Wpisy otagowane „feta”

  • poniedziałek, 15 czerwca 2015
    • Lekka zapiekanka z cukinią, szpinakiem i fetą

      Ilekroć poczynię tak proste danie jak to, które chcę Wam dziś przedstawić, dopadają mnie wątpliwości czy przepis nie okaże się dla was zbyt zwyczajny. Jednak w wiekszości przypadków moje obawy okazują się bezpodstawne, a przepis ląduje na liscie Waszych ulubionych. Trudno się dziwić. Mało kto posiada luksus w postaci nadmiaru wolnego czasu. W codziennym menu proste dania sprawdzają sie najlepiej. 

      Dzisiejsza zapiekanka jest oparta na przepysznym trio smakowym. Szpinak i cukinia zostały przełamane słonawym smakiem fety. Takie niby nic, ale odpowiednio doprawione wierzcie mi - rozpływa się w ustach z rozkoszą :)

       

      zdrowe przepisy dietetyczne odchudzanie

       

      składniki: 

      2 średnie cukinie

      łyżka oleju do smażenia lub oliwy (użyłam kokosowego)

      3-5 ząbków czosnku

      0,5kg szpinaku (mrożonego lub świeżego w liściach)

      łyżka tymianku

      kostka sera feta (270g)

      2 łyżki posiekanej natki pietruszki

      3 łyżki oleju lnianiego lub oliwy

      sól,

      pieprz

       

      wykonanie:

      1. Jeśli używamy świeżego szpinaku należy dokładnie wypłukać liście z piasku, a następnie wrzuć na minutę do wrzącej wody. Sparzony szpinak odcedzamy, przepłukujemy zimną wodą i siekamy niezbyt drobno. Szpinak mrożony należy odpowiednio wcześniej wyjąć z zamrażarki lub rozmrozić w mikrofali.

      2. Na patelni rozgrzewamy olej, na który wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy go dosłownie pół minuty nie dupuszczając do przypalenia, a następnie dodajemy szpinak. Doprawiamy tymiankiem, solą odrobiną pieprzu i przesmażamy 5 minut.

      3. Cukinię kroimy w plastry o grubości 1cm układając nóż nieco po skosie. Dzięki temu plasterki wyjdą owalne. Fetę kroimy w cienkie plasterki.

      4. Następnie układamy składniki w naczyniu żaroodpornym. Zaczynamy od plastra cukini, który kładziemy pod katem 45stopni do naczynia (czyli nie na płasko jak do lazanii, nie pionowo, tylko lekko po skosie), na nim układamy szpinak, a następnie fetę. Czynność powtarzamy, aż do wyczerpania składników.

      5. Zapiekankę umieszczamy w piekarniku rozgrzamym do 190 stopni na 30-40 minut.

      6. Przed podaniem posypujemy obficie natką pietruszki i skrapiamy olejem lnianym lub oliwą.

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Lekka zapiekanka z cukinią, szpinakiem i fetą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 15 czerwca 2015 18:17
  • środa, 29 stycznia 2014
    • Sałatka z pieczonych buraków, fety i soczewicy

      Bez fałszywej skromności mogę powiedzieć, że jadłam bento zanim to było modne :) Pracuję już jakieś 10 lat i odkąd pamiętam zamiast kanapek przynoszę do pracy małe pojemniczki skrywające rozmaite sałatki i mini dania, które wzbudzają mniejszą lub większą ciekawość innych pracowników. Dlaczego? Może dlatego, że przez całe życie permanentnie zaczynam dietę i unikanie chleba weszło mi w nawyk. Może dlatego, że przerwa w pracy rzecz święta i trzeba ją uczcić czymś lepszym, niż smutna pajda z serem. Może dlatego, że jestem bardzo wybrednym chlebożercom, a pieczywo w piekarniach coraz gorszej jakości. A najpewniej każdy z tych po powodów po trochu przyczynił się do tego, że zamiast kanapek chce mi się prawie codziennie przygotowywać dania "na wynos". Przedstawię Wam ulubieńca tej zimy, a mianowicie sałatkę z pieczonych buraków i fety. Dzisiaj sycąca propozycja z zieloną soczewicą, ale możecie ją pominąć lub zastąpić fasolą jeśli wolicie. Sałatkę warto posypać jakąś zieleninką - bardzo dobrze pasują na przykład kiełki brokuła. Kiedyś posypałam ją po prostu pestkami dyni i efekt też był smakowity. 


       

      buraki przepis


       

      składniki na około 4 porcje:

      500g małych buraczków (duże tez mogą być, ale będą dłużej się piec/gotować)

      150g sera feta

      3/4 szklanki zielonej soczewicy (można ewentualnie zastąpić ją taką z puszki, tylko wówczas nie gotujemy jej zgodnie z pkt 2., jedynie przyprawiamy tymiankiem)

      1 łyżka tymianku

      1 ząbek czosnku

      1-3 łyżki czerwonego octu winnego lub balsamicznego (można zastąpić innym octem np. jabłkowym, jasnym winnym lub sokiem z cytryny)

      1-2 łyżki sosu sojowego (można pominąć i bardziej doprawić sola i pieprzem)

      3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego

      opcjonalnie: łyżka miodu

      sól pieprz do smaku

       

      1. Buraki myjemy i osuszamy. Można je albo ugotować w wodzie (ze skórką) przez około 40-60 minut albo zawinąć każdy z nich w folię aluminiową i piec około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Gdy buraki zmiękną dajemy im chwilę przestygnąć i obieramy. Nie będzie do tego potrzebny nożyk ani obieraczka, bo skóra praktycznie schodzi sama, tak jak z oparzonych pomidorów. Obrane buraki kroimy w kostkę lub plastry - jak wolicie. Polecam obierać i kroić w rękawiczkach, ponieważ buraki strasznie farbują dłonie. Buraki przyprawiamy sosem sojowym, 2 łyżkami oliwy, pieprzem, szczyptą soli i dolewamy do smaku octu. Podałam ilość około 2 łyżek, ale najlepiej próbować, aby osiągnąć efekt który będzie Wam odpowiadał. Gotowane buraki nie są tak słodkie jak pieczone. Warto, więc dodać również łyżkę miodu dla przełamania smaku. 

      2. W garnku rozgrzewamy na dnie 1 łyżkę oliwy i podsmażamy na niej (nie dłużej niż 30 sekund) przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie powoli wlewamy do garnka około 1,5 szklanki wody. Gdy zacznie wrzeć dodajemy 0,5 łyżeczki soli i soczewicę. Gotujemy, aż soczewica wchłonie wodę i zmięknie. Na koniec dodajemy do soczewicy tymianek i mieszamy.

      3. Fetę kroimy w kostkę. W salaterce lub innym naczyniu układamy warstwę buraków, na to soczewicę oraz pokrojoną fetę całość posypujemy kiełkami lub inna zieleniną. Można oczywiście od razu wymieszać całość , ale wówczas buraki zafarbują wszystkie składniki. Jeśli zamierzacie podać te sałatkę gościom, najlepiej pozostawić składniki osobno i ułożyć je razem na talerzach dopiero przed samym podaniem.

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka z pieczonych buraków, fety i soczewicy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      środa, 29 stycznia 2014 07:20
  • wtorek, 02 lipca 2013
    • Dietetyczna musaka (moussaka)

      Musaka to grecka zapiekanka z bakłażanem i pomidorami. W oryginale jest bardzo konkretna i sycąca. Ziemniaki, mięso mielone oraz kołderka z beszamelu i sera to prawdziwe wyzwanie dla przemiany materii. Latem, kiedy zapotrzebowanie kaloryczne jest mniejsze zdecydowanie polecam moją, odtłuszczoną i wegetariańską wersję. Również jest pyszna dzięki aromatycznym przyprawom, ale nie jest tak ciężka jak tradycyjna musaka.

       

      ZAPIEKANKA Z BAKŁAŻANEM,

      POMIDORAMI I SOCZEWICĄ

      zapiekanka grecka, dietetyczny obiad bakłażany, pomidory

       

      składniki na 3 porcje:

      1-2 bakłażanów

      4 pomidory obrane ze skórki (poza sezonem mogą być z puszki)

      szklanka zielonej soczewicy

      1 cebula

      1/3 papryczki chilli

      po płaskiej, niepełnej łyżeczce mielonego kuminu, cynamonu oraz gałki muszkatołowej

      szczypta oregano

      2 ząbki czosnku

      150 gram sera feta

      odrobina oliwy

      natka pietruszki

      sół i pieprz

       

      wykonanie:

      1. Na średnim ogniu rozgrzewamy w garnku oliwę, na którą wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz cebulę i chilli posiekane w kostkę. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy pomidory i przesmażamy kilka minut. Następnie wsypujemy soczewicę i zalewamy około 1,5 szklanki wrzątku. Solimy, pieprzymy do smaku i gotujemy około 15 minut, aż soczewica wchłonie większość wody. Może pozostać lekko al dente, bo zmięknie jeszcze podczas zapiekania. Doprawiamy oregano, cynamonem, kuminem i gałką. 

      2. W między czasie kroimy bakłażana na plastry o grubości około 0,5 centymetra, które smarujemy  lekko oliwą, solimy odstawiamy na kilkanaście minut. Można je również przed zapiekaniem wstępnie podsmażyć na patelni grillowej po 2 minuty z każdej strony. To wydobędzie z nich głębszy smak.

      3. W naczyniu żaroodpornym układamy na dnie warstwę z bakłażanów, następnie przykrywamy farszem soczewicowym. Czynność powtarzamy, aż skończą się składniki - na wierzchu powinny być bakłażany. Całość posypujemy rozdrobnioną fetą i zapiekamy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. 

      4. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

       


       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Dietetyczna musaka (moussaka)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      wtorek, 02 lipca 2013 06:48
  • wtorek, 27 listopada 2012
    • Skradziony przepis

      Tę sałatkę robię regularnie od roku albo i dłużej, odkąd ukradłam przepis pewnej Pani M., którą przy okazji pozdrawiam! :) Zdecydowanie jest to moja ulubiona sałatka warzywna. W oryginale składniki mieszało się z sosem czosnkowym. Ja częściej dodaje jogurt i czerwoną cebulę, która jest łagodniejsza. Można również zrobić pół na pół. Polecam również dodać do niej ugotowane, pokrojone ziemniaki. Wówczas sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub dań z grilla.

       

      SAŁATKA Z BROKUŁEM, FASOLĄ I FETĄ


      sałatka z brokułem, brokułami, brokułowa z fetą i fasola. Sałatka na grilla

       

      składniki:

      1 brokuł

      puszka fasoli czerwonej

      opakowanie sera feta (lub typu greckiego)

      1 mała czerwona cebula lub 3 ząbki czosnku (lub pół na pół)

      1 mały jogurt naturalny

      1 łyzka majonezu (niekoniecznie)

      sól, pieprz

       

      wykonanie:

      1. Brokuła dzielimy na małe różyczki i gotujemy ok. 5 minut w osolonej wodzie. Powinnien jedynie delikatnie zmięknąć, ale nie może się rozpadać. Odcedzamy i płuczemy zimną wodą.

      2. Cebulę kroimy w pióra, fetę w kosteczkę.

      3. Gdy brokuł ostygnie mieszamy wszystkie składniki doprawiając solą i pieprzem według uznania.

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Skradziony przepis ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      wtorek, 27 listopada 2012 07:37
  • czwartek, 21 czerwca 2012
    • Arbuzowa feta

      Jeśli ktoś lubi sałatkę grecką, ale tradycyjna wersja trochę mu się znudziła zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu.

       

      SAŁATKA Z ARBUZA, FETY I OLIWEK

      gwiazdki z arbuza

       

      składniki:

      1 kg arbuza

      2/3 kostki sera feta

      mały słoiczek czarnych oliwek

      łyżka oliwy

      kilka kropel octu balsamicznego

      świeża bazylia - w tym przepisie jej nie dodałam, ale pasowałaby bardzo, więc następnym razem nie omieszkam :)


      gwiazdki z arbuza

       

      wykonanie:

      1. Fetę kroimy w kostkę, a oliwki w plasterki lub na połówki. Arbuza można pokroić na cząstki lub wyciąć z niego takie oto urocze gwiazdeczki. W tym celu kroimy go na plastry grubości maks. 1 cm, kładziemy na płasko i wycinamy gwiazdki przy użyciu ostrej foremki do ciastek, omijając pestki.

      gwiazdki z arbuza

       

      2. Zostawiamy kilka gwiazdek do dekoracji, a resztę składników delikatnie mieszamy (aby nie rozpaćkać zbytnio  fety) z oliwą doprawioną sosem balsamicznym. Solić nie trzeba, bo feta i oliwki są wystarczająco słone same w sobie. Można natomiast dodać posiekaną świeża bazylię, o której wspominałam.

      Motyw gwiazdkowy po prostu mnie urzekł. Na pewno będę go często wykorzystywać.

       

      gwiazdki z arbuza

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      czwartek, 21 czerwca 2012 05:43

Kalendarz

Marzec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa