Wpisy

  • wtorek, 22 sierpnia 2017
    • Wegańskie batony red velvet

      Robiłam już batony zastygające w lodówce na bazie daktyli i masła orzechowego. Doznałam jednak olśnienia, że masę na batony dla uzyskania stałej konsystencji można również podpiec w piekarniku. To otwiera mi drzwi do wymyślania nowych przepisów. Jeden z moich eksperymentów możecie zobaczyć już dziś. Głównym składnikiem są niskokaloryczne buraki, ale nie nie musicie się obawiać, że ich smak jest dominujący. Powiedziałabym, że smakują owocowo, dzięki zawartości soku z malin oraz sporej ilości bananów. 

       

      ciasto wegańskie z buraka i bananów

       

       

      skladniki:

      600g ugotowanych buraków

      450g obranych dojrzałych bananów

      150ml soku malinowego (najlepiej 100%)

      180g ksylitolu lub erytrolu (lub innego sypkiego słodzidła) 

      100g mąki owsianej 

      3 łyżki zmielonych łupin babki jajowatej

      tabliczka gorzkiej czekolady

      1 łyżka oleju kokosowego

       

      wykonanie:

      1. Buraki kroimy na ćwiartki lub ósemki i blendujemy razem z bananami na gładkie puree 

      2. Dodajemy wszystkie pozostałe skladniki oprócz czekolady i dokładnie mieszamy

      3. Przelewamy masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Moja ma nietypowy wymiar 35x35cm, ale myślę że standarowa foremka do ciasta powinna być OK. Ważne, żeby wastwa masy przed pieczeniem nie miała więcej niż 2-3cm wysokości. 

      4. Pieczemy 45 minut lub do "suchego patyczka" w temperaturze 160 stopni. 

      5. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia i polać czekoladą rozpuszczoną z łyżką oleju kokosowego

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Wegańskie batony red velvet”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      wtorek, 22 sierpnia 2017 09:29
  • poniedziałek, 21 sierpnia 2017
    • Makaron soba z bakłażanem i mango

      Mam wyrzuty sumienia, że tyle książek kucharskich stoi na moich półkach, a ja tak rzadko z nich korzystam. Wiecie jednak, że moja codzienna kuchnia jest mega prosta. W zasadzie na co dzień nie potrzebuję żadnych przepisów, bo korzystam z moich ulubionych, które znam już na pamięć. Sięgnęłam jednak do jednej z moich ulubionych pozycji, książki "Obfitość" Yotama Ottolenghi i znalazłam ten oto przepis na potrawę idealną na ciepłe dni. Niby jest to makaron, ale podaje się go na zimno i z dressingiem, więc w zasadzie można go policzyć jako sałatkę. Sprytnie, co? ;) Danie jest przepyszne, orzeźwiające i lekkie w smaku. Przepis zmieniłam minimalnie - głównie jeśli chodzi o ilości składników, bo w książce była podana ilość na sześć osób. 

       

      makaron soba przepisy wegańskie yotam ottolenghi

       

       

      składniki na dwie porcje:

      dressing:

      50ml octu ryżowego

      1 płaska łyżka stewii w pudrze (lub innego słodzidła)

      1 łyżeczka oleju sezamowego

      kawałek ostrej, czerwonej papryczki

      1 ząbek czosnku

      sok i skórka otarta z połowy limonki

       

      150-200g makaronu soba

      1 dojrzałe mango pokrojone w nieduże plasterki

      1 bakłażan

      łyżka oleju do smażenia

      czubata łyżka posiekanej bazylii

      łyżka posiekanej kolendry

      1 mała, czerwona cebulka pokrojona w cieniutkie plasterki

       

      wykonanie:

      1. Ocet ryżowy wraz ze stewią delikatnie podgrzewamy w garnuszku lub w mikrofali. Mieszamy, aby rozpuścić stewię i odstawiamy do przestudzenia. Następnie dodajemy kolejno wszystkie składniki dressingu. 

      2. Bakłażana kroimy w półplasterki, posypujemy dość obficie solą i odstawiamy na 20 minut. 

      3. Makaron gotujemy 6 minut, odcedzamy i dokładnie przepłukujemy zimną wodą. Pozostawiamy na sicie, aby odciekł. 

      4. Bakłażana przekładamy na ręczniki papierowe i odsączamy z soku. Następnie smarujemy olejem i smażymy na patelni grillowej. 

      5. Mieszamy makaron z mango, bakłażanem, dressingiem, cebulką i połową ziół. Drugą połową posypujemy makaron przed podaniem. 

       


      blog wegański

      przepisy fit co można jeść podczas diety redukcyjnej 

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Makaron soba z bakłażanem i mango ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 21 sierpnia 2017 18:57
  • wtorek, 11 lipca 2017
    • Dietetyczna kawa mrożona (gęsta i proteinowa)

      Dziś to, co tygryski lubią najbardziej, czyli pyszna mrożona kawa o konsystencji shake'a. W upalny dzień nie można zrobić sobie większej przyjemności. Smakuje jak lody i stawia na nogi. Jeśli macie w domu w miarę mocny blender kielichowy lub inny rozdrabniacz, możecie zrobić sobie super napój bez cukru i bez konieczności zostawiania fortuny w Starbucksie. Powaga - nikt nie ma wyższych marży niż kawieranie. Koszt wyprodukowania jednej kawy to złotówka, a żadają od nas kilkanaście złoty. Nie wspomnę o tym, że w zasadzie wszystkie, najsmaczniejsze kawy z sieciówek zawierają mnóstwo cukru, który możecie zastąpić robiąc kawę w domu.

      Moja wersja kawy zawiera dodatkowo odżywkę białkową. Jeśli nie jesteście fitness freakami w zasadzie można ją pominąć, ale jej dodatek oprócz dodatkowej porcji aminokwasów daje  fajny, waniliowo-słodkawy posmak, którego często brakuje osobom na diecie. Jeśli nie macie odżywki możecie dodać na przyklad szczyptę cynamonu lub kakao, które również dają lekką słodycz.

       

      19875484_1413825858655154_4330543127247450388_n

       

      składniki:

      200ml mocnej kawy z ekspresu lub kawiarki (rozpuszczalna też od biedy może być)

      150ml dowolnego mleka

      pełna łyżka erytrolu (lub innego zamiennika cukru)

      łyżka odżywki białkowej o smaku waniliowym lub bananowym (można pominąć)

      łyżeczka kakao

       

      wykonanie:

      1. Wystudzoną kawę przelewamy do foremek do robienia lodu i zamrażamy.

      2. Umieszczamy wszystkie składniki w blenderze kielichowym i miksujemy około minuty, aż przestaniemy słyszeć odgłos rozdrabianych kryształków lodu.

      3. Przed podaniem możemy delikatnie posypać kakao

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Dietetyczna kawa mrożona (gęsta i proteinowa)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      wtorek, 11 lipca 2017 10:51
  • wtorek, 04 lipca 2017
    • Naleśniki z mąki kasztanowej z serem i truskawkami

      Nie da się ukryć, że jestem żywieniowym prostakiem. :)

      Zdecydowanie należę do zwolenników dobrego jedzenia z łatwo dostępnych, nieprzetworzonych składników. Ponad zakupy w modnych sklepach ze zdrową żywnioscią przedkładam sprawunki na ryneczku u lokalnych rolników, gdzie zaopatruje się w pachnące, sezonowe warzywa i owoce. Według mnie jogody goji, nasiona chia czy młody jęczmień należy traktować bardziej w kategoriach żywieniowych trendów, niż składników niebędnych do zachowania zdrowia i życia :) 

      Czasem jednak lubię przetestować bardziej wyszukane składniki. Ot tak, z czystej ciekawości. Na mąkę kasztanową miałam chrapkę od dawna. Jednak tym, co skutecznie zniechęcało mnie do jej przetestowania była cena. 20zł za ćwierć kilograma? Heloł! Jestem z Poznania! :) Ostatnio udało mi się nabyć na jakiejś promce, choć i tak nie wychodziło tanio. Stety, niestety jej smak okazał się niepowtarzalny. Lekko orzechwy, nie dający się porównać z żadną, inną mąką. Myślę, że pomimo wysokiej ceny raz po raz pozwolę sobie na ten luksus, bo jest rarytas.

       

       

      naleśniki bezglutenowe glutnfree paleo mąka kasztanowa

       

      składniki na cztery sztuki: 


      200ml dowolnego mleka

      szklanka mąki kasztanowej

      łyżka mąki ziemniaczanej

      pół płaskiej łyżeczki soli

      łyżeczka oleju kokosowego rafinowanego

       

      frużelina truskawkowa:

      pół kilograma truskawek

      mały kawałek drobno startego imbiru

      pół szklanki erytrolu (lub innego zamiennika cukru)

      sok z połowki cytryny

      łyżka mąki ziemniaczanej

       

      dodatkowo:

      serek homogenizowany

      opcjonalnie łyżka odżywki białkowej o smaku waniliowym lub bananowym

      można posypać płatkami migdałowymi lub/i polać syropem daktylowym

       

      wykonanie

       

      1. Maką kasztanową przesiać do miski. To ważne, ponieważ ona lubi się brylić. Jeśli nie macie sita lub nie chce się Wam tego robić wystarczy porządnie wymieszać ciasto mikserem, aby rozbić wszystkie grudki. Dodajemy mleko, sól oraz mąkę ziemniczaną i mieszamy do połączenia składników. Naleśniki smażymy z obydwu stron na rozgrzanej i posmarowanej cieniutką wartwą oleju pateni. 

      2. W międzyczasie kroimy truskawki i wrzucamy je do garnka wraz z erytrolem i imbirem. Smażymy około 10 minut. Z zależności od tego jak soczyste bedziecie mieć truskawy i jakiego słodzidła użyjecie masa może mieć różną konsystencję. Tradycyjny cukier lub miód karmelizuje i zazwyczaj na tym etapie można uznać , że danie jest gotowe. Jeśli jednak masa wychodzi wodnista i  spływa z łyżki jak sok, należy  dodać do gotujących się truskawek łyżkę mąki ziemniaczanej dobrze rozmieszanej w 1/3 szklanki wody. 

      3. Serek warto dla smaku wymieszać z odżywką białkową. 

      4. Gotowe naleśniki smarujemy serkiem i frużeliną truskawową. Można je dodatkowo posypać płatkami migdałowymi lub/i polać syropem daktylowym. 

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Naleśniki z mąki kasztanowej z serem i truskawkami ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      wtorek, 04 lipca 2017 14:12
  • środa, 17 maja 2017
    • Faszerowane cukinie z batatami i fasolą

      Faszerowane warzywa to bardzo fajna opcja zarówno na lekki obiad jak i dietetyczną kolację. Możecie również przygotować je dzień wcześniej i zabrać ze sobą do pracy jako lunch.  

      Kiedy zobaczyłam te małe, urocze cukinie po prostu musiałam je kupić, bo idealnie nadają się do faszerowania. Ich wnętrze wydrąża się bez najmniejszego wysiłku. Farsz, który dziś wam zaproponuję jest przepyszny. Jeśli nie chce się Wam bawić w faszerowanie, to bedzie smakował również samodzielnie lub w jakimś węgowodanowym dodatkiem, na przykład jako nadzienie do naleśników. 

       

      dietetetyczne sałatki potrawy zapiekane warzywa cukienia

       

       

      składniki:

      9 małych, okrągłych cukinii

      1 łyżka oleju np. kokosowego

      2 średnie bataty (ok. 600g)

      1 cebula

      kawałek imbiru (mniej więcej 2x2cm)

      2-3 ząbki czosnku

      puszka pomidorów krojonych

      puszka fasoli czarnej lub czerwonej

      pół łyżeczki kurkumy

      pół łyżeczki cynamonu

      pół łyzeczki pieprzu cayenne

      pół łyżeczki kolendry

      pół łyżeczki kminu rzymskiego

      łyżeczka soli

      sok z połówki limonki

       

      wykonanie:

      1. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy, imbir ścieramy na drobnej tarce. Bataty obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. 

      2. Olej rozgrzewamy na dużej patelni z pokrywką lub w garnku. Wrzucamy cebulę. Podsmażamy na średnim ogniu, aż się zeszkli mieszając raz po raz, aby się nie przypaliła. Następnie dodajemy czosnek i imbir, podsmażamy minutkę i dodajemy bataty. Dorzucamy wszystkie przyprawy oprócz sok z limonki. Dodajemy pomidory. Mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy wszystko razem, aż ziemniaki zmiekną. Jeśli w między czasie na patelni zrobi się "sucho" można dodać odrobinę wody. 

      3. Na koniec dodajemy sok z limonki oraz fasolę. 

      4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. 

      5. Cukinie wydrążamy przy użyciu łyżki. Napełniamy wczesniej przygotowanym farszem i umieszczamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Zapiekamy około 30 minut. 

       

      zapiekane faszerowane cukinie

      cukinia przepisy


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Faszerowane cukinie z batatami i fasolą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      środa, 17 maja 2017 05:52

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa