słodkości i desery

  • poniedziałek, 16 stycznia 2017
    • Zdrowe ciasto migdałowo-pomarańczowe (bezglutenowe, bez cukru i tłuszczu)

      To ciasto jest unikatowe i zaskakujące, a przy tym bardzo proste do zrobienia. Zawiera w zasadzie tylko cztery główne składniki: mielone migdały lub mąkę migdałową, pomarańcze, jajka i dowolne "słodzidło" (u mnie ksylitol). Nie ma w nim ani grama białej mąki ani dodatkowego tłuszczu, poza tym który występuje naturalnie w migdałach. Jest bardzo aromatyczne i wilgotne.  Drugim elementem, który mnie samą wprawił w osłupienie jest fakt, że do ciasta dodajemy całe pomarańcze. Całe! Razem ze skórą. Naprawdę musiałam przetestować ten przepis, bo było to dla mnie niewiarygodne, że tak przygotowane ciasto nie jest gorzkie. Ale o dziwo nie jest. Owszem ma bardzo intensywny, pomarańczowy smak, ale porównywalny do kandyzowanej skórki pomarańczowej. Przepis podobno pochodzi z Maroka, choć znalazłam też informację, że to hiszpański wypiek. W każdym razie na pewno z jakiejś słonecznej krainy, gdzie teraz nie ma śniegu :)

       

      dietetyczne ciasto bez mąki

       


       

       

      składniki na tortownicę 22cm:*

       

      2 średnie pomarańcze

      250 gramów migdałów (jeśli nie masz w miarę mocnego blendera, który pozwoli je rodrobnić to użyj mąki migdałowej lub kup od razu zmielone migdały)

      1 łyżeczka zmielonego kardamonu

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      6 jajek

      250 gramów ksylitolu (lub odpowiednią ilość innego zastępnika cukru np. erytrolu lub stewi)

      *robiłam je również z połowy podanych składników w tortownicy 16cm oraz z półtorej porcji w tortownicy 24cm.

       

      wykonanie:


      1. Pomarańcze myjemy, a  następnie gotujemy przez 1,5 godziny. Pozostawiamy do ostygniecia. Mozna zrobić to dzień wcześniej, ale ugotowane owoce wkładamy na noc do lodówki.

      2. Migdały blendujemy drobno, tak aby konsystencja była podobna do bułki tartej. Mieszamy z kardamonem i proszkiem do pieczenia.

      3. Piekarnik ustawiamy na 160 stopni. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia.

      4. Jajka i ksylitol umieszczamy w food processorze i miksujemy, aż jajka zbieleją. Pomarańcze warto pokroić w kawałki, aby pozbyć się pestek. usuwamy też zielone końcówki. Jeśli jesteście pewni, że gatunek bezpestkowy można wrzucić w całości do food processora. Jeśli nie macie robota kuchennego jajka i ksylitol ubijamy minutę zwykłym mikserem do ubijania, a następnie dodajemy zblendowane pomarańcza albo użyć blendera ręcznego. 

      5. Do jajek z cukrem i pomarańczami dodajemy migdały z kardamonem i proszkiem do pieczenia. Wszystko razem dokładnie mieszamy i przelewamy do tortownicy. Pieczemy 75 minut. 

      6. Przed podaniem można posypać ciasto ksylitolem w proszku, ale nie jest to konieczne. 

       

      Wzorowałam się na tym przepisie: klik! 

       

      posypywanie ciasta cukrem pudrem foto


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Zdrowe ciasto migdałowo-pomarańczowe (bezglutenowe, bez cukru i tłuszczu)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 16 stycznia 2017 07:17
  • środa, 14 grudnia 2016
    • Pierniczki 2016 + sernik czekoladowy na pierniczkowym spodzie

      Co roku prezentuję Wam moje pierniczki, które zawsze piekę i ozdabiam na początku grudnia, a potem podjadam aż do świąt. Jeśli nie pamiętacie jak wyglądały w ubiegłych latach to zapraszam: 20122013, 2014 i 2015. W tym roku, aby nieco urozmaicić piernikowe wpisy, chciałabym Wam pokazać w jaki sposób można ozdobić nimi świąteczny sernik, tort lub inne ciasto. Oprócz pierników zrobiłam również bezowe choineczki. Czyż nie są urocze? :) Przed świętami najtrudniej mi walczyć z moją naturą dziecka, a w zasadzie poddaję się jej bez walki. Mam nadzieję, że patrząc na te zdjęcia również poczujecie magię świąt. 

       


       

      Pierniki piekłam z tego samego przepisu co zawsze, który znajdziecie tu

       

      Bezowe choinki:

      2 białka jajek wielkości M (70g)

      110 gramów cukru pudru

      szczypta soli

      odrobina zielonego barwnika spożywczego w żelu 

       

      wykonanie:

      1. Białka miksujemy na sztywną pianę dodając w między czasie szczyptę soli. To bardzo ważne, aby białka były porządnie ubite. Najlepiej sprawdzić to wykonując test naszych babć, czyli przechylając miskę, w której miksujemy. Dobrze ubita piana powinna trzymać się dna. Następnie dodajemy po łyżce cukier i nadal miksujemy, aż cukier się skończy, a piana będzie gęsta i perłowa. Na koniec dodajemy barwnik i miksujemy do momentu wymieszania go z masą bezową.

      2. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką typu gwiazdka (1M Wilton).

      3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

      4. Wyciskamy trzy gwiazdki jedną na drugą, przy czym każda kolejna powinna być nieco mniejsza, aby powstał stożkowaty kształ choinki. Zachowujemy odstępy pomiedzy choinkami, ponieważ beza troche rośnie podczas suszenia.

      5. Blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni Celcjusza na 2,5h. 

       

      Z przepisu wychodzi około 15 choinek. Nie wszystkie zużyłam do dekoracji, ale wyszłam z założenia, że nie wszystkie wyjdą zgrabne i nie popękane.

       

      Sernik (pieczony na tortownicy o średnicy 24cm):

       

      200 gramów suszonych śliwek

      około pół szklanki śliwowicy lub spirytusu

      750 gramów twarogu

      2 tabliczki deserowej czekolady (+ 2 kolejne na polewę)

      165ml mleka kokosowego (mała puszka)

      2 jajka

      3 kopiaste łyżki oleju kokosowego

      2/3 szklanki ksylitolu lub zwyklego cukru

      1 łyżka mąki ziemniaczanej

      spód:

      200 gramów herbatników

      80 gramów masła

      1 łyżka przyprawy piernikowej

       

      wykonanie:

      1. Śliwki kroimy na ćwiartki, zalewamy alkoholem w niedużym garnku i podgrzewamy nie doprowadzając do wrzenia. Zdejmujemy garnek z palnika i odstawiamy do wystygnięcia. 

      2. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.

      3. Herbatki bardzo drobno kruszymy w food procesorze lub wkładając do mocnego woreczka i uderzając tłuczkiem. Następnie mieszamy je z przyprawą piernikową i rozpuszczonym masłem i wysypujemy do tortownicy. Przyciskamy w miarę równomiernie do dna i podpiekamy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. 

      4. Czekoladę rozpuszczamy w mikrofali lub kąpieli wodnej wraz z mlekiem kokosowym. 

      5. Twaróg miksujemy w food procesorze (lub mielimy dwukrtnie przy użyciu maszynki do mielenia) wraz z jajkami, rozpuszczonym (ale nie gorącym) olejem, cukrem oraz mąką ziemniaczaną na jednolitą masę. Zmiksowany ser przekładamy do czekolady, dodajemy odsączone śliwki i wszystko razem dokładnie mieszamy. 

      6. Przekłamy mase serową na podpieczony spód. Sernik pieczemy godzinę w temperaturze 160 stopni, najlepiej w kąpieli wodnej. O tym jak to zrobić pisałam tutaj.

      7. Dwie pozostałe tabliczki czekolady łamiemy i rozpuszczamy wraz z masłem, a nastepnie polewamy nimi sernik tworząc malownicze zacieki. Górę sernika dekorujemy bezami i pierniczkami. 

       


       

       

       

      zBLOGowani.pl

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Pierniczki 2016 + sernik czekoladowy na pierniczkowym spodzie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      środa, 14 grudnia 2016 18:23
  • niedziela, 27 listopada 2016
    • Fit Michałki bez cukru

      Jeśli szukacie zdrowych zamienników dla ulubionych, tradycyjnych słodyczy ten przepis na pewno się Wam spodoba. Fit Michałki nie zawierają białego cukru, są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, białko i błonnik, a przede wszystkim są bajecznie pyszne! I gdzie te czasy kiedy myśleliśmy, że wszystko co daje przyjemność musi być nielegalne, niemoralne lub tuczące? 

      Fit Michałki muszą być przechowowywane w lodówce, aby zachować zwartą konsystencję. Wiem, że klasyczne Michałki nie zawierają migdałów. Ja je bardzo lubię i dodałam dla wzbogacenia smaku. Dla bardziej ortodoksyjnych michałkożerców podałam alternatywy w postaci orzechów. 

       

      domowe michałkibez cukru

       

      składniki na około 14 sztuk:


      200 gramów mielonych migdałów (kupuję migdały tarte, ale można kupić całe i zmielić je w blenderze. Można zamienić je na mielone orzechy włoskie lub fistaszki)

      4 kopiaste łyżki masła orzechowego (bez soli i cukru)

      1 łyżka oleju kokosowego (najlepiej tłoczonego na zimno)

      1 miarka odżywki białkowej waniliowej

      3 łyżki ksylilotu

      100g czekolady na polewę (użyłam mlecznej bez cukru, dobrze sprawdzi się również gorzka)

       

      wykonanie: 

      1. Wszystkie składniki (oprócz czekolady) umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Najlepiej wyrobić masę dłońmi dzięki czemu pod wpływem ciepła rąk olej i masło nabiorą bardziej płynnej konsystencji, a ksylitol się rozpuści. Jeśli podobnie jak ja nie lubicie mieć oblepionych rąk, polecam użyć rękawiczek jednorazowych. 

      2. Gotową masę przekładamy do dowolnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Użyłam ceramicznej foremki do lasagne o wymiarach: 19x12cm.  Wyrównujemy i wkładamy na 3 godziny do lodówki lub na 20 minut do zamrażarki.

      3. Czekoladę roztapiamy w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. 

      4. Wyjmujemy zastygnięty michałkowy blok i kroimy go na prostokąty wielkością zbliżone do Michałków. Każdego cukierasa polewamy czekoladą. Aby uzyskać taki wzorek jak na zdjęciach użyłam jednorazowego rękawa cukierniczego. 

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Fit Michałki bez cukru”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      niedziela, 27 listopada 2016 15:17
  • sobota, 24 września 2016
    • Zdrowa szarlotka fit z migdałami i masłem orzechowym (bezglutenowa i wegańska)

      Patrzycie na ten przepis na fit szarlotkę i zastanawiacie się czy jest tak dobra jak tradycyjna? Jest lepsza! Zapewniam Was, że tak pysznego jabłecznika jeszcze nie jedliście. Ciasto pozostaje kruche przez kilka dni dzięki chrupkości migdałów, a masło orzechowe super komponuje się ze smakiem kwaskowych jabłek. Dodatkowo nie zawiera cukru, glutenu i jest wegańskie.

      Duże znaczenie dla smaku ma to, jakich jabłek użyjecie. Większość tradycyjnych jabłek deserowych jest zbyt słodka na szarlotkę i w rezultacie ciasto może wyjść mdłe. Najlepsze wypieki jabłkowe wychodzą z Antonówek lub Szarej Renety, które może nie są piękne i jedzone na surowo wykręcają twarz z powodu kwaśnego smaku. Natomiast w szarlotce sprawdzaja się świetnie. Jeśli naprawdę nie uda się Wam ich nigdzie kupić dodajcie do jabłek sok z połówki cytryny.

       szarlotka wegańska bez cukru bezglutenowa dietetyczne słodycze

       

      składniki na tortownicę 28cm

      ciasto:

      1 szklanka masła orzechowego (bez soli i cukru)

      1/3 szklanki płynnego oleju kokosowego

      1,5 szklanki mąki kokosowej

      200g (niecała szklanka) zmielonych migdałów (można kupić od razu zmielone)

      1/3 szklanki ksylitolu

      4 łyzki mazeiny

      masa jabłkowa:

      1,8kg jabłek (Antonówek lub Szarej Renety)

      1-2 łyżki cynamonu

      pół szklanki ksylitolu (lub więcej jeśli lubicie słodycz)

       

      wykonanie:

      1. Jabłka obieramy, kroimy w niedużą kostkę. Wrzucamy do garnka wraz z cynamonem i ksylitolem. Prażymy kilka minut na średnim ogniu.

      2. Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce, mieszamy łyżką, a następnie krótko wyrabiamy dłońmi. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. 

      3. Piekarnik ustawiamy na 180-190 stopni bez termoobiegu.

      4. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Jedną kruszymy (jeśli mocno stwardnieje można też zetrzeć je na tarce) na spód tak, aby dno tortownicy było w miarę równomiernie pokryte i lekko dociskamy. Pieczemy przez 15 minut.

      5. Na podpieczony spód wykładamy jabłka, a następnie kruszymy drugą część ciasta.  Wszystko razem pieczemy jeszcze 30-40 minut. Wierzch powinien lekko się zrumienić.

       

      jabłecznik z orzechami

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Zdrowa szarlotka fit z migdałami i masłem orzechowym (bezglutenowa i wegańska)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      sobota, 24 września 2016 08:11
  • sobota, 13 sierpnia 2016
    • Sernik Anatol (kawowo-migdałowy z daktylami i wiśniami)

      Dzisiejszy przepis to zdecydowanie dobra opcja na świąteczny dzień, gdy możemy sobie pozwolić na przyjemne chwile i odrobinę zgrzeszyć. Dlatego wrzucam go na początku długiego weekendu. ;) Ten sernik to idealny wybór dla osób, które lubią konkretne, aromatyczne ciasta. Chrupiący migdałowy spód, a na nim słodka masa serowa pachnąca daktylami i kawą zbożową przełamana kwaskowymi wiśniami. Czy Wam też kawa Anatol kojarzy się z beztroskim dzieciństwem? Choćbym nie wiem jak się starała nie jestem w stanie Wam oddać jakie to pyszne! Po prostu musicie spróbować sami. 

       

      sernik kawowy migdałowy spód


      składniki na małą tortownicę (17-20cm):

      masa serowa:

      500g twarogu

      50g masła lub oleju kokosowego

      150g suszonych daktyli Bakalland

      pół szklanki cukru (można użyć ksylitolu)

      1 cukier waniliowy Delecta

      2 jajka

      3 łyżki jogurtu naturalnego

      5 łyżek zbożowej kawy rozpuszczalnej Anatol

      spód:

      100g migdałów Bakalland

      50g wiórków kokosowych

      1 cukier migdałowy Delecta

      wierzch:

      mniej więcej 200g wydrylowanych wiśni 

      polewa czekoladowa Delecta

       

      wykonanie:

       

      1. Dno małej tortownicy (17-20cm) wykładamy kołem wyciętym z papieru do pieczenia.

      2. Włączamy piekarnik i ustawiamy na 190stopni.

      3. Migdały, cukier migdałowy oraz wiórki kokosowe umieszczamy w blenderze i miksujemy do momentu, gdy zaczną zmieniać konsystencje z sypkiej na bardziej mokrą i zwartą. Potrwa to około 7-10 minut. W przypadku braku mocnego robota kuchennego mlemy je drobno i dodajemy masło orzechowe lub migdałowe, które nada odpowiedniej, klejącej konsystencji. Powstałą masę umieszczamy w tortownicy i przyciskamy równomiernie do dna. Zapiekamy około 12 minut w piekarniku.

       

      4. Gdy spód podpieka się przygotowujemy masę sernikową. Daktyle umieszczamy w parowarze lub garnku z sitkiem i przykrywką i poddajemy działaniu pary, aż zmiękną (około 5-10minut). Przekładamy je do misy robota kuchennego i miksujemy wraz z masłem, serem, jajkami, jogurtem, cukrem i cukrem waniliowym, mąką ziemniaczaną oraz kawą Anatol na jednolitą masę.

       

      5. Powstałą masę wylewamy na podpieczony spód. Na wierzchu układamy wiśnie i lekko wciskamy je w masę serową. Kratkę w piekarniku przekładamy o poziom niżej niż środek, aby wierzch sernika nie spiekł się. Pieczemy godzinę w temperaturze 160stopni, najlepiej w kąpieli wodnej. O tym jak to zrobić piszę tutaj

       

      6. Po upieczeniu sernik musi całkowicie wystygnąć. Najlepiej jeśli po przestudzeniu postoi w lodówce kilka godzin. Wówczas idealnie stężeje i będzie najsmaczniejszy.

       

      7. Wystudzony sernik dekorujemy polewą i opcjonalnie świeżymi owocami

       

      ciekawy przepis na dobry sernik

       

      fotografia kulinarna

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik Anatol (kawowo-migdałowy z daktylami i wiśniami)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      sobota, 13 sierpnia 2016 07:41

Kalendarz

Kwiecień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa