Wpisy

  • wtorek, 22 sierpnia 2017
    • Wegańskie batony red velvet

      Robiłam już batony zastygające w lodówce na bazie daktyli i masła orzechowego. Doznałam jednak olśnienia, że masę na batony dla uzyskania stałej konsystencji można również podpiec w piekarniku. To otwiera mi drzwi do wymyślania nowych przepisów. Jeden z moich eksperymentów możecie zobaczyć już dziś. Głównym składnikiem są niskokaloryczne buraki, ale nie nie musicie się obawiać, że ich smak jest dominujący. Powiedziałabym, że smakują owocowo, dzięki zawartości soku z malin oraz sporej ilości bananów. 

       

      ciasto wegańskie z buraka i bananów

       

       

      skladniki:

      600g ugotowanych buraków

      450g obranych dojrzałych bananów

      150ml soku malinowego (najlepiej 100%)

      180g ksylitolu lub erytrolu (lub innego sypkiego słodzidła) 

      100g mąki owsianej 

      3 łyżki zmielonych łupin babki jajowatej

      tabliczka gorzkiej czekolady

      1 łyżka oleju kokosowego

       

      wykonanie:

      1. Buraki kroimy na ćwiartki lub ósemki i blendujemy razem z bananami na gładkie puree 

      2. Dodajemy wszystkie pozostałe skladniki oprócz czekolady i dokładnie mieszamy

      3. Przelewamy masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Moja ma nietypowy wymiar 35x35cm, ale myślę że standarowa foremka do ciasta powinna być OK. Ważne, żeby wastwa masy przed pieczeniem nie miała więcej niż 2-3cm wysokości. 

      4. Pieczemy 45 minut lub do "suchego patyczka" w temperaturze 160 stopni. 

      5. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia i polać czekoladą rozpuszczoną z łyżką oleju kokosowego

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Wegańskie batony red velvet”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      wtorek, 22 sierpnia 2017 09:29
  • poniedziałek, 21 sierpnia 2017
    • Makaron soba z bakłażanem i mango

      Mam wyrzuty sumienia, że tyle książek kucharskich stoi na moich półkach, a ja tak rzadko z nich korzystam. Wiecie jednak, że moja codzienna kuchnia jest mega prosta. W zasadzie na co dzień nie potrzebuję żadnych przepisów, bo korzystam z moich ulubionych, które znam już na pamięć. Sięgnęłam jednak do jednej z moich ulubionych pozycji, książki "Obfitość" Yotama Ottolenghi i znalazłam ten oto przepis na potrawę idealną na ciepłe dni. Niby jest to makaron, ale podaje się go na zimno i z dressingiem, więc w zasadzie można go policzyć jako sałatkę. Sprytnie, co? ;) Danie jest przepyszne, orzeźwiające i lekkie w smaku. Przepis zmieniłam minimalnie - głównie jeśli chodzi o ilości składników, bo w książce była podana ilość na sześć osób. 

       

      makaron soba przepisy wegańskie yotam ottolenghi

       

       

      składniki na dwie porcje:

      dressing:

      50ml octu ryżowego

      1 płaska łyżka stewii w pudrze (lub innego słodzidła)

      1 łyżeczka oleju sezamowego

      kawałek ostrej, czerwonej papryczki

      1 ząbek czosnku

      sok i skórka otarta z połowy limonki

       

      150-200g makaronu soba

      1 dojrzałe mango pokrojone w nieduże plasterki

      1 bakłażan

      łyżka oleju do smażenia

      czubata łyżka posiekanej bazylii

      łyżka posiekanej kolendry

      1 mała, czerwona cebulka pokrojona w cieniutkie plasterki

       

      wykonanie:

      1. Ocet ryżowy wraz ze stewią delikatnie podgrzewamy w garnuszku lub w mikrofali. Mieszamy, aby rozpuścić stewię i odstawiamy do przestudzenia. Następnie dodajemy kolejno wszystkie składniki dressingu. 

      2. Bakłażana kroimy w półplasterki, posypujemy dość obficie solą i odstawiamy na 20 minut. 

      3. Makaron gotujemy 6 minut, odcedzamy i dokładnie przepłukujemy zimną wodą. Pozostawiamy na sicie, aby odciekł. 

      4. Bakłażana przekładamy na ręczniki papierowe i odsączamy z soku. Następnie smarujemy olejem i smażymy na patelni grillowej. 

      5. Mieszamy makaron z mango, bakłażanem, dressingiem, cebulką i połową ziół. Drugą połową posypujemy makaron przed podaniem. 

       


      blog wegański

      przepisy fit co można jeść podczas diety redukcyjnej 

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 21 sierpnia 2017 18:57

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa