Wpis

wtorek, 04 lipca 2017

Nale¶niki z m±ki kasztanowej z serem i truskawkami

Nie da się ukryć, że jestem żywieniowym prostakiem. :)

Zdecydowanie należę do zwolenników dobrego jedzenia z łatwo dostępnych, nieprzetworzonych składników. Ponad zakupy w modnych sklepach ze zdrow± żywniosci± przedkładam sprawunki na ryneczku u lokalnych rolników, gdzie zaopatruje się w pachn±ce, sezonowe warzywa i owoce. Według mnie jogody goji, nasiona chia czy młody jęczmień należy traktować bardziej w kategoriach żywieniowych trendów, niż składników niebędnych do zachowania zdrowia i życia :) 

Czasem jednak lubię przetestować bardziej wyszukane składniki. Ot tak, z czystej ciekawo¶ci. Na m±kę kasztanow± miałam chrapkę od dawna. Jednak tym, co skutecznie zniechęcało mnie do jej przetestowania była cena. 20zł za ćwierć kilograma? Heloł! Jestem z Poznania! :) Ostatnio udało mi się nabyć na jakiej¶ promce, choć i tak nie wychodziło tanio. Stety, niestety jej smak okazał się niepowtarzalny. Lekko orzechwy, nie daj±cy się porównać z żadn±, inn± m±k±. My¶lę, że pomimo wysokiej ceny raz po raz pozwolę sobie na ten luksus, bo jest rarytas.

 

 

nale¶niki bezglutenowe glutnfree paleo m±ka kasztanowa

 

składniki na cztery sztuki: 


200ml dowolnego mleka

szklanka m±ki kasztanowej

łyżka m±ki ziemniaczanej

pół płaskiej łyżeczki soli

łyżeczka oleju kokosowego rafinowanego

 

frużelina truskawkowa:

pół kilograma truskawek

mały kawałek drobno startego imbiru

pół szklanki erytrolu (lub innego zamiennika cukru)

sok z połowki cytryny

łyżka m±ki ziemniaczanej

 

dodatkowo:

serek homogenizowany

opcjonalnie łyżka odżywki białkowej o smaku waniliowym lub bananowym

można posypać płatkami migdałowymi lub/i polać syropem daktylowym

 

wykonanie

 

1. Mak± kasztanow± przesiać do miski. To ważne, ponieważ ona lubi się brylić. Je¶li nie macie sita lub nie chce się Wam tego robić wystarczy porz±dnie wymieszać ciasto mikserem, aby rozbić wszystkie grudki. Dodajemy mleko, sól oraz m±kę ziemniczan± i mieszamy do poł±czenia składników. Nale¶niki smażymy z obydwu stron na rozgrzanej i posmarowanej cieniutk± wartw± oleju pateni. 

2. W międzyczasie kroimy truskawki i wrzucamy je do garnka wraz z erytrolem i imbirem. Smażymy około 10 minut. Z zależno¶ci od tego jak soczyste bedziecie mieć truskawy i jakiego słodzidła użyjecie masa może mieć różn± konsystencję. Tradycyjny cukier lub miód karmelizuje i zazwyczaj na tym etapie można uznać , że danie jest gotowe. Je¶li jednak masa wychodzi wodnista i  spływa z łyżki jak sok, należy  dodać do gotuj±cych się truskawek łyżkę m±ki ziemniaczanej dobrze rozmieszanej w 1/3 szklanki wody. 

3. Serek warto dla smaku wymieszać z odżywk± białkow±. 

4. Gotowe nale¶niki smarujemy serkiem i frużelin± truskawow±. Można je dodatkowo posypać płatkami migdałowymi lub/i polać syropem daktylowym. 

 

 

 

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
vegazone
Czas publikacji:
wtorek, 04 lipca 2017 14:12

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Go¶ć Apetyt na Smaka napisał(a) z 46.227.109.* komentarz datowany na 2017/07/05 08:02:51:

    Ja wczoraj miałam na obiad nale¶niory z truskawkami, muszę się jeszcze pokusić o przygotowanie frużeliny :) Smakowite zdjęcie.

  • margot11 napisał(a) komentarz datowany na 2017/07/06 07:47:30:

    Ale super , ja chyba zrobię te nale¶niki

  • olatorium napisał(a) komentarz datowany na 2017/07/09 14:54:38:

    Aż zgłodniałam... szkoda, że cena m±ki jest wysoka. Ja ostatnio kupiłam m±kę z orzeszków arachidowych, na razie wykorzystam j± zamiennie w oparciu o Twój przepis. Pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Wrzesień 2017

Pn Wt ¦r Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa