Wpisy

  • czwartek, 03 maja 2012
    • Toscania w moim domu, czyli majówkowa pasta z gorgonzolą

      Do założenia bloga kulinarnego zbieram się już od pewnego czasu. Natchniona pięknym majowym słońcem i rozkosznym dziewięciodniowym "weekendem" postanowiłam wreszcie dodać pierwszy wpis. Zapraszam do śledzenia moich kulinarnych i fotograficznych poczynań :)

      Bardzo lubię dobrze zjeść, ale nie zawsze mam czas na przygotowywanie pracochłonnych dań. Na szczęście to, które chcę Wam zaprezentować należy do prostych i szybkich w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo pysznych. Niestety również bardzo kalorycznych, ale zawsze można zjeść mniejszą porcję lub pobiegać później z psem. Można również mieć to w nosie :)

       

      PENNE Z GORGONZOLĄ I PIECZARKAMI


       

      składniki:

      350g makaronu penne

      350-400g pieczarek

      100g sera gorgonzola

      200 śmietany 12% (18% jest jeszcze pyszniejsza)

      3 ząbki czosnku

      kilka gałązek natki pietruszki lub listów świeżej bazylii

      "kropla" oliwy

      sól, pieprz do smaku

      przygotowanie:

      1. Makaron gotujemy al dente, w między czasie kroimy pieczarki na talarki.

      2. Na rozgrzaną oliwę wyciskamy czosnek, który smażymy dosłownie 30 sekund, aby nie zbrązowiał i zgorzkniał.

      3. Dorzucamy pieczarki i dusimy je kilka minut, aż zmiękną. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Osobiście nie polecam dusić pieczarek, aż wyjdą z nich wszystkie soki i wyzioną ducha. Lepiej gdy pozostaną jędrne.

      4. Dodajemy pokrojony ser gorgonzola (nie musimy się starać przy krojeniu, bo i tak rozpuści się po kilku minutach), a następnie śmietanę.

      5. Całość niech wrze przez chwilę, aby śmietana nieco zgęstniała. Na koniec dodajemy do gara ugotowany wcześniej makaron i całość mieszamy.

      6. Na talerzu posypujemy danie pietruszką lub bazylią.

      Jak widać przygotowanie tej pasty trwa tyle co ugotowanie makaronu, a jego spożywanie to prawdziwa rozkosz dla podniebienia.

      Polecam popijać schłodzonym, różowym winkiem. Ostatnio, jak widać na fotach, pokusiłam się połączyć tę pastę z truskawkowym, włoskim winem musującym. Całkiem fajny duet jednak lepiej komponuje się z winem półwytrawnym.

       

       

      Smacznego! 

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      czwartek, 03 maja 2012 19:34

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa