napoje

  • wtorek, 11 lipca 2017
    • Dietetyczna kawa mrożona (gęsta i proteinowa)

      Dziś to, co tygryski lubią najbardziej, czyli pyszna mrożona kawa o konsystencji shake'a. W upalny dzień nie można zrobić sobie większej przyjemności. Smakuje jak lody i stawia na nogi. Jeśli macie w domu w miarę mocny blender kielichowy lub inny rozdrabniacz, możecie zrobić sobie super napój bez cukru i bez konieczności zostawiania fortuny w Starbucksie. Powaga - nikt nie ma wyższych marży niż kawieranie. Koszt wyprodukowania jednej kawy to złotówka, a żadają od nas kilkanaście złoty. Nie wspomnę o tym, że w zasadzie wszystkie, najsmaczniejsze kawy z sieciówek zawierają mnóstwo cukru, który możecie zastąpić robiąc kawę w domu.

      Moja wersja kawy zawiera dodatkowo odżywkę białkową. Jeśli nie jesteście fitness freakami w zasadzie można ją pominąć, ale jej dodatek oprócz dodatkowej porcji aminokwasów daje  fajny, waniliowo-słodkawy posmak, którego często brakuje osobom na diecie. Jeśli nie macie odżywki możecie dodać na przyklad szczyptę cynamonu lub kakao, które również dają lekką słodycz.

       

      19875484_1413825858655154_4330543127247450388_n

       

      składniki:

      200ml mocnej kawy z ekspresu lub kawiarki (rozpuszczalna też od biedy może być)

      150ml dowolnego mleka

      pełna łyżka erytrolu (lub innego zamiennika cukru)

      łyżka odżywki białkowej o smaku waniliowym lub bananowym (można pominąć)

      łyżeczka kakao

       

      wykonanie:

      1. Wystudzoną kawę przelewamy do foremek do robienia lodu i zamrażamy.

      2. Umieszczamy wszystkie składniki w blenderze kielichowym i miksujemy około minuty, aż przestaniemy słyszeć odgłos rozdrabianych kryształków lodu.

      3. Przed podaniem możemy delikatnie posypać kakao

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Dietetyczna kawa mrożona (gęsta i proteinowa)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      wtorek, 11 lipca 2017 10:51
  • niedziela, 02 listopada 2014
    • Koktajl wspomagający odporność

      Pomimo, że pogoda w tym roku długo nas rozpieszczała, nieubłaganie nadchodzą chłodniejsze dni. Słońce świeci coraz krócej, a różnice temperatur pomiedzy nocą dniem dają się we znaki. Rano szron na trawie, po południu ciepło. Raz się człowiek zgrzeje i spoci w zimowych ciuchach, to znów uszy przewieje zimny wiatr. W takich warunkach trudno zachować odporność. Koktajl, który chciałabym Wam zaproponować pomoże utrzymać organizm w równowadze. Polecam go zarówno na początek dnia, jak i jako lekką kolację. Na zdrowie! ;)

       

      Kilka słów na temat zdrowotnych właściwości składników koktajlu:

       

      SELER NACIOWY - To niesamowite ile zdrowia skrywają te niepozorne, zielone łodyżki! Seler naciowy jest jednym z największych sprzymierzeńców w staraniach o zdrowe ciało i piękny wygląd. Przede wszystkim dzięki  zawartości wit. C, E, PP, B oraz kwas foliowego. Odtruwa organizm i wspomaga przemianę materii. Jest również niskokaloryczny, dlatego zalecany jest osobom odchudzającym się. Pozytywnie wpływa na cerę. Działa moczopędnie dzięki czemu jest pomocny w walce z nadciśnieniem. Wspomaga pracę nerek. Ma właściwości kojące nerwy. Ułatwia trawienie i zapobiega wzdęciom. Jak tu go nie kochać? :)

      IMBIR - Ostatnio coraz bardziej zyskuje na popularności i jest coraz chętniej wykorzystywany w Polskich kuchniach, nie tylko jako wymyślny składnik azjatyckich dań. Nie bez przyczyny. Oprócz wyjątkowego smaku ma również własciwości rozgrzewajace i odkażające. Niszczy bakterie, wirusy i grzyby. Ponadto działa podobnie jak aspiryna - zwalcza stany zapalne i zapobiega zakrzepom.

      KASZA JAGLANA - odkwasza i ogrzewa organizm. Rozprawi się również z katarem i chorymi zatokami, ponieważ osusza nadmiar śluzu i łagodzi stany zapalne. 

      CYTRYNA - chyba nie wymaga dodatkowej reklamy. Od lat stosowana jako źródło witaminy C podczas przeziębień. 

       

      fotografia kulinarna

       

      składniki na dwie porcje:

      4 łodyżki selera naciowego

      plasterek imbiru o grubości kilku milimetrów

      3 łyżki cytryny

      3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej

      200ml wody mineralnej

      opcjonalnie dla wzbogacenia smaku można dodać jedną gruszkę, jabłko lub banana.

       

      Wszystkie składniki miksujemy na gładki koktajl.

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Koktajl wspomagający odporność”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      niedziela, 02 listopada 2014 20:56
  • sobota, 03 maja 2014
    • Koktajl owsiany z mango i pomarańczą (bez mleka)

      Dziś kolejny, wegański koktajl i nie mogę Wam obiecać, że ostatni, bo mam jeszcze kilka pomysłów. Bazę dla tego koktajlu stanowi pomarańcza, banan, otręby owsiane oraz sok z cytryny i woda. Standardowo przyrządzam go tylko z tych produktów i również wychodzi pyszny. Tym razem jednak rozbudowałam go o dwa dodatkowe składniki - imbir oraz mango. W końcu mamy długi weekend. Jak szaleć, to szaleć na bogato ;) Spowodowało to ewolucję bardzo dobrego napoju w doskonały. Niebo w gębie! Zaryzykowałabym nawet stwierdzenie, że podchodzi mi bardziej, niż tradycyjne, mleczne mango lassi. Smakuje tak niebiańsko i egzotycznie, że jakby na chwilę zamknąć oczy, to nietrudno wyobrazić sobie siebie na piasku, pod palmą nad ciepłym, turkusowym morzem. Albo tylko ja jestem tak świrnięta, że rozpromieniają małe przyjemności? :) W każdym razie, trudno zaprzeczyć, że jest bardzo zdrowy. Dodaje energii, podnosi odporność organizmu i przyspiesza przemianę materii. 

      Jeżeli ktoś jest sceptycznie nastawiony do otrębów w tego rodzaju shake'u zdecydowanie uspokajam. Ich smak jest subtelnie wyczuwalny. Wbrew pozorom bardzo pozytywnie wpływają na konsystencję, która pozostaje jedwabista.

      Koniecznie wypróbujcie i dajcie znać czy przeniósł Was na plażę ;)

       

      smothie wegańskie przepis koktajl z otrębów owsianych odchudzanie dieta

       

      składniki na dwie porcje:

      1 dojrzałe mango

      1 banan

      2 nieduże pomarańcza

      kawałek imbiru (kostka o boku 1cm powinna wystarczyć)

      sok z połowy małej cytryny

      3 łyżki otrębów owsianych

      szklanka wody

      opcjonalnie ksylitol lub inny dosładzacz, choć w mojej opinii nie jest on konieczny.

       

      wykonanie:

      1. Otręby umieszczamy w kubku lub miseczce i zalewamy wrzątkiem, tak aby poziom wody był mniej więcej o centymetr wyżej niż otrębów. Dodajemy małą szczyptę soli, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut, aby otręby zmiękły i wchłonęły wodę.

      2. Pomarańcza obieramy ze skóry ostrym nożem, a następnie wykrawamy miąższ z pomiędzy błonek. Banana i mango obieramy ze skóry i kroimy w kawałki (nie trzeba się starać - i tak tak wszystko zmiksujemy).

      3. Wszystkie składniki łącznie z namoczonymi otrębami umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładki koktajl. W zależności od tego jak dużych i jak bardzo soczystych owoców użyjecie koktajl wyjdzie mniej lub bardziej gęsty. Możecie dodać więcej wody, aby uzyskać taką konsystencję jak lubicie najbardziej.

       

      przepisy wegańskie wegetariańskie smothie odchudzanie dieta bez mleka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Koktajl owsiany z mango i pomarańczą (bez mleka)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      sobota, 03 maja 2014 09:28
  • niedziela, 27 kwietnia 2014
    • Oczyszczający koktajl jaglany z czarną porzeczką

      Moja uwielbienie dla kaszy staje się coraz intensywniejsze. Po pierwszych doświadczeniach nie sądziłam, że aż tak się w niej rozsmakuje. Bardzo dużo mówi się o tym, że jest zdrowa, a wręcz ma właściwości lecznicze. Mnie jako pragmatyka bardzo cieszy również to, że jest bardzo uniwersalna i można ją kreatywnie wykorzystać praktycznie w każdym posiłku. Z owocami na śniadanie, z warzywami na obiad, na zimno w sałatce, ale również w postaci zmiksowanej jako baza ciast, placków, naleśników, zup, a nawet koktajli takich jak ten dzisiejszy. Jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia. Właśnie teraz, gdy kasza jaglana rozpanoszyła się w mojej kuchni w najlepsze odkryłam rewelacyjny blog pełen zdrowych i pięknie zilustrowanych przepisów: gotujzdrowo.com. Mam nadzieję, że Pan Marek, który go prowadzi, nie będzie miał mi za złe, że nie tylko będę sama inspirować się jego przepisami, ale również chciałabym przekazywać dalej jego filozofię odżywiania, która bardzo do mnie trafia. Może za wyjątkiem wątków religijnych, bo ja raczej z tych niedowiarków twardo stąpających po ziemi. :) 

      Co do dzisiejszego koktajlu. Po Świętach Wielkanocnych, które były dwoma dniami słodkiej, sernikowo-mazurkowej rozpusty czułam się co najmniej ciężko i potrzebowałam czegoś co doprowadzi mój organizm do stanu równowagi i doda mi energii. Postanowiłam wykorzystać zapas czarnej porzeczki zalegający w zamrażarce i przyrządzić taki oto "magiczny napój". Czarna porzeczka to oczywiście bogate źródło witaminy C podnoszącej odporność. Dodatkowo ma właściwości bakteriobójcze, dzięki antocjanom zawartym w skórkach. Korzystnie wpływa na przemiane materii i ułatwia trawienie. Bardzo wskazana dla wegetarian i osób ze skłonnosciami do anemii, ponieważ zawiera sporo łatwoprzyswajalnego żelaza. Szkoda, że z uwagi na swój kwaśny smak jest serwowana przeważnie z dużą ilością cukru, co niestety osłabia jej właściwości. W tym koktajlu cierpkość porzeczki przełamałam słodyczą banana i ksylitolu.

      Jak wynika z moich obserwacji w polskich domach najczęściej przyrządza się koktajle mleczne na bazie kefiru, maślanki lub słodkiego mleka. Dziś przedstawię alternatywę, która ucieszy wegan i alergików, ponieważ nie zawiera kropli mleka. Nawet jesli nie praktykujecie żadnej z wymienionych diet nic nie stoi na przeszkodzie, abyście również dla urozmaicenia przyrzadzili taki własnie napój. Wspomniana wcześniej kasza jaglana do spółki z czarną porzeczką tworzy istny wymiatacz toksyn, który wskazany jest dla osób, które odchudzają się lub po prostu chcą czuć się lekko. 

      Jeśli chodzi o smak bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Dzięki temu, że zmiksowałam porzeczki, które były jeszcze zmrożone koktajl smakował wręcz jak orzeźwiający sorbet. Spójrzcie tylko na ten kolor - wygląda zachęcająco prawda? :)

       

      fotografia kulinarna

       

      składniki na 2-3 porcji:

      szklanka czarnej porzeczki (użyłam mrożonej)

      1 duży banan

      3 pełne łyżki ugotowanej kaszy jaglanej

      2 łyżki ksylitolu (lub ewentualnie miodu)

      1 szklanka wody

      2 łyżki soku z cytryny

       

      Wszystkie składniki miksujemy, aż uzyskają w miarę możliwości gładką konsystencję.

       

      fotografia kulinarna

      koktajl z czarnej porzeczki i kaszy jaglanej

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Oczyszczający koktajl jaglany z czarną porzeczką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      niedziela, 27 kwietnia 2014 09:44
  • niedziela, 13 kwietnia 2014
    • Koktajl z gruszki i melisy

      Nie odkryję Ameryki stwierdzeniem, że zasady rozsądnej diety zalecają jedzenie pięciu, niedużych posiłków dziennie. Okazuje się jednak, że w praktyce nie jest to wcale taka łatwa sprawa, jak mogłoby się wydawać. Czasem zwyczajnie brakuje dnia, aby to sensownie rozłożyć. Wszystko przez to, że jakby nie liczyć większość czasu spędzamy w pracy. Przed południem zjadam dwa śniadania, potem obiad i zanim wrócę do domu i ogarnę codzienne obowiązki jest już 18-sta, a przede mną teoretycznie jeszcze dwa posiłki. Pewnie sporo osób ma na tyle dobrą przemianę materii, że standardowa kolacja zjedzona nawet o 20-stej nie zaszkodzi im szczególnie, ale u mnie to nie przejdzie bez konsekwencji. Dlatego jestem na etapie blendowania wszystkiego co się da i tworzenia niskokalorycznych koktajli, które można pić dowoli o każdej porze dnia i nocy. Idealna lekka kolacja. Taki napój wypełnia żołądek, syci, a jednocześnie podkręca przemianę materii. Dzisiejszy koktajl w pierwotnej wersji miał być szpinakowy, ale na zakupach upolowałam tak piękny "krzaczek" melisy, że grzechem byłoby jej nie wykorzystać ;) Zapraszam na orzeźwiający i kipiący zdrowiem koktajl gruszkowy z melisa i imbirem.

       

      dietetyczna kolacja

       

       

      składniki na około 500ml koktajlu (dwie porcje):

      2 gruszki

      "doniczka" melisy (opcjonalnie opakowanie szpinaku baby)

      250 ml mleka owsianego

      sok z połowy cytryny

      mały kawałek imbiru (mniej więcej centymetr na centymetr)

      1 pełna łyżka ksylitolu lub miodu

       

      Opcjonalnie zamiast mleka owsianego, można użyć po prostu wody. Wówczas polecałabym dodać jednego banana lub 2 łyżki sparzonych otrębów, dzięki czemu koktajl będzie bardziej sycący i gęstszy. Nie polecałabym natomiast zastępowania mleka owsianego, przetworami mlecznymi ponieważ mogłyby zdominować smak innych składników. 

      wykonanie:

      Wszystkie składniki należy zmiksować w blenderze na gładki koktajl i pić na świeżo (pozostawiony w lodówce koktajl utleni się i lekko ściemnieje). 

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Koktajl z gruszki i melisy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      niedziela, 13 kwietnia 2014 18:58

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa