Wpisy

  • wtorek, 17 maja 2016
    • Wegański krem czekoladowy z awokado i banana

      Ten krem robię dosyć często, ale do tej pory nie podzieliłam się z Wami przepisem,  bo zastanawiałam się czy nie jest on zbyt banalny. Jednak wiecie, że jestem orędowniczką prostej kuchni i wiem, że Wy też najchętniej korzystacie z tych mniej skomplikowanych pomysłów.

       

      Przysięgam Wam, że  w życiu nie zorientowalibyście się, że w tym deserze nie ma ani grama białego cukru i niepożądanych tłuszczów, bo smakuje grzesznie i uraczyłby się nim każdy rasowy łasuch. Z drugiej strony jeśli chodzi o kaloryczność to nie jest super „chude” danie, bo porcja to 280-430 kalorii w zależności od tego czy podzielimy krem na dwie czy na trzy osoby. Natomiast ten deser ma tę przewagę, że nie dostarcza jedynie pustych kalorii jak np. baton, ale może z powodzeniem zastąpić „normalny” posiłek.  Zawarte w nim kwasy nienasycone pochodzące z orzechów, awokado i oleju kokosowego to nasi sprzymierzeńcy w walce z kilogramami. Jeśli przyciśnie Was ochota na coś słodkiego to spokojnie możecie wszamać ten krem, tylko nie traktujcie go jako dodatkową przekąskę, ale uwzględnijcie go w bilansie kalorycznym całego dnia i wszystko będzie dobrze ;)

       

      krem czekoladowy wegańska nutella fit mus z awokado i bananem

       

      składniki:

      2 dojrzałe banany

      1 dojrzałe awokado

      1 łyżka masła orzechowego

      1-2 łyżki oleju kokosowego (najlepiej nierafinowanego)

      3 łyżki kakao

      Opcjonalnie 200g truskawek lub innych owoców do podania

       

      wykonanie:

      1.       Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę i voila! Krem gotowy :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Wegański krem czekoladowy z awokado i banana”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      wtorek, 17 maja 2016 17:19
  • środa, 04 maja 2016
    • Kotlety z buraków i kaszy jaglanej, hummus z zielonego groszku i surówka z młodej kapusty

      Polska kotletem stoi! :) Zauważyliscie, że to nasze narodowe danie? Sztuka mięsa, ziemniaki lub kluski i jakaś jarzyna. To chyba najpopularniejszy i ulubiony obiad Polaków. Zaraz obok pierogów recz jasna. Może dlatego tak często osoby, które dowiadują się, że nie jem mięsa pytają mnie co właściwie jem na obiad? Tym czasem ja również bardzo lubię kotlety. Może nie na co dzień, bo moim "chlebem powszednim" są raczej proste dania jednogarnkowe i zupy, ale gdy mam choć trochę czasu, aby pobrudzić więcej niż jeden gar wówczas najchętniej serwuję sobie taki posiłek jak na załączonym obrazku. Zapewniam Was, że za taki talerz dałby się pokroić każdy weguś :)

       

       

      kotlety wegańskie bez jajka z buraków

       

      ok. 10 małych kotletów:

      3 małe buraczki

      2/3 szklanki kaszy jaglanej

      1 łyżka soku z cytryny

      szczypta soli

      pół łyżeczki czarnego pieprzu

      kilka łyżek mąki z cieciorki

       

      wykonanie:

      1. Kaszę gotujemy zgodnie z tym przepisem.

      2. Buraczki obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Umieszczamy je w sporej misce i dodajemy kaszę, sok z cytryny, sól, pieprz oraz 4 łyżki mąki z cieciorki.

      3. Wszystko razem mieszamy. Jeżeli konsystencja nie pozwala na formowanie kotlecików, które są w miarę zwarte i nie rozpadają się należy dodać więcej mąki. 

      4. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni

      5. Spora blachę wykładamy papierem do pieczenia. 

      6. Odmierzamy kopiastą łyżkę masy i formujemy z niej kulkę, którą następnie lekko spłaszczamy. Gotowy kotlecik kładziemy na blaszkę. Powtarzamy do wykończenia masy. 

      7. Blachę umieszczamy w piekarniku i pieczemy 30 minut.

       

       

      hummus z zielonego groszku:

      400g groszku (użyłam mrożonego, może być świeży, konserwowy nie nadaje się)

      3 łyżki oliwy 

      3 łyżki wody

      1-2 ząbki czosnku

      sok z połówki cytryny

      1-2  łyżki pasty tahini

      szczypta soli

       

      wykonanie: 

       

      1. Groszek gotujemy około 10 minut, aż zmięknie, a następnie odcedzamy go na sicie i płuczemy zimną wodą. 

      2. Blendujemy go dokładnie wraz z pozostałymi składnikami. Jeżeli Wasz blender nie ma dużej mocy w hummusie mogą pozostać niezmielone kawałki łupinek. Jeżeli Wam to przeszkadza można przetrzeć hummus przez sitko o gęstych oczkach. 


       

      surówka z młodej kapusty:

      pół główki kapusty

      1 łyżeczka soli

      1 młoda cebulka

      pęczek koperku

      sok z połówki cytryny

      3 łyżki oleju (użyłam lnianego)

      pół łyżeczki pieprzu

      1 łyżka cukru lub ksylitolu

       

      wykonanie:

       

      1. Kapustę szatkujemy bardzo drobno ostrym nożem. Umieszczamy ją w misce i zasypujemy solą. Ugniatamy kapustę dłońmi lub tłuczkiem, aż zmięknie i puści soki. Pozostawiamy na około 15 minut.

      2. Następnie odciskamy kapustę z wody, którą puściła.

      3. Dodajmy drobno posiekaną cebulkę i koperek, cukier, sok z cytryny, pieprz i sól oraz olej. Wszystko razem dokładnie mieszamy

       obiad dietetyczny redukcja fit

       

       

       

       

       

  • niedziela, 01 maja 2016
    • Najlepsze gofry bezglutenowe z mąki jaglanej

      Dziś przedstawię Wam przepis na chrupiące, bezglutenowe gofry z pomarańczami i grapefruitami oraz wegańską bitą śmietaną z mleczka kokosowego. Do ciasta dodałam skórkę i sok z cytryny, co świetnie przełamało lekko gorzkawy smak mąki jaglanej. Z kolei kwaskowy smak cytrusów idealnie komponuje się z delikatną, kokosową pianką.

      Zgodnie stwierdziliśmy, że to jedna z najsmaczniejszych wersji gofrów jakie jedliśmy. Wliczając w to nawet te tradycyjne, z mąki pszennej.

      Jeśli chcecie pokryć gofry innymi owocami i dodatkami, możecie użyć innego mleka niż kokosowe, bo na 4 sztuki gofrów zużyjecie tylko pół szklanki. Nie wiem czy dla takiej ilości opłaca się Wam otwierać całą puszkę. Większość produktu w tym przepisie schodzi na kokosową, bitą "śmietanę".

       

      bezglutenowe gofry, mąka jaglana, zdrowe deser

       

       

      składniki na 4 sztuki:

      1 szklanka mąki jaglanej

      2 łyżki mąki ziemniaczanej

      szczypta soli

      łyżka ksylitolu lub innego cukru

      skórka starta z dużej, oparzonej cytryny

      2 jajka ( białka i żółtka osobno)

      1 łyżka soku z cytryny

      1 puszka mleka kokosowego (chłodzonego przez minimum kilka godzin w lodówce)

      1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)

      pomarańcze, grapefruity do podania

       

      wykonanie:

      1. Otwieramy puszkę schłodzonego mleczka kokosowego. Na wierzchu powinna zgromadzić się gęsta część, a pod spodem bardziej wodnista. Należy ostrożnie oddzielić jedną od drugiej. Polecałabym na przykład wyłożyć łyżką gęstą część na sito i przecedzić tę bardziej płynną. Uwaga! Rzadkiej części nie wylewamy, bo będzie potrzebna do ciasta, więc pod sito podłóż miskę lub garnek. Gęstą część umieszczamy w misce i wkładamy na razie do lodówki.

      2. Mąki, sól, cukier oraz skórkę z cytryny mieszamy w dość dużej misce. Następnie dodajemy rozkłócone żółtka, pół szklanki wody oddzielonej od gęstej masy mleczka kokosowego (jak trochę wpadnie gęstej części to nic nie szkodzi) oraz łyżkę soku z cytryny. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Masa powinna być bardzo gęsta, ale nie sucha. Jeśli macie problem z wymieszaniem składników z powodu zbyt małej ilości płynu należy dodać łyżkę lub więcej mleka albo wody, ale stopniowo, bo masa łatwo się rozrzedza.

      3. Włączamy gofrownicę.

      4. Białka ubijamy na sztywną pianę,  a następnie dodajemy do ciasta i bardzo delikatnie mieszamy, tak aby skladniki połączyły się, a piana zachowała swoje właściwości.

      5. Powstałą masę od razu wylewamy na gofrownicę i pieczemy kilka minut, aż gofry nabiorą złotego koloru.

      6. W między czasie ubijamy kokosową piankę przy użyciu miksera. Można dodać łyżkę cukru pudru.

      7. Dekorujemy gofry cząstkami pomarańczy lub/i grapefruita oraz kokosową śmietaną. Niestety jej konsystencja pod wpływem ciepła zmienia się na płynną, więc polecam kłaść ją na owoce, a nie bezpośrednio na gorące gofry. 

       

      słodycze na diecie

      gofry bezglutenowe fit desery dietetyczne

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Najlepsze gofry bezglutenowe z mąki jaglanej”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      niedziela, 01 maja 2016 17:31
  • niedziela, 17 kwietnia 2016
    • Kaszotto z bobem i suszonymi pomidorami

      Kwiecień jest miesiącem, który po zimowej stagnacji przynosi zapach kwitnących drzew i nadzieję na rozpoczęcie sezonu na warzywa i owoce. Możemy cieszyć się już rabarbarem,  za moment pojawią się szparagi, a potem ruszy lawina kolejnych, sezonowych skarbów natury. Ostatnio chodził za mną bób, ale na ten świeży przyjdzie nam poczekać przynajmniej do czerwca. Jako niecierpliwy człowiek nie potrafiłabym tak długo ze sobą walczyć, więc kupiłam bób mrożony. 

      Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Danie wygląda niepozornie, ale jeśli jesteście fanami bobu i suszonych pomidorów to przepadniecie! Bób dobrze komponuje się ze smakiem wędzonki, dlatego w przepisach często występuje w towarzystwie boczku. Natomiast nawet roślinożercy mogą poznać to fantastyczne połączenie dzięki wędzonej papryce. Odkąd Kotanyi wprowadziło ją do swojego asortymentu nie trzeba jej nawet zamawiać przez Internet. Suszone pomidory i wędzona papryka to idealny, wegański zastępnik dla boczku lub bekonu.

       

      kasza owsiana przepis bób sususzone pomidory wegański bekon

       

       

       

      składniki na 2-3 porcje:

      400-500g bobu (świeżego lub mrożonego)

      1 średnia cebula

      2 ząbki czosnku

      2 łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki

      pół łyżeczki kurkumy

      pół łyzeczki tymianku

      pół łyżeczki soli

      szczypta pieprzu cayenne (niekoniecznie)

      50ml tarninówki (lub innej, niezbyt słodkiej nalewki lub wytrawnego wina)

      1 słoiczek pomidorów suszonych w oleju

      6 łyżek kaszy owsianej

      250 ml wywaru warzywnego

      3 łyżki posiekanej natki pietruszki

      opcjonalnie 1-2 łyżki soku z cytryny

       

      wykonanie:

      1. W średnim garnku zagotowujemy około 1 litra wody i wrzucamy bób. Gotujemy 10 minut, a następnie odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą. Obieramy ziarna bobu z łupinek.

      2. Na dużej patelni (powinna mieć pokrywkę) lub w garnku, na średnim ogniu rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju z suszonych pomidorów. Podsmażamy na nim posiekaną w kostkę cebulę około 5-7 minut raz po raz mieszając. Powinna zmięknąć i nabrać lekko brązowego koloru. Następnie dodajemy czosnek i smażymy jeszcze minutkę, uważając, aby się nie przypalił. 

      3. Dodajemy przyprawy, pokrojone w paseczki pomidory oraz kaszę. Wszystko razem smażymy dwie minuty, a następnie dodajemy tarninówkę. Przesmażamy jeszcze 3 minuty, aby alkohol odparował, a następnie wlewamy wywar. Gotujemy 15 minut mieszając co kilka minut. 

      4. Gdy kasza zmięknie wyłączmy palnik, Dodajemy bób oraz pietruszkę. Jeśli smak jest mdły można dodać 1-2 łyżki soku z cytryny lub/i doprawić do smaku. 

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Kaszotto z bobem i suszonymi pomidorami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      niedziela, 17 kwietnia 2016 15:41
  • środa, 02 marca 2016
    • Jaglane rafaello bez pieczenia (wegańskie)

      Te osoby, które zagladają na mój blog regularnie, na pewno zauważyły, że ostatnio jeśli pojawia się u mnie przepis na deser, to przeważnie w wersji fit lub przynajmniej w zdrowszym wydaniu niż pierwowzór. Czy to oznacza, że można zjeść bezkarnie kilka kawałków takiego ciasta? Oczywiście, że nie! Deser powinien pozostać deserem. Choćby odtłuszczony, choćby odcukrzony, jak wszystko w nadmiarze,  nie wyjdzie nam na dobre. 

      Po co zatem takie przepisy? Jest jednak zdecydowana różnica czy zjemy śmietanowe ciasto rafaello na słodkim biszkopcie z białej mąki czy rafaello z królowej kasz - kaszy jaglanej, ze zdrowym olejem kokosowym bez mleka, innego nabiału i cukru. Wzięłam pierwszy lepszy przepis na "tradycyjne" ciasto rafaello bez pieczenia i obliczyłam, że blaszka to przeszło 7000 kalorii, podczas gdy całe ciasto, które widzicie na zdjęciu to około 2000 kcal (około 160-170kcal na porcję). Przyjemność z jedzenia porównywalna, a sumienie lżejsze. Jak mówi reklama: "Jesli nie widać róznicy to po co przepłacać?" :)

       

       

      jaglane raffaelo bez pieczenia

       

       

      składniki:

      1 szklanka kaszy jaglanej 

      500ml (2 szklanki) mleka migdałowego (można pomieszać pół na pół z mlekiem kokosowym) 

      pół szklanki ksylitolu (lub innego cukru) 

      150g wiórków kokosowych 

      2 czubate łyżki oleju kokosowego nierafinowanego 

      1 łyzeczka esensji waniliowej lub łyżka amaretto

      opcjonalnie migdały blanszowane do ozdoby ciasta 

       

      wykonanie:

      1. Półtorej szklanki mleka migdałowego wlewamy do garnka i dodajemy tyle samo wody. Dorzucamy szczyptę soli i doprowadzamy do wrzenia uważając, aby nie wykipiało.

      2. W między czasie płuczemu kaszę jaglaną na sicie o małych oczkach pod bieżącą zimna wodą.

      3. Gdy mleko zagotuje się wsypujemy kaszę, dodajemy ksylitol i gotujemy do miękkości przez 15 minut. Następnie pozostawiamy pod przykryciem na kolejny kwadrans, aby kasza zmiękła i wchłonęła cały płyn.

      4. Następnie dodajemy do kaszy pozostałe pół szklanki mleka, olej kokosowy, esensję waniliową lub amaretto, wiórki kokosowe (pozostawiając koło poł szklanki do posypania wierzchu) i blendujemy na gładką masę.

      5. Przekładamy masę rafaello do naczynia lub blaszki, wyrównujemy wierzch i posypujemy wiórkami, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na minimum dwie godziny. 

      6. Ciasto można udekorować blanszowanymi migdałami. 

       

       

       

      wegańskie ciasto na święta

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Jaglane rafaello bez pieczenia (wegańskie)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      środa, 02 marca 2016 11:11

Kalendarz

Kwiecień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa