wegetariański obiad

  • środa, 17 maja 2017
    • Faszerowane cukinie z batatami i fasolą

      Faszerowane warzywa to bardzo fajna opcja zarówno na lekki obiad jak i dietetyczną kolację. Możecie również przygotować je dzień wcześniej i zabrać ze sobą do pracy jako lunch.  

      Kiedy zobaczyłam te małe, urocze cukinie po prostu musiałam je kupić, bo idealnie nadają się do faszerowania. Ich wnętrze wydrąża się bez najmniejszego wysiłku. Farsz, który dziś wam zaproponuję jest przepyszny. Jeśli nie chce się Wam bawić w faszerowanie, to bedzie smakował również samodzielnie lub w jakimś węgowodanowym dodatkiem, na przykład jako nadzienie do naleśników. 

       

      dietetetyczne sałatki potrawy zapiekane warzywa cukienia

       

       

      składniki:

      9 małych, okrągłych cukinii

      1 łyżka oleju np. kokosowego

      2 średnie bataty (ok. 600g)

      1 cebula

      kawałek imbiru (mniej więcej 2x2cm)

      2-3 ząbki czosnku

      puszka pomidorów krojonych

      puszka fasoli czarnej lub czerwonej

      pół łyżeczki kurkumy

      pół łyżeczki cynamonu

      pół łyzeczki pieprzu cayenne

      pół łyżeczki kolendry

      pół łyżeczki kminu rzymskiego

      łyżeczka soli

      sok z połówki limonki

       

      wykonanie:

      1. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy, imbir ścieramy na drobnej tarce. Bataty obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. 

      2. Olej rozgrzewamy na dużej patelni z pokrywką lub w garnku. Wrzucamy cebulę. Podsmażamy na średnim ogniu, aż się zeszkli mieszając raz po raz, aby się nie przypaliła. Następnie dodajemy czosnek i imbir, podsmażamy minutkę i dodajemy bataty. Dorzucamy wszystkie przyprawy oprócz sok z limonki. Dodajemy pomidory. Mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy wszystko razem, aż ziemniaki zmiekną. Jeśli w między czasie na patelni zrobi się "sucho" można dodać odrobinę wody. 

      3. Na koniec dodajemy sok z limonki oraz fasolę. 

      4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. 

      5. Cukinie wydrążamy przy użyciu łyżki. Napełniamy wczesniej przygotowanym farszem i umieszczamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Zapiekamy około 30 minut. 

       

      zapiekane faszerowane cukinie

      cukinia przepisy


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Faszerowane cukinie z batatami i fasolą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      środa, 17 maja 2017 05:52
  • czwartek, 04 maja 2017
  • środa, 11 stycznia 2017
    • Aromatyczny gulasz z batatów i czerwonej fasoli z masłem orzechowym

      Jeśli zastanawiacie się co zrobić z batatów lub jak kto woli słodkich ziemniaków gorąco polecam Wam ten przepis. To ciekawe i proste danie jednogarnkowe, które przygotowuję już chyba czwarty raz tej zimy. Rozgrzewa, syci i jest bardzo smaczne. Słodkawe bataty fajnie komponują się z masłem orzechowym zwłaszcza, że całość przełamuję pikantnym pieprzem cayenne. To mój zdecydowany faworyt w tym sezonie, zwłaszcza, że Biedronce słodkie ziemniaki są prawie cały czas w ofercie za 8zł. Danie spokojnie można jeść samodzielnie, bo jest wystarczająco sycące, ale jeśli bardzo lubicie i chcecie można podać je z ryżem lub pieczywem. 

       

      przepisy fit co można jeść podczas diety redukcyjnej

       

       

      składniki:

      1 łyżka oleju kokosowego rafinowanego lub innego do smażenia

      1 średnia cebula

      2 ząbki czosnku

      kawałek imbiru (mniej więcej 2x2cm)

      2 łyżeczki kurkumy

      800 gramów batatów

      250 gramów  czerwonej fasoli ugotowanej (lub jedna puszka)

      1 puszka dobrej jakości pomidorów

      1 czubata łyżka masła orzechowego (najlepiej gładkiego, nie crunchy, bez soli i cukru)

      1 płaska łyżeczka pieprzu cayenne (lub inna ilość zgodna z indywidualnymi upodobaniami)

       

      wykonanie: 

       

      1. Cebulę kroimy w pióra, czosnek przeciskamy przez praskę, a imbir ścieramy na tarce. Ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę. 

      2. W garnku rozgrzewamy na średnim ogniu olej i podsmażamy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy czosnek i imbir, a po krótkiej chwili kurkumę. Wszystko razem mieszamy i smażymy jeszcze dosłownie pół minuty cały czas mieszając. Całość zalewamy kubkiem wody (około 300ml) i doprowadzamy do wrzenia. 

      3. Wrzucamy do garnka pokrojone ziemniaki i gotujemy około 15 minut. Bataty powinny zmięknąć, ale nie rozpadać się. Następnie dodajemy pomidory, fasolę, a na koniec masło orzechowe. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy pieprzem cayenne. 

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Aromatyczny gulasz z batatów i czerwonej fasoli z masłem orzechowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      środa, 11 stycznia 2017 18:31
  • poniedziałek, 09 stycznia 2017
    • Fit spaghetti z cukinii i marchewki ze szpinakowym pesto i pieczarkami

      Kiedyś już Wam wspominałam, że w ostatnim roku zrzuciłam "parę" kilogramów. Udało mi się to po latach bezskutecznych diet i prób. Jednej z przyczyn mojego sukcesu upatruję w ograniczeniu liczby spożywanych węglowodonów. Mam tu na myśli nie tylko cukier, który na ten moment spożywam naprawdę okazjonalnie. Mówię również o węglach pochodzących ze zbóż, w tym tych wartościowych typu kasze, pełnoziarniste makarony i razowe pieczywo. Oczywiście są to zdrowe produkty i nie trzeba ich całkowicie wykluczać z jadłospisu, ale moim zdaniem ciągle spożywamy ich zbyt dużo. Węglowodany są dla naszego organizmu podstawowym źródłem energii, ale dostarczają ich również warzywa i owoce. Nie ma potrzeby, aby spożywać węgle pochodzące ze zbóż częściej niż raz dziennie. Tymczasem jak wygląda dieta przeciętnej osoby, nawet takiej, która stara się jeść zdrowo? Na śniadanie owsianka, na drugie śniadanie kanapka, na obiad makaron, kasza lub naleśniki, a na kolację ponownie chleb. I w ten sposób będąc przekonanym, że jemy zdrowo, możemy łatwo przedawkować węglowodany, których nadmiar mówiąc w uproszczeniu jest magazynowany w postaci tkanki tłuszczowej. 

      Zdaję sobie sprawę, że dla osoby, której menu wygląda mniej więcej tak jak to powyższe spożywanie produktów zbożowych raz dziennie może brzmieć nieco ekstremalnie, ale wierzcie mi - wszystko jest tylko kwestią przyzwyczajenia. Aby nieco Was wspomóc podrzucam przepis na spaghetti low carb.

       


       


      składniki:

       

      pesto:

      2/3 szklanki nerkowców (można je namoczyć przez noc, dzięki czemu zmiękną i będą się łatwiej blendować, ale jeśli macie mocny i ostry blender, to nie trzeba)

      2 ząbki czosnku

      łyżka soku z cytryny

      3 łyżki oliwy lub oleju lnianego

      250 gramów świeżego szpinaku

      pół łyzeczki soli


      pozostałe składniki:

      2 nieduże cukinie

      1 -2 marchewki

      250 gramów małych pieczarek

      2-3 łyżki oliwy lub oleju kokosowego do smażenia

      1 łyżka sosu sojowego

      pół łyżeczki pieprzu

       

      wykonanie:

      1. Szpinak, sok z cytryny, czosnek, nerkowce, sól oraz oliwę/olej blendujemy na pesto o w miarę gładkiej konsystencji. 

      2. Marchewkę obieramy. Cukinię tylko myjemy i zostawiamy skórkę. Obydwie ścieramy ma długie spaghetti. Do tego celu należy użyć albo obieraczki typu julienne albo temperówki do warzyw, np. takiej jak widzicie na zdjęciu. 

      3. Pieczarki kroimy na połówki lub ćwiartki jeśli są większe. Na patelni podrzewamy olej i smażymy pieczarki, aż lekko zmiękną. W między czasie doprawiamy je sosem sojowym oraz pieprzem. Zdejmujmey z patelni

      4. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy marchewkę i cukienię. Podsmażamy dosłanie 2 minutki, tak aby warzywa delikatnie zmiękły, ale nadal zachowały jędrnośći  pozostały al dente. Na koniec dodajemy pesto, wszystko razem mieszamy i wyłączamy palnik.

      5. Wykładamy spaghetti na talerz i dodajemy pieczarki. 

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Fit spaghetti z cukinii i marchewki ze szpinakowym pesto i pieczarkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 09 stycznia 2017 08:06
  • wtorek, 03 stycznia 2017
    • Szybkie danie - cieciorka curry w pomidorach

      Wiecie na czym polega paradoks kulinarnego blogowania? Czasem długie godziny spędzamy nad tym, aby wymyślić jakiś oryginalny przepis, zaskakujące połączenia smakowe i potrawy z interesujących składników, a potem najlepiej klikają się przepisy na najprostsze dania, które z zasadzie znalazły się na blogu przez przypadek, bo aż głupio było nam wrzucać przepisy na tak codzienne jedzenie. Choć w sumie nie powinno to nikogo dziwić, bo któż ma czas na co dzień, aby przygotowywać skomplikowane potrawy, brudząc przy tym 18 garnków i ze trzy patelnie? Kto jest na tyle zdeterminowany, aby zamawiać składniki i przyprawy ze spacjalistycnych sklepów? Tymczasem zdrowe, domowe jedzenie wcale nie musi być czasochłonne. 

      Często wpadamy również w pułapkę skrajności. Albo przygotowujemy wszystko od podstaw, tylko ze świeżych składników dobrej jakości, albo olewamy to i kupujemy pizzę na wynos, bo nikt "normalny" nie ma przecież czasu, żeby codziennie pitrasić każde danie. Warto jednak poszukać kompromisów. Lepiej zrobić szybką zupę krem z mrożonych warzyw, niż później z braku innych opcji zamawiać kebaba do pracy. Lepiej zrobić szybkie danie w oparciu o warzywa z puszki, niż w desperacji zaspokajać głód batonem z automatu. Nie demonizujmy półśrodków. Może dzisiejsze danie to nie poziom Master Chefa, ale jest bardzo smaczne, pożywne i poleca się na drugie śniadanie do pracy ;) 

       


       

       

      składniki:

      1 łyżka oleju kokosowego lub oliwy

      2 puszki cieciorki

      2 puszki dobrej jakości pomidorów (np. Cirio)

      1 średnia cebula

      1 marchewka

      2 ząbki czosnku

      kawałek imbiru (mniej wiecej 2x2cm)

      1 łyżka przyprawy curry 

      pół łyżeczki pieprzu cayenne (niekoniecznie)

       

      wykonanie:

       

      1. Cebulę kroimy w półplasterki, czosnek przeciskamy przez praskę, a imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Marchewkę natomiast ścieramy na średeniej wielkości piórka.

      2. Olej rozgrzewamy na głębokiej patelni, takiej którą można przykryć lub w średnim garnku. Na średnim ogniu podsmażamy cebulę, aż sie zeszkli, a następnie dorzucamy czosnek, imbir i przyprawę curry. Wszystko razem przesmażamy niecałą minutkę mieszając. Dodajemy pomidory i marchewkę. Doprawiamy pieprzem cayenne. Wszystko razem dusimy pod przykryciem, aż marchewka zmięknie. 

      3. Na koniec dodajemy cieciorkę i mieszamy. Przed podaniem można posypać danie posiekaną natką pietruszki. 

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Szybkie danie - cieciorka curry w pomidorach”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      wtorek, 03 stycznia 2017 10:20

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa