Wpis

poniedziałek, 26 wrze¶nia 2016

Jak wykorzystać m±kę z ciecierzycy?

Często zachwalam m±kę z cieciorki jako składnik, który okazał się rewolucyjnym produktem w mojej kuchni. Chciałbym zatem podsumować Wam w jednym miejscu do czego konkretnie można jej użyć.

Odkryłam j± przy okazji mojego zainteresowania kuchni± indyjsk±, która często na niej bazuje. Doceni± j± weganie i alergicy, którzy nie mog± je¶ć glutenu, nabiału lub jajek i szukaj± zamienników. Co prawda z m±ki z cieciorki nie zrobicie jogurtu czy sosu holenderskiego, ale w wielu przypadkach okaże się pomocna jako substytut.

M±ka z cieciorki nie jest m±k± w tradycyjnym znaczeniu tego słowa, ponieważ nie pochodzi z przemiału zboża, ale powstaje z ro¶liny str±czkowej jak± jest ciecierzyca. Dzięki temu charakteryzuje się wysok± zawarto¶ci± białka i nadaje potraw± smak umami. Je¶li chodzi o kaloryczno¶ć jest ona całkiem pokaĽna niestety, bo aż 387kcal/100g, ale za to ma o połowę niższy indeks glikemiczny (35) w porównaniu z tradycyjn±, m±k± pszenn± (70) i to od razu  brzmi bardziej optymistycznie.

Również zastosowanie maki z cieciorki nie jest dokładnie takie jak przeznaczenie m±ki tradycyjnej. Ciasta drożdżowego z niej nie zrobicie, ale ma ona szereg innych zastosowań.

 

m±ka z cieciorki

 

1. Zastępuje jajko oraz bułkę/m±kę pszenn± w kotletach

M±ka z ciecierzycy doskonale absorbuje nadmiar płynu z każdej masy i jest ¶wietnym spoiwem w burgerach, kotletach, pulpetach, goł±bkach i innych tego rodzaju potrawach. Odk±d j± odkryłam jajko uważam za zbędne. Z jej pomoc± można poł±czyć masę z startych warzyw, sera, ugotowanych ro¶lin str±czkowych czy kasz. W zasadzie jeste¶cie w stanie zrobić kotlety ze wszystkiego. Wystarczy dodać kilka łyżek i wyrobić masę. Należy jednak uważać, aby nie przesadzić z jej ilo¶ci±, bo wowczas kotlety będa suche i krusz±ce. 

Zał±czam kilka inspiracji:

Burgery z fasoli

Wegańskie goł±bki

Pieczone pulpety z soczewicy

Kotlety z buraków i kaszy jaglanej

Pulpety z kaszy jaglanej w sosie pomidorowym

Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu

 

2. Zastępuje m±kę lub ¶mietanę zagęszczaj±c zupy i sosy

Je¶li kto¶ jest na diecie i unika zasmażek lub jest alergikiem i nie może je¶ć ¶mietany, to na pewno pokocha m±kę z cieciorki jako zagęszczacz sosów i zup. Wystarczy dokładnie rozrobić 1-2 łyżki m±ki w pół szklanki zimnej wody, wlać do gotuj±cej się potrawy i energicznie rozmieszać. Należy pamietać, aby doprowadzić swoje danie do wrzenia i gotowa jeszcze minimum dwie minutki, bo surowa m±ka z ciecierzycy ma posmak surowego grochu.

Sos grzybowy bez m±ki pszennej i nabiału

 

3. Baza do wszelkiego rodzaju placków i nale¶ników

Ta opcja może okazać się zbawienna dla osób na diecie bezglutenowej, bo przyrz±dzone w ten sposób wypieki i desery maj± unikatowy smak, zupełnie inny od krusz±cych się palcków kukurydzianych. Nawet je¶li nie macie takich zaleceń dietetycznych i tak zachęcam do przetestowania poniższych przepisów:


Pizza z m±ki cieciorki

Wegańskie, bezglutenowe gofry

Omlet bez jajek

 

 

4. Składnik panierki 

Rzadko panieruję cokolwiek, ale je¶li już mi się zdarza używam wła¶nie m±ki z cieciorki. Wierzę, że taka panierka pomimo, że również chłonie tłuszcz jest jednak warto¶ciowsza, niż ta z m±ki pszennej czy bułki tartej chociażby ze względu na wyższ± zawarto¶ć białka. Przygotowuję j± poprzez dodanie m±ki z ciecierzycy do zimnej wody w takich proporcjach, aby powstało do¶ć gęste ciasto, a następnie maczam w nim składniki, które będę smażyć, tak aby były w cało¶ci pokryte niezbyt grub± warstw±. Do panierki można dodać ostrej papryczki w proszku, kurkumy, imbiru lub innej ulubionej przyprawy.

 

Wegańska "ryba" po grecku

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
vegazone
Czas publikacji:
poniedziałek, 26 wrze¶nia 2016 09:07

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Go¶ć Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa napisał(a) z *.warszawa.vectranet.pl komentarz datowany na 2016/10/03 22:21:49:

    Dzięki za ten wpis! Mam m±kę z ciecierzycy i dot±d robiłam tylko placki, panierkę do kwiatów cukinii. W plackach na słodko ma dla mnie zbyt dominuj±cy smak, ale spróbuję dodawać j± do kotlecików i pulpecików oraz zagęszczać sosy (mój synek to alergik). Pozdrawiam :)

  • polskiewyprawy napisał(a) komentarz datowany na 2016/10/11 21:31:05:

    A czy tak± m±kę można dodać na przykład do nale¶ników? Eksperymentuję ze zdrow± kuchni± i tak mnie natchnęło.

  • vegazone napisał(a) komentarz datowany na 2016/10/12 07:50:08:

    Tak, można dodać.

  • Go¶ć AAnia napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2016/12/07 09:38:23:

    A ja dodaję m±kę z cieciorki do domowego chleba na zakwasie,na 3 szklanki mieszanki z różnych m±k 1 szklankę cieciorki.

  • Go¶ć doris napisał(a) z 2.27.152.* komentarz datowany na 2017/02/03 21:29:26:

    Niedawno widziałam na angielskiej stronie przepis na quiche, w ktorej masa była wła¶nie z m±ki cieciorkowej, też ciekawa opcja.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2017

Pn Wt ¦r Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa