Wpisy

  • czwartek, 27 kwietnia 2017
    • Wegański pasztet z soczewicy czerwonej

      Niektórzy twierdzą, że sfomułowania wegański pasztet lub wegańskie kotlety to oksymorony. Ale w sumie gdzie to jest zapisane, że pasztet, kotlet, burger czy gulasz to potrawy tylko i wyłącznie mięsne? W definicji tych potraw kluczowy jest sposób wykonania, a nie zaś składniki, które zmieniają się w zależności od upodobań.

      Ten konkretny pasztet jest jednym w moich ulubionych. Delikatny w smaku, lekko kremowy. Nadaje się na kanapki jak do jedzenia samodzielnie. Po prostu wypróbujcie :)

       

       

      pasztet bez mięsa

       

       

      składniki:


      1 łyżka oleju kokosowego

      1 cebula

      1 por

      1 spora marchewka

      1-2 ząbki czosnku

      kawałek imbiru (mniej więcej 2x2cm)

      ćwiartka selera korzeniowego

      2 szklanki soczewicy

      1 łyżeczka kurkumy

      pół łyżeczki pierzu cayenne (niekoniecznie)

      pół łyżeczki czarnego pieprzu

      3 łyżki soku z cytryny

      1 łyżka sosu sojowego 

       

      wykonanie:


      1. Cebulę i por pokroić w pióra, czosnek w plasterki, a marchew, imbir i seler zatrzeć na tarce. 

      2. W garnku lub na sporej patelni rozgrzać olej kokosowy i na średnim ogniu podsmażyć na nim warzywa dodając kolejno cebulę, czosnek, por i na końcu marchewkę i seler. Dusić pod przykryciem, aż zmiękną.

      3. Soczewicę ugotować pod przykryciem w trzech szklankach osolonej wody. Powinna zmięknąć i wchłonąć całą wodę. Zajmie to około 15 minut. Jeśli woda wyparuje wcześniej można dodać nieco wrzątku z czajnika. 

      4. Warzywa oraz soczewicę zmiksować na gładką masę. Dodać przyprawy łącznie z sosem sojowym oraz sokiem z cytryny i wymieszać.

      5. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej masę.

      6. Zapiekać godzinę w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.

      7. Pozostawić do całkowitego wystudzenia i przechowywać w lodówce.

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Wegański pasztet z soczewicy czerwonej”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      czwartek, 27 kwietnia 2017 10:59

Kalendarz

Kwiecień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa