Wpis

niedziela, 18 grudnia 2016

Świąteczny kulebiak z kapustą, grzybami i soczewicą

Świeżo upieczone, pachnące, domowe ciasto ma w sobie coś magicznego. Smakuje nawet z najprostszym farszem. Przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. 

Właśnie dlatego w tym roku zamiast pieczonych pierogów zdecydowałam się upiec kulebiaki. Będą stanowiły nie tylko piękną, rustykalną ozdobę stołu, ale również pyszny dodatek do barszczu zamiast pasztecika. 

 

 

 

 

składniki:


ciasto:

600 gramów mąki poznańskiej lub wrocławskiej

1 opakowanie drożdzy suszonych

1 płaska łyżka cukru

1 łyżeczka soli

2 jajka + 1 do posmarowania kulebiaków przed pieczeniem

220 ml maślanki

50 ml rozpuszczonego masła (jedna, kopiasta łyżka masa w temperaturze pokojowej)

 

farsz:

pół kilograma kapusty kiszonej

garść suszonych grzybków leśnych

pół szklanki zielonej soczewicy

1 duża cebula

1 łyżeczka tymianku

pół łyżeczki zmielonego pieprzu

łyżka oleju do smażenia

 

wykonanie:

1. Zaczniemy od farszu. Grzyby umieszczamy w sporym kubku i zalewamy wrzątkiem. Przykrywamy i pozostawiamy na około 15 minut.

2. Cebulę kroimy w kostkę. W niedużym garnku, na średnim ogniu rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy cebulę. Gdy się zeszkli i nabierze złotawego koloru wlewamy do garnka szklankę wody i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy soczewicę, tymianek i szczyptę soli. Gotujemy minimum 20 minut, tak aby soczewica zmiękła i wchłonęła całą wodę. 

3. Kapustę umieszczamy w średnim garnku, zalewamy wodą, w której moczyły się grzybki. A same grzyby kroimy dość drobno i dodajemy do kapusty. Wszystko razem gotujemy na małym ogniu około 1,5h lub do momentu, gdy kapusta zmięknie i odparuje cały płyn. Jeśli podczas gotowania woda wyparuje szybko, a kapusta będzie jeszcze twardawa można oczywiście dolać odpowiednią ilość wody. 

4. Gdy soczewica i kapusta zmiękną łączymy je razem i mieszamy. Gotowy farsz odstawiamy do przestygnięcia.

5. Przystępujemy do zrobienia ciasta. Mąkę mieszamy w misce z drożdżami, cukrem i solą. Następnie dodajemy 2 jajka, rozpuszczone masło oraz lekko podrzaną maślankę. Można wstawić ją na 30 sekund do mikrofali lub podrzać w małym garnuszku. Powinna ona być ciepła, ale nie gorąca. Wszystkie składniki mieszamy, aż z grubsza się połączą, a następnie wykładamy na stolnicę i porządnie zagniatamy około 10 minut. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i ładnie odchodzące od ręki. Jeśli jest zbyt lepkie należy dodać odrobinę mąki. Wyrobione ciasto umieszczamy w misce, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę. 

6. Po godzinie wykładamy ciasto na stolnicę i rozwałkowujemy cienko na duży prostokąt o wymiarach mniej więcej 60x30 cm. Jeśli prostokąt wyszedł Wam symetryczny to odkrawacie pasek o szerokości 10 cm, a jeśli jest niesymetryczny to obetnijcie te nie pasujące części. Skrawki przydadzą się do wycięcia ozdób. 

7. Prostokat kroimy w poprzek na pół. Każdą z połówek pokrywamy cienką wartswą farszu i zwijamy w roladę. Ważne, aby miejsce łączenia znalazło się na spodzie. Z reszty ciasta wycinamy dowolne ozdoby. Zrobiłam gwiazki foremkami do wyrawania ciastek i pierników. Ważne, aby każdy element posmarować od spodu małą ilością wody i przykleić starannie do kulebiaka. 

8. Kulebiaki można piec poprostu na płaskiej blaczce lub w wyłożonych papierem do pieczenia keksówkach. Do przygotowania tych kulebiaków użyłam foremek keksowych o wymiarach 8x27cm, bo to rozwiązanie wydawało mi się bezpieczniejsze, aby ciasto drożdżowe nie zaczęło się rozrastać w dziwnych kierunkach w niekontrolowany sposób. Jednak rosło w miarę regularnie, więc jeśli nie macie takich foremek płaska blacha się sprawdzić. Przed pieczeniem posmarowałam je rozkłóconym jajkiem. 

9. Foremki umieściłam w zimnym piekarniku, który ustawiłam na 180 stopni. W trakcie gdy piekarnik sie rogrzewał kulebiaki ładnie wyrosły. Pieczemy je około 40 minut, aż nabiorą ciemnozłotego koloru. 

 


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
vegazone
Czas publikacji:
niedziela, 18 grudnia 2016 21:48

Polecane wpisy

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa