Wpis

czwartek, 27 kwietnia 2017

Wegański pasztet z soczewicy czerwonej

Niektórzy twierdzą, że sfomułowania wegański pasztet lub wegańskie kotlety to oksymorony. Ale w sumie gdzie to jest zapisane, że pasztet, kotlet, burger czy gulasz to potrawy tylko i wyłącznie mięsne? W definicji tych potraw kluczowy jest sposób wykonania, a nie zaś składniki, które zmieniają się w zależności od upodobań.

Ten konkretny pasztet jest jednym w moich ulubionych. Delikatny w smaku, lekko kremowy. Nadaje się na kanapki jak do jedzenia samodzielnie. Po prostu wypróbujcie :)

 

 

pasztet bez mięsa

 

 

składniki:


1 łyżka oleju kokosowego

1 cebula

1 por

1 spora marchewka

1-2 ząbki czosnku

kawałek imbiru (mniej więcej 2x2cm)

ćwiartka selera korzeniowego

2 szklanki soczewicy

1 łyżeczka kurkumy

pół łyżeczki pierzu cayenne (niekoniecznie)

pół łyżeczki czarnego pieprzu

3 łyżki soku z cytryny

1 łyżka sosu sojowego 

 

wykonanie:


1. Cebulę i por pokroić w pióra, czosnek w plasterki, a marchew, imbir i seler zatrzeć na tarce. 

2. W garnku lub na sporej patelni rozgrzać olej kokosowy i na średnim ogniu podsmażyć na nim warzywa dodając kolejno cebulę, czosnek, por i na końcu marchewkę i seler. Dusić pod przykryciem, aż zmiękną.

3. Soczewicę ugotować pod przykryciem w trzech szklankach osolonej wody. Powinna zmięknąć i wchłonąć całą wodę. Zajmie to około 15 minut. Jeśli woda wyparuje wcześniej można dodać nieco wrzątku z czajnika. 

4. Warzywa oraz soczewicę zmiksować na gładką masę. Dodać przyprawy łącznie z sosem sojowym oraz sokiem z cytryny i wymieszać.

5. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej masę.

6. Zapiekać godzinę w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.

7. Pozostawić do całkowitego wystudzenia i przechowywać w lodówce.

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
vegazone
Czas publikacji:
czwartek, 27 kwietnia 2017 10:59

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Dietetyczne Fanaberie napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2017/04/27 11:29:46:

    Uwielbiam soczewicę i wszelkie wyroby z nią związane !

  • Gość starystormy napisał(a) z 179.52.220.* komentarz datowany na 2017/05/04 00:01:44:

    gdzie jest powiedziana? polecam encyklopedie Larouse Gastronomique i definicje "pate"

    warzywna jest pasta lub tapenada a nie pasztet. bez wzgledu na to jak smaczna bedzie pasta warzywna, nigdy nie bedzie pasztetem

  • Gość wzw napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2017/05/04 06:29:44:

    "Ale w sumie gdzie to jest zapisane, że pasztet, kotlet, burger czy gulasz to potrawy tylko i wyłącznie mięsne?"

    Choćby w słowniku języka polskiego: sjp.pwn.pl/szukaj/pasztet.html
    1. potrawa z kilku gatunków duszonego lub gotowanego mięsa i podrobów, które się miele i zapieka

  • Gość Blumblom napisał(a) z 62.93.55.* komentarz datowany na 2017/05/04 09:48:34:

    @wzw
    Bardzo ładnie, że potrafisz korzystać ze słownika ale jak byś się bardziej wysilił to byś mógł przeczytać, że:
    "Taka zmiana hierarchii elementów znaczenia słowa, prowadząca do całkowitego zaniku podstawowego dawniej składnika, nie jest niczym dziwnym ani nowym. W jej wyniku powstały współczesne znaczenia rzeczowników wędlina (dawniej tylko: wyrób z mięsa wędzonego) czy (żeby przywołać inną dziedzinę) bielizna (początkowo: biały element stroju). Dziś jemy wędliny gotowane i nosimy kolorową bieliznę. Tak więc nie jest niczym nienaturalnym powstawanie nazw typu kotlet sojowy (zresztą od dawna istnieją kotlety jajeczne czy kotlety ziemniaczane), pasztet z soczewicy (podobnie jak pasztet z warzyw) czy tatar wegański (por. tatar z łososia). W nazwach tych rzeczownik nadrzędny wskazuje na rodzaj potrawy (np. na jej wygląd, sposób przyrządzania, funkcję), a jego przydawka (wegański, z łososia, sojowy itp.) na skład."
    Pełny tekst porady językowej znajduje się na podanej przez Ciebie stronie lub bezpośrednio:
    sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/Kotlet-sojowy-tatar-wegetarianski;16597.html

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2017/05/04 12:15:17:

    Kochani, to jak proponujecie nazwać takie danie? Warzywna zapiekanka z puree z soczewicy? Trochę przydługo i nic to nie mówi. A pasztet przynajmniej oddaje konsystencję i formę. Przecież, gdy ktoś mówi "salceson" na deser z galaretek , to chyba też nikt nie spodziewa się w nim mięsa, prawda? :) Trochę więcej luzu proszę.

  • Gość Kinga napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2017/05/04 13:44:15:

    Może nazwać "Smarowidło", może wówczas nikomu nie będzie przeszkadzało..........choć oczywiście 100% pewności też nie ma ;)
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa