Wpis

niedziela, 27 listopada 2016

Fit Michałki bez cukru

Jeśli szukacie zdrowych zamienników dla ulubionych, tradycyjnych słodyczy ten przepis na pewno się Wam spodoba. Fit Michałki nie zawierają białego cukru, są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, białko i błonnik, a przede wszystkim są bajecznie pyszne! I gdzie te czasy kiedy myśleliśmy, że wszystko co daje przyjemność musi być nielegalne, niemoralne lub tuczące? 

Fit Michałki muszą być przechowowywane w lodówce, aby zachować zwartą konsystencję. Wiem, że klasyczne Michałki nie zawierają migdałów. Ja je bardzo lubię i dodałam dla wzbogacenia smaku. Dla bardziej ortodoksyjnych michałkożerców podałam alternatywy w postaci orzechów. 

 

domowe michałkibez cukru

 

składniki na około 14 sztuk:


200 gramów mielonych migdałów (kupuję migdały tarte, ale można kupić całe i zmielić je w blenderze. Można zamienić je na mielone orzechy włoskie lub fistaszki)

4 kopiaste łyżki masła orzechowego (bez soli i cukru)

1 łyżka oleju kokosowego (najlepiej tłoczonego na zimno)

1 miarka odżywki białkowej waniliowej

3 łyżki ksylilotu

100g czekolady na polewę (użyłam mlecznej bez cukru, dobrze sprawdzi się również gorzka)

 

wykonanie: 

1. Wszystkie składniki (oprócz czekolady) umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Najlepiej wyrobić masę dłońmi dzięki czemu pod wpływem ciepła rąk olej i masło nabiorą bardziej płynnej konsystencji, a ksylitol się rozpuści. Jeśli podobnie jak ja nie lubicie mieć oblepionych rąk, polecam użyć rękawiczek jednorazowych. 

2. Gotową masę przekładamy do dowolnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Użyłam ceramicznej foremki do lasagne o wymiarach: 19x12cm.  Wyrównujemy i wkładamy na 3 godziny do lodówki lub na 20 minut do zamrażarki.

3. Czekoladę roztapiamy w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. 

4. Wyjmujemy zastygnięty michałkowy blok i kroimy go na prostokąty wielkością zbliżone do Michałków. Każdego cukierasa polewamy czekoladą. Aby uzyskać taki wzorek jak na zdjęciach użyłam jednorazowego rękawa cukierniczego. 

 

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
vegazone
Czas publikacji:
niedziela, 27 listopada 2016 15:17

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • megii013 napisał(a) komentarz datowany na 2016/11/27 16:18:50:

    Super wyglądają) )

  • Gość Magda napisał(a) z 78.11.75.* komentarz datowany na 2016/11/27 18:18:36:

    Czym zastąpić olej kokosowy i odzywkę białkowa?

  • Gość lena napisał(a) z *.dynamic.mm.pl komentarz datowany na 2016/11/27 20:19:01:

    ale fajne:)

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2016/11/27 20:50:38:

    Odżywkę można pominąć lub dodać w zamian esensję waniliową. Co do oleju, to można również pokusić się o pominięcie i dodanie w zamian 1 łyżkę więcej masła orzechowego.

  • Gość swojsko z fasolką napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2016/12/07 16:41:25:

    Czym w ogóle jest ta odżywka bialkowa? Jaki to ma skład? Co ona daje w kwestii kulinarnej? Nigdy nie używałam... a michałki baaaardzo mi się spodobały :-)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa