Wpisy otagowane „ser”

  • wtorek, 20 maja 2014
    • Wielkopolski ser smażony

      Postanowiłam zrobić ten ser ponieważ tęsknie za jego smakiem z czasów dzieciństwa. Co prawda w Poznaniu można kupić w sklepie gotowy ser smażony, ale jego smak nijak ma się do tego, który pamiętam. Prawdziwy ser smażony ma intensywny zapach i pikantny smak. Można przyrządzić go z kminkiem lub bez dodatków.

      Wielkopolski ser smażony robi się poprzez rozpuszczenie twarogu. Jak wiecie świeży ser biały sam z siebie nie topi się pod wpływem temperatury, ale można nadać mu takie właściwości na dwa sposoby. Pierwsza metoda (w stu procentach naturalna) to poddanie sera procesowi gliwienia poprzez pozostawienie go na kilka dni w ciepłym miejscu. Jest to najbardziej tradycyjna droga, dzięki której twaróg zyskuje również intensywny aromat i ostrawy smak. Nie trzeba wówczas dodawać żadnych substancji chemicznych, aby ser elegancko rozpuścił się na patelni i nabrał ciągnącej konsystencji. Minus jest taki, że gliwieniu ulegnie jedynie naturalny ser biały pozbawiony konserwantów. Jeśli nie macie możliwości zakupu twarogu od zaprzyjaźnionego gospodarza pozostaje zrobienie go samodzielnie w domu z zsiadłego mleka.  Nie daję gwarancji na sery paczkowane, bo podejrzewam, że w cieple prędzej zgorzknieją, niż zgliwieją. Drugą wadą tej metody jest bardzo intensywny zapach wydzielający się podczas gliwienia, podobny do tego jaki mają na przykład sery harceńskie. Pomimo wymienionych niedogodności polecam Wam właśnie tę metodę, bo tylko dzięki niej poznacie prawdziwie bogaty smak sera smażonego. Drugą metodą jest dodanie do sera białego sody oczyszczonej (mniej więcej łyżeczki na kilogram sera) dzięki czemu ser (nawet ten z paczki) już po kilku godzinach zacznie się topić i będzie nadawał się do smażenia. Ta metoda jest naprawdę bezproblemowa. Ser, który uzyskacie będzie miał łagodny smak i zapach. Poleciłabym ją szczególnie osobom, które nie lubią tzw. śmierdzących serów. Można również połączyć te metody poprzez skrócenie czasu gliwienia do 2-3 dni i dodanie sody, co wydaje się być optymalnym rozwiązaniem.

       


       

      składniki:

      1 kg białego sera (bez konserwantów, na przykład domowej roboty)

      pół łyżeczki soli

      kopiasta łyżka masła

      łyżeczka kminku

       

      wykonanie:

      Tym razem wyjątkowo zachęcam, aby nie pomijać wstępu do wpisu, bo zawarłam w nim sporo wskazówek. Samo wykonanie sera smażonego nie wymaga dużo pracy, ale wiedzieć na czym polega ten proces

      1. Ser rozkruszamy drobno widelcem w misce i odstawiamy przykryty ściereczką w ciepłe miejsce.

      2. Na drugi dzień należy przemieszać ser - jak zapewne zauważycie z wierzchu będzie nabierał żółtego odcienia, a na spodzie pozostanie jaśniejszy. Czynność należy powtarzać, aż ser w całości nabierze ciemniejszego koloru. Potrwa to od trzech do pięciu dni. Nie należy pozostawiać sera zbyt długo, bo zrobi się przegliwiały, nieprzyjemnie ostry, a nawet gorzki. W między czasie ser będzie bardzo intensywnie pachniał. Jeśli po dwóch, trzech dniach uznacie, że macie dosyć tego smrodu możecie usmażyć ser, ale na godzinę wcześniej wymieszajcie go z łyżeczką sody. Jeśli wystarczy Wam cierpliwości, aby ser dobrze przegliwiał soda nie będzie potrzebna.

      3. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, a następnie wrzucamy ser. Po kilku minutach gdy zupełnie się rozpuści dodajemy sól oraz kminek, a następnie przelewamy do miseczki. Przykrywamy ser folią spożywczą, a gdy ostygnie wkładamy do lodówki, aby stężał. Ser bardzo przyjemnie smakuje ciepły, w półpłynnej konsystencji.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Wielkopolski ser smażony”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      wtorek, 20 maja 2014 06:32

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa