Wpisy

  • wtorek, 11 lipca 2017
    • Dietetyczna kawa mrożona (gęsta i proteinowa)

      Dzi¶ to, co tygryski lubi± najbardziej, czyli pyszna mrożona kawa o konsystencji shake'a. W upalny dzień nie można zrobić sobie większej przyjemno¶ci. Smakuje jak lody i stawia na nogi. Je¶li macie w domu w miarę mocny blender kielichowy lub inny rozdrabniacz, możecie zrobić sobie super napój bez cukru i bez konieczno¶ci zostawiania fortuny w Starbucksie. Powaga - nikt nie ma wyższych marży niż kawieranie. Koszt wyprodukowania jednej kawy to złotówka, a żadaj± od nas kilkana¶cie złoty. Nie wspomnę o tym, że w zasadzie wszystkie, najsmaczniejsze kawy z sieciówek zawieraj± mnóstwo cukru, który możecie zast±pić robi±c kawę w domu.

      Moja wersja kawy zawiera dodatkowo odżywkę białkow±. Je¶li nie jeste¶cie fitness freakami w zasadzie można j± pomin±ć, ale jej dodatek oprócz dodatkowej porcji aminokwasów daje  fajny, waniliowo-słodkawy posmak, którego często brakuje osobom na diecie. Je¶li nie macie odżywki możecie dodać na przyklad szczyptę cynamonu lub kakao, które również daj± lekk± słodycz.

       

      19875484_1413825858655154_4330543127247450388_n

       

      składniki:

      200ml mocnej kawy z ekspresu lub kawiarki (rozpuszczalna też od biedy może być)

      150ml dowolnego mleka

      pełna łyżka erytrolu (lub innego zamiennika cukru)

      łyżka odżywki białkowej o smaku waniliowym lub bananowym (można pomin±ć)

      łyżeczka kakao

       

      wykonanie:

      1. Wystudzon± kawę przelewamy do foremek do robienia lodu i zamrażamy.

      2. Umieszczamy wszystkie składniki w blenderze kielichowym i miksujemy około minuty, aż przestaniemy słyszeć odgłos rozdrabianych kryształków lodu.

      3. Przed podaniem możemy delikatnie posypać kakao

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Dietetyczna kawa mrożona (gęsta i proteinowa)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      wtorek, 11 lipca 2017 10:51
  • wtorek, 04 lipca 2017
    • Nale¶niki z m±ki kasztanowej z serem i truskawkami

      Nie da się ukryć, że jestem żywieniowym prostakiem. :)

      Zdecydowanie należę do zwolenników dobrego jedzenia z łatwo dostępnych, nieprzetworzonych składników. Ponad zakupy w modnych sklepach ze zdrow± żywniosci± przedkładam sprawunki na ryneczku u lokalnych rolników, gdzie zaopatruje się w pachn±ce, sezonowe warzywa i owoce. Według mnie jogody goji, nasiona chia czy młody jęczmień należy traktować bardziej w kategoriach żywieniowych trendów, niż składników niebędnych do zachowania zdrowia i życia :) 

      Czasem jednak lubię przetestować bardziej wyszukane składniki. Ot tak, z czystej ciekawo¶ci. Na m±kę kasztanow± miałam chrapkę od dawna. Jednak tym, co skutecznie zniechęcało mnie do jej przetestowania była cena. 20zł za ćwierć kilograma? Heloł! Jestem z Poznania! :) Ostatnio udało mi się nabyć na jakiej¶ promce, choć i tak nie wychodziło tanio. Stety, niestety jej smak okazał się niepowtarzalny. Lekko orzechwy, nie daj±cy się porównać z żadn±, inn± m±k±. My¶lę, że pomimo wysokiej ceny raz po raz pozwolę sobie na ten luksus, bo jest rarytas.

       

       

      nale¶niki bezglutenowe glutnfree paleo m±ka kasztanowa

       

      składniki na cztery sztuki: 


      200ml dowolnego mleka

      szklanka m±ki kasztanowej

      łyżka m±ki ziemniaczanej

      pół płaskiej łyżeczki soli

      łyżeczka oleju kokosowego rafinowanego

       

      frużelina truskawkowa:

      pół kilograma truskawek

      mały kawałek drobno startego imbiru

      pół szklanki erytrolu (lub innego zamiennika cukru)

      sok z połowki cytryny

      łyżka m±ki ziemniaczanej

       

      dodatkowo:

      serek homogenizowany

      opcjonalnie łyżka odżywki białkowej o smaku waniliowym lub bananowym

      można posypać płatkami migdałowymi lub/i polać syropem daktylowym

       

      wykonanie

       

      1. Mak± kasztanow± przesiać do miski. To ważne, ponieważ ona lubi się brylić. Je¶li nie macie sita lub nie chce się Wam tego robić wystarczy porz±dnie wymieszać ciasto mikserem, aby rozbić wszystkie grudki. Dodajemy mleko, sól oraz m±kę ziemniczan± i mieszamy do poł±czenia składników. Nale¶niki smażymy z obydwu stron na rozgrzanej i posmarowanej cieniutk± wartw± oleju pateni. 

      2. W międzyczasie kroimy truskawki i wrzucamy je do garnka wraz z erytrolem i imbirem. Smażymy około 10 minut. Z zależno¶ci od tego jak soczyste bedziecie mieć truskawy i jakiego słodzidła użyjecie masa może mieć różn± konsystencję. Tradycyjny cukier lub miód karmelizuje i zazwyczaj na tym etapie można uznać , że danie jest gotowe. Je¶li jednak masa wychodzi wodnista i  spływa z łyżki jak sok, należy  dodać do gotuj±cych się truskawek łyżkę m±ki ziemniaczanej dobrze rozmieszanej w 1/3 szklanki wody. 

      3. Serek warto dla smaku wymieszać z odżywk± białkow±. 

      4. Gotowe nale¶niki smarujemy serkiem i frużelin± truskawow±. Można je dodatkowo posypać płatkami migdałowymi lub/i polać syropem daktylowym. 

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Nale¶niki z m±ki kasztanowej z serem i truskawkami ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      wtorek, 04 lipca 2017 14:12

Kalendarz

Lipiec 2017

Pn Wt ¦r Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa