Wpis

poniedziałek, 09 stycznia 2017

Fit spaghetti z cukinii i marchewki ze szpinakowym pesto i pieczarkami

Kiedyś już Wam wspominałam, że w ostatnim roku zrzuciłam "parę" kilogramów. Udało mi się to po latach bezskutecznych diet i prób. Jednej z przyczyn mojego sukcesu upatruję w ograniczeniu liczby spożywanych węglowodonów. Mam tu na myśli nie tylko cukier, który na ten moment spożywam naprawdę okazjonalnie. Mówię również o węglach pochodzących ze zbóż, w tym tych wartościowych typu kasze, pełnoziarniste makarony i razowe pieczywo. Oczywiście są to zdrowe produkty i nie trzeba ich całkowicie wykluczać z jadłospisu, ale moim zdaniem ciągle spożywamy ich zbyt dużo. Węglowodany są dla naszego organizmu podstawowym źródłem energii, ale dostarczają ich również warzywa i owoce. Nie ma potrzeby, aby spożywać węgle pochodzące ze zbóż częściej niż raz dziennie. Tymczasem jak wygląda dieta przeciętnej osoby, nawet takiej, która stara się jeść zdrowo? Na śniadanie owsianka, na drugie śniadanie kanapka, na obiad makaron, kasza lub naleśniki, a na kolację ponownie chleb. I w ten sposób będąc przekonanym, że jemy zdrowo, możemy łatwo przedawkować węglowodany, których nadmiar mówiąc w uproszczeniu jest magazynowany w postaci tkanki tłuszczowej. 

Zdaję sobie sprawę, że dla osoby, której menu wygląda mniej więcej tak jak to powyższe spożywanie produktów zbożowych raz dziennie może brzmieć nieco ekstremalnie, ale wierzcie mi - wszystko jest tylko kwestią przyzwyczajenia. Aby nieco Was wspomóc podrzucam przepis na spaghetti low carb.

 


 


składniki:

 

pesto:

2/3 szklanki nerkowców (można je namoczyć przez noc, dzięki czemu zmiękną i będą się łatwiej blendować, ale jeśli macie mocny i ostry blender, to nie trzeba)

2 ząbki czosnku

łyżka soku z cytryny

3 łyżki oliwy lub oleju lnianego

250 gramów świeżego szpinaku

pół łyzeczki soli


pozostałe składniki:

2 nieduże cukinie

1 -2 marchewki

250 gramów małych pieczarek

2-3 łyżki oliwy lub oleju kokosowego do smażenia

1 łyżka sosu sojowego

pół łyżeczki pieprzu

 

wykonanie:

1. Szpinak, sok z cytryny, czosnek, nerkowce, sól oraz oliwę/olej blendujemy na pesto o w miarę gładkiej konsystencji. 

2. Marchewkę obieramy. Cukinię tylko myjemy i zostawiamy skórkę. Obydwie ścieramy ma długie spaghetti. Do tego celu należy użyć albo obieraczki typu julienne albo temperówki do warzyw, np. takiej jak widzicie na zdjęciu. 

3. Pieczarki kroimy na połówki lub ćwiartki jeśli są większe. Na patelni podrzewamy olej i smażymy pieczarki, aż lekko zmiękną. W między czasie doprawiamy je sosem sojowym oraz pieprzem. Zdejmujmey z patelni

4. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy marchewkę i cukienię. Podsmażamy dosłanie 2 minutki, tak aby warzywa delikatnie zmiękły, ale nadal zachowały jędrnośći  pozostały al dente. Na koniec dodajemy pesto, wszystko razem mieszamy i wyłączamy palnik.

5. Wykładamy spaghetti na talerz i dodajemy pieczarki. 

 

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
vegazone
Czas publikacji:
poniedziałek, 09 stycznia 2017 08:06

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Sarna napisał(a) z 91.198.217.* komentarz datowany na 2017/01/09 08:43:30:

    wygląda przepysznie - same składniki które lubię :-)

  • Gość karola napisał(a) z 89.230.64.* komentarz datowany na 2017/02/11 09:44:26:

    Super, co to za temperówka do warzyw? kupiłam podobną na allegro, ale się nie sprawdziła.

  • Gość kasiah napisał(a) z 193.109.212.* komentarz datowany na 2017/02/11 11:06:57:

    Wygląda pysznie. Ja próbowałam też "fit" makaron z dyni makaronowej. Doskonałe z sosem doprawionym na ostro.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa