Wpisy otagowane „banan”

  • wtorek, 17 maja 2016
    • Wegański krem czekoladowy z awokado i banana

      Ten krem robię dosyć często, ale do tej pory nie podzieliłam się z Wami przepisem,  bo zastanawiałam się czy nie jest on zbyt banalny. Jednak wiecie, że jestem orędowniczką prostej kuchni i wiem, że Wy też najchętniej korzystacie z tych mniej skomplikowanych pomysłów.

       

      Przysięgam Wam, że  w życiu nie zorientowalibyście się, że w tym deserze nie ma ani grama białego cukru i niepożądanych tłuszczów, bo smakuje grzesznie i uraczyłby się nim każdy rasowy łasuch. Z drugiej strony jeśli chodzi o kaloryczność to nie jest super „chude” danie, bo porcja to 280-430 kalorii w zależności od tego czy podzielimy krem na dwie czy na trzy osoby. Natomiast ten deser ma tę przewagę, że nie dostarcza jedynie pustych kalorii jak np. baton, ale może z powodzeniem zastąpić „normalny” posiłek.  Zawarte w nim kwasy nienasycone pochodzące z orzechów, awokado i oleju kokosowego to nasi sprzymierzeńcy w walce z kilogramami. Jeśli przyciśnie Was ochota na coś słodkiego to spokojnie możecie wszamać ten krem, tylko nie traktujcie go jako dodatkową przekąskę, ale uwzględnijcie go w bilansie kalorycznym całego dnia i wszystko będzie dobrze ;)

       

      krem czekoladowy wegańska nutella fit mus z awokado i bananem

       

      składniki:

      2 dojrzałe banany

      1 dojrzałe awokado

      1 łyżka masła orzechowego

      1-2 łyżki oleju kokosowego (najlepiej nierafinowanego)

      3 łyżki kakao

      Opcjonalnie 200g truskawek lub innych owoców do podania

       

      wykonanie:

      1.       Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę i voila! Krem gotowy :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Wegański krem czekoladowy z awokado i banana”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      wtorek, 17 maja 2016 17:19
  • sobota, 03 maja 2014
    • Koktajl owsiany z mango i pomarańczą (bez mleka)

      Dziś kolejny, wegański koktajl i nie mogę Wam obiecać, że ostatni, bo mam jeszcze kilka pomysłów. Bazę dla tego koktajlu stanowi pomarańcza, banan, otręby owsiane oraz sok z cytryny i woda. Standardowo przyrządzam go tylko z tych produktów i również wychodzi pyszny. Tym razem jednak rozbudowałam go o dwa dodatkowe składniki - imbir oraz mango. W końcu mamy długi weekend. Jak szaleć, to szaleć na bogato ;) Spowodowało to ewolucję bardzo dobrego napoju w doskonały. Niebo w gębie! Zaryzykowałabym nawet stwierdzenie, że podchodzi mi bardziej, niż tradycyjne, mleczne mango lassi. Smakuje tak niebiańsko i egzotycznie, że jakby na chwilę zamknąć oczy, to nietrudno wyobrazić sobie siebie na piasku, pod palmą nad ciepłym, turkusowym morzem. Albo tylko ja jestem tak świrnięta, że rozpromieniają małe przyjemności? :) W każdym razie, trudno zaprzeczyć, że jest bardzo zdrowy. Dodaje energii, podnosi odporność organizmu i przyspiesza przemianę materii. 

      Jeżeli ktoś jest sceptycznie nastawiony do otrębów w tego rodzaju shake'u zdecydowanie uspokajam. Ich smak jest subtelnie wyczuwalny. Wbrew pozorom bardzo pozytywnie wpływają na konsystencję, która pozostaje jedwabista.

      Koniecznie wypróbujcie i dajcie znać czy przeniósł Was na plażę ;)

       

      smothie wegańskie przepis koktajl z otrębów owsianych odchudzanie dieta

       

      składniki na dwie porcje:

      1 dojrzałe mango

      1 banan

      2 nieduże pomarańcza

      kawałek imbiru (kostka o boku 1cm powinna wystarczyć)

      sok z połowy małej cytryny

      3 łyżki otrębów owsianych

      szklanka wody

      opcjonalnie ksylitol lub inny dosładzacz, choć w mojej opinii nie jest on konieczny.

       

      wykonanie:

      1. Otręby umieszczamy w kubku lub miseczce i zalewamy wrzątkiem, tak aby poziom wody był mniej więcej o centymetr wyżej niż otrębów. Dodajemy małą szczyptę soli, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut, aby otręby zmiękły i wchłonęły wodę.

      2. Pomarańcza obieramy ze skóry ostrym nożem, a następnie wykrawamy miąższ z pomiędzy błonek. Banana i mango obieramy ze skóry i kroimy w kawałki (nie trzeba się starać - i tak tak wszystko zmiksujemy).

      3. Wszystkie składniki łącznie z namoczonymi otrębami umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładki koktajl. W zależności od tego jak dużych i jak bardzo soczystych owoców użyjecie koktajl wyjdzie mniej lub bardziej gęsty. Możecie dodać więcej wody, aby uzyskać taką konsystencję jak lubicie najbardziej.

       

      przepisy wegańskie wegetariańskie smothie odchudzanie dieta bez mleka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Koktajl owsiany z mango i pomarańczą (bez mleka)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      sobota, 03 maja 2014 09:28

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa