Wpisy

  • wtorek, 11 lipca 2017
    • Dietetyczna kawa mrożona (gęsta i proteinowa)

      Dziś to, co tygryski lubią najbardziej, czyli pyszna mrożona kawa o konsystencji shake'a. W upalny dzień nie można zrobić sobie większej przyjemności. Smakuje jak lody i stawia na nogi. Jeśli macie w domu w miarę mocny blender kielichowy lub inny rozdrabniacz, możecie zrobić sobie super napój bez cukru i bez konieczności zostawiania fortuny w Starbucksie. Powaga - nikt nie ma wyższych marży niż kawieranie. Koszt wyprodukowania jednej kawy to złotówka, a żadają od nas kilkanaście złoty. Nie wspomnę o tym, że w zasadzie wszystkie, najsmaczniejsze kawy z sieciówek zawierają mnóstwo cukru, który możecie zastąpić robiąc kawę w domu.

      Moja wersja kawy zawiera dodatkowo odżywkę białkową. Jeśli nie jesteście fitness freakami w zasadzie można ją pominąć, ale jej dodatek oprócz dodatkowej porcji aminokwasów daje  fajny, waniliowo-słodkawy posmak, którego często brakuje osobom na diecie. Jeśli nie macie odżywki możecie dodać na przyklad szczyptę cynamonu lub kakao, które również dają lekką słodycz.

       

      19875484_1413825858655154_4330543127247450388_n

       

      składniki:

      200ml mocnej kawy z ekspresu lub kawiarki (rozpuszczalna też od biedy może być)

      150ml dowolnego mleka

      pełna łyżka erytrolu (lub innego zamiennika cukru)

      łyżka odżywki białkowej o smaku waniliowym lub bananowym (można pominąć)

      łyżeczka kakao

       

      wykonanie:

      1. Wystudzoną kawę przelewamy do foremek do robienia lodu i zamrażamy.

      2. Umieszczamy wszystkie składniki w blenderze kielichowym i miksujemy około minuty, aż przestaniemy słyszeć odgłos rozdrabianych kryształków lodu.

      3. Przed podaniem możemy delikatnie posypać kakao

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Dietetyczna kawa mrożona (gęsta i proteinowa)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      wtorek, 11 lipca 2017 10:51
  • wtorek, 04 lipca 2017
    • Naleśniki z mąki kasztanowej z serem i truskawkami

      Nie da się ukryć, że jestem żywieniowym prostakiem. :)

      Zdecydowanie należę do zwolenników dobrego jedzenia z łatwo dostępnych, nieprzetworzonych składników. Ponad zakupy w modnych sklepach ze zdrową żywnioscią przedkładam sprawunki na ryneczku u lokalnych rolników, gdzie zaopatruje się w pachnące, sezonowe warzywa i owoce. Według mnie jogody goji, nasiona chia czy młody jęczmień należy traktować bardziej w kategoriach żywieniowych trendów, niż składników niebędnych do zachowania zdrowia i życia :) 

      Czasem jednak lubię przetestować bardziej wyszukane składniki. Ot tak, z czystej ciekawości. Na mąkę kasztanową miałam chrapkę od dawna. Jednak tym, co skutecznie zniechęcało mnie do jej przetestowania była cena. 20zł za ćwierć kilograma? Heloł! Jestem z Poznania! :) Ostatnio udało mi się nabyć na jakiejś promce, choć i tak nie wychodziło tanio. Stety, niestety jej smak okazał się niepowtarzalny. Lekko orzechwy, nie dający się porównać z żadną, inną mąką. Myślę, że pomimo wysokiej ceny raz po raz pozwolę sobie na ten luksus, bo jest rarytas.

       

       

      naleśniki bezglutenowe glutnfree paleo mąka kasztanowa

       

      składniki na cztery sztuki: 


      200ml dowolnego mleka

      szklanka mąki kasztanowej

      łyżka mąki ziemniaczanej

      pół płaskiej łyżeczki soli

      łyżeczka oleju kokosowego rafinowanego

       

      frużelina truskawkowa:

      pół kilograma truskawek

      mały kawałek drobno startego imbiru

      pół szklanki erytrolu (lub innego zamiennika cukru)

      sok z połowki cytryny

      łyżka mąki ziemniaczanej

       

      dodatkowo:

      serek homogenizowany

      opcjonalnie łyżka odżywki białkowej o smaku waniliowym lub bananowym

      można posypać płatkami migdałowymi lub/i polać syropem daktylowym

       

      wykonanie

       

      1. Maką kasztanową przesiać do miski. To ważne, ponieważ ona lubi się brylić. Jeśli nie macie sita lub nie chce się Wam tego robić wystarczy porządnie wymieszać ciasto mikserem, aby rozbić wszystkie grudki. Dodajemy mleko, sól oraz mąkę ziemniczaną i mieszamy do połączenia składników. Naleśniki smażymy z obydwu stron na rozgrzanej i posmarowanej cieniutką wartwą oleju pateni. 

      2. W międzyczasie kroimy truskawki i wrzucamy je do garnka wraz z erytrolem i imbirem. Smażymy około 10 minut. Z zależności od tego jak soczyste bedziecie mieć truskawy i jakiego słodzidła użyjecie masa może mieć różną konsystencję. Tradycyjny cukier lub miód karmelizuje i zazwyczaj na tym etapie można uznać , że danie jest gotowe. Jeśli jednak masa wychodzi wodnista i  spływa z łyżki jak sok, należy  dodać do gotujących się truskawek łyżkę mąki ziemniaczanej dobrze rozmieszanej w 1/3 szklanki wody. 

      3. Serek warto dla smaku wymieszać z odżywką białkową. 

      4. Gotowe naleśniki smarujemy serkiem i frużeliną truskawową. Można je dodatkowo posypać płatkami migdałowymi lub/i polać syropem daktylowym. 

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Naleśniki z mąki kasztanowej z serem i truskawkami ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      wtorek, 04 lipca 2017 14:12
  • środa, 17 maja 2017
    • Faszerowane cukinie z batatami i fasolą

      Faszerowane warzywa to bardzo fajna opcja zarówno na lekki obiad jak i dietetyczną kolację. Możecie również przygotować je dzień wcześniej i zabrać ze sobą do pracy jako lunch.  

      Kiedy zobaczyłam te małe, urocze cukinie po prostu musiałam je kupić, bo idealnie nadają się do faszerowania. Ich wnętrze wydrąża się bez najmniejszego wysiłku. Farsz, który dziś wam zaproponuję jest przepyszny. Jeśli nie chce się Wam bawić w faszerowanie, to bedzie smakował również samodzielnie lub w jakimś węgowodanowym dodatkiem, na przykład jako nadzienie do naleśników. 

       

      dietetetyczne sałatki potrawy zapiekane warzywa cukienia

       

       

      składniki:

      9 małych, okrągłych cukinii

      1 łyżka oleju np. kokosowego

      2 średnie bataty (ok. 600g)

      1 cebula

      kawałek imbiru (mniej więcej 2x2cm)

      2-3 ząbki czosnku

      puszka pomidorów krojonych

      puszka fasoli czarnej lub czerwonej

      pół łyżeczki kurkumy

      pół łyżeczki cynamonu

      pół łyzeczki pieprzu cayenne

      pół łyżeczki kolendry

      pół łyżeczki kminu rzymskiego

      łyżeczka soli

      sok z połówki limonki

       

      wykonanie:

      1. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy, imbir ścieramy na drobnej tarce. Bataty obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. 

      2. Olej rozgrzewamy na dużej patelni z pokrywką lub w garnku. Wrzucamy cebulę. Podsmażamy na średnim ogniu, aż się zeszkli mieszając raz po raz, aby się nie przypaliła. Następnie dodajemy czosnek i imbir, podsmażamy minutkę i dodajemy bataty. Dorzucamy wszystkie przyprawy oprócz sok z limonki. Dodajemy pomidory. Mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy wszystko razem, aż ziemniaki zmiekną. Jeśli w między czasie na patelni zrobi się "sucho" można dodać odrobinę wody. 

      3. Na koniec dodajemy sok z limonki oraz fasolę. 

      4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. 

      5. Cukinie wydrążamy przy użyciu łyżki. Napełniamy wczesniej przygotowanym farszem i umieszczamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Zapiekamy około 30 minut. 

       

      zapiekane faszerowane cukinie

      cukinia przepisy


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Faszerowane cukinie z batatami i fasolą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      środa, 17 maja 2017 05:52
  • czwartek, 04 maja 2017
  • sobota, 29 kwietnia 2017
    • Zdrowy sernik "snickers"

      Jakiś czas temu koleżanka podesłała mi link do super grzesznego sernika o smaku snickersowym, na bazie mascarpone, pod grubą warstwą karmelu i czekolady. Czyste szaleństwo! Na taki akt odwagi jak jego wykonanie nie byłam w stanie się zdobyć, bo znam swoje łakomstwo i wiem, że tak długo podchodziłabym do lodówki, aż ta tona cukru i miliard kalorii zostałyby pochłonięte. Zainspirował mnie on natomiast do stworzenia zdrowszej wersji sernika ala snickers. Również jest bardzo konkretny w smaku. Nie jest to lekki, niskokaloryczny wypiek, ale za to pozbawiony białego cukru i bogaty w białko. Użyłam orzeszków i masła orzechowego bez soli i cukru, ale aby zachować słonawy smak posypałam go delikatną solą morską w płatkach. Fajnym elementem jest daktylowa masa "krówkowa", którą możecie wykorzystać również do innych deserów. 


       

      dietetyczne słodyczne

       

      składniki na małą tortownicę 18cm:*


      masa sernikowa:

      500g twarogu półtłustego

      1 kopiastych łyżek masła orzechowego (bez soli i cukru)

      pół szklanki ksylitolu

      2 jajka

      opcjonalnie łyżka odżywki białkowej o smaku waniliowym (niekoniecznie)

      polewa "karmelowa":

      150g daktyli

      pół puszki mleka kokosowego

      dodatkowo:

      spora garść orzeszków ziemnych bez soli i cukru

      70g gorzkiej czekolady bez cukru

      łyżeczka soli morskiej w płatkach (jeśli nie macie możecie dodać szczyptę zwykłej soli do polewy "karmelowej"

      *Możecie upiec sernik z podwójnej iloścci składników w tortownicy 24 cm

       

      wykonanie:

      1. Wszystkie składniki masy serowej miksujemy na gładką masę.

      2. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni.

      3. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej masę serową i pieczemy 50 minut, najlepiej w kąpieli wodnej. O tym jak to robię pisałam tutaj.

      4. Daktyle parujemy około 15 minut, aż zmiekną (można użyć parowaru lub po prostu garnka z sitkiem i pokrywką). Następnie blendujemy je wraz z mlekiem kokosowym na gładką masę.

      5. Upieczony i przestudzony sernik smarujemy polewą z daktyli, posypujemy orzeszkami i polewamy czekoladą. Zanim czekolada zastygnie posypujemy całość delikatnie solą morską w płatkach.

       

      sernik z masłem orzechowym

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      vegazone
      Czas publikacji:
      sobota, 29 kwietnia 2017 11:05

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa