Wpisy

  • wtorek, 07 czerwca 2016
    • Pizza z mąki z cieciorki ze szparagami (bezglutenowa)

      Utarło sie przekonanie, że pizza to tuczący fast food. Taka z osiedlowej pizzerii na pewno, ale podobnie jak w przypadku burgerów, wykonując ją w domu można ją łatwo zmodyfikować, aby była smaczna, zdrowa i dostarczała nam zarówno energii i jak radości z jedzenia.

      Ten przepis jest o tyle interesujący, że ciasto jest kompletnie bezzbożowe. Zawiera mąkę, ale z ciecierzycy, która jak wiadomo jest rośliną strączkową (i moim ulubionym składnikiem, z którym uwielbiam eksperymentować). Pizza bardzo mnie zaskoczyła smakowo, bo myślałam, że będzie to zwykły, zapieczony naleśnik, a okazała się bardzo smaczna i oryginalna zarazem.

      Po prostu koniecznie musicie ją wypróbować, zwłaszcza jeśli szukacie pomysłu jak wykorzystać mąkę z cieciorki :)

       

      przepisy wege


       


       

       

      składniki na dwie pizze 28cm:

       

      ciasto:

      400ml zimnej wody

      400ml mąki z cieciorki (wiem, że mililitry to nietypowa miara dla mąki, ale chodzi o to, aby było jej tyle samo co wody i w ten sposób najłatwiej odmierzyć, np. przy użyciu naczynia z miarką)

      2 łyżki oliwy

      pół łyżeczki soli

      łyżeczka tymianku (może być oregano lub bazylia)

      płaska łyżeczka kurkumy (niekoniecznie, ale poprawia kolor i jest zdrowa)

       

      sos:

      1 łyżka oliwy

      1 średnia cebula pokrojone w kostkę

      2 ząbki czosnku drobno posiekane

      puszka pomidorów krojonych (polecam Cirio)

      ćwierć łyżeczki soli

      pół łyżeczki pieprzu cayenne (niekoniecznie)

      łyżeczka słodkiej papryki

      łyżeczka cukru lub ksylitolu

       

      dodatki:

      kilka zielonych szparagów

      2-3 łyżki kaparów

      100g dowolnego żółtego sera (może być wegański, byle się topił)

      odrobina świeżej bazylii

       

      wykonanie:

       

      1. Najpierw wykonujemy sos. W garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy czosnek i smazymy jeszcze minutkę. Następnie dodajemy pomidory i przyprawy. Wszystko razem gotujemy na wolnym ogniu, bez przykrycia około 20 minut, aby odparować nadmiar wody. Jeśli lubicie gładką konsystencję sosu można go zblendowac po przestudzeniu, ale nie jest to konieczne.

      2. Czas przygotować ciasto. Do miski wlewamy wodę. Następnie dodajemy mąkę i pozostałe składniki. Wszystko razem dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Rozgrzewamy patelnię, którą lekko smarujemy oliwą. Powinna być dobrze rozgrzana, ale raczej na średnim ogniu,  niż na maksymalnym. Wlewamy połowę ciasta i smażymy kilka minut. Wystarczy z jednej strony, bo ciasto i tak dopiecze się w piekarniku, a lepiej uniknąc ryzyka złamania placka podczas przewracania. Zdejmujemy gotowy placek z patelni.

      3. Szparagi kroimy w cienkie wstążki, najlepiej przy użyciu obieraczki. Można skroić je odrobiną oliwy i wymieszać, aby pokryła wszystkie wstążki równomiernie. Ser ścieramy na tarce.

      4. Placki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy sosem, posypujemy serem, kaparami i wstążkami szparagów.

      5. Pieczemy 20 minut w temperaturze 190-200 stopni, aż szparagi  i ciasto miejscami zrumienią się.

       

      pizza wegańska ze szparagami

      ciasto bezglutenowe na pizze

      jak zrobić pizzę

      do czego wykorzystać mąkę z cieciorki ciecierzycy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Pizza z mąki z cieciorki ze szparagami (bezglutenowa)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      wtorek, 07 czerwca 2016 08:50
  • wtorek, 31 maja 2016
    • Wegańskie gofry bezglutenowe z domową, ekspresową konfiturą z rabarbaru i truskawek

      Trudno nie zauważyć, że ostatnio wśród fit deserów królują u mnie gofry. Obiecuję dać Wam chwile wytchnienia od przepisów na nie, ale nie mogę obiecać, że na długo. Choć może następnym razem pojawią się w wersji wytrawnej? Kto wie co mnie napadnie. :)

      Gofry to świetna opcja letnich słodkości, bo ciasto można zmodyfikowac tak, aby stanowiły zdrowy posiłek. Poza tym można je fajnie skomponować z sezonowymi owocami bez potrzeby pieczenia całej blachy, tuczącego ciasta. Jeśli najdzie nas chęć na łakocie wystarczy upiec dosłownie dwa gofry i słodka uczta gotowa. To również bardzo fajna propozycja na pożywne, drugie śniadanie. 

      Dzisiejszy przepis jest wegański. Wykorzystałam do niego moją ulubiona mąkę z cieciorki. Jako dodatek zaproponowałam domową konfiturę z truskawek i rabarbaru. Jeśli przygotowanie konfitur kojarzyło ci się do tej pory z wielogodzinnym smażeniem, mieszaniem i dodawaniem do owoców kilogramów białego cukru możesz być ostro zdziwiony, bo przygotowanie tego smarowidła to dosławnie 15 minut łącznie z umyciem owoców. Z założenia nie będzie ona długo przechowywana, lecz jedzona na świeżo, więc długotrwałe procedury konserwujące nie są potrzebne. A konfitura smakuje bajecznie! Kwaskowa, aromatyczna i bogata. Nie da się jej porównać z żadnym dżemem niskosłodzonym. 

       

      bezglutenowe gofry, do czego wykorzystać mąką z cieciorki

       

       

       

      składniki na 4 gofry:


      ciasto:

      180ml mleka roślinnego

      pół szklanki mąki z cieciorki

      pół szklanki mąki jaglanej (może być również ryżowa)

      szczypta soli

      2 łyżki oleju kokosowego

      2 łyżeczki ksylitolu

      1 łyżeczka cynamonu

       

      konfitura:

      kubek truskawek pokrojonych w ćwiartki

      2 łodygi rabarbaru pokrojone w kostkę

      2-3 łyżki ksylitolu

      skórka otarta z jednej cytryny (tylko żółta część, bo biała jest gorzka)

       

      dodatkowo opcjonalnie:

      pokrojone owoce, ewentualnie płatki migdałów do posypania

       

      wykonanie:

       

      1. Można zacząć od konfitury, aby trochę przestygła. Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, który stawiamy na średnim ogniu. Gotujemy około 10 minut, raz po raz mieszająć, aż rabarbar rozpadnie się, a z owoców odparuje część wody.

      2. Suche składniki ciasta mieszamy w misce. Dodajemy mleko i olej. Mieszamy, aż ciasto będzie jednolite.

      3. Rozgrzewamy gofrownicę. Wylewamy ciasto łyżką wazową na powierznię gofrownicy i pieczemy około 5-7 minut, aż gofry nabiorą złotego koloru.

      4. Gofry podajemy z konfiturą i owocami lub innymi, ulubionymi dodatkami.

       

      przepisy wegetariańskie

      truskawki rabarbar przepis 

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Wegańskie gofry bezglutenowe z domową, ekspresową konfiturą z rabarbaru i truskawek”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      wtorek, 31 maja 2016 10:30
  • niedziela, 22 maja 2016
    • Lekka sałatka ze szparagów, bobu i szpinaku

       

      Jeśli zastanawiacie się co jeść, aby schudnąć do lata i ładnie wyglądać na plaży, to trafiliście w odpowiednie miejsce! Też mam taki plan i co za tym idzie wszystkie przepisy publikowane do końca czerwca będą lekkie jak piórko ;)

      Stali czytelnicy pewnie wiedzą, że już od dobrego roku trudno doszukać się  na moim blogu masła, śmietany, cukru czy dań w panierce, bo zwyczajnie zmieniłam swoje podejście do odżywiania.  Tuczące rzeczy jadam i gotuję raczej rzadko, więc z powodzeniem możecie korzystać z przepisów, które już są na blogu. Pochwalę się Wam między wierszami, że dzięki temu i regularnej aktywności  fizycznej udało mi się schudnąć o dwa rozmiary. Jeśli zrealizuję cel, który sobie wyznaczyłam, to może pokażę Wam podsumowanie wszystkich moich wysiłków. W maju zaczyna się sezon warzywno-owocowy będę mieć jeszcze większe pole do popisu, jeśli chodzi o niskokaloryczne potrawy. Wypatrujcie zatem kolejnych inspiracji na zdrowe i pyszne dania ;)

      Dzisiejsza sałatka jest moim hitem tej wiosny. Dacie wiarę, że cała micha, którą widzicie na zdjęciu to tylko 420 kalorii? Przy czym prawie połowa kaloryczności zawiera się w dodanym do niej oleju lnianym, który jest bogatym źródłem kwasu Omega 3 i witaminy E, dzięki czemu wspiera trawienie i pozytywnie wpływa na naszą urodę. Jedna osoba nie jest w stanie zjeść takiej ilości na raz, a nawet jeśli jej się to uda, to będzie syta, przez kilka godzin. Wiem, że wygląda zielono, zdrowo i być może myślicie, że takie danie nie może być smaczne. I jest to opinia bardzo krzywdząca,  bo jej smak jest fantastyczny! Aromatyczne szparagi, koperek i dymka oraz bób, który zawiera dużo białka i smaku umami…Poezja. Musicie spróbować.

       

      dietetyczna sałatka, odchudzanie, fit przepisy, szparagi są niskokaloryczne

       

       

      składniki:

      200g bobu ( mrożonego lub świeżego) lub zielonego groszku

      pęczek zielonych szparagów

      jedna cebulka dymka

      dwie kopiaste łyżki posiekanego koperku

      trzy spore garści szpinaku

       


      dressing:

      dwie łyżki oleju lnianego (lub oliwy)

      dwie łyżki soku z cytryny

      łyżeczka syropu z agawy lub miodu

      pół łyżeczki świeżo zmielonego, czarnego pieprzu

      szczypta soli



      wykonanie:

      1. Bób gotujemy kilka minut, tak aby zmiękł , ale nie ściemniał. W zależności czy użyjecie bobu mrożonego czy świeżego, gotowanie powinno trwać  5-12 minut. Następnie odcedzamy i przepłukujemy bób zimną wodą. Obieramy go ze skórki.

      2. Odcinamy i wyrzucamy zdrewniałe końcówki szparagów, a jędrne części gotujemy na parze aż zmiękną. Powinny pozostać lekko chrupiące, ale na tyle miękkie, aby można było bez problemu wbić w nie widelec. Pozostawiamy szparagi do wystygnięcia

      3. Mieszamy wszystkie składniki dressingu. Dymkę kroimy w cienkie plasterki. Szparagi, szpinak, koperek, bób oraz cebulkę wrzucamy do sporej miski, polewamy dressingiem i delikatnie mieszamy.

       

       

      wegańskie przepisy, zdrowa sałatka, co jeść na kolację podczas diety




      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Lekka sałatka ze szparagów, bobu i szpinaku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      niedziela, 22 maja 2016 07:23
  • wtorek, 17 maja 2016
    • Wegański krem czekoladowy z awokado i banana

      Ten krem robię dosyć często, ale do tej pory nie podzieliłam się z Wami przepisem,  bo zastanawiałam się czy nie jest on zbyt banalny. Jednak wiecie, że jestem orędowniczką prostej kuchni i wiem, że Wy też najchętniej korzystacie z tych mniej skomplikowanych pomysłów.

       

      Przysięgam Wam, że  w życiu nie zorientowalibyście się, że w tym deserze nie ma ani grama białego cukru i niepożądanych tłuszczów, bo smakuje grzesznie i uraczyłby się nim każdy rasowy łasuch. Z drugiej strony jeśli chodzi o kaloryczność to nie jest super „chude” danie, bo porcja to 280-430 kalorii w zależności od tego czy podzielimy krem na dwie czy na trzy osoby. Natomiast ten deser ma tę przewagę, że nie dostarcza jedynie pustych kalorii jak np. baton, ale może z powodzeniem zastąpić „normalny” posiłek.  Zawarte w nim kwasy nienasycone pochodzące z orzechów, awokado i oleju kokosowego to nasi sprzymierzeńcy w walce z kilogramami. Jeśli przyciśnie Was ochota na coś słodkiego to spokojnie możecie wszamać ten krem, tylko nie traktujcie go jako dodatkową przekąskę, ale uwzględnijcie go w bilansie kalorycznym całego dnia i wszystko będzie dobrze ;)

       

      krem czekoladowy wegańska nutella fit mus z awokado i bananem

       

      składniki:

      2 dojrzałe banany

      1 dojrzałe awokado

      1 łyżka masła orzechowego

      1-2 łyżki oleju kokosowego (najlepiej nierafinowanego)

      3 łyżki kakao

      Opcjonalnie 200g truskawek lub innych owoców do podania

       

      wykonanie:

      1.       Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę i voila! Krem gotowy :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Wegański krem czekoladowy z awokado i banana”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      wtorek, 17 maja 2016 17:19
  • środa, 04 maja 2016
    • Kotlety z buraków i kaszy jaglanej, hummus z zielonego groszku i surówka z młodej kapusty

      Polska kotletem stoi! :) Zauważyliscie, że to nasze narodowe danie? Sztuka mięsa, ziemniaki lub kluski i jakaś jarzyna. To chyba najpopularniejszy i ulubiony obiad Polaków. Zaraz obok pierogów recz jasna. Może dlatego tak często osoby, które dowiadują się, że nie jem mięsa pytają mnie co właściwie jem na obiad? Tym czasem ja również bardzo lubię kotlety. Może nie na co dzień, bo moim "chlebem powszednim" są raczej proste dania jednogarnkowe i zupy, ale gdy mam choć trochę czasu, aby pobrudzić więcej niż jeden gar wówczas najchętniej serwuję sobie taki posiłek jak na załączonym obrazku. Zapewniam Was, że za taki talerz dałby się pokroić każdy weguś :)

       

       

      kotlety wegańskie bez jajka z buraków

       

      ok. 10 małych kotletów:

      3 małe buraczki

      2/3 szklanki kaszy jaglanej

      1 łyżka soku z cytryny

      szczypta soli

      pół łyżeczki czarnego pieprzu

      kilka łyżek mąki z cieciorki

       

      wykonanie:

      1. Kaszę gotujemy zgodnie z tym przepisem.

      2. Buraczki obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Umieszczamy je w sporej misce i dodajemy kaszę, sok z cytryny, sól, pieprz oraz 4 łyżki mąki z cieciorki.

      3. Wszystko razem mieszamy. Jeżeli konsystencja nie pozwala na formowanie kotlecików, które są w miarę zwarte i nie rozpadają się należy dodać więcej mąki. 

      4. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni

      5. Spora blachę wykładamy papierem do pieczenia. 

      6. Odmierzamy kopiastą łyżkę masy i formujemy z niej kulkę, którą następnie lekko spłaszczamy. Gotowy kotlecik kładziemy na blaszkę. Powtarzamy do wykończenia masy. 

      7. Blachę umieszczamy w piekarniku i pieczemy 30 minut.

       

       

      hummus z zielonego groszku:

      400g groszku (użyłam mrożonego, może być świeży, konserwowy nie nadaje się)

      3 łyżki oliwy 

      3 łyżki wody

      1-2 ząbki czosnku

      sok z połówki cytryny

      1-2  łyżki pasty tahini

      szczypta soli

       

      wykonanie: 

       

      1. Groszek gotujemy około 10 minut, aż zmięknie, a następnie odcedzamy go na sicie i płuczemy zimną wodą. 

      2. Blendujemy go dokładnie wraz z pozostałymi składnikami. Jeżeli Wasz blender nie ma dużej mocy w hummusie mogą pozostać niezmielone kawałki łupinek. Jeżeli Wam to przeszkadza można przetrzeć hummus przez sitko o gęstych oczkach. 


       

      surówka z młodej kapusty:

      pół główki kapusty

      1 łyżeczka soli

      1 młoda cebulka

      pęczek koperku

      sok z połówki cytryny

      3 łyżki oleju (użyłam lnianego)

      pół łyżeczki pieprzu

      1 łyżka cukru lub ksylitolu

       

      wykonanie:

       

      1. Kapustę szatkujemy bardzo drobno ostrym nożem. Umieszczamy ją w misce i zasypujemy solą. Ugniatamy kapustę dłońmi lub tłuczkiem, aż zmięknie i puści soki. Pozostawiamy na około 15 minut.

      2. Następnie odciskamy kapustę z wody, którą puściła.

      3. Dodajmy drobno posiekaną cebulkę i koperek, cukier, sok z cytryny, pieprz i sól oraz olej. Wszystko razem dokładnie mieszamy

       obiad dietetyczny redukcja fit

       

       

       

       

       

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa