Wpis

wtorek, 03 stycznia 2017

Szybkie danie - cieciorka curry w pomidorach

Wiecie na czym polega paradoks kulinarnego blogowania? Czasem długie godziny spędzamy nad tym, aby wymyślić jakiś oryginalny przepis, zaskakujące połączenia smakowe i potrawy z interesujących składników, a potem najlepiej klikają się przepisy na najprostsze dania, które z zasadzie znalazły się na blogu przez przypadek, bo aż głupio było nam wrzucać przepisy na tak codzienne jedzenie. Choć w sumie nie powinno to nikogo dziwić, bo któż ma czas na co dzień, aby przygotowywać skomplikowane potrawy, brudząc przy tym 18 garnków i ze trzy patelnie? Kto jest na tyle zdeterminowany, aby zamawiać składniki i przyprawy ze spacjalistycnych sklepów? Tymczasem zdrowe, domowe jedzenie wcale nie musi być czasochłonne. 

Często wpadamy również w pułapkę skrajności. Albo przygotowujemy wszystko od podstaw, tylko ze świeżych składników dobrej jakości, albo olewamy to i kupujemy pizzę na wynos, bo nikt "normalny" nie ma przecież czasu, żeby codziennie pitrasić każde danie. Warto jednak poszukać kompromisów. Lepiej zrobić szybką zupę krem z mrożonych warzyw, niż później z braku innych opcji zamawiać kebaba do pracy. Lepiej zrobić szybkie danie w oparciu o warzywa z puszki, niż w desperacji zaspokajać głód batonem z automatu. Nie demonizujmy półśrodków. Może dzisiejsze danie to nie poziom Master Chefa, ale jest bardzo smaczne, pożywne i poleca się na drugie śniadanie do pracy ;) 

 


 

 

składniki:

1 łyżka oleju kokosowego lub oliwy

2 puszki cieciorki

2 puszki dobrej jakości pomidorów (np. Cirio)

1 średnia cebula

1 marchewka

2 ząbki czosnku

kawałek imbiru (mniej wiecej 2x2cm)

1 łyżka przyprawy curry 

pół łyżeczki pieprzu cayenne (niekoniecznie)

 

wykonanie:

 

1. Cebulę kroimy w półplasterki, czosnek przeciskamy przez praskę, a imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Marchewkę natomiast ścieramy na średeniej wielkości piórka.

2. Olej rozgrzewamy na głębokiej patelni, takiej którą można przykryć lub w średnim garnku. Na średnim ogniu podsmażamy cebulę, aż sie zeszkli, a następnie dorzucamy czosnek, imbir i przyprawę curry. Wszystko razem przesmażamy niecałą minutkę mieszając. Dodajemy pomidory i marchewkę. Doprawiamy pieprzem cayenne. Wszystko razem dusimy pod przykryciem, aż marchewka zmięknie. 

3. Na koniec dodajemy cieciorkę i mieszamy. Przed podaniem można posypać danie posiekaną natką pietruszki. 

 

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
vegazone
Czas publikacji:
wtorek, 03 stycznia 2017 10:20

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość ArchieIl napisał(a) z *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl komentarz datowany na 2017/01/08 05:23:51:

    drogie dzieci...

    wszystko ślicznie ale cieciorka to zupełnie inna roślina niż ciecierzyca.

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2017/01/08 20:19:51:

    Hehehe! Cieszę się, już dawno nikt mnie nie nazywał dzieckiem, nie licząc staruszek powyżej osiemdziesiątki.
    Wiem o tym, ale nie przejmuję się tym wcale jak widzisz. Zwyczajowo używana jest zarówno nazwa cieciorka, jak i ciecierzyca i każdy wie o co chodzi. Nie jestem botanikiem tylko kucharą i fotografem. Pozdrawiam!

  • Gość A napisał(a) z 78.11.75.* komentarz datowany na 2017/01/15 19:58:11:

    Jaką przyprawę curry polecasz?

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2017/01/16 07:17:05:

    Z gotowych mieszanek najlepsza jest Kotanyi. To danie z założenia miało być jak najprostsze, więc właśnie jej użyłam. Można dodać również przyprawy osobno, co na pewno wyjdzie z korzyścią dla smaku. Wówczas użyj kurkumy, kminu rzymskiego, kolendry, chilli i jesli uda ci sie dostać gorczycy czarnej.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Styczeń 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa