Wpisy otagowane „karmel”

  • poniedziałek, 21 października 2013
    • Babeczki dyniowe z kremem karmelowym

      Te babeczki można przygotować w dwóch wersjach. Jako tradycyjne muffiny bez dodatków lub babeczki ozdobione kremem karmelowym. Muffinki dyniowe są wilgotne i puszyste zarazem. Mocno pachną przyprawami korzennymi. Już dawno nie piekłam słodkości, więc chciałam im nadać odświętny szlif. Pomysł na ozdobienie ich karmelowymi różami okazał się bardzo trafiony. Polecam tę wersję na wszelkie przyjęcia, ponieważ wyglądają jakby wyszły spod ręki cukiernika, a są banalnie proste w przygotowaniu. Aby uformować krem w kształt róży wystarczy jedynie zaopatrzyć się w rękaw cukierniczy oraz końcówkę (tylkę) w kształcie dużej, otwartej gwiazdki (użyłam tylki 1M firmy Wilton). 

       


       

       

       składniki na 12 babeczek:

      "mokre":

      1/3 szklanki oleju

      1 jajo

      1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

      3/4 szklanki pulpy dyniowej (przepis znajdziecie tu)

      1/2 szklanki mleka

      "suche":

      1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)

      1/2 szklanki cukru

      1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

      1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

      1/2 łyżeczki soli

      1 łyżeczka cynamonu

      1 łyżeczka imbiru

      1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 

       

      krem:

      250g mascarpone

      3 czubate łyżki masy kajmakowej z puszki

      opcjonalnie: drobna posypka cukrowa

       

      wykonanie:

      1. Mascarpone w temperaturze pokojowej wykładamy do miski i ucieramy dodając po łyżce masy kajmakowej (można to zrobić mikserem). Gdy składniki połączą się umieszczamy krem w lodówce na minimum godzinę. 

      2. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni.

      3. W jednej misce mieszamy składniki mokre, w drugiej suche, a następnie mieszamy je razem. Powstałą masę wykładamy do połowy wysokości foremek (jeśli nie będziecie ich ozdabiać kremem można ciut wyżej) zabezpieczonych papilotkami lub wysmarowanych masłem. Pieczemy 18-22 minut lub do tzw. suchego patyczka.

      4. Babeczki dekorujemy gdy całkowicie wystygną. W tym celu odcinamy końcówkę rękawa foliowego, umieszczamy w nim tylkę, a następnie napełniamy rękaw kremem. Umieszczamy tylkę prostopadle do babeczki i zaczynając od środka wyciskamy kremem "rysując" ślimaka. Dla wzrokowców podaję link do filmiku: klik! Gotowe babeczki można wykończyć malutkimi perełkami cukrowymi. Nie jest to konieczne, ale polecam, bo dobrane kolorystycznie kuleczki wyglądają jak kropelki rosy na płatkach róż :)

       

      krem karmelowy zdobienie babeczek

      babeczki dyniowe krem z macarpone do dekorowania


       Przepis na babeczki znaleziony tu

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Babeczki dyniowe z kremem karmelowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 21 października 2013 06:40
  • niedziela, 07 kwietnia 2013
    • Przepis na proste i szybkie ciasto

      Od dawna szukałam przepisu na ciasto, które byłoby oryginalne i pyszne, a jednocześnie łatwe do wykonania. Bez warstw, przekładania, wyrabiania, czekania do następnego dnia, aż zmięknie itp. Ot takie proste ciasto na sobotę z cyklu mieszasz składniki i wkładasz do piekarnika. Wydaję mi się znalazłam ideał. Nie dość, że jest bardzo proste w przygotowaniu, zawsze się udaje, to dodatkowo ma bardzo bogaty i ciekawy smak. Jest wilgotne, aromatyczne i pięknie wygląda. 

       

      CIASTO DAKTYLOWE Z POLEWĄ KARMELOWĄ

      kajmak karmel


      składniki:

      ciasto:

      340g suszonych daktyli bez pestek

      375ml wody 

      350g mąki pszennej

      160g cukru trzcinowego (użyłam pół na pół demerary i dark muscovado)

      130g miękkiego masła

      2 jajka (rozmiar M)

      1 łyżeczka sody oczyszczonej

      1,5 proszku do pieczenia

      szczypta soli

      polewa: *

      120g cukru trzcinowego

      200ml śmietanki 30%

      80g masła

      dodatkowo:

      garść migdałów do ozdobienia ciasta

      Robiąc to ciasto na święta zamiast samodzielnie wykonanej polewy użyłam kajmaku w puszce. Również wyszło dobre. Jeśli jednak jesteście skłonni poświęcić 10 minut polecam zrobić polewę karmelową według tego przepisu. Jej smak jest wprost bajeczny. Gotowy kajmak na pewno mu nie dorównuje. 

      wykonanie:

      1. Daktyle zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy i odstawiamy na ok. 15 minut do zmięknięcia. Następnie miksujemy wraz z wodą na w miarę gładką masę.

      2. Jajka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy masło i kolejno daktyle, mąkę, proszek, sodę i sól. Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę. Ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy 22cm. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni (patyczek wkłuty w ciasto po wyjęciu powinien być suchy).

      3. Polewę przygotowuje się następująco. Na patelnię rozgrzaną na średnim ogniu (najlepiej taką z powłoką nieprzywierającą) wsypujemy cukier tak, aby równomiernie przykrywał dno. Po kilku minutach zacznie się topić. Gdy rozpuści się całkowicie i nabierze brązowego koloru dodajemy stopniowo śmietanę cały czas mieszając. Gdy cukier połączy się ze śmietanką dodajemy masło. Całość gotujemy na wolnym ogniu około 3 minut, a następnie zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do przestygnięcia. W miarę jak polewa będzie stygnąć zyska również odpowiednią  gęstość.

      4. Przestudzone ciasto smarujemy polewą i dekorujemy migdałami. 

       

      ciasto na sobotę

      Przepis na podstawie "Ulubionego ciasta Królowej Matki"

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Przepis na proste i szybkie ciasto”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      niedziela, 07 kwietnia 2013 10:28
  • niedziela, 24 marca 2013
    • Kruche babeczki dulce de leche

      Przygotowując post na temat kruchego ciasta zdałam sobie sprawę, że mam jeszcze foremki do tartinek,  z których nigdy nie korzystałam. A że miałam akurat masę krówkową w puszce, kostkę masła i zły humor postanowiłam dłużej nie odkładać ich debiutu i upiekłam urocze babeczki z dulce de leche lub jak kto woli z naszym, swojskim kajmakiem. Ważna uwaga tytułem wstępu - to jak te babeczki będą wyglądać w dużej mierze zależy od masy kajmakowej. Proponuję otworzyć puszkę jeszcze przed pieczeniem. Moja masa była na tyle gęsta, że dało się ją bez problemu nakładać szprycą, ale jeśli widzicie, że kajmak jest lejący zróbcie nieco głębsze babeczki i po prostu nałóżcie go do środka. Babeczki wyjdą wówczas płaskie, ale przynajmniej kajmak z nich nie wypłynie. 

       

      TARTALETKI Z KREMEM KAJMAKOWYM

      tartaletki tartinki tarta kruche babeczki z masą kajmakową krówkową bakalland


      składniki na 12 sztuk:

      spody:

      300g mąki krupczatki (można zastąpić tradycyjną pszenną)

      200g zimnego masła

      75g cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków

      3 łyżki ciemnego kakaa

      1 żółtko

      ewentualnie 2 łyżki zimnej wody

      krem:

      2 puszki masy kajmakowej po 380g (użyłam Bakalland)*

      *Właściwie półtorej puszki, bo trochę mi zostało. Potrzebne będzie jakieś 500g kajmaku jeśli znajdziecie taki rozmiar puszki. Jak podają niektóre przepisy krem można przygotować również miksując 100g miękkiego masła dodając do niego po łyżce 300g kajmaku, jednak moja masa okazała się tak gęsta, że bez sensu było jeszcze bardziej zwiększać jej kaloryczność masłem.

      wykonanie: 

      1. Z podanych składników zagniatamy ciasto według instrukcji, którą znajdziecie tutaj: klik!

      Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na około 30 minut, a następnie rozwałkowujemy, wycinamy z niego koła i wyklejamy foremki dokładnie wysmarowane tłuszczem (najlepiej rozpuszczonym masłem przy użyciu pędzelka). Spody pieczemy 20 minut w temperaturze 180-185 stopni (z termoobiegiem w 175 stopniach).

      2. Gdy babeczki wystygną nakładamy na nie masę kajmakową. Można dodatkowo posypać posiekanymi, słonymi orzeszkami, które przełamią słodki smak kajmaku. 

       

      tartinki, tartaletki, tarta z kajmakiem masą krówkową bakalland

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Kruche babeczki dulce de leche”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      niedziela, 24 marca 2013 08:44
  • niedziela, 18 listopada 2012
    • Baby banoffee

      Przy okazji przepisu na 3 BIT kilka osób wspominało, że trudno jest pokroić warstwowe ciasto tak, aby prezentowało się nienagannie. Jest na to sposób - można zrobić miniaturowe wersje ciasta, które nie wymagają krojenia. Przyznajcie, że wygladają szykownie i uroczo. :) W ich przypadku omijamy nie tylko problem z krojeniem, lecz również z pieczeniem. Spód jest zrobiony z pokruszonych ciastek i masła. Wystarczy go dobrze schodzić. Nazwa Banoffee pochodzi od bananów i tofi, które są umieszczone na kruchym spodzie i uwieńczone bitą śmietaną oprószoną kakao. Pycha! Ciasto jest bardzo popularne w UK - choć nie przepadam za ich kuchnią, ten deser jest rewelacyjny.

       

      BABY BANOFFEE


      banofi banoffee cupcakes ciastka z kajmakiem i bananami

       

      składniki na osiem sztuk:

      300-350 gram herbatników digestive lub petit buerre

      200 gram masła

      mała puszka masy kajmakowej

      3 banany

      200 ml śmietany kremówki

      odrobina kakao do oprószenia

      opcjonalnie: śmietan-fix, łyżka cukru pudru

       

      banofi banoffee cupcakes ciastka z kajmakiem i bananami

       

      wykonanie:

      1. Herbatniki mielimy w malakserze lub wsypujemy do mocnego worka i kruszymy tłuczkiem. Następnie mieszamy dokładnie z rozpuszczonym, gorącym  masłem. Powstałą masą wypełniamy foremki - najlepiej silikonowe dokładnie dociskając do dna i brzegów. Muszę przyznać, że przy tej okazji bardzo doceniłam ten gadżet. Nie są może tak romantyczne jak foremki ceramiczne lub blaszane, ale ich atutem jest praktyczność. Spody praktycznie same z nich wyskoczyły jak kostki lodu :)

      2. Foremki wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

      3. Wyjmujemy ostrożnie spody. Smarujemy je obficie kajmakiem. Można go odrobinę podgrzać, żeby lepiej się rozmarowywał, ale wówczas musi ostygnąć zanim nałożycie kolejne warstwy, aby śmietana nie zjechała. Układamy na kajmaku plasterki banana i kopułkę z bitej śmietany (można użyć szprycy lub rękawa, ale niekoniecznie). Do śmietany podczas ubijania można dodać śmietan-fix dzięki czemu będzie sztywniejsza lub/i odrobinę cukru pudru. Całość oprószyć kakao, startą czekoladą lub drobną kawą rozpuszczalną.


      Gotowe Baby banoffee przechowujemy w lodówce.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Baby banoffee”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      niedziela, 18 listopada 2012 08:44
  • niedziela, 28 października 2012
    • Tym razem nie upiekło mi się

      Nie upiekło się, bo nie musiało. Co prawda kolejną sobotę z rzędu robiłam ciasto, ale tym razem bez piekarnika i bez pieczenia :)

      Po "marlence" kilku spośród Was składało u mnie zamówienia na następne przepisy z kajmakiem. Widać to bardzo lubiany składnik. Tym razem ciasto bardzo proste, nie wymagające cierpliwości i dużej ilosci czasu. Ciasto nazywane jest 3 Bit, bo w smaku przypomina tego batona, choć moja wersja może ciut mniej, bo zawiera krakersy (można je zastąpić petit buerrami), które przełamują słodycz kajmaku.

       

      CIASTO BEZ PIECZENIA 3 BIT

      ciasto bez pieczenia jak 3bit

       

       

      składniki:

      ciemny spód:

      350 gram herbatników petit beurre

      300 gram masła

      2 łyżki ciemnego kakao

      2 łyzki miodu

      masa budyniowa:

      3 szklanki mleka

      4 jaja

      5 łyżek maki ziemniaczanej

      4 łyżki maki pszennej

      2/3 szklanki białego cukru

      opakowanie cukru waniliowego

      125gram masła

      ponadto:

      2 paczki prostokątnych krakersów

      puszka masy kajmakowej

      400ml śmietany kremówki

      2 śmietan fixy

      czekolada deserowa

      łyżeczka cukru pudru

      wykonanie:

      1. Herbatniki kruszymy lub mielimy na ciasteczkową miazgę. Ja użyłam robota kuchennego, ale jeśli nie posiadacie takowego można zawinąć ciastka w tobołek z ręcznika kuchennego, a następnie rozbić tłuczkiem. W garnku rozpuszczamy masło z miodem. Zdejmujemy z palnika, wsypujemy ciastka z kakao i mieszamy, aż powstanie w miarę jednolita masa. Foremkę 25x35cm wykładamy starannie papierem do pieczenia a następnie wylewamy powstałą masę i dociskamy równomiernie do dna. Uwaga! Ten spód z powodzeniem możecie również zastąpić całymi herbatnikami ułożonymi równo na dnie, ale masa po zastygnięciu jest krucha i czekoladowa. Naprawdę dobrze smakuje.

      2. Gdy masa nieco przestygnie wykładamy na nią podgrzany kajmak. Podgrzanie spowoduje, że będzie się łatwiej rozsmarowywał. Ja podgrzewałam swój przez 1,5 minuty w mikrofali (oczywiscie w miseczce, nie w puszce!). Warstwę kajmaku przykrywamy krakersami układając je w miarę możliwości szczelnie i lekko dociskamy.

      3. Teraz kolej na masę budyniową. W garnku zagotowujemy 2 szklanki mleka z masłem i cukrem oraz cukrem waniliowym. Pozostałe mleko miksujemy z jajkami oraz maką ziemniaczaną i pszenną, a następnie wlewamy do gotującego się mleka. Całość gotujemy 3-4 minuty cały czas intensywnie mieszając. Ciepły budyń wylewamy na blaszkę, wyrównujemy a nastepnie przykrywamy kolejną warstwą krakersów. Przestygniętą blaszkę wkładamy do lodówki najlepiej  na całą noc - krakersy muszą zmięknąć.

      4. Na drugi dzień kładziemy warstwę śmietany ubitej z śmietan-fixami i odrobiną cukru pudru, a następnie całość posypujemy startą czekoladą. Ciasto należy przechowywać w lodówce.

      ciasto bez pieczenia jak 3bit

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (33) Pokaż komentarze do wpisu „Tym razem nie upiekło mi się”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      niedziela, 28 października 2012 17:47

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa