Wpisy otagowane „ziemniaki”

  • piątek, 08 listopada 2013
    • Zupa ziemniaczana - tanio i z klasą

      Lubię takie potrawy, które nie wymagają dużo czasu ani drogich, wyszukanych składników, a mimo to smakują jak danie z dobrej restauracji. Gdybym miała knajpę na pewno umieściłabym w menu taka zupę ziemniaczano-porową. Jest pełna bogatego aromatu - począwszy od czosnku przesmażonego na masełku, poprzez duszone pory, a  skończywszy na ziołowym wykończeniu majerankiem i tymiankiem. Syci i przyjemnie rozgrzewa. Możecie zajadać ją z chlebem lub grzankami, choć moja dzisiejsza propozycja to domowe chipsy, które zrobicie w 10 minut. 

       


       

      składniki:

      5 dużych ziemniaków

      2 pory

      2-3 ząbki czosnku

      czubata łyżeczka suszonego tymianku

      łyżeczka suszonego majeranku

      sok z połowy cytryny

      łyżka masła

      pieprz, sól do smaku

      na chipsy:

      1-2 ziemniaki

      olej

      sól, tymianek

       

      wykonanie:

      1. Pory kroimy w plasterki, a ziemniaki w kostkę. Można je również zatrzeć na tarce robota kuchennego. Nie to większego znaczenia, bo i tak na koniec je zmiksujemy.Im mniejsze kawałki tym szybciej się ugotują.

      2. W garnku rozpuszczamy masło, na którym podsmażamy przez 30 sekund przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek. Następnie dorzucamy pory i mieszamy. Wszystko razem przesmażamy aż por odrobinę zmięknie i dodajemy ziemniaki. Wlewamy 1 litr wody. Dodajemy tymianek, majeranek, szczyptę soli i pieprzu  i doprowadzamy do wrzenia. Wszystko razem gotujemy, aż ziemniaki zmiękną - około 15 minut.

      3. Pozostawiamy zupę do wystygnięcia, a następnie miksujemy na gładki krem. Jeśli konsystencja będzie dla Was zbyt gęsta możecie dodać trochę wody. Na koniec doprawiamy zupę sokiem z cytryny i w razie potrzeby dodajemy soli i pieprzu.

      4. Aby zrobić chipsy ziemniaki kroimy ostrym nożem lub obieraczką najcieniej jak się da. Układamy na blaszce. Smarujemy olejem, solimy, posypujemy tymiankiem i pieczemy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa ziemniaczana - tanio i z klasą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      piątek, 08 listopada 2013 08:02
  • niedziela, 09 czerwca 2013
    • Pyzy ziemniaczane

      Pyzy ziemniaczane (tudzież kartacze lub cepeliny) to danie tego rodzaju, które u każdej gospodyni smakuje inaczej. Ich smak i struktura zależy od gatunku ziemniaków i ilości dodanej mąki. Jedni lubią pyzy twardsze, bardziej zwarte, ja natomiast wolę mięciutkie, więc dodaje tylko tyle mąki, aby się nie rozpadały. Rzecz gustu - musicie sami wypraktykować jaka wersja bardziej Wam odpowiada. W tym przepisie pyzy nadziane są aromatyczną soczewicą, ale można je zrobić z dowolnym farszem lub nawet bez - jako dodatek do dania głównego. 

       

      PYZY ZIEMNIACZANE Z SOCZEWICĄ

       

      pyzy ziemniaczane z soczewicą

       

      składniki na 3-4 porcji:

      ciasto:

      1,5 kg ziemniaków*

      3 łyżki mąki ziemniaczanej

      3 łyżki mąki pszennej

      szczypta soli

      1 jajo

      farsz:

      1 łyżka oliwy

      szklanka ziaren zielonej soczewicy

      1 cebula

      1-2 ząbki czosnku

      1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

      sól, pieprz według uznania

       

      *ilość ziemniaków może wydawać się spora, ale po obraniu i odciśnięciu wody z połowy ziemniaków waga znacząco się zmniejszy. Można również podwoić ilość ziemniaków i część pyz zamrozić na inną okazję.

       

      wykonanie:

      1. Połowę ziemniaków gotujemy około 30-40 minut w mundurkach. Następnie obieramy ze skórki i tłuczemy na miałko. Idealnie byłoby wrzucić je po obraniu do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na około 10 minut, aby odparował z nich nadmiar wody. Jeśli akurat macie rozgrzany piekarnik to polecam tak zrobić. Nie jest to absolutnie koniecznie, ale na pewno zmniejszy ilość mąki koniecznej do wykonania pyz. Utłuczone ziemniaki pozostawiamy do wystygnięcia. Można to zrobić dzień wcześniej.

      2. Przygotowujemy farsz. Pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek przesmażamy na oliwie w garnku, aż się zeszkli. Następnie dodajemy soczewicę, zalewamy 1,5 szklanki wody, doprowadzamy do wrzenia, solimy i gotujemy około 30 minut, aż soczewica zmięknie i wchłonie wodę. Doprawiamy pieprzem i mielonym kminem rzymskim. Jeśli nie uda się Wam go dostać można zastąpić suszonym cząbrem, posiekaną natką pietruszki lub inną ulubioną przyprawą. 

      3. Surowe ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o najmniejszych oczkach (tak jak na placki ziemniaczane). Musimy pozbyć się nadmiaru wody. W tym celu przelewamy ziemniaczaną pulpę na sito o małych oczkach umieszczone nad garnkiem i odciskamy dokładnie sok. Po odlaniu niepotrzebnej wody na dnie garnka pozostanie skrobia, która również będzie potrzebna.

      4. Zagniatamy ciasto z ziemniaków gotowanych i surowych, skrobi z dna garnka, mąki ziemniaczanej i pszennej oraz jajka i soli. Jeśli ciasto bardzo klei się do rąk, jest zbyt miękkie lub rozpada przy próbie nadania kształtu należy dodać więcej mąki. Tak jak wspominałam w zależności od gatunku ziemniaków i ich mączystości ilość potrzebnej mąki może ulec znaczącym zmianom.

      4. W sporym garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Stół posypujemy mąką. Nabieramy łyżką porcje ciasta z którego formujemy w dłoniach placek. Umieszczamy na nim łyżeczkę farszu, a następnie sklejamy brzegi placka formując kulkę, którą odkładamy na stół.

      5. Nie zwlekając wrzucamy pyzy do wrzątku i gotujemy około 6-8 minut od wypłynięcia. Odcedzamy. Podajemy ze smażoną cebulą.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Pyzy ziemniaczane”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      niedziela, 09 czerwca 2013 11:18
  • niedziela, 21 października 2012
    • Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami

      Danie tak proste, że bez wstępów zaprezentuje przepis. Dodam tylko, że najlepiej smakuje popijana kefirem lub piwem. Mięsożercy mogą sobie dodać również plasterki szynki. Moja wersja jest bezmięsna.

       

      ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKÓW Z PIECZARKAMI

      zapiekanka z ziemniaków i peczarek


      składniki:

      750 gram ziemniaków

      250 pieczarek

      1 por

      400ml gęstej śmietany 18%

      1 jajko

      2 ząbki czosnku

      200gram żółtego sera

      świeży lub suszony tymianek (ile kto lubi - ja dodałam mniej więcej łyżeczkę)

      sól, pieprz do smaku

      odrobina masła

       

      wykonanie:

      1. Ziemniaki gotujemy około 10 minut, a następnie kroimy w plastry o mniej więcej 0,5 cm szerokości. Por i pieczarki również kroimy, lecz surowe i nieco cieniej.

      2. Ser ścieramy na tarce. Połowę zostawiamy do posypania zapiekanki, a połowę mieszamy ze śmietaną, jajkiem, solą, pieprzem, tymiankiem i wyciśniętym lub pokrojonym w plasterki czosnkiem.

      3. Formę do zapiekania smarujemy cieniutko masłem. Układamy w niej plastry ziemniaka, tak aby w miarę ściśle pokrywały dno. Następnie warstwa pieczarek, pora i sosu śmietanowego. Czynność powtarzamy, aż skończą się składniki. Kolejności nie jest ważna i tak wszystko razem się zapiecze, a smaki przejdą sobą nawzajem. Najlepiej gdyby ostatnia warstwa również była ziemniaczana. Całość posypujemy serem i zapiekamy 20-25 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem lub 170-180 stopni bez termobiegu.

      4. Po wyjęciu z piekarnika zapiekanka powinna ostygnąć minimum 15 minut jeśli chcemy ja pokroić. Ten problem można ominąć podając zapiekankę w foremkach na jedną porcję - na przykład takich jak te na zdjęciu.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      niedziela, 21 października 2012 11:11
  • środa, 06 czerwca 2012
    • Poznańskie "plyndze z pyrów i gzik"

      Dzisiaj zamieszczam danie tak popularne, że nikomu nie trzeba go przedstawiać, zwłaszcza w Poznaniu gdzie mieszkam. Są to placki ziemniaczane lub "po naszymu": plyndze lub plendze z gzikiem czyli doprawionym białym serem. Placki najczęściej je się po prostu z cukrem lub z kwaśną śmietaną. Moja wersja odbiega jednak od tradycyjnej. Po pierwsze - ziemniaki ścieram na tarce o nieco większych oczkach, dzięki czemu placki są bardziej chrupiące. Do ciasta dodaje tylko taką ilość mąki, która spowoduje, że placki nie będą się rozpadały. Mąka jest u mnie "spoiwem", a nie ich głównym składnikiem. Po drugie dodatkiem do placków będzie biały serek i zielony ogórek.

      Zapraszam do stołu!

       

      PLACKI ZIEMNIACZANE Z TWAROŻKIEM I OGÓRKIEM ZIELONYM

       

      składniki (na około 10 placków):

      - 6 sporych ziemniaków

      - 2/3 szklanki mąki

      - 2 średnie cebule

      - 1 jajko

      - sól, pieprz

      - olej lub oliwa do smażenia

      - 300g twarogu lub serka homogenizowanego naturalnego

      - mały jogurt naturalny

      - 1 ząbek czosnku

      - 1 zielony ogórek

       

      wykonanie:

      1. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy do nich pokrojoną w kostkę cebulę, jajko, sól i pieprz oraz połowę mąki, a następnie mieszamy. Tak jak wspomniałam  - mąka ma połączyć wszystkie składniki i według tego kryterium należy ją dozować. Czyli dodajemy ją stopniowo do tej pory, aż "wiórki ziemniaczane" zaczną się sklejać. Kwestie konsystencji trzeba po prostu wyczuć. Ciężko jest podać idealną ilość mąki, jaka jest potrzebna, bo zależy, to też od gatunku ziemniaków.

      2. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Powinna ona zakrywać całe dno. Łyżką wykładamy na patelnie porcje ciasta, które lekko spłaszczamy nadając im kształt placka. Smażymy na złoto z obydwu stron

      3. Serek mieszamy z jogurtem, dodajemy sól, pieprz i wyciśnięty przez praskę czosnek. Ogórka również ścieramy na tarce.

      4.Podajemy jak na niżej przedstawionym obrazku:

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Poznańskie "plyndze z pyrów i gzik"”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      środa, 06 czerwca 2012 16:29

Kalendarz

Maj 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa