Wpisy

  • środa, 17 maja 2017
    • Faszerowane cukinie z batatami i fasolą

      Faszerowane warzywa to bardzo fajna opcja zarówno na lekki obiad jak i dietetyczną kolację. Możecie również przygotować je dzień wcześniej i zabrać ze sobą do pracy jako lunch.  

      Kiedy zobaczyłam te małe, urocze cukinie po prostu musiałam je kupić, bo idealnie nadają się do faszerowania. Ich wnętrze wydrąża się bez najmniejszego wysiłku. Farsz, który dziś wam zaproponuję jest przepyszny. Jeśli nie chce się Wam bawić w faszerowanie, to bedzie smakował również samodzielnie lub w jakimś węgowodanowym dodatkiem, na przykład jako nadzienie do naleśników. 

       

      dietetetyczne sałatki potrawy zapiekane warzywa cukienia

       

       

      składniki:

      9 małych, okrągłych cukinii

      1 łyżka oleju np. kokosowego

      2 średnie bataty (ok. 600g)

      1 cebula

      kawałek imbiru (mniej więcej 2x2cm)

      2-3 ząbki czosnku

      puszka pomidorów krojonych

      puszka fasoli czarnej lub czerwonej

      pół łyżeczki kurkumy

      pół łyżeczki cynamonu

      pół łyzeczki pieprzu cayenne

      pół łyżeczki kolendry

      pół łyżeczki kminu rzymskiego

      łyżeczka soli

      sok z połówki limonki

       

      wykonanie:

      1. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy, imbir ścieramy na drobnej tarce. Bataty obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. 

      2. Olej rozgrzewamy na dużej patelni z pokrywką lub w garnku. Wrzucamy cebulę. Podsmażamy na średnim ogniu, aż się zeszkli mieszając raz po raz, aby się nie przypaliła. Następnie dodajemy czosnek i imbir, podsmażamy minutkę i dodajemy bataty. Dorzucamy wszystkie przyprawy oprócz sok z limonki. Dodajemy pomidory. Mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy wszystko razem, aż ziemniaki zmiekną. Jeśli w między czasie na patelni zrobi się "sucho" można dodać odrobinę wody. 

      3. Na koniec dodajemy sok z limonki oraz fasolę. 

      4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. 

      5. Cukinie wydrążamy przy użyciu łyżki. Napełniamy wczesniej przygotowanym farszem i umieszczamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Zapiekamy około 30 minut. 

       

      zapiekane faszerowane cukinie

      cukinia przepisy


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Faszerowane cukinie z batatami i fasolą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      środa, 17 maja 2017 05:52
  • czwartek, 04 maja 2017

Kalendarz

Maj 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa