Wpisy

  • niedziela, 05 marca 2017
    • Zdrowe i dietetyczne zamienniki Nutelli

      Jakiś czas temu cały internet obiegła informacja o wycofywaniu Nutelli z włoskich sklepów. Przyczyną było stwierdzenie substancji rakotwórczych w oleju palmowym wykorzystywanym do produkcji kremu. Jednocześnie rzecznik Ferrero poinformował, że firma nie zamierza szukać substytutu, dla szkodliwego tłuszczu, ponieważ "znacznie obniżałoby to wartości użytkowe produktu". W następstwie producent Nutelli rozpoczął kampanię informacyjną (choć z mojego punktu widzenia bardziej manipulacyjną), która ma na celu udowodnienie, że Nutella nie jest wcale taka szkodliwa. Olej palmowy jest składnikiem bardzo kontrowersyjnym, nie tylko ze względu na jego wątpliwe właściwości odżywcze, ale również z uwagi na zagrożenie ekologiczne spowodowane uprawą palmowców. Nie będę tego tematu rozwijać w tym poście, bo jest on zbyt złożony. 

      Rok wcześniej prawie w każdym miejscu, mniej lub bardziej powiązanym z tematyką zdrowego odżywiania można było znaleźć grafikę ilustrującą skład Nutelli, która bardzo obrazowo pokazywała, co tak naprawdę znajduje się w tym słodkim przysmaku.

      Przyznam szczerze, że swego czasu bardzo lubiłam Nutellę, jednak przestałam ją kupować. Po pierwsze dlatego, że moja dieta uległa zmianie i tak niezdrowe, słodkie rzeczy jadam okazjonalnie, ale nie bez znaczenia był fakt, że po Nutelli dostawałam dosłownie wysypu krostek na twarzy.

      W swoich poszukiwaniach zdrowszych zastępników Nutelli założyłam, że nie powinny one zawierać:

      - cukru (dopuszczalne substancje słodzące to stewia, ksylitol lub erytrol)

      - oleju palmowego (wykluczałam również kremy, które miały w składzie "olej roślinny", bo to w zasadzie nic nie mówi i jestem prawie pewna, że pod ta nazwą również kryje się olej palmowy)

      - lecytyny sojowej (często zanieczyszczona pestycydami i modyfikowana genetycznie)

      Nie będą tutaj rozważać, czy każdy olej plamowy jest niezdrowy. Dowodzić, że cukier brązowy jest tak samo niezdrowy jak biały itp. Takie kryteria założyłam, bo potrzebowałam pewnych rozsądnych uogólnień.

       

      słodycze na diecie

       


      Od razu powiem Wam, że wśród kremów dostępnych w tradycyjnych sklepach stacjonarnych nie znalazłam żadnego produktu, który spełniałby te wymagania. Ba! Nawet w sklepach ze zdrową żywnoscią lub artykułami dla sportowców znalazlam mnóstwo produktów o kiepskim składzie. Żeby wyłonić te trzy wyjątki przejrzałam składy co najmniej 30 różnych kremów dostępnych w Polsce. Pewnie nie udało mi dotrzeć do wszystkich, więc jeśli znacie jakiś produkt godny polecenia, to koniecznie dajcie znać w komentarzu.  

       

      Choconutto

      cena: 29zł

      waga: 250g

      skład: orzeszki ziemne 55%, ksylitol, wiórki kokosowe, kakao, aromaty, glikozydy stewiolowe

       


       

      To jest naprawdę przepyszny krem. Intensywnie czekoladowy, z wyraźnie wyczuwalnym smakiem orzechów. Daje taką samą przyjemność jedzenia jak dobrej jakości czekolada. Moim zdaniem smaczniejszy od tradycyjnych kremów czekoladowych, bo czuć w nim wyraźnie przewagę tych najcenniejszych składników, w przeciwieństwie np. do Nutelli, w której przeważa olej palmowy i cukier. Jeśli chodzi o konsystencję jest ona dość rzadka. Powiedziałabym nawet, że to forma pośrednia pomiędzy kremem, a gęstym sosem czekoladowym. Dla mnie osobiście nie jest to minusem, bo super nadaje się do naleśników, gofrów i deserów, ale jeśli ktoś używa kremu do smarowania pieczywa, to nie polecam, bo jest zbyt lejący. Choć zawsze można włożyć go jakiś czas do lodówki, dzięki czemu zgęstnieje. 

       

      Chocotella

      cena: 24,99

      waga: 250g

      skład: orzeszki ziemne prażone, ksylitol, wiórki kokosowe, kakao, glikozydy stewiolowe

       


       

      Zarówno pod względem składu jak i smaku bardzo przypomina Choconutto. Również jest niebiańsko smakowita! Jeśli miałabym doszukiwać się różnic smakowych, to może bardziej przeważa w niej smak kakao, a w Choconutto czuć wyraźniej orzechy, ale generalnie obydwa są fantastyczne.  Jest natomiast różnica dotycząca konsystencji. Chocotella jest gęstsza i bardziej nadaje się do smarowania. Tak jak widzicie na zdjęciu nie spływa z łyżeczki.

       

      Creametto

      cena: 29zł

      waga: 400g

      skład: orzechy laskowe 50%, odtłuszczone mleko w proszku, karob 15%, olej kokosowy rafinowany

       


       

      Creametto niestety bardzo rozczarowało mnie smakowo. Bardzo liczyłam, że dorówna dwóm wybranym przeze mnie konkurentom, bo fajnie wychodzi cenowo, ale niestety. Smak tego kremu nie tylko bardzo odbiega od Nutelli, ale również jest po prostu niedobry.  Przynajmniej dla mnie i osób, które próbowały. Po pierwsze w tym kremie kakao zostało zastąpione karobem. Można to poczytać jako plus, bo karob nie ma właściwości alergizujących jak kakao.  Jednak można w nim znaleźć mleko w proszku oraz orzechy, które również są silnymi alergenami, więc pytanie po co zastępować pyszniutkie kakao, bardzo średnim karobem?  Może jest tańszy? Dla smaku jest to ogromna strata. Konsystencja pozwala na smarowanie pieczywa, ale jest dziwnie lepka. Jeśli ktoś jest fanem karobu lub jest uczulony tylko na kakao wówczas może wypróbować Creametto, ale osobiście na pewno nie kupię go drugi raz, bo mi nie zasmakowało.

      Podsumowanie:

      Smakowo zarówno Chocotella jak i Choconutto wypadają rewelacyjnie. Wybierając je zamiast Nutelli nie idziecie na żaden kompromis, bo są nawet smaczniejsze niż oryginał, a przy tym mają nieporównywalnie lepszy skład. Same plusy. Po prostu gniotą Nutellę na miazgę pod każdym względem. Jeśli miałabym na siłę dopatrywać się minusów – obydwa mają tendencję do lekkiego rozwarstwiania się, ponieważ są pozbawione emulgatorów, ale zaraz po przemieszaniu ten problem znika, więc jest to raczej detal bez większego znaczenia. A emulgatory i zagęstniki mówiąc w dużym uproszczeniu nie są  obojętne dla zdrowia, więc lepiej ich unikać.  Creametto nie jest już tak dobre. Mimo wszystko polecam wypróbować, bo skład ma dość dobry, wypada najbardziej ekonomicznie, a może Wam bardziej podejdzie ten karobowy smak. Wszakże określenie dobry/niedobry to bardzo subiektywna ocena.

      Zwycięzcom mojego rankingu ogłaszam Chocotellę. Choć wygrywa ona dosłownie o włos z Choconutto. Myślę, że jest najlepszym zamiennikiem Nutelli, bo ma zbliżoną konsystencję i wybornie czekoladowy smak z nutką orzechową.

      Jeśli znacie inne kremy, które nie zawierają cukru i mają dobry skład to dajcie znać w komentarzu.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Zdrowe i dietetyczne zamienniki Nutelli”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      niedziela, 05 marca 2017 09:52

Kalendarz

Marzec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa