Wpis

wtorek, 11 lipca 2017

Dietetyczna kawa mrożona (gęsta i proteinowa)

Dziś to, co tygryski lubią najbardziej, czyli pyszna mrożona kawa o konsystencji shake'a. W upalny dzień nie można zrobić sobie większej przyjemności. Smakuje jak lody i stawia na nogi. Jeśli macie w domu w miarę mocny blender kielichowy lub inny rozdrabniacz, możecie zrobić sobie super napój bez cukru i bez konieczności zostawiania fortuny w Starbucksie. Powaga - nikt nie ma wyższych marży niż kawieranie. Koszt wyprodukowania jednej kawy to złotówka, a żadają od nas kilkanaście złoty. Nie wspomnę o tym, że w zasadzie wszystkie, najsmaczniejsze kawy z sieciówek zawierają mnóstwo cukru, który możecie zastąpić robiąc kawę w domu.

Moja wersja kawy zawiera dodatkowo odżywkę białkową. Jeśli nie jesteście fitness freakami w zasadzie można ją pominąć, ale jej dodatek oprócz dodatkowej porcji aminokwasów daje  fajny, waniliowo-słodkawy posmak, którego często brakuje osobom na diecie. Jeśli nie macie odżywki możecie dodać na przyklad szczyptę cynamonu lub kakao, które również dają lekką słodycz.

 

19875484_1413825858655154_4330543127247450388_n

 

składniki:

200ml mocnej kawy z ekspresu lub kawiarki (rozpuszczalna też od biedy może być)

150ml dowolnego mleka

pełna łyżka erytrolu (lub innego zamiennika cukru)

łyżka odżywki białkowej o smaku waniliowym lub bananowym (można pominąć)

łyżeczka kakao

 

wykonanie:

1. Wystudzoną kawę przelewamy do foremek do robienia lodu i zamrażamy.

2. Umieszczamy wszystkie składniki w blenderze kielichowym i miksujemy około minuty, aż przestaniemy słyszeć odgłos rozdrabianych kryształków lodu.

3. Przed podaniem możemy delikatnie posypać kakao

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
vegazone
Czas publikacji:
wtorek, 11 lipca 2017 10:51

Polecane wpisy

  • Sernik Anatol (kawowo-migdałowy z daktylami i wiśniami)

    Dzisiejszy przepis to zdecydowanie dobra opcja na świąteczny dzień, gdy możemy sobie pozwolić na przyjemne chwile i odrobinę zgrzeszyć. Dlatego wrzucam go na po

  • Sernikobrownie tiramisu

    Spostrzegawczy czytelnicy na pewno zauważą, że to samo kawowe brownie występowało już u mnie w trochę innej formie: klik! . Jednak ciasto jest tak pyszne, że po

  • Owoce w żelu czyli frużelina

    Dziś będą aż trzy przepisy, ponieważ pokażę jak robię i do czego wykorzystuję domową frużelinę. Do jej zrobienia najlepiej użyć kwaśnych owoców takich jak wiśni

  • Jagodowe latte

    Do tej pory na blogu pojawiła się kawa truskawkowa ( klik ) oraz malinowa ( klik ). Do idealnego, letniego trio brakowało tylko kawy z jagodami :) I o ile poprz

  • Tiramisu

    Pyszny deser rodem z Włoch. To dwie warstwy biszkoptów, nasączone mocną kawą, przełożone masą z serka mascarpone i oprószone grubą warstwą gorzkiego kakao. Możn

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Kalendarz

Lipiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa