słodkości i desery

  • wtorek, 22 sierpnia 2017
    • Wegańskie batony red velvet

      Robiłam już batony zastygające w lodówce na bazie daktyli i masła orzechowego. Doznałam jednak olśnienia, że masę na batony dla uzyskania stałej konsystencji można również podpiec w piekarniku. To otwiera mi drzwi do wymyślania nowych przepisów. Jeden z moich eksperymentów możecie zobaczyć już dziś. Głównym składnikiem są niskokaloryczne buraki, ale nie nie musicie się obawiać, że ich smak jest dominujący. Powiedziałabym, że smakują owocowo, dzięki zawartości soku z malin oraz sporej ilości bananów. 

       

      ciasto wegańskie z buraka i bananów

       

       

      skladniki:

      600g ugotowanych buraków

      450g obranych dojrzałych bananów

      150ml soku malinowego (najlepiej 100%)

      180g ksylitolu lub erytrolu (lub innego sypkiego słodzidła) 

      100g mąki owsianej 

      3 łyżki zmielonych łupin babki jajowatej

      tabliczka gorzkiej czekolady

      1 łyżka oleju kokosowego

       

      wykonanie:

      1. Buraki kroimy na ćwiartki lub ósemki i blendujemy razem z bananami na gładkie puree 

      2. Dodajemy wszystkie pozostałe skladniki oprócz czekolady i dokładnie mieszamy

      3. Przelewamy masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Moja ma nietypowy wymiar 35x35cm, ale myślę że standarowa foremka do ciasta powinna być OK. Ważne, żeby wastwa masy przed pieczeniem nie miała więcej niż 2-3cm wysokości. 

      4. Pieczemy 45 minut lub do "suchego patyczka" w temperaturze 160 stopni. 

      5. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia i polać czekoladą rozpuszczoną z łyżką oleju kokosowego

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Wegańskie batony red velvet”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      wtorek, 22 sierpnia 2017 09:29
  • sobota, 29 kwietnia 2017
    • Zdrowy sernik "snickers"

      Jakiś czas temu koleżanka podesłała mi link do super grzesznego sernika o smaku snickersowym, na bazie mascarpone, pod grubą warstwą karmelu i czekolady. Czyste szaleństwo! Na taki akt odwagi jak jego wykonanie nie byłam w stanie się zdobyć, bo znam swoje łakomstwo i wiem, że tak długo podchodziłabym do lodówki, aż ta tona cukru i miliard kalorii zostałyby pochłonięte. Zainspirował mnie on natomiast do stworzenia zdrowszej wersji sernika ala snickers. Również jest bardzo konkretny w smaku. Nie jest to lekki, niskokaloryczny wypiek, ale za to pozbawiony białego cukru i bogaty w białko. Użyłam orzeszków i masła orzechowego bez soli i cukru, ale aby zachować słonawy smak posypałam go delikatną solą morską w płatkach. Fajnym elementem jest daktylowa masa "krówkowa", którą możecie wykorzystać również do innych deserów. 


       

      dietetyczne słodyczne

       

      składniki na małą tortownicę 18cm:*


      masa sernikowa:

      500g twarogu półtłustego

      1 kopiastych łyżek masła orzechowego (bez soli i cukru)

      pół szklanki ksylitolu

      2 jajka

      opcjonalnie łyżka odżywki białkowej o smaku waniliowym (niekoniecznie)

      polewa "karmelowa":

      150g daktyli

      pół puszki mleka kokosowego

      dodatkowo:

      spora garść orzeszków ziemnych bez soli i cukru

      70g gorzkiej czekolady bez cukru

      łyżeczka soli morskiej w płatkach (jeśli nie macie możecie dodać szczyptę zwykłej soli do polewy "karmelowej"

      *Możecie upiec sernik z podwójnej iloścci składników w tortownicy 24 cm

       

      wykonanie:

      1. Wszystkie składniki masy serowej miksujemy na gładką masę.

      2. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni.

      3. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej masę serową i pieczemy 50 minut, najlepiej w kąpieli wodnej. O tym jak to robię pisałam tutaj.

      4. Daktyle parujemy około 15 minut, aż zmiekną (można użyć parowaru lub po prostu garnka z sitkiem i pokrywką). Następnie blendujemy je wraz z mlekiem kokosowym na gładką masę.

      5. Upieczony i przestudzony sernik smarujemy polewą z daktyli, posypujemy orzeszkami i polewamy czekoladą. Zanim czekolada zastygnie posypujemy całość delikatnie solą morską w płatkach.

       

      sernik z masłem orzechowym

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      sobota, 29 kwietnia 2017 11:05
  • poniedziałek, 16 stycznia 2017
    • Zdrowe ciasto migdałowo-pomarańczowe (bezglutenowe, bez cukru i tłuszczu)

      To ciasto jest unikatowe i zaskakujące, a przy tym bardzo proste do zrobienia. Zawiera w zasadzie tylko cztery główne składniki: mielone migdały lub mąkę migdałową, pomarańcze, jajka i dowolne "słodzidło" (u mnie ksylitol). Nie ma w nim ani grama białej mąki ani dodatkowego tłuszczu, poza tym który występuje naturalnie w migdałach. Jest bardzo aromatyczne i wilgotne.  Drugim elementem, który mnie samą wprawił w osłupienie jest fakt, że do ciasta dodajemy całe pomarańcze. Całe! Razem ze skórą. Naprawdę musiałam przetestować ten przepis, bo było to dla mnie niewiarygodne, że tak przygotowane ciasto nie jest gorzkie. Ale o dziwo nie jest. Owszem ma bardzo intensywny, pomarańczowy smak, ale porównywalny do kandyzowanej skórki pomarańczowej. Przepis podobno pochodzi z Maroka, choć znalazłam też informację, że to hiszpański wypiek. W każdym razie na pewno z jakiejś słonecznej krainy, gdzie teraz nie ma śniegu :)

       

      dietetyczne ciasto bez mąki

       


       

       

      składniki na tortownicę 22cm:*

       

      2 średnie pomarańcze

      250 gramów migdałów (jeśli nie masz w miarę mocnego blendera, który pozwoli je rodrobnić to użyj mąki migdałowej lub kup od razu zmielone migdały)

      1 łyżeczka zmielonego kardamonu

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      6 jajek

      250 gramów ksylitolu (lub odpowiednią ilość innego zastępnika cukru np. erytrolu lub stewi)

      *robiłam je również z połowy podanych składników w tortownicy 16cm oraz z półtorej porcji w tortownicy 24cm.

       

      wykonanie:


      1. Pomarańcze myjemy, a  następnie gotujemy przez 1,5 godziny. Pozostawiamy do ostygniecia. Mozna zrobić to dzień wcześniej, ale ugotowane owoce wkładamy na noc do lodówki.

      2. Migdały blendujemy drobno, tak aby konsystencja była podobna do bułki tartej. Mieszamy z kardamonem i proszkiem do pieczenia.

      3. Piekarnik ustawiamy na 160 stopni. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia.

      4. Jajka i ksylitol umieszczamy w food processorze i miksujemy, aż jajka zbieleją. Pomarańcze warto pokroić w kawałki, aby pozbyć się pestek. usuwamy też zielone końcówki. Jeśli jesteście pewni, że gatunek bezpestkowy można wrzucić w całości do food processora. Jeśli nie macie robota kuchennego jajka i ksylitol ubijamy minutę zwykłym mikserem do ubijania, a następnie dodajemy zblendowane pomarańcza albo użyć blendera ręcznego. 

      5. Do jajek z cukrem i pomarańczami dodajemy migdały z kardamonem i proszkiem do pieczenia. Wszystko razem dokładnie mieszamy i przelewamy do tortownicy. Pieczemy 75 minut. 

      6. Przed podaniem można posypać ciasto ksylitolem w proszku, ale nie jest to konieczne. 

       

      Wzorowałam się na tym przepisie: klik! 

       

      posypywanie ciasta cukrem pudrem foto


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Zdrowe ciasto migdałowo-pomarańczowe (bezglutenowe, bez cukru i tłuszczu)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 16 stycznia 2017 07:17
  • środa, 14 grudnia 2016
    • Pierniczki 2016 + sernik czekoladowy na pierniczkowym spodzie

      Co roku prezentuję Wam moje pierniczki, które zawsze piekę i ozdabiam na początku grudnia, a potem podjadam aż do świąt. Jeśli nie pamiętacie jak wyglądały w ubiegłych latach to zapraszam: 20122013, 2014 i 2015. W tym roku, aby nieco urozmaicić piernikowe wpisy, chciałabym Wam pokazać w jaki sposób można ozdobić nimi świąteczny sernik, tort lub inne ciasto. Oprócz pierników zrobiłam również bezowe choineczki. Czyż nie są urocze? :) Przed świętami najtrudniej mi walczyć z moją naturą dziecka, a w zasadzie poddaję się jej bez walki. Mam nadzieję, że patrząc na te zdjęcia również poczujecie magię świąt. 

       


       

      Pierniki piekłam z tego samego przepisu co zawsze, który znajdziecie tu

       

      Bezowe choinki:

      2 białka jajek wielkości M (70g)

      110 gramów cukru pudru

      szczypta soli

      odrobina zielonego barwnika spożywczego w żelu 

       

      wykonanie:

      1. Białka miksujemy na sztywną pianę dodając w między czasie szczyptę soli. To bardzo ważne, aby białka były porządnie ubite. Najlepiej sprawdzić to wykonując test naszych babć, czyli przechylając miskę, w której miksujemy. Dobrze ubita piana powinna trzymać się dna. Następnie dodajemy po łyżce cukier i nadal miksujemy, aż cukier się skończy, a piana będzie gęsta i perłowa. Na koniec dodajemy barwnik i miksujemy do momentu wymieszania go z masą bezową.

      2. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką typu gwiazdka (1M Wilton).

      3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

      4. Wyciskamy trzy gwiazdki jedną na drugą, przy czym każda kolejna powinna być nieco mniejsza, aby powstał stożkowaty kształ choinki. Zachowujemy odstępy pomiedzy choinkami, ponieważ beza troche rośnie podczas suszenia.

      5. Blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni Celcjusza na 2,5h. 

       

      Z przepisu wychodzi około 15 choinek. Nie wszystkie zużyłam do dekoracji, ale wyszłam z założenia, że nie wszystkie wyjdą zgrabne i nie popękane.

       

      Sernik (pieczony na tortownicy o średnicy 24cm):

       

      200 gramów suszonych śliwek

      około pół szklanki śliwowicy lub spirytusu

      750 gramów twarogu

      2 tabliczki deserowej czekolady (+ 2 kolejne na polewę)

      165ml mleka kokosowego (mała puszka)

      2 jajka

      3 kopiaste łyżki oleju kokosowego

      2/3 szklanki ksylitolu lub zwyklego cukru

      1 łyżka mąki ziemniaczanej

      spód:

      200 gramów herbatników

      80 gramów masła

      1 łyżka przyprawy piernikowej

       

      wykonanie:

      1. Śliwki kroimy na ćwiartki, zalewamy alkoholem w niedużym garnku i podgrzewamy nie doprowadzając do wrzenia. Zdejmujemy garnek z palnika i odstawiamy do wystygnięcia. 

      2. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.

      3. Herbatki bardzo drobno kruszymy w food procesorze lub wkładając do mocnego woreczka i uderzając tłuczkiem. Następnie mieszamy je z przyprawą piernikową i rozpuszczonym masłem i wysypujemy do tortownicy. Przyciskamy w miarę równomiernie do dna i podpiekamy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. 

      4. Czekoladę rozpuszczamy w mikrofali lub kąpieli wodnej wraz z mlekiem kokosowym. 

      5. Twaróg miksujemy w food procesorze (lub mielimy dwukrtnie przy użyciu maszynki do mielenia) wraz z jajkami, rozpuszczonym (ale nie gorącym) olejem, cukrem oraz mąką ziemniaczaną na jednolitą masę. Zmiksowany ser przekładamy do czekolady, dodajemy odsączone śliwki i wszystko razem dokładnie mieszamy. 

      6. Przekłamy mase serową na podpieczony spód. Sernik pieczemy godzinę w temperaturze 160 stopni, najlepiej w kąpieli wodnej. O tym jak to zrobić pisałam tutaj.

      7. Dwie pozostałe tabliczki czekolady łamiemy i rozpuszczamy wraz z masłem, a nastepnie polewamy nimi sernik tworząc malownicze zacieki. Górę sernika dekorujemy bezami i pierniczkami. 

       


       

       

       

      zBLOGowani.pl

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Pierniczki 2016 + sernik czekoladowy na pierniczkowym spodzie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      środa, 14 grudnia 2016 18:23
  • niedziela, 27 listopada 2016
    • Fit Michałki bez cukru

      Jeśli szukacie zdrowych zamienników dla ulubionych, tradycyjnych słodyczy ten przepis na pewno się Wam spodoba. Fit Michałki nie zawierają białego cukru, są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, białko i błonnik, a przede wszystkim są bajecznie pyszne! I gdzie te czasy kiedy myśleliśmy, że wszystko co daje przyjemność musi być nielegalne, niemoralne lub tuczące? 

      Fit Michałki muszą być przechowowywane w lodówce, aby zachować zwartą konsystencję. Wiem, że klasyczne Michałki nie zawierają migdałów. Ja je bardzo lubię i dodałam dla wzbogacenia smaku. Dla bardziej ortodoksyjnych michałkożerców podałam alternatywy w postaci orzechów. 

       

      domowe michałkibez cukru

       

      składniki na około 14 sztuk:


      200 gramów mielonych migdałów (kupuję migdały tarte, ale można kupić całe i zmielić je w blenderze. Można zamienić je na mielone orzechy włoskie lub fistaszki)

      4 kopiaste łyżki masła orzechowego (bez soli i cukru)

      1 łyżka oleju kokosowego (najlepiej tłoczonego na zimno)

      1 miarka odżywki białkowej waniliowej

      3 łyżki ksylilotu

      100g czekolady na polewę (użyłam mlecznej bez cukru, dobrze sprawdzi się również gorzka)

       

      wykonanie: 

      1. Wszystkie składniki (oprócz czekolady) umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Najlepiej wyrobić masę dłońmi dzięki czemu pod wpływem ciepła rąk olej i masło nabiorą bardziej płynnej konsystencji, a ksylitol się rozpuści. Jeśli podobnie jak ja nie lubicie mieć oblepionych rąk, polecam użyć rękawiczek jednorazowych. 

      2. Gotową masę przekładamy do dowolnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Użyłam ceramicznej foremki do lasagne o wymiarach: 19x12cm.  Wyrównujemy i wkładamy na 3 godziny do lodówki lub na 20 minut do zamrażarki.

      3. Czekoladę roztapiamy w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. 

      4. Wyjmujemy zastygnięty michałkowy blok i kroimy go na prostokąty wielkością zbliżone do Michałków. Każdego cukierasa polewamy czekoladą. Aby uzyskać taki wzorek jak na zdjęciach użyłam jednorazowego rękawa cukierniczego. 

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Fit Michałki bez cukru”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      niedziela, 27 listopada 2016 15:17

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa