Wpis

poniedziałek, 28 listopada 2016

Wegańskie, zapiekane roladki z bakłażana i tofu

Nie jestem jakąś obsesyjną pożeraczką tofu. Do tej pory gościł w mojej kuchni raczej sporadycznie, ale odkąd można go kupić w Lidlu i do tego często w zawrotnej cenie 2,99zł kupuję go trochę częściej. Na ten obiad załapał się również lidlowy przecier z suszonych pomidorów, który został bodajże po tygodniu hiszpańskim. Jeśli nie uda się Wam go upolować nie przejmujcie się - tradycyjny przecier też się sprawdzi. 

 

wegański obiad

 

 

 składniki:

1 duży bakłażan

2 opakowania tofu (użyłam bazyliowego)

1 łyżka oliwy

2 ząbki czosnku

1 łyżka płatków drożdżowych (nie są konieczne, ale wzbogacają smak)

pół łyżeczki soli

łyżka soku z cytryny

2 łyżki posiekanej bazyli

1 słoik przecieru pomidorowego (użyłam takiego z suszonych pomidorów, ale zwykła passata też może być)

100g sera wegańskiego do pizzy

 

wykonanie: 

1. Bakłażana kroimy wzdłuż na bardzo cienkie paski. Takie, które dadzą sie swobodnie rolować, czyli niegrubsze niż 3-5mm. Najwygodniej jest przeciąć bakłażana wzdłuż na połowy, każdą z nich położyć płaską częścią na desce i z góry ścinać cienkie plastry ostrym nożem. Pierwszy można wyrzucić, bo będzie to praktycznie sama skórka. Każdy plaster posypujemy dość mocno solą i pozostawiamy na 15-20 minut, aby puściły soki.

2. Tofu blendujemy z płatkami drożdżowymi, oliwą, czoskniem, solą i sokiem z cytryny. 

3. Spłukujemy zimną wodą nadmiar soli z bakłażanów. Każdy plasterek ostrożnie osuszamy ręcznikiem papierowym lub czystą ściereczką. Na każdym z nich kładziemy łyżką tofu i zawijamy w rulonik. 

4. Dno naczynia żaroodpornego delikatnie smarujemy przecierem pomidorowym. Układamy na nim roladki, które również polewamy pomidorami, a następnie posypujemy startym serem. 

5. Pieczemy około 40-45 minut w w temperaturze 190 stopni, aż bakłażany zmiekną. 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
vegazone
Czas publikacji:
poniedziałek, 28 listopada 2016 09:46

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • top-integratori napisał(a) komentarz datowany na 2016/11/29 18:01:16:

    Wygląda niesamowicie, smakować musi tak samo. Dzięki za przepis :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa