Wpis

środa, 14 grudnia 2016

Pierniczki 2016 + sernik czekoladowy na pierniczkowym spodzie

Co roku prezentuję Wam moje pierniczki, które zawsze piekę i ozdabiam na początku grudnia, a potem podjadam aż do świąt. Jeśli nie pamiętacie jak wyglądały w ubiegłych latach to zapraszam: 20122013, 2014 i 2015. W tym roku, aby nieco urozmaicić piernikowe wpisy, chciałabym Wam pokazać w jaki sposób można ozdobić nimi świąteczny sernik, tort lub inne ciasto. Oprócz pierników zrobiłam również bezowe choineczki. Czyż nie są urocze? :) Przed świętami najtrudniej mi walczyć z moją naturą dziecka, a w zasadzie poddaję się jej bez walki. Mam nadzieję, że patrząc na te zdjęcia również poczujecie magię świąt. 

 


 

Pierniki piekłam z tego samego przepisu co zawsze, który znajdziecie tu

 

Bezowe choinki:

2 białka jajek wielkości M (70g)

110 gramów cukru pudru

szczypta soli

odrobina zielonego barwnika spożywczego w żelu 

 

wykonanie:

1. Białka miksujemy na sztywną pianę dodając w między czasie szczyptę soli. To bardzo ważne, aby białka były porządnie ubite. Najlepiej sprawdzić to wykonując test naszych babć, czyli przechylając miskę, w której miksujemy. Dobrze ubita piana powinna trzymać się dna. Następnie dodajemy po łyżce cukier i nadal miksujemy, aż cukier się skończy, a piana będzie gęsta i perłowa. Na koniec dodajemy barwnik i miksujemy do momentu wymieszania go z masą bezową.

2. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką typu gwiazdka (1M Wilton).

3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

4. Wyciskamy trzy gwiazdki jedną na drugą, przy czym każda kolejna powinna być nieco mniejsza, aby powstał stożkowaty kształ choinki. Zachowujemy odstępy pomiedzy choinkami, ponieważ beza troche rośnie podczas suszenia.

5. Blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni Celcjusza na 2,5h. 

 

Z przepisu wychodzi około 15 choinek. Nie wszystkie zużyłam do dekoracji, ale wyszłam z założenia, że nie wszystkie wyjdą zgrabne i nie popękane.

 

Sernik (pieczony na tortownicy o średnicy 24cm):

 

200 gramów suszonych śliwek

około pół szklanki śliwowicy lub spirytusu

750 gramów twarogu

2 tabliczki deserowej czekolady (+ 2 kolejne na polewę)

165ml mleka kokosowego (mała puszka)

2 jajka

3 kopiaste łyżki oleju kokosowego

2/3 szklanki ksylitolu lub zwyklego cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

spód:

200 gramów herbatników

80 gramów masła

1 łyżka przyprawy piernikowej

 

wykonanie:

1. Śliwki kroimy na ćwiartki, zalewamy alkoholem w niedużym garnku i podgrzewamy nie doprowadzając do wrzenia. Zdejmujemy garnek z palnika i odstawiamy do wystygnięcia. 

2. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.

3. Herbatki bardzo drobno kruszymy w food procesorze lub wkładając do mocnego woreczka i uderzając tłuczkiem. Następnie mieszamy je z przyprawą piernikową i rozpuszczonym masłem i wysypujemy do tortownicy. Przyciskamy w miarę równomiernie do dna i podpiekamy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. 

4. Czekoladę rozpuszczamy w mikrofali lub kąpieli wodnej wraz z mlekiem kokosowym. 

5. Twaróg miksujemy w food procesorze (lub mielimy dwukrtnie przy użyciu maszynki do mielenia) wraz z jajkami, rozpuszczonym (ale nie gorącym) olejem, cukrem oraz mąką ziemniaczaną na jednolitą masę. Zmiksowany ser przekładamy do czekolady, dodajemy odsączone śliwki i wszystko razem dokładnie mieszamy. 

6. Przekłamy mase serową na podpieczony spód. Sernik pieczemy godzinę w temperaturze 160 stopni, najlepiej w kąpieli wodnej. O tym jak to zrobić pisałam tutaj.

7. Dwie pozostałe tabliczki czekolady łamiemy i rozpuszczamy wraz z masłem, a nastepnie polewamy nimi sernik tworząc malownicze zacieki. Górę sernika dekorujemy bezami i pierniczkami. 

 


 

 

 

zBLOGowani.pl

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
vegazone
Czas publikacji:
środa, 14 grudnia 2016 18:23

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • margot11 napisał(a) komentarz datowany na 2016/12/15 07:53:56:

    Wow i Wow!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! więcej zdjęć pierniczków, plisssssssssssssssssssssssssssssss

  • Gość swojsko z fasolką napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2016/12/26 18:45:41:

    Zdjęcia do oglądania bez końca. Mogę wciąż i wciąż...

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2016/12/26 19:38:47:

    dziękuję za miłe słowa :*

Dodaj komentarz

Kalendarz

Wrzesień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa