Wpisy otagowane „suszone pomidory”

  • niedziela, 17 kwietnia 2016
    • Kaszotto z bobem i suszonymi pomidorami

      Kwiecień jest miesiącem, który po zimowej stagnacji przynosi zapach kwitnących drzew i nadzieję na rozpoczęcie sezonu na warzywa i owoce. Możemy cieszyć się już rabarbarem,  za moment pojawią się szparagi, a potem ruszy lawina kolejnych, sezonowych skarbów natury. Ostatnio chodził za mną bób, ale na ten świeży przyjdzie nam poczekać przynajmniej do czerwca. Jako niecierpliwy człowiek nie potrafiłabym tak długo ze sobą walczyć, więc kupiłam bób mrożony. 

      Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Danie wygląda niepozornie, ale jeśli jesteście fanami bobu i suszonych pomidorów to przepadniecie! Bób dobrze komponuje się ze smakiem wędzonki, dlatego w przepisach często występuje w towarzystwie boczku. Natomiast nawet roślinożercy mogą poznać to fantastyczne połączenie dzięki wędzonej papryce. Odkąd Kotanyi wprowadziło ją do swojego asortymentu nie trzeba jej nawet zamawiać przez Internet. Suszone pomidory i wędzona papryka to idealny, wegański zastępnik dla boczku lub bekonu.

       

      kasza owsiana przepis bób sususzone pomidory wegański bekon

       

       

       

      składniki na 2-3 porcje:

      400-500g bobu (świeżego lub mrożonego)

      1 średnia cebula

      2 ząbki czosnku

      2 łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki

      pół łyżeczki kurkumy

      pół łyzeczki tymianku

      pół łyżeczki soli

      szczypta pieprzu cayenne (niekoniecznie)

      50ml tarninówki (lub innej, niezbyt słodkiej nalewki lub wytrawnego wina)

      1 słoiczek pomidorów suszonych w oleju

      6 łyżek kaszy owsianej

      250 ml wywaru warzywnego

      3 łyżki posiekanej natki pietruszki

      opcjonalnie 1-2 łyżki soku z cytryny

       

      wykonanie:

      1. W średnim garnku zagotowujemy około 1 litra wody i wrzucamy bób. Gotujemy 10 minut, a następnie odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą. Obieramy ziarna bobu z łupinek.

      2. Na dużej patelni (powinna mieć pokrywkę) lub w garnku, na średnim ogniu rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju z suszonych pomidorów. Podsmażamy na nim posiekaną w kostkę cebulę około 5-7 minut raz po raz mieszając. Powinna zmięknąć i nabrać lekko brązowego koloru. Następnie dodajemy czosnek i smażymy jeszcze minutkę, uważając, aby się nie przypalił. 

      3. Dodajemy przyprawy, pokrojone w paseczki pomidory oraz kaszę. Wszystko razem smażymy dwie minuty, a następnie dodajemy tarninówkę. Przesmażamy jeszcze 3 minuty, aby alkohol odparował, a następnie wlewamy wywar. Gotujemy 15 minut mieszając co kilka minut. 

      4. Gdy kasza zmięknie wyłączmy palnik, Dodajemy bób oraz pietruszkę. Jeśli smak jest mdły można dodać 1-2 łyżki soku z cytryny lub/i doprawić do smaku. 

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Kaszotto z bobem i suszonymi pomidorami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      niedziela, 17 kwietnia 2016 15:41
  • poniedziałek, 15 czerwca 2015
    • Burgery z fasoli i suszonych pomidorów z pietruszkowym pesto

      Pamiętacie orkiszowe bajgle Zieleniny? Też się głupio zapytałam! Czemu macie nie pamiętać? Przecież były w poprzednim wpisie :) A poza tym ciężko o nich zapomnieć, bo są wyśmienite. Jednak, aby zasłużyć na tę wyśmienitość trzeba włożyć trochę pracy w ich wykonanie. Dlatego, aby nie spędzić całej soboty przy garach połączyłam je z bardzo prostymi w wykonaniu burgerami fasolowymi. Tradycyjny sos do burgerów zastąpiłam pesto z natki pietruszki. Możecie je oczywiście wykorzystywać na sto innych sposobów, na przyklad jako dodatek do makaronu, kaszy czy nawet naleśników lub pierogów. 

       

      fotografia kulinarna

       

       

       

       

      składniki na burgery:

      2 puszki białej fasoli dobrze odsączone

      1 słoiczek suszonych pomidorów w oleju

      5 łyżek płatków jaglanych (lub otrębów owsianych)

      5 łyżek mąki z cieciorki

      1 cebula posiekana w kostkę

      2 ząbki czosnku przeciśniete przez praskę

      kilka łyżek oleju do smażenia (użyłam kokosowego)

       

      pesto pietruszkowe:

      dorodny pęczek natki pietruszki

      pół szklanki oleju (użyłam tego, który został po suszonych pomidorach, ale może być również rzepakowy albo słonecznikowy)

      pół szklanki nasion słonecznika uprażonych na złoto na suchej patelni

      1-2 ząbki czosnku

      sok z połówki cytryny

      szczypta soli 

       

      dodatkowo 6 bajgli orkiszowych (lub innych bułek)

      pomidor, sałata, ogórek lub inne dodatki

       

      wykonanie:

      1. Wszystkie składniki pesto miksujemy na w miarę gładkie pesto. Jeśli wyjdzie zbyt gęste można dodać trochę oleju lub w ostateczności wody, ale ostrożnie, aby nie przesadzić. Gotowe pesto odkadamy do lodówki. 

      2. Fasolę bardzo dokładnie odsączamy, umieszczamy w sporej misce i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy dość drobno posiekane pomidory, płatki, czosnek oraz mąkę z cieciorki. 

      3. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Cebulę podsmażamy na średnim ogniu, aż się zeszkli, a następne dodajemy do miski z fasolą. Następnie wyrabiamy z tego ciasto i formujemy 6 burgerów. Jeśli masa jest zbyt rzadka, a burgery mało spoiste nalezy dodac więcej mąki z cieciorki. 

      4. Uformowane bugery smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron, aż nabiorą złotego koloru. 

      5. Pozostaje jedynie złożyć naszą kanapkę w całość. Bajgle przekrawamy, smarujemy pesto i umieszczamy na nich burgera, plastry pomidora oraz sałatę.

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Burgery z fasoli i suszonych pomidorów z pietruszkowym pesto”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 15 czerwca 2015 08:02
  • wtorek, 11 listopada 2014
    • Bakłażany zapiekane z mozarellą i suszonymi pomidorami

      Tym daniem zajadam się od jakiegoś czasu. Początkowo nie planowałam wrzucać przepisu na blog, bo nie jest on szczególnie wymyślny. Bakłażan, pomidor, mozarella - klasyka gatunku. Jednak w między czasie miałam okazję zamówić bardzo podobne danie z firmy cateringowej. Było tak pozbawione smaku, pływające w tłuszczu i krótko mówiąc spartaczone, że znów nasunęły mi się dwa wnioski, o których często wspominam: a. proste dania najłatwiej popsuć, b. ciężko znaleźć w polskich restauracjach dobrze zrobione danie warzywne. Pomyśłałam, że może zatem podzielę się z Wami przepisem na zapiekane bakłażany w moim ulubionym śródzimnomorskim stylu. Może nie jest to wyszukany przepis wymagajacy zaawansowanych technik kulinarnych, ale jestem pewna, że Wam zasmakuje i chętnie włączycie je do codziennego menu. Jest to dość lekka zapiekanka, więc można ją śmiało zjeść na kolację lub przystawkę. Z porcją kaszy może z powodzeniem stanowić obiad. Zapraszam!

       

      fotografia kulinarna

       

       

      składniki na 2-3 porcje:

      1 duży bakłażan

      10-12 połówek suszonych pomidorów w oleju

      kulka mozarelli 125g (użyłam Zott light)

      około 300-400ml dobrego przecieru pomidorowego (polecam Cirio Passata Rustica lub Valfrutta)

      2-3 ząbki czosnku

      pół łyżeczki oregano

      pół łyżeczki cynamonu

      mała szczypta ostrej papryki lub pieprzu cayenne

      odrobina soli

       

      wykonanie: 

      1. Bakłażana kroimy na plastry o grubości około 1cm i delikatnie solimy. Odstawiamy na około 15 minut.

      2. Pomidory kroimy w paseczki, a mozarellę i czosnek w cienkie plasterki.

      3. Do naczynia żaroodpornego wlewamy przecier, tak aby swobodnie przyrywał dno. Spód mojej foremki ma 21x16 cm i zużyłam 350ml przecieru. Do przecieru wlewamy dwie łyżki oleju od pomidorów, dodajemy cynamon, oregano i pieprz cayenne lub paprykę. Delikatnie mieszamy. 

      4. Bakłażany smarujemy cienką warstwą oleju z pomidorów. Układamy plaster bakłażana, na nim kilka plasterków czosnku i paseczków pomidora oraz plaster mozarelli. Następnie przykrywamy go kolejnym plastrem bakłażana i tak do wyczerpania składników. Strajmy się układać je w ten sposób, aby pomidory i czosnek były schowane pomiędzy plastrami bakłażana, a mozarella bardziej na wierzchu. Dzięki temu te pierwsze nie przypalą się podczas zapiekania, a mozarella spiecze się tworząc chrupiącą warstewkę. 

      5. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy 25 minut. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze około 20 minut, aż bakłażan zmięknie, a mozarella lekko przypiecze. 

       

      zapikanka z bakłazanów

      mozarella, suszone pomidory


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Bakłażany zapiekane z mozarellą i suszonymi pomidorami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      wtorek, 11 listopada 2014 09:48
  • sobota, 20 września 2014
    • Pasta do pieczywa z prażonego słonecznika i suszonych pomidorów

      Uwielbiam wszelkie wegetariańskie smarowidła na chleb i jestem przekonana, że każdy mięsożerca również by się w nich rozsmakował, gdyby tylko zechciał coś takiego przygotować dla urozmaicenia. Gorąco polecam ;) Dzisiejsza pasta jest zupełnie inna niż te które do tej pory jadłam. Bardzo konkretna w smaku. Daje przyjemne uczucie lepkości na podniebieniu jak masło orzechowe. Wyraźnie wyczuwalny aromat prażonego słonecznika została przełamany słodko-kwaśnym smakiem pomidorów. Dla mnie bomba! Gdybym miała ją do czegoś porównać przypomina odrobinę sos Satay, ale jest jednak łagodniejsza. Do tego pajda świeżego chleba z chrupiącą skórką i czegóż chcieć więcej? 

       

      prażony słonecznik i pomidory

       


       składniki:

      2 szklanki nasion słonecznika bez łupinek

      12 połówek suszonych pomidorów w oleju

      50ml oleju, w którym były pomidory

      sok z połowy cytryny

      1 ząbek czosnku

      pół łyżeczki soli

      mała szczypta pieprzu cayenne 

      1 łyżka pasty tahini (można pominąć)

      w razie konieczności kilka łyżek zimnej wody

       

      wykonanie:

      1. Słonecznik umieszczamy na blaszce do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175-180 stopni na około 10-15 minut. W trakcie prażenia należy co jakiś czas przemieszać ziarenka potrząsając blaszką, aby się nie przypaliły. Gotowy słonecznik powinien mieć złoto-brązowy kolor. 

      2. Gdy słonecznik przestygnie umieszczamy go w blenderze, dodajemy olej i miksujemy, aż osiągnie gładką konsystencję. Potrwa to kilka minut. W między czasie będzie przybierał konsystencję od grudkowatej do mokrego piasku, ale w końcu zamieni się w masełko. Jeśli posiadacie słabszy blender można dać mu odpocząć w trakcie miksowania, aby się nie przegrzał.

      3. Następnie dodajemy pomidory, czosnek, sól, sok z cytryny oraz cayenne. Miksujemy wszystko ponownie, aż uzyskamy konsystencję pasty. Jeśli wyjdzie ona bardzo gęsta należy dodać 1-2 łyżki wody i ponownie przemiksować. Można powtórzyć tę czynność, aż do uzyskania pożądanej gęstości.

      Smacznego!

       


       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Pasta do pieczywa z prażonego słonecznika i suszonych pomidorów”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      sobota, 20 września 2014 08:49
  • niedziela, 10 sierpnia 2014
    • Zapiekane muszle makaronowe z kurkami i suszonymi pomidorami

      Dziś przepis na w miarę lekką zapiekankę makaronową. Nie jest to może ortodoksyjnie dietetyczne danie, ale można je zjeść bez większych wyrzutów sumienia i bez obawy, że zrobimy się po nim senni, ponieważ nie zawiera masła, śmietany ani góry sera żółtego. Ja do swojej zapiekanki nie dodałam go w ogóle. Uważam, że nie był konieczny. Smak wystarczająco podkręca aromatyczny olej z suszonych pomidorów. Jeśli jednak nie wyobrażacie sobie zapiekanki bez ciągnącej warstewki sera, to można posypać nim muszelki przed zapieczeniem.

      Do zapiekanki użyłam ricotty, która jest delikatna i w miarę nietłusta. Możecie użyć innego sera - zamienniki wymieniłam na liście składników.

      Smacznego!

       

      fotografia kulinarna

       

      składniki na 2-3 porcje:

      200g kurek

      słoiczek pomidorów suszonych w oleju

      1 średnia cebula

      2 ząbki czosnku

      250g ricotty (można zastąpić mascarpone, który jest jednak bardziej tłusty, fetą, której polecałabym dodać mniej ze względu na słoność lub serkiem „Twój smak” z Piątnicy)

      płaska łyżeczka oregano lub tymianku

      płaska łyżeczka pieprzu

      1-2 łyżki soku z cytryny

      700ml przecieru pomidorowego

      2 łyżki posiekanej natki pietruszki

      opcjonalnie: dla tych, którzy lubią i mogą 50 gram sera żółtego (nie jest konieczny)

       

       

      wykonanie:

       

      1. Kurki bardzo dokładnie płuczemy i kroimy w kosteczkę, podobnie jak cebulę i odsączone pomidory (oliwy nie wylewamy)

      2. Makaron gotujemy, tak aby pozostał lekko twardawy (kilka minut krócej niż podano na opakowaniu). Następnie odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą.

      3. Na patelnie rozgrzewamy 2 łyżki oliwy od pomidorów. Przesmażamy na niej cebulkę, aż się zeszkli. Następnie dorzucamy kurki, a po kilku minutach pomidory. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu, oregano lub tymiankiem. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek.

      4. Serek mieszamy z łyżką oleju z pomidorów.

      5. Nadziewamy każdą z muszli łyżeczką serka i oraz farszem kurkowo-pomidorowym.

      6. Przecier pomidorowy doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie solą,  a następnie wylewamy go do naczynia w którym będziemy zapiekać tak aby pokrył dno.

      7. Układamy na nim muszelki (opcjonalnie można całość posypać serem żółtym, choć ja tego nie zrobiłam i zapiekanka była bardzo dobra). Całość przykrywamy folią aluminiową.

      8. Wkładamy na pół godziny do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Następnie zdejmujemy folię i zapiekamy jeszcze 5-10 minut.

      9. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

       

      fotografia kulinarnazapiekanka makaronowa z suszonymi pomidorami i kurkami

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekane muszle makaronowe z kurkami i suszonymi pomidorami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      niedziela, 10 sierpnia 2014 17:26

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa