska łyżeczka soli morskiej

      dwie trzecie szklanki czerwonej soczewicy

      sok z połówki cytryny

       

      wykonanie:

      1. W garnku na średnim ogniu rozgrzewam olej kokosowy. Podsmażany na nim cebulę oraz por. Gdy odrobinę się zrumienią dodajemy czosnek, imbir oraz kurkumę. Wszystko razem podsmażamy minutkę, a następnie dorzucamy marchew i selera. 

      2. Do tego samego garnka wlewamy 1,5 litra wody i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy sól i soczewicę. Wszystko razem gotujemy, aż warzywa zmiękną.

      3. Pozwalamy zupie przestygnąć, a następnie blendujemy na gładki krem. Doprawiamy sokiem w cytryny i pierzem cayenne.

      4. Przed podaniem można polać zupę olejem lnianym oraz posypać zieleniną. Dobrze będą pasować również uprażone na patelni i posiekane orzechy włoskie lub pestki dyni.

       

      fotografia kulinarna przepisy wegetariańskie wegańskie

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa krem z marchwi i soczewicy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      niedziela, 12 kwietnia 2015 19:07
  • niedziela, 02 lutego 2014
    • Warzywa korzeniowe pieczone w miodzie

      Jestem pogodnym człowiekiem i uśmiecham się pod byle pretekstem. Jest jednak kilka rzeczy, które potrafią mnie zniszczyć psychiczne i doprowadzić do płaczu. Jedną z nich jest zima! Kiedy muszę się opatulać się w 10 warstw odzieży, balansować na oblodzonych chodnikach, ocierając jednocześnie łzy napływające od wiatru, to po prostu szlak mnie trafia. Na dodatek słońca jak na lekarstwo, a świat jest szaro-bury i błotnisty. Zima w mieście jest nieuzasadniona, a jeśli już, to tylko od połowy do końca grudnia. No i jest jeszcze jeden powód dla którego ciężko mi przetrwać zimę - brak sezonu na cokolwiek. W lutym zaczynam bardzo tęsknić za chwilą kiedy ryneczki zaczną przypominać mozaikę kolorowych, pachnących i wypieszczonych słońcem płodów ziemi. Jedyne co teraz może nas uratować to kasze, ziarna roślin strączkowych oraz bulwy i korzenie, które co prawda słońca nigdy nie widziały, ale o tej porze roku są jedyną i najlepszą alternatywą dla mrożonek i cytrusów. Na pierwszym miejscu są u mnie buraki i ale tradycyjna włoszczyzna często wjeżdża na stół. Dziś pokaże Wam danie, które może zaskoczyć, bo to wprost niedorzeczne, żeby tak pospolite warzywa miały tak wyszukany smak. Wszystko dzięki innej obróbce, niż ta do której jesteśmy przyzwyczajeni i połączeniu miodu z cytryną i ziołami. Zapraszam!

       

      fotografia kulinarna pieczone marchewki, marchewki glazurowane, zapiekane warzywa

       

       

      składniki:


      500g-700g warzyw korzeniowych (marchew, pietruszka, pasternak, topinambur, seler do wyboru)

      1-2 cebule

      3 łyżki miodu

      3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego

      łyżka suszonego tymianku

      sok z połowy cytryny

      płaska łyzeczka soli

      pół łyżeczki ziołowego pieprzu

       

      wykonanie:


      1. Warzywa dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż na ćwiartki (lub ósemki jeśli są bardzo grube)

      2. Cebule obieramy i również kroimy.

      3. Miód mieszamy z oliwą i polewamy nim warzywa dokładnie mieszając, tak aby warzywka pokryły się jego warstwą. Cebulę smarujemy oliwą. Układamy warzywa w naczyniu, którym będziemy piec, a całość posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem.

      4. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy kolejne 30 minut, aż warzywa zmiękną i lekko się zrumienią. 

      5. Przed podaniem należy je obficie skropić sokiem z cytryny, aby przełamać słodkość miodu i podbić inne smaki.

      Warzywka można jeść samodzielnie lub jako dodatek do obiadu, na przykład do takich kotlecików z kaszy: klik!

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Warzywa korzeniowe pieczone w miodzie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      niedziela, 02 lutego 2014 08:48

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa