Wpis

poniedziałek, 16 stycznia 2017

Zdrowe ciasto migdałowo-pomarańczowe (bezglutenowe, bez cukru i tłuszczu)

To ciasto jest unikatowe i zaskakujące, a przy tym bardzo proste do zrobienia. Zawiera w zasadzie tylko cztery główne składniki: mielone migdały lub mąkę migdałową, pomarańcze, jajka i dowolne "słodzidło" (u mnie ksylitol). Nie ma w nim ani grama białej mąki ani dodatkowego tłuszczu, poza tym który występuje naturalnie w migdałach. Jest bardzo aromatyczne i wilgotne.  Drugim elementem, który mnie samą wprawił w osłupienie jest fakt, że do ciasta dodajemy całe pomarańcze. Całe! Razem ze skórą. Naprawdę musiałam przetestować ten przepis, bo było to dla mnie niewiarygodne, że tak przygotowane ciasto nie jest gorzkie. Ale o dziwo nie jest. Owszem ma bardzo intensywny, pomarańczowy smak, ale porównywalny do kandyzowanej skórki pomarańczowej. Przepis podobno pochodzi z Maroka, choć znalazłam też informację, że to hiszpański wypiek. W każdym razie na pewno z jakiejś słonecznej krainy, gdzie teraz nie ma śniegu :)

 

dietetyczne ciasto bez mąki

 


 

 

składniki na tortownicę 22cm:*

 

2 średnie pomarańcze

250 gramów migdałów (jeśli nie masz w miarę mocnego blendera, który pozwoli je rodrobnić to użyj mąki migdałowej lub kup od razu zmielone migdały)

1 łyżeczka zmielonego kardamonu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

6 jajek

250 gramów ksylitolu (lub odpowiednią ilość innego zastępnika cukru np. erytrolu lub stewi)

*robiłam je również z połowy podanych składników w tortownicy 16cm oraz z półtorej porcji w tortownicy 24cm.

 

wykonanie:


1. Pomarańcze myjemy, a  następnie gotujemy przez 1,5 godziny. Pozostawiamy do ostygniecia. Mozna zrobić to dzień wcześniej, ale ugotowane owoce wkładamy na noc do lodówki.

2. Migdały blendujemy drobno, tak aby konsystencja była podobna do bułki tartej. Mieszamy z kardamonem i proszkiem do pieczenia.

3. Piekarnik ustawiamy na 160 stopni. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia.

4. Jajka i ksylitol umieszczamy w food processorze i miksujemy, aż jajka zbieleją. Pomarańcze warto pokroić w kawałki, aby pozbyć się pestek. usuwamy też zielone końcówki. Jeśli jesteście pewni, że gatunek bezpestkowy można wrzucić w całości do food processora. Jeśli nie macie robota kuchennego jajka i ksylitol ubijamy minutę zwykłym mikserem do ubijania, a następnie dodajemy zblendowane pomarańcza albo użyć blendera ręcznego. 

5. Do jajek z cukrem i pomarańczami dodajemy migdały z kardamonem i proszkiem do pieczenia. Wszystko razem dokładnie mieszamy i przelewamy do tortownicy. Pieczemy 75 minut. 

6. Przed podaniem można posypać ciasto ksylitolem w proszku, ale nie jest to konieczne. 

 

Wzorowałam się na tym przepisie: klik! 

 

posypywanie ciasta cukrem pudrem foto


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
vegazone
Czas publikacji:
poniedziałek, 16 stycznia 2017 07:17

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość lolka napisał(a) z *.static.kolnet.eu komentarz datowany na 2017/01/16 10:35:33:

    Czy pomarańcze blendujemy ze skórą?

  • Gość Asia napisał(a) z *.icpnet.pl komentarz datowany na 2017/01/16 11:29:12:

    A jak ugotować te pomarańcze? Po prostu zalać wodą, przykryć i już? Czy jakiś inny masz na to patent?

  • Gość Anna napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2017/01/16 11:59:37:

    A czym zastapic migdaly? Bo ja akurat mam na nie uczulenie..ale przepis wyglada super.

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2017/01/16 14:22:19:

    Pomarańcze gotujemy normalnie tak jak nie przymierzając ziemniaki :) W garze z wodą, pod przykryciem, tylko dłużej bo 1,5 h. Blendujemy całe, ze skórą - usuwamy tylko pestki (jeśli są) i tę końcówkę, szypułkę nie wiem jak to się fachowo nazywa.

    Niestety nie mam pewności czym w tym wypadku zastąpić migdały. Zaryzykowałabym z mąką kokosową, ale nie dam gwarancji, bo nie próbowałam.

  • Gość napisał(a) z *.dynamic.mm.pl komentarz datowany na 2017/01/29 17:03:50:

    piekłam podobne ciasto wiele razy, ale najczęściej wersję z mandarynkami - też bardzo smaczna, cytryny wymagają większej ilości słodyczy
    raz próbowałam ze zmielonymi orzechami laskowymi, niestety smak orzechów do pomarańczy nie za bardzo mi pasował, ale można spróbować
    pestek wyjmować nie trzeba, przy blendowaniu cytrusów 'znikają' ;)

  • Gość napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2017/01/29 18:04:02:

    Litości- co to są pomarańczki?

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2017/01/30 11:38:50:

    A gdzie widzisz pomarańczki? Może nie jestem mistrzem pióra, ale stosowanie zdrobnień, to akurat nie moja stylówa.

  • candida_albicans napisał(a) komentarz datowany na 2017/02/12 18:52:35:

    Wyglada smakowicie :)

  • candida_albicans napisał(a) komentarz datowany na 2017/02/21 19:27:32:

    Blog jak i sam post niezly...dodaje do ulubionych.

  • korniczek13 napisał(a) komentarz datowany na 2017/02/28 08:47:03:

    Pyszne, leciutkie ciasto o bardzo ciekawym smaku. Wczoraj wieczorem upiekłam po raz pierwszy, dziś rano mój mąż spróbował i aż się rozpływał w zachwytach, jakie to dobre. Nie używamy w zasadzie mąki ani cukru (też zrobiłam z ksylitolem, posypałam jeszcze płatkami migdałowymi na wierzchu), więc ciasto przypasowało nam bardzo, i to mimo że mój mąż wcale nie jest entuzjastą owoców (jest uczulony na wiele surowych) - ciasto go zachwyciło. Dziś mam gości, mam nadzieję, że ciasto też im posmakuje. Bardzo dziękuję za przepis, poszperam też po innych :)

  • Gość Aga napisał(a) z *.opera-mini.net komentarz datowany na 2017/06/24 18:47:24:

    Bardzo ciekawy przepis. Wypróbuję!

Dodaj komentarz

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa