Wpis

sobota, 24 września 2016

Zdrowa szarlotka fit z migdałami i masłem orzechowym (bezglutenowa i wegańska)

Patrzycie na ten przepis na fit szarlotkę i zastanawiacie się czy jest tak dobra jak tradycyjna? Jest lepsza! Zapewniam Was, że tak pysznego jabłecznika jeszcze nie jedliście. Ciasto pozostaje kruche przez kilka dni dzięki chrupkości migdałów, a masło orzechowe super komponuje się ze smakiem kwaskowych jabłek. Dodatkowo nie zawiera cukru, glutenu i jest wegańskie.

Duże znaczenie dla smaku ma to, jakich jabłek użyjecie. Większość tradycyjnych jabłek deserowych jest zbyt słodka na szarlotkę i w rezultacie ciasto może wyjść mdłe. Najlepsze wypieki jabłkowe wychodzą z Antonówek lub Szarej Renety, które może nie są piękne i jedzone na surowo wykręcają twarz z powodu kwaśnego smaku. Natomiast w szarlotce sprawdzaja się świetnie. Jeśli naprawdę nie uda się Wam ich nigdzie kupić dodajcie do jabłek sok z połówki cytryny.

 szarlotka wegańska bez cukru bezglutenowa dietetyczne słodycze

 

składniki na tortownicę 28cm

ciasto:

1 szklanka masła orzechowego (bez soli i cukru)

1/3 szklanki płynnego oleju kokosowego

1,5 szklanki mąki kokosowej

200g (niecała szklanka) zmielonych migdałów (można kupić od razu zmielone)

1/3 szklanki ksylitolu

4 łyzki mazeiny

masa jabłkowa:

1,8kg jabłek (Antonówek lub Szarej Renety)

1-2 łyżki cynamonu

pół szklanki ksylitolu (lub więcej jeśli lubicie słodycz)

 

wykonanie:

1. Jabłka obieramy, kroimy w niedużą kostkę. Wrzucamy do garnka wraz z cynamonem i ksylitolem. Prażymy kilka minut na średnim ogniu.

2. Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce, mieszamy łyżką, a następnie krótko wyrabiamy dłońmi. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. 

3. Piekarnik ustawiamy na 180-190 stopni bez termoobiegu.

4. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Jedną kruszymy (jeśli mocno stwardnieje można też zetrzeć je na tarce) na spód tak, aby dno tortownicy było w miarę równomiernie pokryte i lekko dociskamy. Pieczemy przez 15 minut.

5. Na podpieczony spód wykładamy jabłka, a następnie kruszymy drugą część ciasta.  Wszystko razem pieczemy jeszcze 30-40 minut. Wierzch powinien lekko się zrumienić.

 

jabłecznik z orzechami

 

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
vegazone
Czas publikacji:
sobota, 24 września 2016 08:11

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość STS napisał(a) z *.catv.wtnet.de komentarz datowany na 2016/09/26 19:13:31:

    Co to jest mazeina? Ciacho może być pyszne, wygląda na prawdę apetycznie :)

  • Gość A. napisał(a) z *.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2016/09/27 09:49:52:

    Koncepcja mi się podoba. Ale po co słodzić jabłka (ksylitolem) skoro specjalnie wcześniej w przepisie poleca się kwaśniejsze odmiany żeby nie było mdło? Nie ogarniam.

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2016/09/27 10:33:13:

    Chodzi o balans smaków. Słynna tarta cytrynowa też jest słodzona. Kwaśne owoce łączy się ze słodką bezą itd. A Szara Reneta i Antonówki oprócz kwasowowści mają poprostu silniejszy aromat, nadający się do wypieków. Chyba o to chodzi w deserach, aby były słodkie, prawda? :) Ja nie ogarniam wytrawnych deserów, bo mijają się według mnie z ideą, ale jeśli takie właśnie lubisz, to nie słodź. To przepis, a nie nakaz.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa