Wpisy

  • poniedziałek, 28 listopada 2016
    • Wegańskie, zapiekane roladki z bakłażana i tofu

      Nie jestem jakąś obsesyjną pożeraczką tofu. Do tej pory gościł w mojej kuchni raczej sporadycznie, ale odkąd można go kupić w Lidlu i do tego często w zawrotnej cenie 2,99zł kupuję go trochę częściej. Na ten obiad załapał się również lidlowy przecier z suszonych pomidorów, który został bodajże po tygodniu hiszpańskim. Jeśli nie uda się Wam go upolować nie przejmujcie się - tradycyjny przecier też się sprawdzi. 

       

      wegański obiad

       

       

       składniki:

      1 duży bakłażan

      2 opakowania tofu (użyłam bazyliowego)

      1 łyżka oliwy

      2 ząbki czosnku

      1 łyżka płatków drożdżowych (nie są konieczne, ale wzbogacają smak)

      pół łyżeczki soli

      łyżka soku z cytryny

      2 łyżki posiekanej bazyli

      1 słoik przecieru pomidorowego (użyłam takiego z suszonych pomidorów, ale zwykła passata też może być)

      100g sera wegańskiego do pizzy

       

      wykonanie: 

      1. Bakłażana kroimy wzdłuż na bardzo cienkie paski. Takie, które dadzą sie swobodnie rolować, czyli niegrubsze niż 3-5mm. Najwygodniej jest przeciąć bakłażana wzdłuż na połowy, każdą z nich położyć płaską częścią na desce i z góry ścinać cienkie plastry ostrym nożem. Pierwszy można wyrzucić, bo będzie to praktycznie sama skórka. Każdy plaster posypujemy dość mocno solą i pozostawiamy na 15-20 minut, aby puściły soki.

      2. Tofu blendujemy z płatkami drożdżowymi, oliwą, czoskniem, solą i sokiem z cytryny. 

      3. Spłukujemy zimną wodą nadmiar soli z bakłażanów. Każdy plasterek ostrożnie osuszamy ręcznikiem papierowym lub czystą ściereczką. Na każdym z nich kładziemy łyżką tofu i zawijamy w rulonik. 

      4. Dno naczynia żaroodpornego delikatnie smarujemy przecierem pomidorowym. Układamy na nim roladki, które również polewamy pomidorami, a następnie posypujemy startym serem. 

      5. Pieczemy około 40-45 minut w w temperaturze 190 stopni, aż bakłażany zmiekną. 

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Wegańskie, zapiekane roladki z bakłażana i tofu ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 28 listopada 2016 09:46
  • niedziela, 27 listopada 2016
    • Fit Michałki bez cukru

      Jeśli szukacie zdrowych zamienników dla ulubionych, tradycyjnych słodyczy ten przepis na pewno się Wam spodoba. Fit Michałki nie zawierają białego cukru, są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, białko i błonnik, a przede wszystkim są bajecznie pyszne! I gdzie te czasy kiedy myśleliśmy, że wszystko co daje przyjemność musi być nielegalne, niemoralne lub tuczące? 

      Fit Michałki muszą być przechowowywane w lodówce, aby zachować zwartą konsystencję. Wiem, że klasyczne Michałki nie zawierają migdałów. Ja je bardzo lubię i dodałam dla wzbogacenia smaku. Dla bardziej ortodoksyjnych michałkożerców podałam alternatywy w postaci orzechów. 

       

      domowe michałkibez cukru

       

      składniki na około 14 sztuk:


      200 gramów mielonych migdałów (kupuję migdały tarte, ale można kupić całe i zmielić je w blenderze. Można zamienić je na mielone orzechy włoskie lub fistaszki)

      4 kopiaste łyżki masła orzechowego (bez soli i cukru)

      1 łyżka oleju kokosowego (najlepiej tłoczonego na zimno)

      1 miarka odżywki białkowej waniliowej

      3 łyżki ksylilotu

      100g czekolady na polewę (użyłam mlecznej bez cukru, dobrze sprawdzi się również gorzka)

       

      wykonanie: 

      1. Wszystkie składniki (oprócz czekolady) umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Najlepiej wyrobić masę dłońmi dzięki czemu pod wpływem ciepła rąk olej i masło nabiorą bardziej płynnej konsystencji, a ksylitol się rozpuści. Jeśli podobnie jak ja nie lubicie mieć oblepionych rąk, polecam użyć rękawiczek jednorazowych. 

      2. Gotową masę przekładamy do dowolnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Użyłam ceramicznej foremki do lasagne o wymiarach: 19x12cm.  Wyrównujemy i wkładamy na 3 godziny do lodówki lub na 20 minut do zamrażarki.

      3. Czekoladę roztapiamy w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. 

      4. Wyjmujemy zastygnięty michałkowy blok i kroimy go na prostokąty wielkością zbliżone do Michałków. Każdego cukierasa polewamy czekoladą. Aby uzyskać taki wzorek jak na zdjęciach użyłam jednorazowego rękawa cukierniczego. 

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Fit Michałki bez cukru”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      niedziela, 27 listopada 2016 15:17
  • czwartek, 10 listopada 2016
    • Blender Bosch MaxoMixx MSM88190 - moja opinia

      Któż z nas nie lubi zakupów? Jeśli tylko fundusze pozwalają, to jeden z najprzyjemniejszych sposobów na poprawę nastroju, zwłaszcza gdy jesień tak szara i ponura jak tegoroczna. Jako blogerka kulinarna jestem stety/niestety pozbawiona tej przyjemności, bo większość "zabawek", które mam w kuchni dostałam lub wygrałam. Jednak tym razem sama sobie zrobiłam prezent i zakupiłam to cudne cacuszko, które dziś Wam zaprezentuję. Radość niesamowita! Czekałam na kuriera z paczką jak dziecko na Świętego Mikołaja. 

      Przejdźmy zatem do rzeczy. Model, który posiadam to Bosch MaxoMixx MSM88190. Wiecie, że jestem fanką Boscha. Mój poprzedni pomocnik, o którym pisałam tutaj po blisku pięciu latach wytężonej pracy odchodzi na emeryturę. Zatem wybór marki był dla mnie oczywisty. 

      Cena, którą zapłaciłam to 370zł. Może wydawać się wysoka jak na blender, ale ta wersja zawiera tak wiele przystawek i zastowań, że wręcz nie godzi się, aby nazywać to urządzenie zwykłym blenderem. W moim odczuciu jest to wielofunkcyjny robot. Oprócz tego, że można przy jego użyciu zmiksować koktajl lub zupę, pozwala on również na kruszenie lodu, ubijanie piany, mielenie orzechów na masło, tarcie ziemniaków na placki i kluski, rozdrabnianie warzyw na świeże surówki. Jeśli natomiast zależy Wam wyłącznie na porządnym blenderze ręcznym w serii MaxoMixx znajdziecie bardziej podstawową wersję MSM87130, w cenie około 200zł. 

      Dla mnie osobiście ważny jest wygląd sprzętu kuchennego. Bardzo przyjemne wrażenie zrobił na mnie nowoczesny design tego urządzenia. Połączenie czerni z półmatowym srebrem (lub jak można przeczytać na stronie producenta szczotkowaną stalą)  prezentuje się nadzwyczaj elegancko. Cieszy oko, aż szkoda chować tak ładną rzecz do szafy.


      Przejdźmy zatem do szczegółów. 


      Zestaw, który zakupiłam zawiera:


      Końcówkę do ubijania


      Mówiąc szczerze myślałam, że nie będę z niej zbyt często korzystać, bo mam Kitchenaida, który bardzo sprawnie wykonuje tę robotę. Jednak czasem mam potrzebę ubicia na szybko kilku jajek na omleta lub śmietany kokosowej do deserów, czy chociażby porządnego rozmieszania odżywki białkowej lub usunięcia grudek z ciasta naleśnikowego. Zaskoczyło mnie jak szybko i dobrze można zrobić to przy użyciu Bosch MaxoMixx. Końcówka wyglądała na bardzo delikatną w porównaniu do ciężkiej ubijaczki KA. Kluczowa jest tu zapewne moc (800W). Omlet z jaj napowietrzonych przy jego użyciu był puszysty jak biszkopt, a bita śmietana zwarta i sztywna. 

       

      blender bosch

       

      Końcówka miksująca

       

      To idealne narzędzie do przyrządzania wszelkiego rodzaju koktajli, a także miksowania zup na gładkie kremy. Jest wykonana bardzo solidnie, łatwo się ją montuje i demontuje. Nie sprawia również trudności jeśli chodzi o jej czyszczenie. 

       

      blender bosch

       


      Rozdrabniacz z wyjmowanym ostrzem


      Zgodnie z zaleceniami producenta ten element zestawu służy do rozdrabniania czekolady na wiórki, orzechów na posypkę, twardego sera typu parmezan, cebuli lub czosnku. Na pewno rewelacyjnie sprawdzi się jako narzędzie do przygotowania pesto, hummusu i past do chleba.

       

       

      Ostatnio zaryzykowałam i poddałam go ciężkiej próbie zmielenia orzechów nerkowca na masło. Moje zaskoczenie i radość były wielkie, bo okazało się, że nie tylko poradził sobie z tym zadaniem, ale również zajęło mu to dosłownie 3 minutki. Fakt, że dla lepszego poślizgu dodałam łyżeczkę oleju kokosowego i mieliłam tylko 200 gramów orzechów, ale już po chwili mogłam się cieszyć przepysznym i zdrowym masełkiem, które widzicie na zdjęciu.   

       

      Mini food processor


      Z wielofunkcyjnym nożem, nożem do zagniatania ciast oraz 4 tarczami do siekania na cienko i grubo, krojenia w plastry na cienko i grubo.

       

       

      To dobre narzędzie dla osób, które mają rodzinę lub chcą zdrowo się zdrowo odżywiać ponieważ pozwala na ekspresowe przygotowanie różnego rodzaju surówek i sałatek ze świeżych warzyw, farszów do naleśników i pierogów. Dzięki niemu zapewne częściej będę przygotowywać placki ziemniaczane oraz kotlety warzywne. Przyda mi się również do mielenia twarogu na serniki oraz wyrabiania ciasta kruchego. Dodany do niego specjalny nożyk do kruszenia lodu co ułatwi przygotowywanie karnawałowych drinków i mojej ulubionej mrożonej kawy.


      Największe zalety blendera MaxoMixx MSM88190 to:


       - Duża moc 800W 

      Bardzo mi na niej zależało, bo to połowa sukcesu jeśli chodzi o funkcjonalność. Dzięki temu wszystkie przygotowane dania będę mieć idealnie gładką konsystencję. Nie bez znaczenia jest również 12 stopniowa regulacja mocy oraz dwa przyciski pracy: normalny i turbo

       - Niezwykła dbałość o detale

      Sama nie zaprojektowałabym bardziej praktycznego sprzętu. Widać, że wszystkie elementy zostały starannie przemyślane tak, aby korzystanie z niego było czystą przyjemnością.

      Począwszy od spiralnego kabla, który nie plącze się, nie zwisa i nie przeszkadza podczas pracy. Poprzez pokrywki do pojemników, które umożliwiają przechowywanie w lodówce bez potrzeby brudzenia kolejnych naczyń czy folii spożywczej. Skończywszy na tym, że nawet pojemnik do miksowania ma nie tylko miarkę, ale również tak wyprofilowany brzeg, aby ułatwić przelewanie np. koktajlu do szklanki bez brudzenia stołu.  Rozdrabniacz posiada przyssawki, dzięki którym nie szuramy nim po blacie podczas pracy. Niemożliwym jest również otwarcie go podczas pracy, co zdarzało mi się w przypadku blendera innej firmy. To pozornie tylko szczegóły, ale wszystkie razem składają się na to, że korzysta się z niego bezproblemowo. 

      - Nie zajmuje dużo miejsca

      Owszem. Zestaw zawiera sporo części, ale sama "matka" czyli część, która ma silnik i wprawia w ruch wszystkie elementy jest stosunkowo mała. Zwłaszcza biorąc pod uwagę jak dużą ma moc. 

       

      Jak do tej pory nie zauważyłam żadnych wad tego blendera. Gdybym miała mocno się czepiać przyciski są dość głęboko zamontowane, co jest odrobinę niewygodne. Ma to jednak swoje plusy, bo brak wystających przycisków daje gwarancję, że nie uruchomimy sprzętu niechcący w niepożądanym momencie. W miarę korzystania z blendera będę aktualizować ten post jeśli tylko zauważę jakieś niedogodności, ale wierzę, że się nie pojawią.

       

      Podsumowując, szczerze polecam ten blender, bo z lepszym nie mialam okazji pracować. Jest mocny, nowoczesny, piękny i bardzo funkcjonalny. Wielkie gratulacje dla producenta, bo widać, że się przyłożył. 

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Blender Bosch MaxoMixx MSM88190 - moja opinia”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      czwartek, 10 listopada 2016 19:28
  • poniedziałek, 26 września 2016
    • Jak wykorzystać mąkę z ciecierzycy?

      Często zachwalam mąkę z cieciorki jako składnik, który okazał się rewolucyjnym produktem w mojej kuchni. Chciałbym zatem podsumować Wam w jednym miejscu do czego konkretnie można jej użyć.

      Odkryłam ją przy okazji mojego zainteresowania kuchnią indyjską, która często na niej bazuje. Docenią ją weganie i alergicy, którzy nie mogą jeść glutenu, nabiału lub jajek i szukają zamienników. Co prawda z mąki z cieciorki nie zrobicie jogurtu czy sosu holenderskiego, ale w wielu przypadkach okaże się pomocna jako substytut.

      Mąka z cieciorki nie jest mąką w tradycyjnym znaczeniu tego słowa, ponieważ nie pochodzi z przemiału zboża, ale powstaje z rośliny strączkowej jaką jest ciecierzyca. Dzięki temu charakteryzuje się wysoką zawartością białka i nadaje potrawą smak umami. Jeśli chodzi o kaloryczność jest ona całkiem pokaźna niestety, bo aż 387kcal/100g, ale za to ma o połowę niższy indeks glikemiczny (35) w porównaniu z tradycyjną, mąką pszenną (70) i to od razu  brzmi bardziej optymistycznie.

      Również zastosowanie maki z cieciorki nie jest dokładnie takie jak przeznaczenie mąki tradycyjnej. Ciasta drożdżowego z niej nie zrobicie, ale ma ona szereg innych zastosowań.

       

      mąka z cieciorki

       

      1. Zastępuje jajko oraz bułkę/mąkę pszenną w kotletach

      Mąka z ciecierzycy doskonale absorbuje nadmiar płynu z każdej masy i jest świetnym spoiwem w burgerach, kotletach, pulpetach, gołąbkach i innych tego rodzaju potrawach. Odkąd ją odkryłam jajko uważam za zbędne. Z jej pomocą można połączyć masę z startych warzyw, sera, ugotowanych roślin strączkowych czy kasz. W zasadzie jesteście w stanie zrobić kotlety ze wszystkiego. Wystarczy dodać kilka łyżek i wyrobić masę. Należy jednak uważać, aby nie przesadzić z jej ilością, bo wowczas kotlety będa suche i kruszące. 

      Załączam kilka inspiracji:

      Burgery z fasoli

      Wegańskie gołąbki

      Pieczone pulpety z soczewicy

      Kotlety z buraków i kaszy jaglanej

      Pulpety z kaszy jaglanej w sosie pomidorowym

      Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu

       

      2. Zastępuje mąkę lub śmietanę zagęszczając zupy i sosy

      Jeśli ktoś jest na diecie i unika zasmażek lub jest alergikiem i nie może jeść śmietany, to na pewno pokocha mąkę z cieciorki jako zagęszczacz sosów i zup. Wystarczy dokładnie rozrobić 1-2 łyżki mąki w pół szklanki zimnej wody, wlać do gotującej się potrawy i energicznie rozmieszać. Należy pamietać, aby doprowadzić swoje danie do wrzenia i gotowa jeszcze minimum dwie minutki, bo surowa mąka z ciecierzycy ma posmak surowego grochu.

      Sos grzybowy bez mąki pszennej i nabiału

       

      3. Baza do wszelkiego rodzaju placków i naleśników

      Ta opcja może okazać się zbawienna dla osób na diecie bezglutenowej, bo przyrządzone w ten sposób wypieki i desery mają unikatowy smak, zupełnie inny od kruszących się palcków kukurydzianych. Nawet jeśli nie macie takich zaleceń dietetycznych i tak zachęcam do przetestowania poniższych przepisów:


      Pizza z mąki cieciorki

      Wegańskie, bezglutenowe gofry

      Omlet bez jajek

       

       

      4. Składnik panierki 

      Rzadko panieruję cokolwiek, ale jeśli już mi się zdarza używam właśnie mąki z cieciorki. Wierzę, że taka panierka pomimo, że również chłonie tłuszcz jest jednak wartościowsza, niż ta z mąki pszennej czy bułki tartej chociażby ze względu na wyższą zawartość białka. Przygotowuję ją poprzez dodanie mąki z ciecierzycy do zimnej wody w takich proporcjach, aby powstało dość gęste ciasto, a następnie maczam w nim składniki, które będę smażyć, tak aby były w całości pokryte niezbyt grubą warstwą. Do panierki można dodać ostrej papryczki w proszku, kurkumy, imbiru lub innej ulubionej przyprawy.

       

      Wegańska "ryba" po grecku

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Jak wykorzystać mąkę z ciecierzycy?”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 26 września 2016 09:07
  • sobota, 24 września 2016
    • Zdrowa szarlotka fit z migdałami i masłem orzechowym (bezglutenowa i wegańska)

      Patrzycie na ten przepis na fit szarlotkę i zastanawiacie się czy jest tak dobra jak tradycyjna? Jest lepsza! Zapewniam Was, że tak pysznego jabłecznika jeszcze nie jedliście. Ciasto pozostaje kruche przez kilka dni dzięki chrupkości migdałów, a masło orzechowe super komponuje się ze smakiem kwaskowych jabłek. Dodatkowo nie zawiera cukru, glutenu i jest wegańskie.

      Duże znaczenie dla smaku ma to, jakich jabłek użyjecie. Większość tradycyjnych jabłek deserowych jest zbyt słodka na szarlotkę i w rezultacie ciasto może wyjść mdłe. Najlepsze wypieki jabłkowe wychodzą z Antonówek lub Szarej Renety, które może nie są piękne i jedzone na surowo wykręcają twarz z powodu kwaśnego smaku. Natomiast w szarlotce sprawdzaja się świetnie. Jeśli naprawdę nie uda się Wam ich nigdzie kupić dodajcie do jabłek sok z połówki cytryny.

       szarlotka wegańska bez cukru bezglutenowa dietetyczne słodycze

       

      składniki na tortownicę 28cm

      ciasto:

      1 szklanka masła orzechowego (bez soli i cukru)

      1/3 szklanki płynnego oleju kokosowego

      1,5 szklanki mąki kokosowej

      200g (niecała szklanka) zmielonych migdałów (można kupić od razu zmielone)

      1/3 szklanki ksylitolu

      4 łyzki mazeiny

      masa jabłkowa:

      1,8kg jabłek (Antonówek lub Szarej Renety)

      1-2 łyżki cynamonu

      pół szklanki ksylitolu (lub więcej jeśli lubicie słodycz)

       

      wykonanie:

      1. Jabłka obieramy, kroimy w niedużą kostkę. Wrzucamy do garnka wraz z cynamonem i ksylitolem. Prażymy kilka minut na średnim ogniu.

      2. Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce, mieszamy łyżką, a następnie krótko wyrabiamy dłońmi. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. 

      3. Piekarnik ustawiamy na 180-190 stopni bez termoobiegu.

      4. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Jedną kruszymy (jeśli mocno stwardnieje można też zetrzeć je na tarce) na spód tak, aby dno tortownicy było w miarę równomiernie pokryte i lekko dociskamy. Pieczemy przez 15 minut.

      5. Na podpieczony spód wykładamy jabłka, a następnie kruszymy drugą część ciasta.  Wszystko razem pieczemy jeszcze 30-40 minut. Wierzch powinien lekko się zrumienić.

       

      jabłecznik z orzechami

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Zdrowa szarlotka fit z migdałami i masłem orzechowym (bezglutenowa i wegańska)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      sobota, 24 września 2016 08:11

Kalendarz

Grudzień 2016

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl 

Opcje Bloxa